2023. február 4., szombat

Gyorskeresés

CM Storm Devastator egérmodding - Funkcióbővítés

Írta: | Kulcsszavak: CM Storm . Egérmodding . funkció . verseny . Cooler Master . modding

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!

Ezzel a bejegyzéssel adom le nevezésemet a Cooler Master Egérmodding Versenyre.

A modding topikban említette rudi a kihívást, melyet akkor elutasítottam a suli miatt. Azt mondta, szavamon fog, mert lehet, hogy bővítve lesz a határidő. Szerencsémre így történt. Ígéret szép szó, jöjjön tehát a téma:

Amikor megláttam az egeret, a Tron című film formavilága jutott eszembe, ezért egyből arra akartam elmenni stílusban.
Mivel ezen a téren az ötleteim teljesen egyeztek jones965 kolléga nevezésében szereplőkkel, elkezdtem agyalni, hogy ugyan mivel is nevezzek.

Ekkor jutott eszembe, hogy az előző versenyen Bari nem csak csodálatos fa burkolatot készített, de funkcionalitásban is tett extrákat rá.

Így jutottam el a fő tervhez:

A kinézeten elsősorban nem szeretnék változtatni, csak a szükséges dolgokon.
Ezen igényeket a következő funkcionalitásbeli módosítások fogják alkotni:

- Facebook értesítés jelző LED (kék)
- E-mail értesítés jelző LED (piros)
- RGB állítható színvilág az egérnek (eredeti kék LEDek kicserélése)
- Pulzusmérő (egereim kopottságából, és némi ergonómiai ismeretből ítélve a jobb gombon lesz elhelyezve a szenzor, melynek oka, hogy a jobbgombról a középső ujjamat legalább is én csak akkor emelem el az egérről, amikor elengedem azt)
- Programozható gombok a hüvelykujjhoz. (Nem csupán megadható funkciógombként üzemelnek majd, hanem egész mondatokat lehet bele programozni, például cheat kódokat, de ugyan úgy lehet használni dupla/tripla klikkelésként)

Ezek mellett, ha sikerül, szeretném hőérzékeny festékkel kezelni az egeret oly' módon, hogy a Storm felirat, és a logó változtassa a színét.
Másik függő dolog lesz, hogy belsejébe vibra-motort telepítek, amit igyekszem majd játékokkal is szinkronba hozni (utóbbi az, amire még nincs ötletem, hogyan kéne).

Hogy legyenek valami fancy képek is a posztban (nem koherensek, egy-egy kép egy-egy dolgot mutat be csak):

Nem biztos, hogy az elhelyezés ilyen lesz. Nagyban függ majd attól, hogy mit érzek/látok, ha a keszembe veszem. A két pötty az email jel alatt és fölött a pulzus-szenzor.
(Igen, lehet hogy eliminálom a kék csíkokat, mert azokkal már túl csicsás lenne az egész.

Ilyesmi gombokra gondoltam, de itt is sok minden függ a beltértől. Elképzelhető az is, hogy az egérhez lesz egy külön modul, amiben a mikrokontrollert és az elektronikát el kell helyeznem, de igyekszem beleférni a kuckójába.

Körülbelül ez fogalmazódott meg bennem. Bízom benne, hogy lesz rá módom elkészíteni, és remélem nem csak én látom hasznosnak ezeket, egyszóval, van igény az efféle moddingra is.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hol is tartok?

2014.07.09. Frissítés

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nos, előszóban annyit, hogy indokolatlanul nagyon keveset tudtam eddig foglalkozni az egérrel, legalább is nem annyit, amennyit szerettem volna.
Ennek ellenére úgy döntöttem, hogy jól menedzselt projektté teszem a munkámat azzal, hogy nyilvános határidőket szabok magamnak, így remélhetőleg nem a finishben kell hajráznom.

