2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

Kínai fake videókártyák hardveres BIOS módosítása (gyári állapotra)

Írta: | Kulcsszavak: fake VGA . kamu videókártya . GTX750Ti . GTX550Ti . GTX960 . GTS450 . CH341A . eeprom . bios

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nagyon elkezdtek terjedni az ebayről és kínából rendelt csábítóan olcsó VGA-k, de sajnos mint ahogy a legtöbb esetben, itt is igaz az a mondás, hogy olcsó húsnak híg a leve. A GTX750Ti 1GB valójában egy BIOS módosított GTX550Ti 1GB, a GTX960 4GB pedig csak egy GTS450 1GB (ez a nagyobb probléma). A fake GTX750Ti esetében megegyezik a VRAM mennyisége a BIOS-ban található értékkel, tehát itt nagyobb anomáliák nem fognak jelentkezni, mindössze nem GTX750Ti kártyánk lesz, hanem egy jóval lassabb GTX550Ti. A GTX960-nál már más a helyzet. Ott a BIOS 4GB-os VRAM-ot jelez az alkalmazásoknak, azonban, ha megtelik a valós 1GB, akkor az éppen futó program vagy játék összeomlik és egész egyszerűen kilép. Ez megtörténik minden modern mai játék esetében, tehát így ez a kártya használhatatlan.

A GTX750Ti kártyát saját magamnak rendeltem, egész egyszerűen, mert kíváncsi voltam mi is ez és hogy mit tudok kezdeni vele, a GTX960-al pedig sajnos átvertek elég csúnyán és a nyakamon maradt. Ebből is látszik, hogy mennyire gyűrűzik befelé a piacra a sok kamu kártya. A jófogás is tele van velük egyébként. Aki nem ért mélyebben a dologhoz, abban fel sem merülhet, hogy átverés áldozata lesz, mivel a Windows természetesen mindkét kártyát GTX750Ti-nek vagy éppen GTX960-nak mutatja, egyedül a GPU-Z értékek lehetnek árulkodóak, de itt megint csak szükséges az, hogy tudjuk is, hogy mit nézünk. Kívülről megnézve őket már más a helyzet. A hűtés általában elég gagyi hatást kelt, sima nvidia felirat, semmi branding, általában két venti. Árulkodó jel lehet még a kártyán található VGA kimenet és az elnagyolt hátlap, aminek a kivágásai nem teljesen passzolnak a kimenetekhez. De persze a valódi megfejtést akkor kapjuk, ha levesszük a hűtést és megnézzük a VGA chip típusát. Ezt beírva a Google-be rögtön meg is fogjuk találni, hogy mivel is van dolgunk.

Természetesen eszemben sem volt eladni így a kártyákat, használni pedig szintén nem akartam kókányolt BIOS mellett őket, úgyhogy elkezdtem kutakodni a lehetőségek után. Alapértelmezetten nem volna ez bonyolult, nvflash, eredeti BIOS felírása és kész is. Na de persze a kicsi kínaiak letiltották ezt az opciót, ezért ezeket a kártyákat szoftveresen NEM lehet módosítani, csak hardveres megoldás létezik, azaz direktben kell írni a chipet.

Ehhez a következő filléres eszközöket kellett beszereznem:

1: CH341A EEPROM író/olvasó az ebayről: [link]

2: Kiegészítő kábel (ezt csíptetjük magára a chipre): [link]

Természetesen semmi driver és program nem jár az eszközhöz, ezeket magamnak kellett levadászni a netről, mint ahogy arra is nekem kellett rájönnöm, hogy hogy is működik ez az egész (sosem csináltam még ilyet :) ). A dolgokat másoknak megkönnyítendő összeszedtem mindent, ami az üzembe helyezéshez szükséges és feltöltöttem őket ide: [link] Alternatív DropBox link, ha az előző nem működne: [link] Alternatív MEGA link: [link]

Tehát első körben kössük össze az eszközt a géppel és telepítsük a drivert a driver mappából a setup.exe futtatásával (A Windows Update keresést nyugodtan megszakíthatjuk, úgyse fog találni semmit). Ha ez kész, akkor indíthatjuk az alkalmazást a "CH341A_C.exe"-vel. Ha a jobb alsó sarokban azt írja, hogy "Connected", akkor látja az eszközt és mehetünk tovább.

Most kell szépen összeilleszteni a kis csíptetős kábelünket az eszközzel. Nyissuk ki a reteszt a karral és illesszük be a "BIOS 25 SPI" részbe a kis tüskéket. Ha az USB port feléd néz, akkor felül van az egyes pin. Ha rosszul tennéd bele, akkor letilt az eszköz, azaz nem villan fel csatlakozáskor a power led.

Ezután megkeressük a kártyán a BIOS chipet. Ez fake GTX750Ti esetén a hűtés alatt lesz, tehát le kell szednünk az egészet. Amit keresnünk kell az a "PM25LD010" néven szerepel, a GTX960 esetében pedig "PM25LD512", viszont itt simán a kártya hátoldalán keressük, nem kell levenni a hűtést. A kis csíptető kábelt ha megfigyeljük, akkor van benne egy darab egy piros szál. Ez az egyes pin. Ezt kell úgy ráhelyeznünk a kártyára, hogy a chip mellé rakott kis fehér pöttyhöz kerüljön. Tehát a pötty és a piros kábel kerüljön egymáshoz. Ha elrontanánk, akkor megint nincs baj, maximum letilt az eszköz vagy nem tud beolvasni semmit. A GTX960-nál nálam speciel elfelejtették odatenni a pöttyöt, úgyhogy ki kellett próbálnom a két lehetőség közül melyik a működőképes.

