2019. június 24., hétfő

Gyorskeresés

Samsung BD-E5300 Blu-ray lejátszó

Írta: | Kulcsszavak: Samsung . BD-E5300 . BD player . DVD . régiókód

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Samsung BD-E5300
2012-es (3D, WiFi és SMART funkció nélküli) modell

Néhány fontosabb alap funkció
All Share (DLNA)
LED kijelző (zöld)
YouTube HD alkalmazás
1080p felskálázás

Csatlakozók
1 db HDMI
1 db USB 2.0 (az előlapon, fedél nélkül)
Digitális audio (koax)
Ethernet

MPEG 2/4, DivX, DivX HD, MKV, AVCHD, WMV, JPEG, PNG, GIF
Dolby Digital Plus, DTS, Dolby True HD, LPCM, AAC, MP3, WMA

Részletes specifikációk a gyártó oldalán: [BD-E5300]
Letölthető [kézikönyv].

A lejátszható formátumok felsorolásából kimaradt néhány, még a hivatalos kézikönyvből is: ts, m2ts, azaz a BD25, BD50 csomagolások tartalmának lejátszásával sem lesz gond!

A tavalyi név-, illetve számrokonhoz (BD-D5300) képest, meglepően sok változtatást eszközölt a gyártó.
A Smart funkciókat ebből a modellből kihagyták, egyedül a YouTube maradt, ami a főmenüből érhető el. Ez az európai kiadásokra érvényes, más területeken egyéb videoszolgáltatás került (Netflix, Pandora, CinemaNow). A kezelőfelületből kimaradt a magyar nyelv, a nyomtatott kézikönyvben legalább megtalálható. Az előző évi modellben nagyon kellemesre sikerült VFD kijelző is leváltásra került, pedig a filmezés közbeni, automatikusan elhalványuló számok nagyon diszkrétté tették a megjelenését. Ezúttal azonban zöld színű LED kijelzés ad tájékoztatást. Szerintem ez sötét szobában, néhány érzékenyebb szempár számára akár kifejezetten zavaró is lehet, bár idővel talán megszokható. A távirányítóról most nem "felejtették le" a tálcanyitó, -záró Eject gombot. Valószínűleg rajtam kívül másoknak is okozott teljes házimozi rendszerindítást a portörlés közben véletlenül megérintett bármely gomb, az előd érintősorán. Ezúttal már nem kell ettől tartani, a gombsor az általánosnak is nevezhető műanyag bütyköket jelenti.

Beállítása tulajdonképpen nem jelenthet gondot, több funkciónál azonban mégis fellapoztam a füzetecskét. Samsung gyártmányú TV-vel kifogástalanul együttműködik, ebben az esetben természetesen a két távirányító közül bármelyik ellátja az összes funkciót. A hálózati beállításoknál akár azonnal adhatunk fix IP címet a készüléknek, így nem kell majd külön a router-ben matatni. A megosztáshoz ajánlott programok:

[Serviio]
[Plex]
[Mezzmo]
[Samsung Allshare]
A felsoroltakon kívül természetesen bármilyen megoldás megfelelő (pl. miniDLNA), ezeknek azonban viszonylag könnyebb a telepítése és a konfigurálása.

A beégetett YouTube alkalmazásról.

Meglepő módon ennek leírása, a kezelésének ismertetése, még a Samsung hivatalos termékoldalán sincs megemlítve, de a kézikönyvből is teljesen kimaradt!
Első nekifutásra is szembeötlő, hogy messze nem a már szinte megszokott, egyszerű APP-ról van szó. A pirossal kiemelt Tube a HD képes alkalmazást sejteti és ez így is van, de nem ez, ami igazán kiemelkedővé teszi. A keresés tulajdonképpen egyszerű, nem a távirányítóval kell beütni a keresendő kifejezéseket, hanem a képernyős felületen "kurzorozni", ami azért nem biztosít túl nagy gyorsaságot. Választható valamennyi minőség, de csak a HD is. A lejátszáskor megjelenő kezelőfelület szinte már tökéletes, nem túl tolakodó, letisztult, érthető, gyors, ennél több nem is kell. Videózás közben a keresett találatok között is lapozgathatunk - tehát nem kell ki-be ugrálnunk -, ha mégsem az éppen megtekintettre gondoltunk, kiváló! A távirányító alapirány gombjaival több lehetőség is adott, eltart egy darabig, míg alaposan megismerkedünk vele.