Amiket eddig megcsináltam:

-Szétszedtem az egeret, egyik szemem rítt, a másik meg üveg:
Elég szűkös a hely odabent, szóval lesz dolga a dremelnek bőven ;] . Arra jutottam ugyanis, hogy a legkevésbé szeretnék külső egységet az egérhez, mert az nagyon nem elegáns. Így viszont bele kell passzíroznom mindent, amire szükség lesz. Ehhez a világító csíkok (amelyeket el akarok tüntetni) alatti kiugró részt le kell tarolnom.
Nagyon klassz a felső rész, ugyanis a soft touch borítás egy törtfehéren átlátszó polimer anyagra van felhordva. Ennek köszönhetően baromi jól lehet a kiszűrődő fényeket manipulálni. Próbaként egy apró karcolóval megszedtem a felső réteget az egérről a vonalak között, és olyan gyönyörűen átjött rajta a fény, akár az eredeti csíkozást látná az ember. ( ejj mennyire király lett volna a Tron stílust megcsinálni, már látom előre, hogy az egyik kedvencem jones965 egere lesz :R ) Ezt a megoldást természetesen én is ki fogom használni. Eldőlt ugyanis, hogy hová kerülnek a visszajelző LED-ek. A kedves olvasók, és ismerősök véleménye szolgált alapul az ötletnek, hogy a notification LED-ek inkább akkor látszódjanak, amikor nem fogják az egeret. Így hátulra fognak kerülni, a világító csíkok helyére, ha jobban tetszik, az egér "derekára". Ide fog bekerülni a CMStorm logó is, jóval kisebbe, mint a "látványterveken".
Eltüntetem a dpi váltó gomb igencsak awkward piktogramját. Bocsánatot kérek ezért a támogatóktól is, ez az egyetlenegy, ici-pici dolog, amit azért szedek le róla mert nem tetszik :U
Az első rácsozás fénytörőit eltávolítom. Ennek oka az, hogy a rágcsálón ennek a fícsörnek a hasznát ilyen módon csak egy lanparty-n látom, ahol egymással szemben ülnek a játékosok. Igen, ott nagyon hasznos az ellenfél figyelmének elterelésére, de hogy én a gépasztalnál félhomályos szobában egy nagy büdös semmit láttam belőle, az sicher. Ez pedig igenis egy klassz dolog, de az átlag felhasználó számára is élvezhetővé akarom tenni. Ha eltávolítom az opálos részt belőle, kevésbé lesznek egyenletesek (az amúgy RGB-re cserélt) LED-ek fényei, viszont jóval erősebben fognak világítani. Ha a gépasztalra vetik a fényüket a rácsozás árnyékával, modder-bugyi nem marad szárazon. :DD
Kinéztem, hová fogok tudni még gombokat felszerelni. Az eredeti két oldalgomb alá szeretnék még kettőt (ehhez már megpróbáltam becápázni gaborpetrocz SoundStormjának szükségtelen gombjait, de úgy tűnik, terroristákkal nem tárgyal :O ), illetve szeretnék még két programozható gombot a "balegérgomb" bal fölső sarkába (balception). Ezt a gamerek általában instant dupla/triplaklikk gombként használják, ami egyébként igen hasznos egyéb tevékenység folyamán is, ha beleszokik az ember.
Kipróbáltam a rezgőmotort, hogy mennyire ráncigálja meg az egeret. Kellően.
Elkezdtem összeollózni a PC szoftver részhez tartozó kódokat, melyek egyenként működőek ugyan, de összehangolásuk még igen sok munkával jár.

-Amik már megvannak:
mikrokontroller az okosításhoz (Arduino Nano)
8 eres puha, strapabíró kábel (PS2 kontroller vezetéke, a kontrollerből saját építésű RC távirányító épül)
vibramotor (megboldogult Sagem MW3026-omból)
szenzorok a pulzusmérőhöz (IR LED és IR dióda páros)

-Amik még kellenek
RGB LED-ek
valami klasszabb IC a pulzusmérő zajszűrésére és erősítésére

Na és most a lényeg, a határidők:
-Ma vagy holnap este képeket teszek ehhez a frissítéshez is, hogy látványosabb és érthetőbb legyen.
-A héten még letesztelem a pulzusmérőt, megírom rá a kódot, keresek a jelfinomításhoz minél kisebb integrált cuccot.
-A jövő hét végére megszerzem a gombokat és az RGB LEDeket, megtervezem a helyüket

Félidőben már ott akarok tartani, hogy minden elgondolás és terv meglegyen, csupán a nyers munkát igényelje a hardware.
Az utolsó héten már csak nyúzni, debuggolni, és teszteltetni akarom, nem utolsó sorban pedig a haveroknak megmutatni, és élvezni a művemet.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Semmit nem tartottam be :(

2014.07.14. Frissítés

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A fenti határidőkből semmit sem haladtam, ami kézzel fogható. A szoftverrel foglalkoztam egy keveset, mert az az egyetlen, ami nem igényel otthonlétet.
Képeket ma mindenképpen készítek már, amikben látható lesz egy apró meglepi is, ami menet közben jutott eszembe, de nagyon megtetszett, így mindenképp megcsinálom.
Szeretném gyorsan gatyába rázni a pulzusmérő fejlesztését, mert szorít az idő, és nagyon sok múlik azon, hogy hová tudom tenni. A terv az, hogyha az IR fényes pulzusmérés működőképes tenyéren is, akkor nem a jobbgombra teszem a szenzort, hanem az egér hátára a többi LED-hez.

