2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

ANDROID SMART TV BOX K-R42...ami a címlapról lemaradt

Írta: | Kulcsszavak: android . smart . tv . box . quad core . k-r42 . rk3188 . cs918

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A bemutató itt olvasható:
[ANDROID SMART TV BOX K-R42 RK3188 CS9]

Ide inkább azok a tapasztalatok kerülnek majd frissítve, amik megkönnyítik, illetve jobban bemutatják a mindennapos használatot.

Root jogosultság nélkül több program sem törölhető, de erre nincs is mindenkinek feltétlenül szüksége. A szépséges magyar nyelv teljes mértékben támogatott. Az alapbeállításokat követően már telepítettem is az általam kedvelt alkalmazásokat, amelyek közül néhányat kiemelten ajánlanék.

Bitdefender
[link]

Ez az androidos verzió valóban ingyenes, hirdetésektől mentes, abszolút ajánlott! (Telefonon, és ezen a boxon is fogott már a letöltendő appok közül olyat, amit azonnali törlésre javasolt.)

Clean Master
[link]

Több takarítót is próbáltam már, idáig ez tetszik a legjobban, még egy fizetős programot is inkább erre cseréltem. Beállítása és kezelése érthető és világos, a letöltött alkalmazások áthelyezésére rögtön javaslatot is tesz, amit természetesen nem muszáj elfogadnunk. Minden androidos eszközre javasolt a telepítése, használatakor derül ki igazán, hogy mennyi fölösleges adattól szabadít meg, akár a háttérben futtatva is.

Antutu Benchmark
[link]

Nem azért lett telepítve, mert rajongok érte és rendszeresen használnám, egyszerűen csak azért, hogy tudjak egy számot mondani vagy mutatni, mivel úgysem úszom meg az ilyen jellegű kérdést. Akár erre a meglepő(?) felismerésre is mutogathatnék, de a lényegen nem változtat, a statisztika miatt tehát íme egy fotó:

Érdekes, hogy a bekapcsolás után végzett mérés sokkal gyengébb eredményt hoz. Ilyenkor jöhet a Clean Master, majd egy reboot után lényegesen magasabb az eredmény, tehát nemcsak a méréshez ajánlott ez a műveletsor, hanem akár médeialejátszás, vagy komolyabb igénybevétel előtt is.

A box-hoz kapott infra távirányító - átlagos felhasználás esetén - egész jól használható, de nekem kevésnek tűnt, így a dobozkával párhuzamosan meg is érkezett egy [Measy RC12] elnevezésre hallgató tapipados billentyűzet. Ezzel már lényegesen kedvezőbben alakul a box kezelése, bár eleinte szokatlan, hamar meg lehet vele barátkozni. Érdemes néhány sorban bemutatni.

Wi-Fi

Bármilyen problémánk is lenne a Wi-Fi csatlakozással, a Wifi Fixer megoldja, abszolút 5 csillagos alkalmazás.

Medialejátszás

Az audio formátumok lejátszását át is ugorhatjuk, gyakorlatilag mindent visz, csak a nekünk tetsző lejátszó kiválasztása vehet igénybe némi időt.

Minden lejátszóval a [PROHARDVER TESZTCSOMAG] lett próbálva. Hálózaton megosztva a [Serviio] alkalmazásával, illetve közvetlenül csatlakoztatva egy [Transcend RDF5 USB 3.0] kártyahordozó (ajánlott darab!), 32GB Samsung MicroSDHC Class 10 kártyával. HDD csatlakoztatása esetén kizárólag önálló táppal rendelkező jöhet szóba, mivel a box nem alkalmas tápellátásra!

Video Player a tesztek után akár el is felejthető a használata, talán túlságosan is egyszerű, ennek minden hátrányával.
eHomeMediaCenter egész kellemes, a megosztott filmekkel is szépen boldogul, 1080p röccenős.
XBMC nem rossz, de 1080p támogatás hiányában nem erre a készülékre való.
Gyakorlatilag a fentiekkel való próbálkozás semmi kirívó eredményt nem hozott semmilyen irányban, a KillaSmaple egyik-másik lejátszót jobban kiborította.

Az Android appok között nem is igazán könnyű normális HD lejátszót találni, annak ellenére, hogy egyre több olyan termék készült már, amiknek hardware-es képességei abszolút alkalmassá teszik erre.

