2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

SuperTalent UltraDrive ME firmware-frissítés és sebesség

Írta: | Kulcsszavak: ssd . supertalent . ultradrive . firmware . sebesség . trim

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Üdv az olvasóknak!

Ebből az írásomból nem lesz cikk, nincs is kedvem cikket írni, viszont mivel nagy az érdeklődés a SuperTalent SSD-kkel kapcsolatban, gyorsan leírok néhány dolgot róluk.

Nekem 2 db FTM32GX25H típusjelzésű UltraDrive-om van, ezek MLC-SSD-k. Hogy mit is jelent pontosan, hogy MLC vagy SLC, az most lényegtelen, de a Prohardver!-nek van egy jó cikke. Én régen elolvastam ezt, viszont már nem emlékszem, hogy miről van benne szó és miről nem, ezért kiegészítésképpen ajánlanék egy külföldi cikket is, SSD Anthology. Aki ezt a 2 cikket elolvassa, az megérti többek között azt, miért nem használ a töredezettség-mentesítés SSD-n, mire való a TRIM, és miért fagy meg akár másodpercekre is a rendszer bizonyos SSD-knél.

Visszatérve az eredeti mondandómhoz, az SSD-gyártók újabb és újabb firmware-eket adnak ki, ami megbízhatóbb működést biztosít, akár sebességet is növel. A Windows 7 alapból karbantartja az SSD-meghajtót, ha az SSD támogatja a TRIM műveletet. A korai SSD-k ezt még nem tudták, de újabb firmware-rel orvosolható a probléma. Ha XP-t vagy Vistát használunk, akkor a gyártó web oldaláról letölthető karbantartó programot érdemes használni. Win 7 esetében ez felesleges.
A SuperTalent UltraDrive SSD-knél a következő verziószámú firmware-ek vannak: 1215, 1275, 1370, 1571, (1711,) 1819. A zárójelben lévő firmware vissza lett vonva különböző problémák miatt, helyette a 1819-es a legújabb. Aki már frissített 1711-re, annak először downgrade-elnie kell 1571-re és utána rakhatja fel a 1819-et.

Frissítsünk firmware-t!

Az, hogy a vásárláskor milyen firmware van a meghajtón, könnyen megállapítható a meghajtóra ragasztott szériaszám alapján. A közepén, ha AIX felirat van, akkor azon a legkorábbi, 1215-ös fw van. Én is így jártam. Nem csak a szériaszám alapján lehet megállapítani természetesen, ha csatlakoztatjuk a géphez az SSD-meghajtót, akkor Eszközkezelőben megkeressük, jobb klikk, Tulajdonságok, Részletek fül, itt elvileg szintén megtaláljuk a verziószámot. Továbbá, Everest és a hasonló teszt programok szintén megmondják nekünk.
Visszatérve a frissítéshez, először azt hittem, hogy a 1571-re kell frissítenem, mivel a web oldalon ez a legkorábbi firmware. Letöltöttem, az útmutató pdf alapján próbálkoztam, nem ment. A lényeg, hogy boot lemezre fel kell másolni 3 fájlt, bootolni a lemezről és elindítani a frissítő programot. A baj az volt, hogy ez sosem találta meg az SSD-t. Pedig a BIOS-ban megbizonyosodtam róla, hogy AHCI vagy RAID ki van kapcsolva, megpróbálkoztam az Enhanced IDE mode-ot Compatible-re is állítani nem ment. Aztán a fórumukon való ki keresgélés után rájöttem, hogy az SSD-men túl korai a firmware, mert a 1370-et lehet 1571-re frissíteni, a 1215-öt nem. A 1215 -> 1275 -> 1370 firmware-frissítő viszont nincs linkelve a web oldalon, állítólag azért, mert összezavarná az embereket. :F Tehát a gyártó azt kéri, ilyen esetben írjunk a support kukac supertalent pont com címre és emailen elküldik a programot. Nos én írtam, aztán teltek a napok, türelmetlenkedtem, írtam még egy mailt, hátha a frímél ki sem küldte, de továbbra sem kaptam választ. Sebaj, fórumukon nyitottam témát és írtam oda, ott sem kaptam választ. Ezt már leírtam egyébként korábban. A lényeg, hogy miután meguntam a várakozást, írtam egy másik címükre, a sales pont europe kukac supertalent pont com-ra, és leírtam, hogy nem válaszol a support részlegük, fórumon sem kapok választ, mit tegyek ... szerencsére itt hamar választ kaptam, továbbították a megfelelő helyre, ahol egyből is a segítségemre sietett több ember is, és megkaptam a szükséges állományokat. Használatuk egyszerű, elindítjuk Windows alatt a programot, és frissít. 1275-re az egyik, majd 1370-re a másik program. Nem szabad partíciónak lennie az SSD-n, erre a programok fel is hívják a figyelmünket. Szerintem egyébként vagy a program bugos, vagy a rendszer volt vicces kedvében, de a program akkor is azt írta ki, hogy van partíciós tábla az SSD-n, amikor töröltem az egyetlen partíciót róla. Nem tudtam mit csináljak, aztán rájöttem a megoldásra. Próbálkozni kell, aztán majd csak jól látja... kb 6. indítás után már nem írta ezt ki. Persze 7.-re megint kiírta. :D Szóval általában kiírta, ritkábban nem, utóbbi alkalmat kell elcsípnünk, akkor frissíteni fogja a firmware-t. :D A kép pont azt mutatja, hogy egyik program szerint van, másik program szerint nincs partíciós tábla. :)