A dolgok nagyon alakulnak fejben, de tényleg nem szeretnék az utolsó napokban hajrázni, ezért a megvalósításoknak is nekiállok ma-holnap, már tényleg.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Végre képek

2014.07.15. Frissítés

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Elszégyelltem magam, és elkezdtem dolgozni végre az egéren. Na szóval a meglepi:

Tudja e valaki, hogy ez mégis mi?

Vagy esetleg így többet mondok vele?


Igen, szétdaráltam az alját az egérnek, hogy beférjen egy hirtelen jött ötlet: Ha már okosegérként lett beharangozva a projektem, akkor már adjuk meg neki. A napokban böngésztem a neten, és megütötte a szemem, hogy még az okos WC-kefébe is van microSD olvasó. Nem is magyarázom többet, szerintem értitek.

A hátsó részen a lépcsős hely adta magát. Először megpróbáltam vágás nélkül. Nem ment. Levágtam az USB-s memóriakártya olvasó USB-jét tövig (még nagyon is, amivel nyertem magamnak +1 óra forrasztgatást) de még mindig vagy az optikába lógott a nyák, vagy pedig zavaróan kinyúlt az egérből az SD kártya, megtörve annak vonalát. Végül arra az elhatározásra jutottam, (igazából irtóra felcsesztem magam) hogy kivágom az alját, beteszem a nyákot, a különbözetet meg az amúgy is szükséges felületi javítások közben helyrepofozom egy kis kétkomponensű karosszériázó kittel.

Így lett ez belőle:

A nagyobb rést azért hagytam, hogy a két oldalról majd át tudjon húzni a kitt. (Ennél jobbat nem tudtam kitalálni ;] )

A következőképpen minimálisan süllyesztve fognak bekerülni a mikrokontroller, és a hub nyákja is. Mivel 3 db USB eszköz lesz a kütyüben (talán 4 is ?) és nem akarok külső egységet be kell ágyaznom az usb-hub-ot is. Szegény ember vízzel főz, nekem csak ilyen nagy dög volt itthon. Le is csupaszítottam nyákig, hogy beférjen. Az arduino nano-hoz még nem piszkáltam, de arról is le kell vennem a tüskéket (jó lett volna, ha hamarabb eszembe jut, mert akkor időben rendelhetek tüske nélkülit)

Illetve hintelek egy képet a szoftverről. A netes szinkronizálások már megvannak flottul (Facebook és Gmail) illetve szépen kommunikál is a gép a mikrokontroller felé. A visszafelé kommunikáció még nem megy, mivel pluszgombok és pulzusmérő híján nincs is mit visszafelé kommunikálni :DDD .

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Öröm bódottá

2014.07.24. Frissítés

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kitisztulni látszik az idő, így a héten/hétvégén nekiállok a felső burkolat festésének. Még nagyobb örömhír, hogy eBay-ről időben megjött az RGB-led szett, így nem kell itthon borsos áron megvennem.
Mivel rendeltem tüskézetlen Arduino Nanot vele egyszerre, és bízni lehet benne, hogy az is megérkezik, így nem díbolom le a mostani tüskézett darabot.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Finish rush

2014.08.01. Frissítés

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Végre volt alkalmam dolgozni az elektronikán, elkészült a "shield" az Arduino nano-hoz (aminek megérkezett a tüske nélküli verziója).

A mai napon és szombaton összerakom a cuccot, vasárnap pedig befejezem a programokat.