Egészen remek ötleteket alkalmaztak a már meglévő YouTube fiókunkhoz való kapcsolódáshoz. A TV képernyőjén megjelenő útmutató alapján lépjünk be (természetesen nem a lejátszón, hanem egy másik erre alkalmas eszköz segítségével) a fiókunkba, majd a írjuk be bármely böngészőbe: http//:youtube.com/activate

A jelek szerint itt már felkészültek ezzel az aktiválási móddal, így a képernyőn türelmesen várakozó kód beírását követően, néhány másodpercen belül már párosodtunk is ;) Innentől kezdve a BD lejátszón bármikor kényelmesen használhatjuk fiókunkat, böngészhetünk, feliratkozhatunk, ahogy egy gép előtt görnyedve tennénk, csak épp kényelmesen hátradőlve egy FHD képernyő előtt.

Nos, ez még csak egy része a jónak, következzen egy másik párosodási lehetőség, pl. egy androidos telefonhoz. Ahogy ezt kiválasztjuk, ismét egy rövid, lényegre törő útmutatót láthatunk, plusz, egy hatalmas QR-kódot. Végre egyre több valóban praktikus felhasználása módja is megmutatkozik, így - amennyiben már telepítve van a telefonra a QR olvasó - be is olvasathajuk. Tapi a linkre, elnevezhetjük a TV-t, engedélyezzük a párosodási aktust és lám, a telefonnal villámgyorsan kereshetünk, lejátszathatunk bármilyen YouTube-os videót, ami természetesen a TV-n lesz látható! Ebben az esetben tehát se számítógép, se laptop, se más számítástechnikai eszköz nem szükséges, csak egy androidos készülék és némi sávszél, az internet hálójából. Lehetne még tovább áradozni az alkalmazásról, kielemezve a legapróbb és kiválóan megvalósított ötleteket is, de következzen inkább más funkció, elvégre nem egy médialejátszóról van szó...illetve...

Külső adathordozó csatlakoztatására csak az előlapon van lehetőség, ahol az USB csatlakozó sajnos védtelen a porral szemben. Pendrive, HDD, USB-s kártyaolvasó stb. tartalmának közvetlen lejátszása manapság már szinte alapkövetelménynek mondható, ennek megfelelően az ezekről lejátszandó formátumok hibátlan kezelése is.

A több szakmai cikkben rendszeresen használt tesztvideó-csomag:
[link]

Amire különösen érdemes figyelni - még beszerzése előtt -, pl. a következő. Nem kezeli a külső, azaz a videók mellé helyezett (srt, sub) feliratokat! Hála a Samsungnak, a firmware frissítések valóban hoztak pozitív változást, a berendezés tökéletesen kezeli már a külső srt feliratokat!
Az MKV konténerbe ágyazott feliratokkal (már amelyik tartalmazza) kiválóan megbirkózik, pontosabban nagyon is könnyedén kezeli őket! Cserébe azonban le kell mondani az ilyen konténerekbe való "beletekerésbe". Érdekes, hogy ezeknek a megoldásoknak a kivitelezése mennyire eltérő a Samsung modellekben.

A gyári BD lemezek betöltése (átlag): 11-38 másodperc. Lejátszásukról nem igazán lehet mit mondani, teszi a dolgát. A DVD lemezek felkonvertálása szemet gyönyörködtető, tehát a megunt, elavult DVD lejátszók leváltására eleve ajánlható.

Régiókód függetlenítés (csak a DVD régiókódra vonatkozik!)