Sikerült a frissítés, éljen! :)
Közben folyamatosan csináltam méréseket ATTO-val és CrystalMark-kal, hogy lássam, milyen sebességbeli különbségek vannak a verziók között. Ezeket az SSD-ket korábban már használtam, ezért 1370-nél szerettem volna alkalmazni a karbantartó programjukat. Le is töltöttem, elindítottam, majd kis várakozás után azt a választ kaptam, hogy nem lehet futtatni a programot a C:\ meghajtón. Nem igazán értettem, mi a probléma, de hagytam, gondoltam majd később foglalkozok vele, folytattam tovább a fw-frissítést. Ahogy már korábban is mondtam, 1571-re úgy kell frissíteni, hogy boot lemezre a 3 fájl, stb. Ehhez USB-s pendrive-ot használtam, valamint a HP Drive Key Boot Utility-jét, amivel a pendrive-ot bootolható rendszerlemezzé avanzsáltam, majd rámásoltam a 3 fájlt, aztán bootoltam... Kellett egy DOS image-fájl is a HP-s programhoz, azt is szereztem a netről. Egyébként van egy HP USB Disk Storage Format Tool is, de azt hiszem ezt már nem használtam, mindegy megemlítettem ... Megvolt a fw-frissítés.
Éljen! :)
Már csak a 1819-re való frissítés maradt hátra, a változatosság kedvéért ehhez egy bootolható iso fájlt kell letöltenünk, ami mindent tartalmaz, ami kell... kiírtam egy újraírható dvd-re, bootoltam róla, ismét minden egyértelmű volt, kész.
Éljen! :)

Az SSD karbantartása

Újra előjött az, hogy szerettem volna a karbantartó programjukat használni. Ehhez újabb verziót kellett letöltenem belőle, mert külön van a 1370-eshez és a 1571-eshez. Utóbbi használható a 1819-es fw-rel is. Mint mondtam, a Win7 karbantartja az SSD-t, nem kell használni a programot, azt azonban hozzá kell tennem, hogy RAID-tömbbe rakva több SSD-t, nem fog működni a TRIM, tehát hiába van Win7. Feltételezem, hogy a karbantartó program sem működik ilyenkor... talán az a megoldás, hogy egy másik rendszerre kötve kell külön-külön alkalmazni az SSD-kre a karbantartó programot.
Elindítottam a programot, ez is azt mondta, hogy a C:-n nem tud futni... jó-jó, de nem is azon akarom én, hanem az I:-n, az az SSD. És mi történt? Kis várakozás után kiírta, hogy a D:-n sem. Innen tudtam, hogy ez magától végigmegy a meghajtókon, csak várni kell... amikor a megfelelő meghajtóhoz ért, el is kezdte alkalmazni a TRIM-et, közben jelezte, hol tart. Szerintem kb 1 perc alatt végzett. A következő mérések jobb sebességet is mutattak.