Ami szomorú dolog, hogy a pulzusmérő tenyéren át nem üzemel. Legalább is az enyémen nem. Ujjon pedig instabil. Nem írtam még le talán a működés módját. Miután kész leszek, és leadtam a határidős dolgokat, rá fogok érni hosszan kifejteni a magyarázatot. A lényeg, hogy a pulzust optikai elven mérem, a szívdobbanáskor az erekben feltorlódó vér többlet fényvisszaverését illetve a csekélyebb fényáteresztő képességét használom ki. Azzal gondolom nem mondok újat, hogy ez különbség irtó kicsi. Ez egy 10000-szeres erősítésen esik át, szűrve az 25-180 Hz-es frekvenciasávra. Igen ám, de a vér módosító képességéhez képest sokkal nagyobb a kezünk mozgatásának változtatása. Emiatt füstbe ment a terv, hogy játék közben real time mérjem a pulzust. Talán meg tudok próbálni némi szoftveres szűrést a fals adatok kivédésére, de összességében használat közben az egér által mért pulzus nem megbízható. Ettől függetlenül beleteszem a funkciót, de sajnos már most tudom, hogy nem úgy fog szolgálni ahogy akarom.

Bekerültek az RGB ledek is. Rájöttem így utólag, hogy OutsideR kolléga csinálta a legjobban. Az egér alapnyákjának újragyártása, a nekem szükséges formában irtó sokat jelentett volna, főleg a kismillió vezeték elliminálása miatt. Erről már lecsúsztam, sajnos nem lesz rá időm, de a tapasztalatot megjegyzem.

Az értesítő LED-ek szoftvere teljesen kész van, nincs más hátra, mint a LED-ek helyükre szerelése, és az egér derekán a designjuk elkészítése.

A vibramotor helyéül a súlyozás tokját alakítottam ki. A rengeteg beletuszkolt cucc miatt a súly így is meglesz :D

Az oldalgombok kapcsolói megvannak, de a gombok fejének elkészítésével gondban vagyok. Nem akartam gombokat craftolni, próbáltam valami félkész megoldást keresni, de azt hiszem végül csak a kreativitásomra kell bízzam a dolgokat.

Csináltam néhány képet is, de sajnos nem a legjobb minőségűek. Legtöbbször éjszaka dolgoztam, és az amúgy is gatya mobilommal a lámpafénynél fotózás nem a legjobb... :(

Ide fogom feltölteni a beültetett RGB ledek képeit (nem találom a penriveot amire leszedtem :D)

Itt pedig a NYÁK készítés az arduino shieldnek. Ami rajta van, az a pulzusmérő rész a bandpass filterrel, illetve az RGB ledek és vibramotor által igényelt tranzisztoros erősítés (plusz ellenállások a LEDeknek)

Hint: Mellette ott van a prototípus, ami működik is, csupán elfelejtettem, hogy a tükörkép nyomtatásnál nem csak a műveleti erősítő IC lábai fognak fordulni, hanem az erősítő tranyóké is. Így a 2. ennyivel különbözik, de az elkészítéskor sok hasznát vettem az elsőnek is, mintaként. Nem beszélve arról, hogy a második az Istenért sem akart menni. Összehasonlító kiméréssel rájöttem, hogy egy (még nagyítóval is csak) alig látható részen rövidre volt zárva a mart nyák. Kb 4 órám este, majd újabb 2 órám reggel elment a hibakereséssel. Az idegi állapotomat nem szeretném megosztani veletek :DDD

Hozzászólások

(#1) kemotox


kemotox
addikt

Nem járt már le nagyon rég a nevezés?

(#2) razorbenke92 válasza kemotox (#1) üzenetére


razorbenke92
senior tag

Jogos, rosszul linkeltem. Egyébként írtam is, hogy meg lett hosszabbítva. Most vasárnap a határidő.

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#3) kemotox válasza razorbenke92 (#2) üzenetére


kemotox
addikt

Jah zsír, akkor hajrá!

(#4) menledge


menledge
senior tag

Helo!

Tetszik az ötlet, bár fogalmam sincs, h csinálod meg, h jelezze, ha jött egy mail vagy fb értesítés... :Y
Szóval csak az értesítés elhelyezésére adnék egy tippet, vagyis inkább csak leírom az én meglátásom. :)

Szerintem az egér "seggére" tedd, mert ugye a gomb a monitor felé néz, és mondjuk ha távolabbra mész, akkor jobban azt látod, mivel a gombos résznek lefelé menő íve van.

Sok sikert a megvalósításhoz! :)

[ Szerkesztve ]

(#5) razorbenke92 válasza menledge (#4) üzenetére


razorbenke92
senior tag

Nagyon köszönöm, ilyen, és ehhez hasonló gondolatok forogtak bennem. Főleg azért is volt kérdéses bennem az elhelyezés, mert f.ngom sincs, hogy hol lesz eltakarva a legkevésbé használat közben.

