2019. május 27., hétfő

Gyorskeresés

Windows XP – Windows 10: két rendszer telepítése, használata egy gépen.

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Windows XP – Windows 10: két rendszer telepítése, használata egy gépen.

Lehet, hogy valakinek szüksége van erre a megoldásra, ezért közzéteszem.

A telepítés asztali PC-re történik, amire telepítve lesz a Windows.10(32,86) és megmarad az XP rendszer is. A két rendszer két meghajtó partición működik, de a többi meghajtót ami a gépen van, közösen használják, tehát a törlő - tisztító programokkal vigyázva kell bánni. Be kell állítni, hogy csak a C/Windows rendszert figyelje és tisztitsa, mivel lehet, hogy a közös meghajtókra a másik rendszer által feltett dolgokat, fájlokat az éppen működö rendszer kiveszi onnan, rossznak, szemétnek tekinti.

Telepítés:

Amennyiben egy jól működő XP-nk van, akkor a következő XP telepítés nem kell, az a gépen változatlanúl marad, akkor csak a Win.10 – re kell figyeljünk. Fontos a sorrend: először az XP telepítés vagy fent hagyás és utána a Win.10 telepítése. Fordítva nem fog megfelelően működni, és csak az XP indúl el.
Helyes működés esetén az első indításkor a bejelentkezésnél a gép bead egy Win - 10 - es ablakot, ahol a bal sarokban fent két téglalap van, a felsőben a „Windows 10” és az alsóban egy „Korábbi Windows verzió” felírat látható. Amelyikre lépünk és „Enter”, akkor az elindúl. Ha nem lépünk sehova, akkor 20 sec. után a Win.10 indúl el.

XP telepítés.

Itt egy korábbi Paragon biztonsági mentést – de lehet más is – alkalmazunk. Lehet ugyan frissen feltelepíteni és programokkal ellátni egy alap XP-t is, de az bonyolultabb.
Az XP – nél a kijelölt particiót – itt a korábban használt mentéskori particiót – formattáljuk pl.egy Hirens boot – mini Windows-sal majd visszateszünk egy jól működő korábbi XP Paragon biztonsági másolatot egy külső Paragon boot lemezzel – mivel Paragonnal készült a bizt. másolat. Ezt lepróbáljuk, esetleg törléseket, tisztítást hajtunk végre – mert később erre nemigen van módunk a közös meghajtók miatt. Amikor ez működik rendesen, azután indítjuk a Win 10 telepítését.

Windows 10 telepítés.

A telepító lemez Microsoft oldalról letöltött próba - tryal verzió. Kb. 30 napig működik.
A telepítéshez szükséges egy Microsoft fiók (vagy működőképes Skype fiók).

Amelyik meghajtóra – ami nem egyezhet meg az XP meghajtóval - akarjuk feltelepíteni a rendszert ott kijelöljük - kiválasztjuk a particiót és formattáljuk, ha van rá lehetőségünk – pl.a már fent lévő XP – vel, de a telepítés közben is van rá mód, amikor rákérdez, hogy hova akarjuk feltelepíteni, melyik meghajtóra. Ekkor - kijelölés után - lehet beindítani egy formattálást.

Alapból úgy indítunk, hogy egy előző indítást követően – kikapcsolás előtt – betesszük a telepítő lemezt,vagy közvetlenűl indítás után gyorsan, hogy onnan tudjon bootolni.
A PC indítása után azonnal elkezdjük nyomkodni az F8 gombot addig, amíg a telepítő lemez be nem jelentkezik – jellegzetes Win 10-es kép. Ezután elkezdi a telepítést folyamatosan – közben kérdésekre kell válaszolni, úgyhogy ott kell lenni. Az össz telepítés kb. 45-60 percet vesz igénybe. A feltelepítés vége felé kér belépési kódot, ami PIN formában is megadható, amit akkor kell kreálni – ezzel lehet a legegyszerűbben belépni, lehet még Skype vagy gmail fiók jelszóval is. Ezután elindúl egy Win 10 próba verzió, ahol még pár kérdésre válaszolni kell. Ezt követően már lehet hozzáfogni a különböző beállításokhoz, programok feltelepítéséhez. Viszont ami jó volt az XP-hez, az most nem biztos, hogy ide jó lesz. Erre kell készülni.
A beállítások után használható a rendszer.

Figyelem:

Ha XP gond esetén egy korábbi XP biztonsági mentést akarunk visszatenni, akkor sajnos a Win.10-et már nem tudjuk használni, ujra fel kell telepíteni az összes macerával, program telepítésekkel együtt és elvész az ott végzett munka is, hacsak nem másik meghajtóra is dolgoztunk. A bootoláskor már nem adja be a másik rendszert, csak az XP-t. Csökkentett módban sem látható a Win.10.

Sok sikert: Pibácsi

Hozzászólások

(#1) Hieronymus


Hieronymus
(senior tag)
LOGOUT blog

".... XP biztonsági mentést akarunk visszatenni, akkor sajnos a Win.10-et már nem tudjuk használni, ujra fel kell telepíteni az összes macerával..."

Nem kell.
Parancssorban, egy Windows 10 telepítőlemezről indulva.

diskpart
select disk 0 vagy a Windows 10-et tartalmazó lemez száma.
select partition 1 vagy a Windows 10-et tartalmazó partició száma.
active
exit

bcdboot C:\Windows /s C: /f BIOS
bootsect.exe /nt60 ALL /force
bootsect.exe /nt60 C: /mbr /force

Utána már a Windows 10-ben ismét indíthatóvá lehet tenni az XP partíciót.

Nincs

(#2) szabonagyur


szabonagyur
(PH! nagyúr)

MS fiók sem kötelező, opcionális.