Mérési eredmények

A méréseknél kicsit csalódtam, jobb eredményt vártam. Az SSD-s topikban nemrég olvastam a CrystalDiskMark SSD-s verziójáról, azzal még nem csináltam tesztet, de hétvégén csinálok és felrakom ide az eredményeket! Amivel eddig teszteltem, az az ATTO DiskBench 2.34, valamint az alap CrystalDiskMark 2.2 (2.1 és korábbi verziói használata nem ajánlott valami bug miatt!). A Legitreviews-on is van teszt, ott is a 2.34-est használták. Több oldalas cikk, érdemes lapozni előre/hátra. Egyébként van már újabb ATTO, a 2.41-es.
Mértem sebességet a 300 gigás HLFS VelociRaptorral is. Beszéljenek helyettem a képek! A címsorban látható a képek fájlneve, benne a fw verziószáma. Látszik, hogy gyorsult az újabb firmware-eknek köszönhetően az SSD. Az utolsó kép mutatja, mennyit segített a karbantartó progi az utolsó előttihez képest, bár annyira nem volt leharcolva az SSD.

A következő három kép a másik SSD-ről szól. A fenti képek közül az utolsónak ugyanolyannak kell lennie, mint itt az elsőnek, hiszen mindkettő 1819-es karbantartott, AHCI nélkül. Mégis nagyon különböznek, itt majd megnézem, újratesztelem mindkettőt, és mindkettőt trimmeltetem újra. A másodikon már be is kapcsoltam az AHCI-t, kicsit gyorsabb is lett tőle. A fenti képeknél nem volt AHCI bekapcsolva. A 3. kép Crystalos teszt AHCI nélkül.

Az alábbi képek már Velociraptor, ATTO AHCI nélkül, majd AHCI-val, Crystal AHCI nélkül, majd bekapcsolva.

Most, hogy a legújabb firmware felkerült az SSD-kre, és a karbantartó program végig is ment rajtuk, még nem biztos, hogy készen vagyunk. Ha XP-t szeretnénk telepíteni SSD-re, akkor érdemes előtte megtennünk egy kis változtatást. A változtatás eredménye kicsivel jobb sebesség elérése lesz. Hogy miért is van erre szükség, hogyan is kell ezt végrehajtani, az itt tökéletesen le van írva, illetve az SSD-s topikban is volt szó róla. Elvégeztem, jöjjenek az újabb eredmények (első, majd második ssd eredményei):

A következő két képet Sebibalu készítette, 1571-es firmware-rel. Neki is 2 db van, a második képen RAID0-tömbként láthatjuk őket. Érdekes, neki mennyivel jobb eredménye lett a 0.5-ös Write-nál. Neki ASUS P6T-je van, én P5Q-E-ben teszteltem. De lehet, hogy az oprendszer miatt, nekem XP SP3, neki Win7.

Konklúzió

Láttam már sokkal jobb Crystal-os 4k-s eredményeket is, ezért húztam a számat. Mindenesetre rettentően pörgősek, RAID-ben még inkább. Pedig a VelociRaptor is felüdülés volt a Raptorok után, most még nagyobb felüdülés ez a 2 SSD. Szóval elég gyorsak, de kis adatoknál ezek szerint nem hozzák azt a szintet, mint más SSD. Bár ATTO-s eredményekre jobban kíváncsi lennék. Egyébként egy külföldi oldal szerint sebességben valahol az OCZ Vertex 1.1 környékén járnak. Az STT oldala szerint (oldal alja) a 256 gigás példányok gyorsabbak az X25-M-nél 4 kB-os véletlenszerű írásban és olvasásban is.
A fórumon ilyen ATTO-s eredményeket találtam: Apacer 7202, 2 db Intel vezérlős Kingston 40 GB RAID0-ban, másik 2 db Intel vezérlős Kingston RAID0-ban.
Ezekben egyébként Indilinx vezérlő van.
Kérdeztek engem a MasterDrive-okról, mennyiben lassabbak az UltraDrive-oknál. Ahogy külföldi oldalakon láttam, elérési időben kicsit lassabbak, az írási sebességük is jóval gyengébb.

Hozzászólások

(#1) Sebibalu


Sebibalu
őstag

Grat :DD

(#2) lorenzen


lorenzen
aktív tag

Gratulálok, szép kis puzzle játékot sikerült kiraknod.
Én csak egyszer futottam össze ennek a gyártónak egy termékével. Azóta elkerülöm.
(Ez nem jelenti azt, hogy rossz termékeket gyárt, csak más gyártókkal könnyebben lehet boldogulni.)

Adj vért, életet adsz!! (Az aláírás, a vámpírok támogatásával jöhetett létre.)