Szeretnék rekonstruálható dokumentációt csinálni, meg fogod benne látni.

Rövid tömör spoiler, hogy be akarok építeni az egérbe egy mikrokontrollert, amivel könnyítem a benne elvégzendő feladatokat.

[ Szerkesztve ]

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#6) menledge válasza razorbenke92 (#5) üzenetére


menledge
senior tag

Értem, kíváncsian várom, nagyon érdekel a dolog! :)

Még az elhelyezéshez annyit, h először én is a használat közbenire gondoltam... de mondom, rajta van a kezem, talán a gomboknál van egy kis rész ami látszik, de mondom ha használom a monitort lesem nem az egeret! Ekkor ugrott be, h pl. én sokszor ha csinálom egyéb dolgom, a monitort kikapcsolom, de megy a gép, ezért, ha az egér mutatná, h jött egy értesítés az frankó volna, mert csak odapillantok és tudom, mindenzt a monitor ki-be kapcsolgatása nélkül! Ezért is tetszett nagyon meg az ötlet. Szóval szerintem ne azt figyeld, h használat közben mennyire lehet látni, hanem ha távolabb vagy a géptől, akkor jól lehessen látni.

Bocsi, h így belepofátlankodtam, természetesen csak a véleményem mondtam, nem e szerint kell megvalósítani! :B :DDD

(#7) razorbenke92 válasza menledge (#6) üzenetére


razorbenke92
senior tag

A legfontosabb: Ne kérjen senki bocsánatot. Nem olyan téma, hogy életem álmát valósítom meg, csak nekem kell, és ne szóljon bele senki. Ellenkezőleg! Valami olyat akarok csinálni, ami amellett hogy klassz, nem csak nekem tetszik, hanem a nagyérdeműnek is. A tervek sem olyan konkrétak, vagy előrehaladottak, hogy ne fogadnék meg egy-egy jó ötletet.

(Igen, a használat közbeni értesítés miatt lesz benne a rezgő motor. Az már csak hab lenne a tortán, ha végre rájönnék, hogy milyen infót ad a játék a gépnek/kontrollernek, amikor rezgésre kényszeríti. Akkor még arra is lehetne írni valamit.)

Szerk: Az értesítőt elsősorban azért álmodtam meg, mert speciel én amikor tanulok, mindig elkezd járni az agyam, hogy mi van, ha pont most jön az email a vizsgámról, vagy tesznek ki a fb csoportba valami fontosat. Ezért percenként nézem ezeket, és néha le is ragadok, mert "jjjééé milyen klassz képeket rakott fel ez", "jé milyen érdekes cikket rakott ki az". Így meg hatékonyan tudnék tanulni emailre várva is :D

[ Szerkesztve ]

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#8) menledge válasza razorbenke92 (#7) üzenetére


menledge
senior tag

Okés, értettem! :B :K

Tényleeeeeg!!! :C Így a kettőt kombinálva lenne tökéletes! Használatközben rezeg, távolabbról meg látod a ledes értesítést! Esküszöm le kéne védetned! :D

Na igen.. ez eszembe se jutott, pedig nálam is így van... :DDD Lehetne ez a szlogen is: A tanulást elősegítő egér! :D

(#9) OutsideR válasza menledge (#8) üzenetére


OutsideR
aktív tag

Logitechnek volt régen (kb még a facebook előtt) egy mx 610 nevú rádiós egere amin volt ilyen email meg msn led. Mondjuk én nem ezekért vettem, hanem mert létezett balkezes verziója, ha nem kezd el betegeskedni 1 éve még most is azt használnám.

Kéken és zölden pulzált a led ha e-mailed vagy msn üzeneted jött, sőt mivel ezek egyúttal gombok is voltak nem csak visszajelzők ha megnyomtad nyitotta is az alkalmazást, szóval a levédetésről sajnos sikerült lecsúszni. bár rezgés nem volt benne, így akár még be lehet jegyezni hogy kombinált jelzés.

Tényleg elég kevés a hely ebben az egérben, én is alig tudom belerakni a cuccokat amiket beleterveztem.

[ Szerkesztve ]

(#10) menledge válasza OutsideR (#9) üzenetére


menledge
senior tag

Hú de kafa! :))
Elfogadnék egy ilyet! Nekem nagyon bejön ez az ötlet! :) Mindjuk az utolsó forgalmazási ára már nem annyira! :DDD

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.