Következett tehát a jól ismert MX Player, alapértelmezettként való használata és néhány apróbb beállítás után nem maradt el az öröm, az 1080p videók akadásmentesen, gyönyörűen futnak. A gyilkos KillaSample pedig majdhogynem élvezhető minőségben - de azért néha döccenősen - került lejátszásra. Helyben vagy közvetlenül csatlakoztatott tárolón való lejátszás tehát kipipálva, marad a hálózati médiafájlok megfelelő lejátszójának keresése.

Hiába is használom hosszabb ideje médiaszerverként a Serviio nevezetű programot, halvány fogalmam sem volt arról, hogy egy kiváló androidos kiegészítő is készült már hozzá, a ServiiGo. Ez a Serviio PRO (azaz fizetős) változatához használható, telepítésével bárhol, bármilyen androidos eszközzel lejátszhatjuk az otthoni hálózaton megosztott médiafájlainkat.

Mindehhez a router igényel némi plusz beállítást, de ezzel még az is boldogul, aki nem annyira jártas a port forward és a DNS konfigurálásában. Természetesen a box is megkapta a magáét, és meglepetésre az 1080p filmek is zökkenőmentesen lejátszhatók!

Összegezve a médialejátszást, a gyári ROM ennél az eszköznél egész korrektnek tűnik, a lejátszók próbálgatásával és részletes beállításukat követően remekül lehet boldogulni!

Wi-Fi DIRECT

Az Android 4.2 alapból támogatja, teljesen függetlenül attól, hogy milyen eszközről van szó. Ezek a körön nagyon el lehet tévedni, de a megvilágosodás után már egyszerűbbnek tűnik. Eleve sok a félreértés, hiszen egyes gyártók (pl. Samsung) marketingesei szeretik úgy beállítani ezeket funkciókat, mintha saját fejlesztésük lenne, illetve csak az általuk gyártott eszközök tartalmaznák ezeket.

Érdemes legalább egy keveset utánajárni, hiszen egyre több eszköz képes ezekre a megoldásokra, használatuk pedig meglehetősen sok előnyt és kényelmet tud nyújtani. Wi-Fi Direct és Miracast. A box teljes mértékben támogatja tehát a felsoroltakat, így más - szintén hasonló támogatottsággal rendelkező - androidos eszköz megjelenítése, tükrözése egyszerűen és könnyedén megoldható.

OTG Micro USB-B

A hátoldalon található kimenet ismerős lehet, hiszen már évek óta ilyen aljzat található pl. az okostelefonokon (is). Az OTG (On-The-Go) funkció lehetővé teszi a közvetlen adatátvitelt a mobileszköz és az USB eszköz között anélkül, hogy számítógéphez csatlakoztatná azokat. Pl. HDD-t, memória sticket standard USB porttal mobiltelefonhoz, okostelefonhoz, vagy tablet PC-hez, OTG támogatással. Jelen esetben - pl. egy laptopra csatlakoztatva - a root jogok megszerzése, illetve a firmware/ROM cseréje így fizikailag könnyedén megoldható. Beszerezhető természetesen olyan csatlakozó is, amely Micro USB-B dugó, illetve másik végén USB aljzatot tartalmaz, így tehát tovább bővül a lehetőségek száma.

Az andoridos játékokkal kapcsolatban is elcsábulhatunk, nyilván más élményt nyújt egy nagyobb képernyő, azonban az irányításuk megoldása okozhat bosszús perceket. Telefon, tablet, gamepad, airmouse, keyboard (stb.) is bevethető, azonban alaphelyzetben, pontosabban gyári állapotban ez sajnos nem igazán sikerülhet. Ráadásként nem is minden játék irányítása konfigurálható kedvünk szerint, így ezek listáját érdemes figyelemmel követni, hogy elkerüljük a bosszankodást és az időpocsékolást.

A ROOT jogok megszerzése (azaz teljes hozzáférés az eszközhöz), nem egyenlő a firmware vagy a ROM cseréjével! Arra is felhívnám a figyelmet, hogy a konkrét eszköznél a módszer nem ugyanaz - legfeljebb hasonló lehet - egy-egy androidos telefon vagy tablet root beavatkozásának kivitelezéséhez, de semmiképp nem ajánlott ilyen jellegű próbálkozás, csak (bontott) tégla lehet belőle.

A megoldás folyamata: [How to root K-R42 Quad Core Google Android TV BOX?] Amennyiben sikerrel jártunk, jöhet bármilyen eszköz, kedvünk szerint váloghatunk a nekünk tetsző programokból (pl. Tincore Keymapper), amelyek segítségével betaníthatók az irányításra váró gombok és billentyűk.

ROOT

A témához kapcsolódó eszmecsere, és további tapasztalatokról itt és itt is lehet olvasgatni.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.