2020. június 7., vasárnap

Gyorskeresés

Miért nem kötelező a téligumi?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A minap hazafelé jövet vetődött fel bennem ez a kérdés. Mindig vannak, akik bepróbálkoznak télen, havas-jeges útviszonyok között a nyári gumival és ezért, mivel tudják, hogy csúszik mint a fene 20-30 km/h-val mennek és feltartja a forgalmat. Újpesttől egészen Leányfaluig lépésben haladtunk a 11-esen, de gondolom másfele is hasonló lehetett a helyzet. Ezúttal nem volt baleset, hanem lassan közlekedők tartottak fel mindenkit.
Külföldön sok helyen kötelező, büntetnek is, ha esetleg nincs megfelelően felkészítve az autó a téli útviszonyokra.
Tényleg megéri a saját és mások testi épségének vagy életének veszélyeztetése? Annyira azért nem egy lehetetlen összeg az a 4 gumi és még csak nem is kell minden évben megvenni, helyette persze a százezres telefont megveszik gondolkodás nélkül.
Ha nincs az autódon téli gumi vagy félsz a csúszós utaktól, inkább ne is közlekedj. Persze tudom, hogy a téli gumi nem biztosíték arra, hogy nem csúszik meg a kocsi, de összemérhetetlenül kisebb az esélye, mint a nyári guminál.

Felénk van egy meredekebb utca, annak aljára ilyenkor telenként odaszoktam állni és röhögök azokon az autósokon akik nyári gumival próbálnak felmenni, aztán egy az egybe visszacsúsznak :)

A menetrend szerinti busznak 55 perc helyett 1 óra 40 perc lett a menetideje, nem kevés, de azok járnak rosszul akiknek közel egy órát kell várniuk a hidegben a buszra emiatt.

Hozzászólások

(#1) raczger


raczger
(őstag)

Jöhet hideg-meleg, vélemények, tapasztalatok :)

www.movat.hu - http://bit.ly/2mIziA4

(#2) Lauda


Lauda
(félisten)

Ezt kerdezem en is mar regota. Nov 1-tol marcius 1-ig kotelezoen felszerelni oket.

[ Szerkesztve ]

(#3) Nordic


Nordic
(Közösségépítő)

Én pl. most döntöttem úgy, hogy megválok a 4 nyári gumimtól, mert a télit tudom nyáron is használni, de fordítva ez nem működik. Éves szinten nem közlekedek sokat(szerintem 10.000km-t sem megyek egy évben), teljesen feleslegesnek tartom a nyárit. Hamarabb elöregszik, mint hogy lefuttassam...

Amúgy helyből büntetném azokat(ha kell többszázezer forintra), akik nem rakják fel a télit. Nem csak hogy feltartja a forgalmat, de életveszélyes, nem csak magára, de másokra is.

{Steam ID: Nordic_hun}_@_{BattleTag: Nordic#2851}_@_{PoE: Mekkel_EK}_@_Twitch: http://www.twitch.tv/nordic_87

(#4) Kolondrum

Én már nem! :P Pismánynál dugult be kicsit aztán mentünk.

[ Szerkesztve ]

N105 okosóra eladó, új, olcsón. Poco F2 Pro

(#5) Dany007


Dany007
(veterán)

Egyetértek. Simán kötelező lehetne...
A műszaki is "elvileg" azért kötelező, hogy az autód megfelelő műszaki állapotban legyen a forgalomban való közlekedéshez, nehogy "gebasz" legyen és balesetet okozz. Na a téli gumi ugyanilyen dolog. Én is megvettem idén. Bele is rokkant a családi kassza... (jó ebbe az őszi telefonvásárlásom is beletartozik... :D) De ez egyszerűen kell. Évi kb 5-10 ezer km-t megyünk. Így minimum 5-6 évig jó lesz ez a gumi. Úgy meg leosztva évekre nem nagy összeg.

Plusz nem muszáj újat venni. 2-3 éves jó állapotban lévőt még olcsóbban lehet kapni.

(#6) Lauda válasza Dany007 (#5) üzenetére


Lauda
(félisten)

Es amit sokan elfelejtenek, amig fent a teli, addig nem kopik a nyari es forditva. ;)

(#7) lapa válasza Nordic (#3) üzenetére


lapa
(veterán)

én is most váltottam, elég mokányul néz ki. az más kérdés, hogy a cocialista hiánygazdaságosságban nem kapod ám meg amivel tele vannak a webshopok. aszongya két hónapon belül biztos nem. köszi.

aztán ezekkel a gumikkal vége a lájcos driftelgetésnek-határkeresésnek, mert tapad mint állat. előző sima vizes úton is olyan volt, mint a mézes takony. ezzel meg félek, hogy felborulok simán. szerintem az egyhelyben pörgést is elfelejthetem, hacsak nem találok valami durva jeget.

ugyanebből a gumiölés-fetisizmusomból adódóan nem kéne bevállalnom nyárra, mert én meg a fizika eldaráljuk egy szezon alatt.

volt egy svéd kolléga, texas volt a mindene. nekiállt dec-jan környékén, 20 centi hóban hozni-vinni minket, svédországban ofkorsz. küzdöttünk minden rohadt lámpánál, pörögtek a gumik ezerfelé. másik kolléga aszongya: hátizé, nem úgy van, hogy itt kötelező? hát de... (vrööööö-vrööööö) ...de tudod hogy van ez: fuck the law.

(#8) ftc


ftc
(nagyúr)

Én okt végén vagy közepén nekiesek... Esőben jobb+ ha havazik meglátni kinek mi van felrakva.

S lehet hülyeség de a télivel jobb kormányozni a kocsit:D

(#9) zoo8800


zoo8800
(veterán)

Nem (csak) téli gumi kérdése, hogy valaki feltartja-e a forgalmat. Tegnap ugyan esett a hó BP-n, de nem maradt meg, ennek ellenére egy nyomoronc lazán ment 30-cal a belső sávban az Erzsébet-hídon. Őt legalább ki lehetett kerülni a külső sávban.

[ Szerkesztve ]

"nagyon best buy vétel"

(#10) raczger válasza Kolondrum (#4) üzenetére


raczger
(őstag)

Mentél volna előbb :D

(#5) Dany007: na és a telefon árából hány téli gumi jött volna ki? ;]

(#9) zoo8800: tudod, mindig van egy suzukis a belsőben, nyáron is :D

www.movat.hu - http://bit.ly/2mIziA4

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.