2019. március 26., kedd

Gyorskeresés

Samsung BD-D5300 Blu-ray lejátszó

Írta: | Kulcsszavak: Samsung . BD-D5300 . BD player . DVD . régiókód

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

2011-es modell (3D és WiFi nélkül)

Néhány fontosabb alap funkció:
Smart Hub
All Share
VFD kijelző (választható automatikus elhalványulás)
1080p felskálázás

Csatlakozók
1 db HDMI
2 db USB 2.0 (az előlapon zárható fedéllel és hátul)
Optikai audio kimenet
Kompozit
2 csatornás analóg audió kimenet
Ethernet
WiFi használatára felkészítve

MPEG 2/4, DivX, DivX HD, MKV, AVCHD, WMV JPEG, PNG, GIF
Dolby Digital Plus, DTS, Dolby True HD, LPCM, AAC, MP3, WMA

Részletes specifikációk a gyártó oldalán: [BD-D5300]
Letölthető [Felhasználói kézikönyv].

Pendrive, külső HDD használata kifogástalan, hálózaton megosztott tartalmak lejátszásához ajánlott kiegészítők: Samsung AllShare, Serviio, Plex.

A DVD és a BD lemezek lejátszása természetesen gond nélkül zajlik. Arra már a kezdeti beállításoknál érdemes odafigyelni, hogy a BD-Live tartalom elérését csak akkor engedélyezzük, ha folyamatosan, vagy az adott BD lemez lejátszása előtt csatlakoztattunk már legalább egy pendrive-ot, hogy a letöltött plusz tartalmaknak legyen megfelelő tárhelye. A BD-Live funkciói a lemezbetöltési időt jelentősen megnöveli, így valóban csak egy-egy konkrét és célirányos film extráinak megtekintése esetén érdemes aktiválni.

Amennyiben az abszolút általános eljárással kódolt formátumokat szeretnénk lejátszani, semmi problémánk nem lesz. Nagyon kényelmes megoldás, hogy egyetlen távirányítóval tudunk válogatni a gyűjteményünkben, aminek elérése gyors és egyszerű. Agyonmókolt formátumokkal talán érdemes kísérletezni, de FHD megjelenítő esetén nem igazán ajánlott egy-egy agyontömörített divx filmmel való kínlódás. A külső feliratokat (srt, sub) megfelelően kezeli. MKV konténerbe ágyazott feliratokkal nem tud megbirkózni, azonban a lejátszás közbeni "tekerés" működik. (Frissítés: az utóbbi időben több olyan MKV formátumú film feliratát is képes megjeleníteni, amik mostanában kerültek kiadásra, azonban ezeknél nem engedélyezett az előre-hátra ugrálás, csak az időkereséssel lehet lépegetni.)

A SMART funkció majdhogynem egyenértékű a Samsung D5xxx sorozatú TV készülékeivel, azonban a teljes értékű böngésző ebben sem elérhető. A folyamatosan bővülő APP-ok ugyanazzal a módszerrel telepíthetők, alkalmazhatók, törölhetők, tehát kiváló társa lehet egy sima, SMART funkció nélküli megjelenítőnek. A bőséges csatlakozási lehetőségeknek köszönhetően, akár régebbi CRT készülékek is "okosíthatók" általa. Nyilvánvalóan DVD lemezek lejátszására is tökéletesen alkalmas (amelyek felkonvertálása Full HD megjelenítőn igazán élvezetes), nyugodt szívvel kiváltható egy régebbi DVD lejátszó is. Ez különösen akkor kerülhet még erőteljesebben előtérbe, amikor több más, igen kellemes funkció is látókörbe kerül, a lemezek lejátszásán kívül.

Néhány kellemetlen tulajdonság

Érintőgombos kivitelű, ez a szó legszorosabb értelmében igaz. Amíg nem volt ilyen készülék a kezünk alatt (előtt), gyakran előfordulhat, hogy véletlenül is megérinti egy-egy bütykös ujj, pl. a bekapcsológombot és már be is indult az egész rendszer :D
Meglehetősen könnyű, így sík felületen még az érintőgombok ellenére is képes csúszkálni. Ennek megakadályozása a lábak alá helyezett, feldarabolt csúszásgátló anyaggal egyszerűen kivédhető, de akár falra is szerelhető (vagy nem) :DDD A bekapcsolást követő feléledése megfelelően gyors, azonban a meghajtó első felpörgése ilyenkor meglepően hangos.

Régiókód függetlenítés (csak a DVD régiókódra vonatkozik!)

Fölösleges csak azért elvégezni ezt a műveletet, hogy a tulajdonosa büszkélkedjen vele. Miért is van erre szükség? A sokszor követhetetlen filmforgalmazási jogok útvesztőjének kézzelfogható eredménye az, hogy igen sok régi kedvenc már nem vásárolható meg eredeti kiadásban Magyarországon, de sokszor már Európában sem. Így a más régióból beszerezhető kiadványok hátulütője a lejátszás lehetőségének hiánya. Természetesen a magyar nyelvű szinkronról (olykor még a feliratról is) le kell mondani ebben az esetben, de a gyűjtőknek és a megfelelő nyelvtudással rendelkezőknek ez nyilván nem akadály, ráadásul irdatlan mennyiségű a komoly- és könnyűzenei kiadvány. Mindezt a lemezek ára is kompenzálhatja, mivel többnyire lényegesen kedvezőbb áron megvásárolhatók, mint itthon.
Íme tehát az általam is tesztelt, működőképes megoldás, amihez csupán a távirányító szükséges, továbbá a lejátszóban ne legyen lemez:

Távirányítóval: lemeztálca kinyitása, bezárása
A NO DISK kijelzés alatt:
megnyomni a REPEAT gombot és beütni a következő számsort: 5 7 5 3 8
Megismételni! REPEAT gomb, majd 5 7 5 3 8
Megjelenik a jelenlegi régiókód beállítás (2), mielőtt eltűnne megnyomni: 9 (azaz "no region" ;)

Segítség, ha nem sikerülne: [link]

A forrás, ahol egyéb régiókódok változtatása, illetve több készülék függetlenítése is megtalálható:
[link]

Cinavia védelem
Amit erről tudni érdemes (előbb-utóbb úgyis találkozni fogunk vele):
[link]
[link]

Külföldi oldalak, ahol szakértői és felhasználói értékelések is olvasgathatók:
[link]
[link]
[link]
[link]

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.