2023. január 31., kedd

Gyorskeresés

Amikor a hardware is szívat...

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Szóval ma egész nap a távcsőves projektemmel foglalkoztam. Haladtam persze, felkerültek a lényeges alkatrészek az állványra. De most elment a kedvem az egésztől, kiderült ugyanis, az MPU9250 modul döglött, illetve csak a magnetometer része megy, az Arduino MEGA board összes hardveres UART portja rossz, most használhatok SoftwareSerial-t, jó, hogy pont azért választottam ezt a lapot, hogy ne kelljen SoftwareSerial-t használni..

Az MPU9250 helyett felhasználtam egy MPU6050-et, de nem vagyok elégedett vele. Hiába a dedikált pro mini, hogy kiszolgálja, a YAW tengely értékei "driftelnek" rendesen. Nem lesz végleges a felhasználása, már látom.

A MEGA-t azért feltudom használni, hisz egyéb tulajdonságai nagyon jók, csak a fene essen bele. Kína messze van, (igen klón, sajnos az eredeti 30-40 Eurós ár nekem sok.) valami történhetett vele az úton.

Aminek örülök, hogy a motor kontrol Arduino pro mini jól sikerült. (Igen ezek is klónok, de működnek. 4.85$-ért kaptam 2db 5V 16Mhz Atmega328 és 2db 5V 16Mhz Atmega168 változatot.) Ezt eredetileg is így terveztem, hogy külön készítek motorvezérlőt pro mini-vel. Szeretném más projektekben is használni. Soros porton várja a parancsokat és teszi a dolgát szépen, az Accelstepper könyvtár zseniális. És egy 168-as minivel el is van kényelmesen.

Az MPU9250 ugye bexart, így annak a használata kútba esett, hogy végleg vagy csak ideiglenesen, még nem tudom. Lehet egy külön magnetometer modul-t szerzek be, de lehet, hogy a félhalott MPU9250-est ráakasztom az I2C buszra. Erre aludnom kell még. Az mpu6050 piszok nagy csalódás. Hiába használom egy pro minivel és Jeff Rowberg amúgy fantasztikus DMP vázlatával, nem igazán jó bármire is szerintem. Egy fél délutánt töltöttem a kalibrálással, összehasonlítottam a 6DOF DMP vázlat és egy sima összegző/kiegészítő filter vázlattal is a teljesítményét, nem történt csoda egyikkel sem. Pont ugyanannyit driftel. A DMP használat előnye viszont, hogy piszok gyors a mintavétel. Ezt viszont ajánlom mindenkinek. Kapjon egy pro mini-t és majd I2C vagy soros porton elkéred tőle az adatokat amikor akarod. (Ja, ő nem elégszik meg egy 168-as variánsal, a kevés ram ugye....)

A lényeg viszont, hogy a fő program nagyon jól áll. Elhanyagolható a különbség az Atmega számításai és a PC-s Stellarium eredményei közt. Ez viszont zsír, nagyon tartottam tőle, hogy dinnye leszek hozzá, ehhez képest ezzel van a legkevesebb bajom.

A végére egy kis videó a "pokolgépről" (nejem nevezte így), ami a videón látható, a rengeteg modul a helyén, pc-n adom a parancsokat a MEGA-nak, aki azt továbbítja a motor kontrol szerepet betöltő pro mini-nek. A GPS modul és a BT egység helyén még gondolkodom, nem tudtam ma eldönteni, hol lesznek jó helyen.

Ui: azért biztos folytatom, zseniális dolog ez a mikrokontroller világ, csak most kicsit letörtem, egész héten erre a napra készültem, és beleszaladtam két hardveres hibába is. Jó hogy pár órát kidobtam az ablakon, mert szoftveres hibára gyanakodtam.

Hozzászólások

(#1) bugjack


bugjack
tag

Ismerős. Ezért szoktam mindenből 2-t rendelni. ;)
Bár volt már olyan, hogy 5 db DS18b20 érzékelőből 5-t rendeltem, és mind az 5 halott volt.
Szerencsére az eladónál tudtam reklamálni, és küldött újakat.
Esetleg a reklamálással érdemes megpróbálkozni, be szokott jönni.

(#2) gilfoyle


gilfoyle
őstag

Tényleg szívás.
Épp kérdezni akartam mire jutottál a projekteddel... Esetleg valami terv vagy leírás van hozzá?
Nekem is van egy dobsonon (300/1500 flex) én push-to verziót tervezek, csak most lustasági szünet van. :)
Érdekelne a motoros mozgatásos rész, hogy oldottad meg.

"a nép kedvenc itala a skót whisky, amelyet választott képviselői útján fogyaszt"

(#3) távcsőves válasza bugjack (#1) üzenetére


távcsőves
senior tag

Még október közepén jött meg, meg liciten is vettem, szóval ez már így marad kishibásan nálam, végül is így is megfelel azért. Ez az első esett, hogy valami nem működik rendesen a kacatok közül, amit az utóbbi 2 évben vettem. Nem az anyagi része bosszantott, csak az idő amit elcsesztem, mert azt hittem, valamit én csináltam rosszul. Egyszerűen nem hittem magamban.

@monguz: A fejemben van a terv. Egyelőre nem is tudok komolyabb fotót mutatni, a fényképezőgépem objektívje hétfőn múlt hét pénteken elromlott. Szalagkábel hibás lett. De tervezem, hogy hamarosan megosztom a "kész" projektet. Bár azért van még munka vele.A felszerelésed nagyon baba, Tarjánban néztem egy ilyennel a Pleiadokat, hú de király érzés volt. :K Nekem jelenleg nincs "komoly" tubusom és állványom. Votl már Celestron és Skywatcher Alt/Az 130/650 cuccom, jók is voltak, de együtt nem. Votl EQ5-m és 200/1000 Newton, nagyon klassz volt, de piszok nehézkes a kitelepülés. Most csak ez a kis gyerek cucc van, meg egy 114/900 Skywatcher Newton, ehhez majd állványt is magam készítek, és dobson lesz, mert ez a legjobb egyzserűen. Észlelni akarok? 1 percen belül bevetésre kész. Verhetetlen.

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.