2024. május 25., szombat

Gyorskeresés

NoName USB3.0 ExpressCard kínából

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mivel az előző hasonló kártya megadta magát, így vettem októberben egy occó kínai ExpressCard 3 portos USB 3.0 bővítőkártyát,


potom 4000Ft-ért postával együtt, ami november közepe fele érkezett meg.Hogy miért pont kínából és ennyiért? Az indok egyszerű. Kicsiny hazánkban minden pofátlanul k*rvára túlárazott. A lakásáraktól kezdve,az albérleti díjakon keresztül a műszaki cikkekig,ugyanis itthon egy ilyen kártya 17-21ezer kő kemény magyar forint szép magyar 27%-os áfával ami EU szinten nálunk a legmagasabb!

Nos,tehát, vissza az alanyhoz.
Ennek a kártyának van egy beépített DC-DC feszültség konverterrel ami az ExpressCard port táp 3.3V-ból 5V-ra húzza fel a feszültséget.

Zöld keret: DC-DC step-up konverter
Fehér keretek: biztosítékok az USB 5V-os tápjához
Sárga keret: FL1100 Vezérlő

Hát,alap esetben nem mindig indul el a kártya, Status_Device_Power_Failure Error Code10 az eszközkezelőben. Kívancsiságból szétszedtem és kivezettem 2 vezetéket a 3.3V-os táplábakról,hogy vajon a laptop tápja rossz vagy a kártya DC-DC konvertere terheli túl a laptop 3.3V-os tápját. A Tápfesz 3.25V ha nincs csatlakoztatva hozzá semmi, ha rádugok egy külső SSD-t akkor 3.2V-ra esik vissza, és ha rádugok még egy HDD-t is akkor 3.1V-ra. Ha CrystalDiskMark-ban futtatok tesztet, akkor 3.00-3.05V-ra zuhan és ezen értéktartományban ugrál a fesz szint, ami szabvány szerint a minimális fesz szint alatt van,mert a3.3V +/-5%,azaz minimum 3.1V és maximum 3.4V lehet. Az SSD olvasás/írás teszt lefut hiba nélkül,ám mikor a HDD írástesztet kezdte volna, akkor laptop ledobja a kártyát ErrorCode43-al(A windows letiltotta az eszközt,mert problémát jelzett).Letiltom,majd újra engedélyezem, akkor ErrorCode10(Az eszköz nem létezik).
Teszt közben nyöszörgő hangot ad a laptopom, nyilván a 3.3V-os táp csinálja.

Érdekes hibajelenség. Először a laptopomra gyanakodtam, de mikor kipróbáltam a másik laptopban, ugyan ez a hiba lépett fel, annyi különbséggel, hogy a másik laptopban 3.27V-ot mértem tápfeszre.

Ami sebességet illeti, átlag 80-120MB/s teljesített olvasásban, 70-110MB/s volt a sebesség íráskor külső (szintén occó kínai) USB 3.0/SATA házba rakott HDD-vel és SSD-vel. Nem lett volna ez rossz ketyere, ha nem halt meg volna 2héten alatt.

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.