2022. augusztus 10., szerda

Gyorskeresés

Mindig tanul az ember valamit - avagy hogyan törtem borsot a saját orrom alá

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Régen írtam már ide, pedig mindig tervezem. Van jópár kütyüm (némelyik saját fejlesztés) amit szívesen bemutatnék részletesen, de valahogy sosincs időm rá, hogy ilyen átfogó dolgok leírásának, és igényes megszerkesztésének kezdjek.

A hetekben viszont volt egy olyan igazi homlokoncsapós történetem, ami kellően rövid, hogy leírjam, és talán egyszer valakinek egy Google keresés közben segítséget is nyújthat.

Történt ugyanis, hogy az asszony Lacettijén még a tél elején volt valami baki, amit egy kiment biztosíték okozott. Tegyünk bele a pótból, meg is néztem a piktogramot, aszongya az egyikre: "Back up". Hejj itt a tartalék, az értéke is jó, probléma megoldva! Aztán ha eszembe jut amikor épp olyan helyen járok, veszek másik tartalékot.

Beköszöntöttek a sötét késődélutánok, és a sötét reggelek, valami nagyon furcsa volt. Nem láttam semmit tolatás közben... Mennek azok a tolató lámpák? Persze hogy nem. Első alkalommal ki is akartam őket cserélni, de már szétszedés előtt láttam, hogy az izzóknak nincs baja. Csúcs szuper, biztos akkor a váltókapcsoló. Azzal meg megvárjuk a jó időt.

Most, amikor nemrégiben a tavasz első jeleit kezdte mutatni, pont hazamentünk vidékre, jóapámmal nekiálltunk bütykölni. A kapcsoló nem tűnt rossznak, de akkor mi lehet?

(Tudni kell, hogy a hatchback Lacettiknek van egy olyan szériahibájuk, hogy a csomagtértetőnél eltörik az ablakspriccoló csöve. Emiatt a mosófolyadékot mind a kasztniba vereti a pumpa, rá a kábelkorbácsokra. Ennek az eredménye ha hiszitek, ha nem: Az autó gyújtása kulcs nélkül(!) bekapcsol, de csak ha az ajtók be vannak csukva. Sokan mások is belefutottak a problémába. Kivetted a kulcsot, és nem állt le az autó, de ha kinyitottad az ajtót, akkor leállt. Amint visszacsuktad, visszagyulladtak a műszerek, és ették az akksit, amíg tudták. Ezzel tavaly nyáron nekünk is volt szerencsénk megismerkedni, gondolhatjátok, meddig tartott mire kiderítettük, hogy emiatt van.)

Arra gondoltunk, valami elkorrodált a kábeleknél. Kibontottunk mindent, pontról pontra ellenőriztük a kapcsolatokat, de semmi. Végignéztük az összes biztosítékot, és mind jó volt. Már-már arra készültünk, hogy újrakábelezzük a váltókapcsolóig a lámpákat, amikor elgondolkodtam, hogy nem e rosszul van matricázva a biztik magyarázó ábrája. Jobban megnéztem, és az a "Back up" amit korábban felhasználtam, meg volt jelölve 10A-re. Dobjunk má' be ide egy 10 amperest... És minden jó lett.

Rövid keresés után persze kiderült, hogy nem elírás miatt volt külön a Back up (és nem backup) ez ugyanis hátrálást jelent. Shieeet... Elég sokat használom az angolt, szakmai nyelvként is az elektronikában, de ezzel eddig még nem találkoztam. 3-4 óra babrálás és fejvakarás viszont örökre az eszembe véste a jelentését.

Remélem ez a pár sor megnevettetett, vagy adott valami új infót, ha már elolvastad :DDD

Hozzászólások

(#1) kikikirly


kikikirly
senior tag
LOGOUT blog

:D :D :D

(#2) Freiherr


Freiherr
őstag

Ezt bekáp-tad rendesen. :DDD

Back to the future

(#3) bookninja


bookninja
tag

:DD

(#4) Hieronymus


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog (1)

Nem vagy egyedül.
Münchenben minden lakásban, az elektromos tűzhely miatt, bevezették a három fázist.
Ismerősöm lakott ott egy öreg lakásban. A villanyóránál még hagyományos olvadóbiztosítékok voltak.
Ha egy kiégett, a látszólag funkció nélküli helyekről pótolta őket. A főzőlapok ezzel párhuzamosan kezdtek üzemképtelenné válni.
Amikor már csak egy hely működött, szereztek egy másikat a szomszédtól. Én meg segítettem kicserélni.
Persze az "új" sem volt jó. Ekkor derült ki a probléma oka. A biztosíték vásárlás megjavította a főzőlapot.
A szomszéd leselejtezett példánya maradt, mert jobb állapotban volt.

ruszkik, haza!