Ha eddig eljutottunk, akkor indítsuk a programot, válasszuk ki a 25/26 SPI FLASH-t, PMC, PM25LV512A, majd mehet felül a "Read" gomb. Ha be tudott olvasni valamit és látszik is, hogy ez a BIOS (a kártya neve, nvidia szócska és egyéb olvasható karakterek azért megjelennek felül), akkor mentsük le a biztonság kedvéért (Save), majd töltsük be az eredeti BIOS-t (Open). A fake GTX750Ti esetében egy Asus GTX550Ti BIOS-át mellékeltem (Asus.GTX550Ti.1024.111121.rom), nálam hibátlanul teszi a dolgát. A kamu GTX960-hoz egy módosított BIOS feltöltése szükséges, ez is megtalálható a fentebb linkelt zip-ben (GTS450-restore-mod.rom). A megfelelő rom betöltése után mehet az "Auto" gomb, ez törli a chip tartalmát, beírja a betöltött romot és ellenőrzi is a végeredményt. Ha semmi hibaüzenet, akkor nyomhatunk egy "Read" gombot és már a megfelelő kártya típusát kellene mutatni a dumpnak.

Mehet az összeszerelés és a kártyák tesztelése. Így mindkettő bátran használható és esetleg el is adható, de csak abban a formában, ha korrektül jelezve van az előtörténetük és le vannak operálva a hátukról a kamu matricák is. Így eredeti BIOS mellett semmivel sem tudnak kevesebbet, mint egy gyári GTX550Ti vagy GTS450, egyedül a hűtés kivitelezése gyatrább kicsit.

Remélem hasznos volt ez a kis írásom és hátha másoknak is kedve lesz visszaállítani ezeket a csoda kamu kártyákat. :)

Természetesen garanciát SEMMIRE nem vállalok, ezek a módosítások kárt tehetnek a kártyában és akár teljesen használhatatlanná is válhatnak, ha valamit nem jól csinálsz! Ennek tudatában vágj bele.

Hozzászólások

(#1) The DJ


The DJ
addikt

:)

https://wpszaki.hu - Minden, ami WordPress, cikkek kezdőknek és haladóknak.

(#2) juliabrilke


juliabrilke
addikt

A programokat bedarálta a Google. Meg tudod osztani máshol?

(#3) The DJ válasza juliabrilke (#2) üzenetére


The DJ
addikt

Feldobtam DropBox-ra is őket: [link]

https://wpszaki.hu - Minden, ami WordPress, cikkek kezdőknek és haladóknak.

(#4) tlac


tlac
nagyúr

A fake GTX750Ti esetében egy Asus GTX550Ti BIOS-át mellékeltem (Asus.GTX550Ti.1024.111121.rom), nálam hibátlanul teszi a dolgát.

akkor most Asus-ként látszik?

kicsit tartok ettől, hogy egy valamilyen talált bios-t felteszel, mert lehet nem biztos, hogy pontosan egyeznek a kártyán található memória és gpu tulajdonságai a bios-ban lévőkkel
gondolok itt ilyenekre, hogy pl. memória frekvenciája, időzítések, feszültsége

[ Szerkesztve ]

(#5) Silεncε


Silεncε
őstag

Gondolkodtam, hogy kéne rendelni egy ilyet jff, aztán meg refund, de még a végén buknám a pénzt (ha jól emlékszem, te is így jártál. Annak végül mi lett a vége?)

(#6) The DJ válasza tlac (#4) üzenetére


The DJ
addikt

Nem, sima Nvidia GTX550 Ti-ként jelenik meg mindenhol: [kép]

Azért választottam ezt a romot, mert a neten is mindenhol ezt ajánlották ehhez a kártyához, a Phil's Computer lab videóban is ez került szóba. Nem gondolnám, hogy baj lenne vele.

(#5) Silenc3Hun: Nem volt egyszerű menet, sokat kellett levelezni ide-oda, de végül visszakaptam az árát.

[ Szerkesztve ]

https://wpszaki.hu - Minden, ami WordPress, cikkek kezdőknek és haladóknak.

(#7) tlac válasza The DJ (#6) üzenetére


tlac
nagyúr

ott van a képen, hogy Asus

(#8) The DJ válasza tlac (#7) üzenetére


The DJ
addikt

Na igen, csak a szemem nem verte ki éppen :W Mindenesetre eddig nincs gond vele és nem csak betippeltem a dolgot, hanem mások tapasztalatai alapján választottam ezt a romot. De ha esetleg bármi gond is lenne, innentől kezdve már megy az nvflash is, tehát lehet szoftveresen is cserélgetni és tesztelgetni a különböző romokat.

[ Szerkesztve ]

https://wpszaki.hu - Minden, ami WordPress, cikkek kezdőknek és haladóknak.

(#9) Pécsi gyerek


Pécsi gyerek
addikt

2 kérdés.Mennyibe kerűlt a gtx 750/550 ti,és a kártya használat közben mik a tapasztalatok ?
(hőfokok,venti hangja,stb)

[ Szerkesztve ]

Gigabyte b360 hd3+i5 8400+4×4 gb ddr4 2400 mhz+fsp 460 80+Gtx 1060 6 Gb +zalman z1 neo

(#10) The DJ válasza Pécsi gyerek (#9) üzenetére


The DJ
addikt

44 dollár lett volna, de visszakaptam a teljes árát. Mélyebben még nem teszteltem mert még csak ma sikerült visszaállítani a BIOS-t. A ventik hangja szerintem nem vészes, bár brutál hangos teszt gépben van, így nem tudok érdemben nyilatkozni róla.

https://wpszaki.hu - Minden, ami WordPress, cikkek kezdőknek és haladóknak.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.