(#3) D1Rect


D1Rect
félisten

Érezni különbséget sebességben a sima és a raid SSD között?
(tudom, hogy nem ide tartozik, de neked van tapasztalatod)

"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

(#4) proof88 válasza D1Rect (#3) üzenetére


proof88
addikt

köszi! :)
régen asszem teszteltem, megpróbálom majd előkeresni a papírjaimat ... igazából nem emlékszem, ez a gond...

lorenzen: itt is elég nehéz volt elérni őket. Nálad mi volt a probléma? :)

[ Szerkesztve ]

(#5) proof88 válasza D1Rect (#3) üzenetére


proof88
addikt

egyébként miért nem ide tartozik? Szerintem ide tartozik. :K

(#6) D1Rect válasza proof88 (#5) üzenetére


D1Rect
félisten

Oksa, köszi. :R
Igaziból az lenne a lényeg, hogy érezni-e különbséget, vagy csak mérhető?

"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

(#7) proof88 válasza D1Rect (#6) üzenetére


proof88
addikt

persze értelek, és hétvégén választ is adok rá, mert olyanokat teszteltem (mértem időben), hogy XP indulás, GRID betöltési idő. Meg talán még valami volt még. :DDD Aztán ha több mp különbség van, akkor az érezhető végül is. :D

(#8) proof88


proof88
addikt

Nos, én még nyáron telepítettem XP SP2-t, Race Driver GRID-et, BMW M3 Challenge-et, Sims 2-t :DDD, 1 SSD-re, ill. 2-re, és mértem az időket, felírtam papírra. Szerencsére a papír megmaradt, megtaláltam, ezért elmondom ebben a topikban is a tapasztalatokat. :D
Az SSD SuperTalent UltraDrive ME volt, 32 gigás és ebből összesen 2 db. A legelső firmware volt rajtuk, amit még nyilvános update-errel sem lehet frissíteni, külön a gyártónak kell emailezni, hogy megkapja az ember az update-ert, szóval nagyon régi firmware-rel mértem akkoriban. A konkrét adatokat fejből most nem tudom, de nem érdekes, mert a különbség a lényeg.
Szóval 2 SSD-vel annyit változott a helyzet, hogy a telepítési idő sajnos hosszabb lett. Ezt az összes játékra el tudom mondani és az XP-re is. Azért hogy konkrétumot is írjak, pl a GRID telepítése durván 5 perc volt egy SSD-vel, kettővel pedig akár 7 is. Azért írom, hogy akár, mert a RAID0 módot többféle stripe-mérettel próbáltam: 128, 32, és 8 kByte. A 128 kB-os stripe méret bizonyult a leggyorsabbnak, ahogy régen ezt már a WD Raptorokkal is megtapasztaltam. A 8-as volt a leglassabb, az volt 7 perc körül, a 32-es talán fél perccel gyorsabb, a 128-as meg valahol 6 perc környékén. Ez egy elég hosszú folyamat, hiszen rengeteg kis fájlt kell másolni, ezért is tartom előnyösebbnek pl az id Software játékait, mert ott a rengeteg fájlt nagyobb pak fájlokban tárolják, azokat meg gyorsabb átmásolni, hiszen néhány db nagyon nagy fájlról van szó, nem sok kis fájlról. Azért hagyományos winchesterrel ez több idő, pl. WD Raptorral (régi, 74 gigással) ez olyan 7-8 perc körül volt.
De hogy pozitív dolgot is írjak, a játékok betöltési ideje (meg talán az XP-é is) gyorsabb lett 2 SSD-vel, igaz nem elég érezhetően, mert csak olyan 1-3 mp-cel. Mondjuk a GRID pont egy olyan játék, ami elég gyorsan betölt, és itt azért már nem az SSD a szűk keresztmetszet szerintem, hanem az objektumok, textúrák létrehozása, stb. De tényleg valamelyik játéknál volt 3 mp gyorsulás is töltésben, bár nem emlékszem már, melyik volt az a 3 közül. :D
De a Sims2-nek rettentően jót tesz az SSD, az úgyis egy pfff.... ilyen szempontból. :D
Kíváncsi lennék, hogy most a legújabb firmware-rel (1215->1275->1370->1571->1819) hogyan módosulna a dolog, de nem fogom megcsinálni időhiány miatt, csak RAID0-ba rakom őket és kész.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.