2023. február 9., csütörtök

Gyorskeresés

Régi házimozi modernizálása (folyamatban)

Írta: | Kulcsszavak: SPDIF . Házimozi . 5.1

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nem nagyon szeretek működő dolgokat kidobni/eladni mert régiek.

Főleg igaz ez az olyan dolgokra, amik valahogy hozzám nőttek.

Ilyenkor megpróbálom számukra a megfelelő feladatot vagy helyet megtalálni, esetleg korszerűsítem őket kinézetben, vagy funkcióban.

Jelen projekt alanya is ilyen:

Az első házimozim: Philips MX2500D

Egyrészt, a maga idejében, amikor kaptam, akkor iszonyat lépés volt moziélményben. Addig választhattam a katódsugaras tv műanyag kasztnijából jövő dobozhang, vagy az általam 11-12 évesen eszkábált erősítő+autóshangszóró hangrendszer közül. Nagyon sokáig volt társam jóban-rosszban. Keltem a rádiójára, filmeztem rajta kismillió alkalommal, hallgattam rajta az MP3 lemezeimet, vagy ha kellett osztálybulit vagy házibulit szolgált ki. Abban az időben szoktam rá a zenével alvásra, amiről utána nagyon nehéz volt leszoknom, amikor a kollégiumi szobatársak mellett esélytelen volt folytatni.

Na a nosztalgiát félretéve jöjjön a szomorú valóság: Valamirevaló képkimenet (SCART, AV, S-Video), USB-s lejátszás és Netflix app nélkül már nem rúg labdába filmezés terén.

5.1 hangrendszernek viszont nagyon jó lehetne. Ha. Ha lehetne rá stereo inputon kívül mást rakni. Persze le tudja duplázni a hátsókra az első párost, és ezek mellé számol mélyet és centert. Ez sem rossz, de azért mégis elkezdte izgatni a fantáziámat, hogy mit lehetne tenni az 5.1 érdekében.

Rövid keresés után saját meglepetésemre megtaláltam az eszköz Service Manualját. Merthogy ez még a régi korok gyermeke. Nincs túlminiatürizálva semmi, sehol egy BGA alkatrész, minden feliratozva.

Viszonylag könnyen végigkövettem a hang útját a végfokoktól azok keletkezésééig.

A sorrend visszafelé: TDA8920TH erősítő - JRC4558d OPAMP szűrő - M62446FP Tone controller - JRC4558d OPAMP szűrő - WM8772 DAC + hangerőszabályozó + 2ch analóg input (ide jön be a stereo jel, és ez az IC terjeszti ki hamis 5.1-re) - ESS6628F DVD processzor.

A nyomtatott áramkör rajzát megnézve furcsaságra lettem figyelmes:
- A COAX AUDIO OUT mellett ott a helye egy Toshlink csatlakozónak, és egy COAX csatlakozónak. Visszakövetve a sematikus rajzon, a csatlakozó egy dupla inverteres puffer után az ES6628F SPDIF-IN nevű lábába ment. Itthoni készletből pótoltam a be-nem ültetett alkatrészeket, még ha sejtettem is, hogy ez nem lesz elég. Egy 74HC04 invertert, néhány 0805 SMD ellenállást és kondit.
Bekapcsolás után persze nem történt csoda. Nincs semmilyen opció, sem menü a digitális bemenet sugárzására. Minden felhasználói menüt, beállítást megpróbáltam, de nem adott ki hangot. Már kezdtem kétségbe esni, hogy a TV digitális hangkimenete a rossz, de nem. Egyszerűen csak a firmware nem tudja, ahoz meg nemigen tudok hozzápiszkálni, tekintettel arra, hogy a Vibratto2-ről csak brosúrákat hozott nyilvánosságra az ESS Technology

Ezután a következő lehetőségek vannak:
- Rámegyek az első adandó alkalommal egy már analóg jelre, és beiktatok egy TC4052B analóg multiplexert, amivel az eredeti / kívülről behozott hangforrások között tudok váltani. (TC4052B váltja a TV - AUX stereo bemeneteket is gyárilag)
Előnye, hogy nagyon egyszerű.
Hátránya, hogy az analóg jelet már kizárólag a hangerőszabályozó után kapom meg. Tehát ebben az esetben a forrás hangerőszabályozására leszek hagyatkozva.
További hátrány, hogy a digitális kimeneteket nekem kell valamivel analógra konvertálni. Ilyenkor viszont további hangerőszabályozót kell beiktatni, ugyanis a digitális kimeneteken (legalábbis a TV-m esetén) nem öröklődik a hangerőszabályozás, amit az eszközön alkalmazok.