(#3) pibácsi válasza Hieronymus (#1) üzenetére


pibácsi
(senior tag)

Köszi a kiegészítést, én így csak símán próbáltam az XP- bizt. mentést visszatenni, de sajna nekem ujra végig kellett csinálnom a leírtakat, hiába láttam, hogy a meghajtón ott van a Win.10.
Köszi mégegyszer. Mindíg tanúl az ember.

Üdv. Pibácsi

(#4) pibácsi válasza szabonagyur (#2) üzenetére


pibácsi
(senior tag)

Köszi a válaszod. Az lehet, hogy opcionális. Viszont nekem kérte a Gmailt és a jelszót vagy a Skype nevet és a jelszót. Én ez utóbbival operáltam. Ezután még a belépéshez átálltam a PIN kódra, bár lehetett volna az előző Skype jelszóval is belépni, de ez egyszerűbbnek tünt.

Üdv. Pibácsi

(#5) szabonagyur válasza pibácsi (#4) üzenetére


szabonagyur
(PH! nagyúr)

100%, hogy opcionális, van előttem Win10 telepítés. :K

(#6) pibácsi válasza szabonagyur (#5) üzenetére


pibácsi
(senior tag)

Köszi a kiegészítést, elfogadom. Nekem valamiért így működött, de ezek szerint tényleg opcionális, mivel látod közvetlenűl.

Üdv. Pibácsi

(#7) Frawly


Frawly
(PH! addikt)

Egy másik topikban már írták, de ide is írom: a Win10-ben a Gyorsíndítást az energiagazdálkodásban kikapcsolni. Ez a legfontosabb.

A másik, ami még ajánlott, hogy XP telepítést lehetőleg SATA drivereket ismerő XP SP3-as telepítővel végezni, és a BIOS-ban már a telepítés előtt beállítani az AHCI módot. Persze telepítés után is át lehet váltani, de ez pont XP-n a legnehezebb, Win10-nél már könnyebb utánállítani, de sok embernek Win10-zel sem sikerül az IDE/AHCI átállítás.

Illetve ha SSD-ről van szó, akkor fontos, hogy ne az XP telepítővel particionáljuk az XP-hez, mivel az XP telepítő elrontja az SSD-n a szektorok eltolását. A Paragon viszont az jó, amit írtál, csak akkor lehetőleg valami friss verzió legyen belőle. Ez modern, 4K szektoros HDD-nél is fontos lehet, nem csak SSD-nél.

(#2) szabonagyur: így van. Nem kell Win10-hez MS fiók. Valóban alapértelmezésként azzal akarja beállítani az új Win10-es felhasználót, de ilyenkor nem szabad ész nélkül a Tovább gombra kattintani, hanem be kell állítani az alatta lévő opciót, hogy „helyi fiók” használata, akkor nem fog semmilyen skype-os meg microsoftos fiókot kérni.

[ Szerkesztve ]

"Microsoft isn't evil, they just make really crappy operating systems." - Linus Torvalds

(#8) pibácsi válasza Frawly (#7) üzenetére


pibácsi
(senior tag)

Szia!
Azt kérdezem, hogy ha a gyorsindítást kikapcsolom, akkor mi történik? Lehet, hogy nem fog elsőre bejelentkezni a Win.10 és akkor elvesztem a "két téglalapos" indítást. Kb. nem kockáztatok.
Az XP viszont már rég fent van, így azt nem telepítem, csak bizt.mentést szoktam készíteni időközönként és, ha kell akkor visszateszem. Itt viszont, ha visszateszem, akkor elvesztem a Win.10 előnyt és a bootot kellene befolyásolnom, hiszen a Win.10 továbbra is ott van. Na ezzel még szórakozom, de majd ráérek akkor, ha előjön a probléma. Az SSD-vel szórakoztam egy évvel ezelőtt egy másik gépen, de csak XP-re és továbbléptem, nem dolgozott rendesen így csak tárolónak használom. Majd valamikor Win.10-et teszek rá.
Az MS fiókot viszont ezek szerint tényleg elnéztem és csak nyomtam a tovább gombot (mondjuk ravaszok, nem a helyi fiók használatot tolják előre).

Köszi a válaszod. Üdv. Pibácsi

(#9) Hieronymus válasza pibácsi (#8) üzenetére


Hieronymus
(senior tag)
LOGOUT blog

"Azt kérdezem, hogy ha a gyorsindítást kikapcsolom, akkor mi történik? "

Lassabban fog indulni a Windows.
Kedvezőtlen mellékhatűssal nem kell számolni. Szerintem a te esetedben be sincs kapcsolva.

Nincs

(#10) Frawly válasza pibácsi (#8) üzenetére


Frawly
(PH! addikt)

Egy kicsit lassabban fog indulni a Windows, de nem lesz vészesen lassabb, SSD-n alig pár másodperc a különbség csak, cserébe gyorsabb lesz a leállás.

A Win8-10 alapból gyorsindítást használ, ami annyit tesz, hogy mikor leállítod, akkor nem állítja le teljesen a rendszert, hanem egyfajta félhibernációs állapotba teszi le. Majd mikor újra bootoltatod, akkor nem teljes boot zajlik, hanem egy rövidített, ami után visszahozza a rendszert a félhibernációs állapotból. Ez gyorsíthat is dolgokon, de ha dualbootban használsz több OS-t, akkor ez káros, mert félhibernációkor nem csatolódnak le rendesen az NTFS partíciók, és ez adatvesztéshez vezet.

Ezért ki kell kapcsolni a gyorsindítást. Nem sokat vesztesz vele egyébként bootolási sebességben, főleg nem SSD-vel.

"Microsoft isn't evil, they just make really crappy operating systems." - Linus Torvalds

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.