2019. augusztus 22., csütörtök

Gyorskeresés

Psion Series 3a, Eneloop - két jó barátom

Írta: | Kulcsszavak: Psion . Eneloop

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nyár közepén megfogant bennem az ötlet, milyen jó is lenne mindenféle akkumulátorokkal kereskedni. Nem lesz egyszerű, mert egyszer írható adathordozóval például aránylag könnyű dolgom lenne: ha jó az ár, a vevőt csak egyszer kell megtalálni, jön az aztán vissza rendszeresen, mert a lemez elfogy. Élelmiszer, benzin, cigi, kokó: mind napi szinten fogy, kell megint úgyis.
Ami ennél tartósabb, az már macerásabb, mert hozzá minden egyes vevőt külön-külön kell összefogdosni, nem jellemző az hogy hetente vesz egy újabb akkut pl. a telefonjába az ember.
Meló ez a javából, de az ilyen jellegű kihívást én pont szeretem.
Milyen akkut is kéne árulni?
Telefonba, ez alap - kezdjük mondjuk a Nokia E90 akksijával, ha kicsiben indítok, nem lehet nagy bukta, legfeljebb megtartom és használom.
Digitális fényképezőbe - Canon DSLR-t használok, fenti gondolatmenet alapján megint vállalható.
Más? Ceruzaakksik...
Ha már ceruzaakku, legyen valami faszagyerek, mint a Sanyo Eneloop. Lehetett volna más hasonló is (GP Recyko, Varta Ready2use, egyebek), de ebbe botlottam bele normális áron.
És mivel rendes kereskedőnek érzem magam, az első szállítmányból néhány darabot azonnal bevetettem magáncélokra, tesztelésképpen hogy saját tapasztalat is legyen a leendő vevők tájékoztatására.

2 darab például a Series 3a-ban kötött ki. Nagyjából félig - háromnegyedig feltöltve érkeznek ezek a típusok a gyárból, elsőre a 3a 1321mAh-ig jutott vele, ez tehát igaz lehet. A feltüntetett névleges kapacitás 1900mAh, ez azonban csak a GARANTÁLT MINIMUM a gyár tájékoztatása szerint. Hiszi a piszi, nosza töltsük hát tökig.
Több mint 3 nap, pontosan 78 óra 31 perc üzemidő és 1962mAh elfogyasztott energia meggyőző volt azért. Most aztán kíváncsi leszek a következő mutatványra (hiszen még csak az első szűztöltés volt meg), de a kételkedésem legalább eloszlott, és most már hitelesen tudok lelkendezni a potenciális vevőknek a pozitív tulajdonságok egyikéről. Az, hogy 1 év után is megőrzi töltöttségének nagy százalékát, nem érdekel, ki az a marha aki azért veszi ezt hogy álljon csak úgy hónapokig? Az meg még pár év mire eldől mit is tud nálam hosszú távon. Egy lelkes kolléga 4 éve nyúz ilyen akksikat, nemrég írta le igen pozitív tapasztalatait itt, fene enné a keresőt de nem találom a bejegyzését.

Pár hete már furdalt a kíváncsiság, mit tud sebességben a Series 3c, a 3a nyilván hasonlóan teljesítene. Kiválasztottam hát egy 400k-s fájlt, azt elkezdtem oda-vissza másolgatni szerencsétlenen.
Psionról Flash SSD-re nagyjából 8KB/s a maximum, SSD-ről Psionra 34.6KB/s, azaz négyszer gyorsabban ír a belső memóriába.
Sok kis fájl esetén tovább rombolható a kicsike egója, 77db 5419 byte-os állomány esetében másodpercenként csak 2700 byte képes a lemezre kerülni, visszairányban sem sokkal jobb a helyzet: 3350 byte/mp, az elérési idő nem tűnik túl jónak. RAM SSD nyilván jobban teljesítene a lemezre íráskor, de olyanom most nincs.
Tragikusnak tűnnek ezek az értékek, de pár kilobájtos adatállományokkal egész jól elvolt akkoriban a tipikus Psionos, egy 20KB-os táblázat elég nagy ám, és egész kellemes játékprogramok voltak 100 kiló alatt, a mostani mobiltelefonos vagy kicsit kisebb játékméretekre érdemes gondolni.
Apropó táblázat, elég hülyén viselkedik a Psion velük: ha újraszámítok egy táblázatot, az újraszámítás sebessége függ attól hogy a táblázatnak éppen mekkora része látszik a képernyőre begörgetve. Más szóval nem tud egyszerre számolni meg kijelezni is - csak szép sorjában. Tehát gyorsabb az újraszámítás, ha a táblázatot egy üres területre görgetem, és onnan adom ki az újraszámítás utasítást.

Az egy megás 3c fogyasztása 29mA ha nyugi van (3a 512K: 25 mA), és a fullos másolgatás közben 90-ig sikerült hajszolnom. Szóval nincs az az Eneloop ami 20 óránál kevesebb ideig szolgálná az eszközt, de normál használat esetében magabiztosan kijön a gyár által jósolt 35-60 üzemóra.
Hajrá mobil eszközök, van hová fejlődni!

Hozzászólások

(#1) Pdaw


Pdaw
(csendes tag)

Megvan a tesztelő kolléga, ő az:

http://logout.hu/bejegyzes/ludsimon/sanyo_eneloop_2000mah_aa_4_ev_hasznalat_utan/hsz_1-50.html

Tanulságos, nézzetek rá.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.