Fölösleges csak azért elvégezni ezt a műveletet, hogy a tulajdonosa büszkélkedjen vele. Miért is van erre szükség? A sokszor követhetetlen filmforgalmazási jogok útvesztőjének kézzelfogható eredménye az, hogy igen sok régi kedvenc már nem vásárolható meg eredeti kiadásban Magyarországon, de sokszor már Európában sem. Így a más régióból beszerezhető kiadványok hátulütője a lejátszás lehetőségének hiánya. Természetesen a magyar nyelvű szinkronról (olykor még a feliratról is) le kell mondani ebben az esetben, de a gyűjtőknek és a megfelelő nyelvtudással rendelkezőknek ez nyilván nem akadály, ráadásul irdatlan mennyiségű a komoly- és könnyűzenei kiadvány. Mindezt a lemezek ára is kompenzálhatja, mivel többnyire lényegesen kedvezőbb áron megvásárolhatók, mint itthon.
Íme tehát az általam is tesztelt, működőképes megoldás, amihez csupán a távirányító szükséges, továbbá a lejátszóban ne legyen lemez:
Távirányítóval: lemeztálca kinyitása, bezárása

A NO DISK kijelzés alatt megnyomni a REPEAT gombot és beütni a következő számsort: 5 7 5 3 8
Megismételni! REPEAT gomb, majd 5 7 5 3 8
Megjelenik a jelenlegi régiókód beállítás (2), ahogy ez eltűnik megnyomni: 9 (azaz no region ;)

Segítség, ha nem sikerülne: [link]

A forrás, ahol egyéb régiókódok változtatása, illetve több készülék függetlenítése is megtalálható: [link]

Cinavia védelem
Amit erről tudni érdemes: [Cinavia] [Wikipedia]

Hozzászólások

(#1) wody21


wody21
(fanatikus tag)

Hibátlan, igényes, részletes "leírás" (annál sokkal komolyabb, alapos ismertető)!
Minden elismerésem érte, köszönöm a tapasztalatok megosztását! Sikerült szerezni egy ilyen kis masinát, kíváncsi leszek hogyan fog működni :)

(#2) jpm2005


jpm2005
(újonc)

A múlt héten vettem egy ilyen lejátszót. Nekem a feliratokat simán viszi, viszont ha mkv-ba van ágyazva nem tudja megjeleníteni.
Eddig egy formátummal van gondom: mp4. Nem tudom beállítani, hogy ne maradjon a kép két oldalán vékony fekete csík. Ennek megfelelően kicsit meg vannak nyújtva a szereplők is. Az összes többi formátumot tökéletesen viszi.
Nincs valakinek valamilyen ötlete?

(#3) RudY válasza wody21 (#1) üzenetére


RudY
(őstag)

Köszi, pontosan emiatt készült, akkor elérte célját és volt értelme :K

(#4) RudY válasza jpm2005 (#2) üzenetére


RudY
(őstag)

Igazad van, ezek szerint nem csak bizalomgerejesztés volt a Samsung részéről már a harmadik firmware frissítés is. Az mp4 nálam teljesen korrekt, 16:9 auto beállítást használom.
Az mkv egy konténer, sajnos nem minden mkv-készítő teszi bele ebbe a konténerbe a feliratot és akár több hangsávot is, de amelyik tartalmazza, azt vinnie kell.

(#5) bvvitya


bvvitya
(fanatikus tag)

Ne haragudjatok a buta kérdésért :D
Arra lennék kíváncsi hogy akkor ezzel a lejátszóval képes vagyok e a számítógépen tárolt filmeket lejátszani Lan on routeren keresztül?
Előre is köszönöm a választ :R

(#6) RudY válasza bvvitya (#5) üzenetére


RudY
(őstag)

Ebből biztos nem lesz harag ;) Gyakorlatilag és röviden, igen, DE azért semmiképp ne várd el azt, amit mondjuk egy kifejezetten médialejátszásra szánt készüléktől! Ajánlott valamelyik progi használata: Samsung AllShare, Serviio, Plex vagy egyéb, ezekkel lényegesen egyszerűbb és kényelmesebb a megosztás.

