2024. május 20., hétfő

Gyorskeresés

Búcsú a harcostól, jöjjön a gizda

Írta: | Kulcsszavak: Thinkpad . notebook . teszt . CPU . Aida

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ma teszem fel az OEM rendszert a rövidke idő alatt megszeretett Toughbook CF-20-asomra és megy vissza az eladónak :O . Mindent tud, ami nekem kell - de az akksicsere annyiért, amennyiért az új lapost megvettem/többért, mint amennyibe a Toughbook kerül, sajna nem játszik, búcsúzunk egymástól.

Az utód meg is jött egy Lenovo x13 G2 személyében: anyagminőségéről ódákat zengenek hogy fém meg minden: valóban nem biliműanyag, de kanyarban sincs a szerszámok közé nyugodtan bevágható CF20-hoz képest. Szomorú, de ennyiért inkább vigyázok a gizda utódra...

Röpke tesztet is ráeresztettem, összehasonlításképp álljon mellette a régi Lati E7450 laposom, amit a nagyfiam örökölt, a CF-20-as Rambó és az x13:

Kieg cinebencs R23 Multi:
CF20: 1267, X13: 5461
Single:
CF20: 653, x13: 1263
Multi/single arány: CF20: 1.94, x13: 4.3, azaz szépen hoz a konyhára a sok mag :R

Ránézésre frenetikus eredmények - viszont a lapos fogyaszt is rendesen ha sürgetik a melóval. A hét végére kerülök a fali fogyasztásmérőm közelébe, ami a fenti táblázatból kimaradt, hogy ezeket a számokat a 1135G7 3.8-4.2GHz-es turbófrekin hozza, igen hamar 100 fokra melegedve - míg a kis m5 a szerény számait ~1.8GHz mellett produkálja. Ha van áram, akkor persze nem gond, a 100 fokkal azért tervezek valamit kezdeni (paszta??), mert kétlem, hogy egy akármilyen jónak is kikiáltott kínai műremek sokáig tolerálná.

Hozzászólások

(#1) Hieronymus


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

tJMax: 105°C

A 100 fok még üzemi hőmérséklet, Akkor kellene beavatkozni, ha CPU terheléses teszt alatt jobban visszafogná magát a processzor, mint a hasonló tesztekben.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#2) t72killer válasza Hieronymus (#1) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Igen, ez az elmélet, csak nekem kétségeim vannak afelől, hogy a kínai mennyire 60-70-80-90 fokot álló komponenseket pakolt a cpu x mm-es körzetébe.

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#3) totron


totron
addikt

Anyagminőség alatt 2 tulajdonságot szoktak érteni, ütésállóságot és tapintást/kinézetet. A 2 halmaz egybeeséséről talán felesleges is szót ejteni, sci-fi kategória.

Szerk.: az első egy-két, saját kezűleg bevitt karcot, nyomódást kell átvészelni, utána már könnyebben, kisebb lelki terheléssel csúsznak befele a használati nyomok.

[ Szerkesztve ]

(#4) t72killer válasza totron (#3) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Szerszámok közé á-la-natúr ez tuti nem lesz behajítva, már csak azért sem, mert a portokat nem védi semmi. A HDMI-nek meg nem tesz jót a beleállt fúrószár :DDD

Most merítem először élesben kósza böngészgetéssel, office-cal, képválogatással az akksit, nem semmi, az elmúlt 4 óra alatt kevesebb, mint 40%-nyit merült. Kb óránként ránézek hol jár. Sajna pont ez hiányozna az öreg Tough-ból.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#5) Hieronymus válasza t72killer (#2) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

A Lenovo azért nem a kínai gyártók alja.
Én csak akkor szedném szét, amikor valóban problémát jelent a hűtés hiányossága.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#6) t72killer válasza Hieronymus (#5) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

így lesz, figyelem milyen hőfokokat dob a gyakorlatban :R

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#7) t72killer válasza t72killer (#6) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Cinebench eredmények beszúrva, Sajna ismételt cinebench multi vége felé már elérik a 100 fokot a magok és pár %-ot esik is a pontszám :(

Nem tudom az értelmes keretek között jobb hűtéssel (laptop-hűtő+pasztázott proci) mi lenne a képlet: továbbra is 100 fok csak fixen magas órajel, vagy a 100 fokból is eresztene kicsit max 90 tájára :F?

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#8) Lenry válasza Hieronymus (#5) üzenetére


Lenry
félisten

nem úgy, mint a jó öreg SNSV, akik úgy gondolták, hogy elég, ha a venti a processzor hozzávetőleges irányába fúj, ennél többet meg minek...

azt most ne nézzétek, hogy poros, nyilván alapból takarítási céllal bontottam meg a gépet, de sajnos a portalanítás és újrapasztázás is csak valamelyest tudott segíteni a tervezési hibán

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#9) t72killer válasza Lenry (#8) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

aztaku... Ezt bizony át kell csövezni, ha az ember töb kakaót akar kiszedni belőle :))

Más kérdés, hogy a laptopgyártók szeretnek randa power-limiteket is beégetni a biosba, szóval ha egy jegesmaci fagyasztójával is hűtöd, nem ereszti x Wattnál = GHz-nél magasabbra a procit.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#10) totron válasza t72killer (#7) üzenetére


totron
addikt

Érdemes látni a határokat, de amivel fogod használni csillagászati szoftver? fog-e a közelébe érni bármilyen terheléses tesztnek is? Nem értem az aggodalom fokát. Vagy csak a maximumból következtetsz a majdani optimumra, akksi étvágyra?

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.