- Kerítek egy olyan médiaprocesszort, ami kezel SPDIF bemenetet, és I2S kimenetet csinál belőle a WM8772 irányába.
Ennek komoly hátránya, hogy elveszíteném a DVD lejátszó (egyébként nem igazán kihasznált) eredeti funkcionalitását.
A másik hátrány, ami már igazi gond, hogy ezeket vagy aranyárban mérik, vagy semmi dokumentáció nincs hozzájuk. Többé kevésbé úgy járnék vele mint az eredeti processzorral: Hiába tudja a feladatot, firmware-t kell rá írni, ami időigényes vagy egyenesen lehetetlen pontos datasheet hiányában.

Legjobb esetben valami olyan kellene tehát, amivel:
- I2S jelet tudok juttatni a hagerőszabályozó DAC-ba
- Ebbe az I2S-be valahogyan bele tudom foglalni az eredeti I2S tartalmát is

Számos lehetőséget átnéztem. Az SPDIF - I2S konverzióra egyszerű cél IC-t nem találtam. Analóg-I2S viszont már gyakoribb volt, de nem 6 csatornásban.

Alapvetően 2 csatornás IC-kkel is meg tudtam volna oldani, ugyanis létezik Master/Slave mód. A 3db 2 csatornásból egy masterként adta volna az órajelet és a jobb-bal választót, a másik kettő pedig csak pluszba a két adatot. Amikor már ezt jól kitaláltam, eljutottam a Texas Instruments ADC-DAC keresőjéhez, és néhány fontos paraméter beállítása után rátaláltam a PCM3168A nevű CODEC IC-re.

Röviden: Van rajta egy 6 csatornás analóg be, amiből I2S-t csinál, és van rajta egy 8 csatornás I2S bemenet, amiből analógot csinál. Hardvervezérelt módban is működik, ami annyit tesz, hogy egy "kvázi passzív" elektronitát tudok vele csinálni, a fix beállításokat néhány beállító ellenállással meg tudom adni.

Azt fogom csinálni, hogy a DVD processzorának I2S 6ch hangját analóggá konvertálom vele, majd egy egyszerű T-current summerrel hozzáfűzöm a külső forrásból bejövő analóg jelhez.

A 6 pár analóg jel összegét visszaküldöm a codec analóg bemenetére, ahonnan immáron a két jel összegzett I2S streamjét kapom meg, amit továbbítok a az eredeti vérkeringésbe.

Az oda-vissza konverzió nem túl egészséges, ráadásul valószínűleg hangkésést is okozhat majd, de erre szerencsére tudok reagálni minden eszközömmel ( egyszerűen késleltetem a képet)

Jelenleg várok az alkatrészre, és frissítem a blogot az eredménnyel.

Hozzászólások

(#1) C0R0


C0R0
csendes tag

Örülök, hogy nem mindenki dobja ki a megunt dolgait. :)
Várom az eredményét!

(#2) razorbenke92


razorbenke92
senior tag

Még a cikk írása előtt megrendeltem az említett IC-t.

Ma kaptam értesítést a postáról, hogy megjött, úgyhogy hamarosan folytatás.

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#3) C0R0 válasza razorbenke92 (#2) üzenetére


C0R0
csendes tag

Azt hittem már elmarad :(
Várom, hogy mi lesz belőle!

(#4) razorbenke92


razorbenke92
senior tag

Rettentő rossz időpontban rendeltem.
11 hétig állt a csomag a kínai reptéren mire felfért egy gépre.

Persze mostmár pörög a munkahelyi munka, és a jó idővel megindultak a házkörüliek is. Szerencsére megvan mostmár minden (a többi cuccot megrendeltem Hestore-ból inkább) szóval ha lesz egy fél napom, akkor megcsinálom.

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.