(#5) Falovas


Falovas
tag

Elnézést kérek, de sajnos nem értem! Vállalom, hogy nehéz a felfogásom, de ha valaki megtenné, hogy röviden elmagyarázná nekem, hogy mi történt, azt nagyon meg köszönném.
"a "Back up" amit korábban felhasználtam, meg volt jelölve 10A-re." Ezt nem értem.
1. Történt egy baki amit egy kiment bizti okozott.
2. Berakott egy " back up " -ot aminek az értéke is jó. ?????
Ha 10A-es volt akkor hol a gond? Bár már a " back up"-ot sem értem.
3." Jobban megnéztem, és az a "Back up" amit korábban felhasználtam, meg volt jelölve 10A-re. Dobjunk má' be ide egy 10 amperest... És minden jó lett."
Itt végkép összezavarodtam.

Valaki segítsen már szájbarágósan " kibogozni", hogy mi történt?
Köszönöm előre is!
Falovas

" Tudtam, tudtam... csak nem sejtettem!" "Értem én, csak fel nem foghatom! " https://www.juzaphoto.com/me.php?p=109773&pg=allphotos&srt=data&l=en

(#6) razorbenke92 válasza Falovas (#5) üzenetére


razorbenke92
senior tag

1, Kiment valahonnan a biztosíték (talán a műszerfalvilágítás biztosítéka)
2, A kiment biztosítékot pótoltam. A biztosítéktáblán szoktak lenni foglalatok, amiknek nincs funkciójuk, csak arra vannak, hogy abban legyenek a tartalékok. Ezt a foglalatot akartam megkeresni. Volt egy olyan foglalat, hogy "Back up" - (ami egybeírva backup-ként azt jelenti: tartalék). Ebben volt egy 10A-es bizti, pont olyan, amilyen kiment. Ennek megörültem, és áttettem a "Back up" foglalatból a műszerfalvilágítás foglalatába.
3, eltelt egy kis idő ...
4, Észrevettem, hogy nem működik a tolatólámpa
5, Mindent szétszedtünk, de nem találtuk a hibát. Biztosítékra gyanakodtunk, de nem találtunk olyan biztosítékot, amit a tolatólámpának gondoltunk.
6, Egyetlen biztosíték foglalatban nem volt jó biztosíték, a "Back up" feliratúnál. Ekkor jobban megnéztem a feliratot, és alá volt írva, hogy 10A . Elkezdtem gondolkodni, hogy a tartalék foglalatnál miért lenne meghatározva, hogy milyen érték kell bele? Hiszen nincs feladata, tartalékot meg bármiből lehet tartani. Ezért utolsó próbaként beletettem egy 10A-es biztosítékot, hátha csinál valamit. És csinált
7, Kiderült, hogy külön írva a "Back up" hátrálást jelent = tolatást = tolatólámpát a biztosítéktáblán

Így egyértelműbb?

[ Szerkesztve ]

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#7) Falovas válasza razorbenke92 (#6) üzenetére


Falovas
tag

Köszönöm, így már világos! :R

Gondoltam magamban, hogy "űber ciki",hogy erősáramú technikusként nem bírom felfogni azt, ami másoknak elsőre világos, biztos bennem van a hiba( de ha nem 10-szer olvastam át, akkor egyszersem!... :O ) Igaz egy percet sem dolgoztam még a szakmámban ( 91'-ben végeztem....)

[ Szerkesztve ]

" Tudtam, tudtam... csak nem sejtettem!" "Értem én, csak fel nem foghatom! " https://www.juzaphoto.com/me.php?p=109773&pg=allphotos&srt=data&l=en

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.