2020. július 14., kedd

Gyorskeresés

Utazások 26.

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A Mecsek nagy kedvencemmé nõtte ki magát az elmúlt években. Az, hogy nyaranta a lábánál züllök egy hetet, csak elmélyítette viszonyunkat, ami 2000-ben kezdõdött. A barátaim felhívták figyelmemet az EFOTT-ra aminek akkor épp Pécs adott otthont, de én kissé bonyolítani akartam az odajutást, és egy olyan útvonalat választottam az utolsó néhány tucat kilométerre, amit azóta szertartásosan többször is bejártam, jellemzően tavasszal.

Egy nap alatt is teljesíthetõ az út Abaligettõl Pécsig a hegyeken át, de ez inkább teljesítménytúra, hiszen meg-megállni nem nagyon van idõ. 10:26-kor érkezik az elsõ szóba jöhetõ vonat Abaligetre, és Pécsrõl 17 óra után kicsivel célszerû távozni ha nem szeretsz vadidegen helyeken éjszakázni (és nem vagy olyan szerencsés, hogy Budapestnél közelebb laksz).

Elsõ alkalommal a vonatról lepottyanva kaptam némi meglepit is a nyakamba, a térképen megjósolt turistajelzés egy elég komoly dzsindzsásba akart bevinni az erdõ mellett. Kirándulóösztönömre hallgatva kivételesen letértem a javasolt útról, és az erdõben próbálkoztam - nini, egész jó földút, érzésre párhuzamos lehet az eredetivel, ezt választottam hát és nem is bántam meg, sokkal járhatóbb volt, ráadásul késõbb össze is folyt a turistaúttal. Fogalmam sincs hogy hol találkoznak, nem is érdekel, használom boldogan azt amelyik szimpatikusabb.
Jó darabig a fák között kell menni, majd hamarosan jön a helyi csúcs, ami azért is jó, mert itt már gyakorlatilag famentes a környék, egész szép helyi panorámát kínálva. Lentebb látszik Abaliget, arra célszerû továbbhaladni. A faluba érve jobbra fordulva javasolt követni a fõutat. Van kocsma és bolt is ízlés szerint, azonban a bolt az igazán falusias nyitvatartási idõvel rendelkezik: ha hétvégén délután kaja nélkül tévedsz ide, éhen pusztulsz, sõt hétköznap is bezárnak napközben 1-2 órácskára, ne építs rá ha erre jössz. A közkúthálózat azonban emlékeim szerint mûködik, érdemes itt utántölteni.
A fõút a falu széle felé elágazik, balra kanyarodjon aki Orfû nagyobbik tavát szeretné látni, pazar panoráma vár rá. Én egyenesen szoktam továbbmenni, és figyelni kell az út bal szélét, mert turistajelzés figyelmeztet majd a helyes irányra. Itt egy szûk félórás erdei ereszkedés után a tavak közé érkezünk, a kisebb (és szerintem szebb) mellett menj tovább a hegy lábánál. A tó után, már jócskán bent a házak között ismét balra lesz jelzett turistaút, irány arra, és mostantól annyi is a civilizációnak jópár órára. Az erdõ egyhangúságát csak egy összetákolt menedék (jól néz ki, de hidd el, nem akarsz benne éjszakázni) és egy turistaház töri meg, utóbbi helyen forrás is van ha ki nem száradt még, használd ki ezt is.
A jelzést követve - lesz közben több is, tartsd a szemed a térképen - a Nagy-Tubes csúcsa és egy szép kilátó a következõ említésre méltó állomáshely, itt már fellélegezhetsz, az út nagyja mögötted van, a maradék meg jellemzõen lefelé visz.

A kilátóból - ha Pécs elõtted van - jobbra lent a fák között négyzet alakú cseréptetõ kandikál ki. Az is egy kilátó, eléggé kiesik az átlagos kirándulónak, viszont körülbelül ugyanolyan messze van a várostól mint a Tubes, így ideális éjszakai szállás. Emeletei tágasak, fedett, éjszaka senki nem mászkál erre - imádom, ha több napot bolyongok a környéken, mindig úgy szervezem hogy itt aludjak, sátrat sem kell így hozni. Ha nehezen alszol el, akkor mondjuk akksikkal jól ellátott okostelefon is befigyelhet, de az éjszakai Pécs látványa, esetleg egy kis holdfénnyel megbolondítva - hmmm, fini alvás előtti program. Arra kell csak ügyelni, de arra nagyon, hogy legyen nálad elegendõ felcipelt víz, hiszen inni, esetleg tisztálkodni is kell majd reggel, éjjeli zajokra ijedõsebbeknek mindenképp :).

A Nagy-Tubestõl csak pár perc a Kis-Tubes, jó kis kilátóterasz épült ide, majd további pár perc a Misina-tetõ a TV-toronnyal. Nem olcsó, de ha szép és sok idõ van akkor mindenképp érdemes felmenni. Távolbanézőknek kis kihívás: eddigi rekordom a Badacsony, szabad szemmel is azonosítható ha tudod merre keresd. Van a toronyban ehhez némi segítség is.
És ezzel gyakorlatilag Pécsett vagy, a 35-ös busz óránként viszi le a fáradt kirándulókat, egyenesen a vasútállomásra, célszerû használni.

És ha nem rohanósan jöttél, hanem 1-2 éjszakád azért van felfedezni a környéket?
- Hozz kerékpárt. Hetvehelytől Abaligeten át Orfűre, onnan Pécsre eszméletlenül szép az aszfaltút vonala is, igaz a domborzat nem túl barátságos. Elvégre hegyek lennének vagy mifene.
- Abaliget: Barlang. Fizetős természetesen, de kihagyhatatlan. Kényelmesebbek a kempingben is éjszakázhatnak.
- Orfű: Tavak - itt is el lehet bámészkodni elég sokáig, és itt is van kemping.
- Pécs: a Misináról lefelé állatkert is van (még?), nem voltam ott ugyan soha, de az állatkertek mindig klasszak. Egyébként maga az út lefelé gyalogosan nem nagy élmény, van egy kiépített panorámaterasz közel a városhoz, és slussz. A várost viszont nem szabad kihagyni. Ha nem voltál még akkor azért, ha meg már voltál, akkor úgyis tudod, miért.

Szolnok-Győr: 231km (3950ft)
Győr-Pécs és vissza: 2x351km (11180ft)

Hozzászólások

(#1) Zolaash


Zolaash
(aktív tag)

Ha a Mecsekben jársz, javaslom járd be a Kisújbánya - Óbánya útvonalat. Nagyon szép, nem fogsz csalódni... :N

Nem öregszem. Szintet lépek!

(#2) Pdaw válasza Zolaash (#1) üzenetére


Pdaw
(csendes tag)

Vonat ugyan nem visz oda, de ez nem lesz akadály :), térképen jól néz ki, köszi a tippet.

[ Szerkesztve ]

(#3) Zolaash válasza Pdaw (#2) üzenetére


Zolaash
(aktív tag)

Eme csúfság mellett visz az út egy darabon... :D

Nem öregszem. Szintet lépek!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.