2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Röviden,tömören az Android Doze módról

Írta: | Kulcsszavak: android . doze . greenify

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Számunkra az Doze mód az érdekes. Működését úgy képzelheted el, hogy az Android figyeli a készülék mozgásérzékelőjét és amennyiben azt érzékeli, hogy egy ideje nem használod a készüléket, egyszerűen egy ún. „mélyalvó módba” megy át. Valójában „lelövi” a készülék összes háttértevékenységét, vagyis erre az időre:

- felfüggeszti az internet kapcsolatot,
- figyelmen kívül hagyja az összes ébrentartó(wake lock) kérelmet,
- az AlarmManagerben beállított riasztásokat elhalasztja, legalább is a következő időszakig, amíg felébred,
- nem fog WiFi kapcsolat után keresni,
- nem engedi az ún. sync adaptereket futni,
- nem engedi a JobScheduleröket futni.

Első hallásra brutális megkötés, hiszen sok app épül arra, hogy a háttérben szinkronizálja magát egy központi adattárral vagy riasztja a felhasználóját egy beállított dátum előtt stb. Szerencsére a Doze módot úgy alakították ki, hogy bizonyos időszakonként egy rövid időre a rendszer kilép a Doze módból. Ilyenkor minden függőben lévő munkát elvégez, legyen szó akár riasztásról, akár háttérben történő adatszinkronizációról. Viszont ez az időablak, ahogy haladunk előre az időben, mindig egyre távolabb és távolabb helyeződik. Nagyon jól szemlélteti az időablakok elhelyezkedését az következő ábra.

Mostantól nem építhetsz arra, hogy egy frissítés például 5 percenként le fog futni, ami nem feltétlenül lehet probléma, hiszen ezzel értékes időt nyerünk a készülék készenléti idejének, és valjuk be, amíg a telefon az asztalon hever, nem foglalkozol azzal, hogy vajon frissültek az adatok a készüléken. Vannak esetek, ahol sajnos nem kedvező a Doze mód, lásd riasztások. Az Android se szeretné a fejlesztők kezét teljesen megkötni, így például az említett riasztások esetén is biztosít számodra kiskapukat. Érdemes a funkciód Doze módra történő felkészítése esetén ránézni az Android devportálra, hátha ajánlanak valamilyen megoldást az adott problémára.

Nem maradt más hátra, mint a kilépés a Doze módból, ami értelemszerűen akkor történik, ha a felhasználó ismét elkezdi használni a készülékét, például megmozdítja, vagy feloldja a képernyőzárat, esetleg csatalkoztatja hálózati töltőhöz. Ilyenkor minden alkalmazás végleg kiugrik a Doze módból és újra a normális, korábban megszokott módban működhetnek, mindenféle korlátok nélkül.

Érdekesség, hogy a Google csinált egy kísérletet két Nexus 9-es készülékkel. Az egyik készüléken Android L, a másik készüléken Android M operációs rendszert futtattak. A kísérlet végeredményeként azt tapasztalták, hogy az Android M-es készülék üzemideje kétszer akkora volt, mint az Android L-es társáé, tehát van potenciál az Android M Doze módjában.

A másik energiatakarékos mód (Standby) esetén, az Android a felhasználói szokásokat figyeli, azaz a felhasználó az egyes alkalmazásokat mennyire gyakran használja az adott készüléken. A továbbiakban ezeknek az adatoknak a birtokában dönti el, hogy egyes alkalmazásokat mennyire korlátoz le. A Doze mód esetén említett időablakot itt is használja a rendszer, annyi különbséggel, hogy ebben az esetben csak napi egy ilyen időablak létezik, és az is csak akkor, ha egy alkalmazás elég régóta van már Standby módban. Ebben az esetben az alkalmazások csak hálózati töltő csatlakozását követően léphetnek ki Standby módból.

Véleményem:
Ezért igazából 6.0-tól frissebb rendszeren feleslegessé válhat akár a Greenify használata, kivéve akkor ha a készülékgyártó nem tiltotta le a Doze mód működését, mert sajnos van ilyen gyártó, többek között a Doogee/Homtom... szándékosan tiltják le ezt a funkciót hogy a kémkedő rendszerük folyamatos kapcsolatban maradjon... Bár véleményem szerint, az ilyen nevenincs kínai márkás telefonon futó rendszerekre nagyon oda kell figyelni... A készülék akkustatisztikáján(amennyiben nem manipulálják) látható hogy a készülék mennyit ment, de erre jobb és ajánlottabb program androidra az a GSAM Battery Monitor. Ez az app részletesebben figyeli a készülék használatát, és amennyiben pár inaktív óra után a GSAM statisztikáját megnzzük, és nem volt mélyalvásban a készülék(DeepSleep), úgy nagy eséllyel tiltva a rendsezrben a Doze mód! Viszont részben jó hír azoknak akik még 5.x Lollipop rendszert használnak, nekik is készült egy alkalmazás ami a Doze mód elvén működik, viszont ha jól emlékszem a normális működéshez rendszermódosításra(rootjogra azaz rendszergazda jogokra) van szükség.

Forrás blog.fps.hu [link]

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.