(#7) wody21


wody21
(fanatikus tag)

Leírnám a mai tapasztalataimat, mert lehet hasznos lehet más felhasználóknak:

"Az a helyzet, hogy a mi készülékünk UK-ből származik, igazából jól működött, de valami miatt nem volt olyan .mkv file, aminek lejátszotta volna / felismerte volna a beépített feliratait. Ma elhatároztam, hogy utánanézek a dolgoknak, és láttam, hogy a firmware verziója elég régi (1006-os, 2012 április), mondom letöltöm a legfrissebbet (ver.1014.1). Fel is rakta szépen, elindítottam egy "virágboltos" 720p-s filmet (.mkv), de ismét nem ismerte fel a "gyári" felirat(oka)t... Mondom mindegy, most már eleget szenvedtem, elindítom felirat nélkül.
Ekkor jött a kellemetlenség...
- Bő 10 perc után elment a hang, és Cinavia Message code 3 jelent meg ("Audio Outputs Temporaly Muted...")... Eddig ilyet nem tapasztaltam semmilyen "virágboltos" videónál/filmnél, gondolom az egyik újabb firmware frissítésnél került bele ez a funkció.

Valószínűleg valamelyik frissítésbe bekerült ez a Cinavia cucc, és ha valaki "nem csak gyári BD lemezek lejátszásához" használná a gépet, akkor érdemes elkerülni a frissítést!!!

(#8) ironthehorse


ironthehorse
(lelkes újonc)

:)

[ Szerkesztve ]

(#9) Honkydoo


Honkydoo
(őstag)

Nekem is van egy samsung BD lejátszóm.

Ha fölveszel vele egy TV adást pendrivera, akkor neked is kódolva menti le a fájlokat?

Mert nekem igen, igaz van mód a kikódolásra, de az én lejátszómon ez még nem működik..

Szerk.: Most látom a tiedben nincs tv tuner, elnézést akkor tárgytalan..

[ Szerkesztve ]

"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül."

(#10) metrichye


metrichye
(lelkes újonc)

Sziasztok!

Ne haragudjatok, de fel szeretnék tenni egy "lámának" tűnő kérdést. A minap vettem egy Samsung BD-E5300-as Blu Ray lejátszót nagyon akciósan, örültem, mert volt rajta RJ-45 hálózati csatlakozó, bíztam benne, hogy a routerem USB-jére dugott pendrive-ról vagy vinyóról le tudok majd játszani vele filmet, de sajnos nem látja a Samba megosztást a lejátszó.
2 éve vettem egy TP-link 1043ND routert, akkor bekonfigoltam, felraktam rá az OpenWrt-t, megy a Samba is, azóta igaz ezt a funkciót nem is használtam, de a napokban kipróbáltam és müxik, Windows alatt el tudom érni a hálózaton a rádugott pendrive-ot.
Kicsit utánaolvastam, és azt tapasztaltam, hogy a Samsung más szabványt használ, egyedül a PC-m megosztott mappáját látom, ha fel van telepítve és futtatva a Samsung AllShare program. Valahol azt is olvastam, hogy a Samsung a DLNA protokollt használja.
A kérdésem a következő: ha felraknám a routeremre a "vargalex" féle firmware-t (mert benne van a minidlna progi alapból), akkor azzal megoldható lenne, hogy a router USB-re rakott file-okat lássa a Samsung Blu Ray lejátszóm? Sajna nincs nagy TV-m, hanem a monitoromon van 2 HDMI bemenet és úgy használnám, hogy amíg filmet nézek, ne zúgjon a gép, elküldeném sleep üzemmódba és lényegesen kevesebbet is fogyasztana a lejátszó, mint a PC, viszont lehetőség szerint nem akarom a pendrive-ot ki-be húzogatni a gép és a blu-ray között, így kényelmesebb lenne PC-ről rámásolni és használni a lejátszón. Előre is köszönöm a segítséget!

üdv

"Könnyű valakit ügyessé nevelni, de nagyon nehéz valakit a saját viselkedésére tanítani."

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.