2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

Nem szeretem az (új) Internetet

Írta: | Kulcsszavak: internet . régen . jobb-e volt

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

hiányzik a régi internet. a 10 évvel ezelőtti. amikor még valamennyire technofil dolog volt netezni, következésképpen inkább hardcore userekkel találkoztunk netszerte. amikor nem volt még wiw, se webkettő, se doransky, se facebook, se "bejelöltél?". amikor még lehetett normálisan fórumozni, mert a közösség valahogy moderálta magát, nem szarta tele azt a (virtuális) teret, ahol él.

amikor nem volt még mónikasó mintájára megcsinált velvet.hu / blikk.hu sem. meg mónikasó sem. se "első", se "sunáznám". amikor nem ment fel az ember pumpája 2 perc alatt tetszőleges site tetszőleges topikjában. amikor nem voltak még igazán blogok sem, mégkevésbé önmagukat jópofának gondoló, fröcsögős blogok. se bloggerek. se önjelölt sztárbloggerek.

amikor a zinternet nem volt még tömegmédium.

amikor a tech tartalom kapcsán élő embernek eszébe nem jutott a "techbulvár", mint olyan.

amikor még mindenki icq-n nyomta, az msn-ről hírből sem hallott.

amikor a játékok még dos-on futottak, és nem egy 14 dimenziós, ámde hullaszar valamivel "kellett" játszani, hanem mondjuk olyan klasszisokkal, mint az Eye of the Beholder I, vagy a Lands of Lore I, még régebben a Starflight I & II, esetleg Companions of Xanth.

amikor még a pascal kontra c volt az igazi vita (bár sietve hozzátenném, h az igazi machók asm-ben tolták), a c# még scifikben sem létezett, let alone a sok buttonos-villogós-jquery-s izét.

tudom, hogy ciki a nosztalgiázós rinyálás. meg h az öregség jele stb. nem tehetek róla, egyrészt valóban öregszem, másrészt, nem szeretem az (új) Internetet.

Hozzászólások

(#1) mephi666


mephi666
nagyúr

nem ciki szerintem a nosztalgiázás... most ezzel az írással visszahoztad azt a feelinget bennem, amit akkor éreztem, amikor szüleim leléptek az ország túlsó felére nővéremékhez, én meg rátelepedtem a telefonvonalra a 33.6-os modememmel és ment az net/irc ezerrel... akkori matáv talán péntek estétől hétfő reggelig max 150ft-ot számlázott netezésre, ha nem volt szakadás :DD (újraindult a számlázás minden újracsatlakozással) volt hangulata az egésznek... nem is álmodoztam még isdn-ről sem... a kábelnet meg valami olyan csoda volt, amivel csak a 2000-es évek elején találkoztam... emlékszem, hogy fősulin 2001 őszén húztunk valamit lefelé órán és 1.5mbyte/sec-el jött... majdnem magunk alá fostunk... (és akkor még finoman fogalmaztam) a régi net tényleg más volt... nyugisabb... simán kávézhatott/cigizhetett az ember 1-1 oldal töltése közben... a közösségről nem is beszélve... (voltak s*ggarcok azért itt-ott, de lekezeltük őket)

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#2) Parci válasza mephi666 (#1) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

jaja, esti kedvezményes sávra (este 10 után) emlékszem, meg a későbbi 150 ft-os manőverre is. de amúgy nem is annyira a technikai dolgok hiányoznak (jó azért az adsl... :DDD), hanem a közeg. az viszont nagyon.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#3) bacsis válasza Parci (#2) üzenetére


bacsis
Közösségépítő

lógj többet a prohardveren :DDD bocs ezt nem hagyhattam ki :R
Ezzel csak azt szeretném mondani, hogy az itteni nép azért még mindíg idézheti a net virágkorát... nincs elsőzés, nincs sunáznámozás, mindenki segítőkész, és jó arc... egy-egy kivétel persze akad, úgy mint 10évvel ezelőtt :)

(#4) Gergő_


Gergő_
őstag

tényleg jó ez a nosztalgia
én egy kicsit újabb kiadás vagyok ezért nekem inkább ezek jutnak eszembe a régi internetezésről:
-altavizsla
-honfoglalo
-56k modem, amire arra volt jó hogy lerántsa a legújabb vírust nem pedig vírusadatbázis frissítést.
fraktálos külföldi oldalak
rotten :D

(#5) mephi666 válasza Gergő_ (#4) üzenetére


mephi666
nagyúr

én komolyan szerettem a 33.6-os modemem, mert olyan sávszűkségnél látványosan lehetett érezni, ha benyeltél valami trójait ;]

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#6) nesa válasza bacsis (#3) üzenetére


nesa
veterán

Az indexen mar 99 korul is bevett szokas volt a nullazas .
Igen nekem is hianyzik hogy nem kell mar kodsort beirni ha linkelni akarok csak link azt jovan... :D

(#7) Peter Kiss


Peter Kiss
senior tag
LOGOUT blog

10 évvel ezelőtt még nem interneteztem (de pl. az "56-os" modem megvolt), de ha ilyen volt, akkor ide vele iziben!
Egyébként a PH! (kompletten az egész) sem kivétel ez alól. Logout-on sokszor van felesleges bejegyzés, rengeteg gyökérség van fent a fórumon. (Nálunk is ilyen (volt) pl. a Windows XP-s altéma, ~22x40 topikból 29-et csináltam, az a sok-sok írás mind az olvasás hiányának az eredménye.) És nem 1-1 felhasználó van, aki nem moderálja, tűrtőzteti magát.
Ez van, de nem kell szeretni, törölni kell. :)

(#8) Parci válasza bacsis (#3) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

stratégiailag sem jó válasz ez részemről, de tény, hogy nagyon más volt a PH! is 6-8 évvel ezelőtt. igyekszünk most is távol tartani a hülyeséget, de nincsenek illúzióim: nem lehet árral szemben menni. nézd csak meg az eredeti "fejlesztőt keresünk" topikot... :F

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#9) Gergő_ válasza Parci (#8) üzenetére


Gergő_
őstag

szerintem elég lett volna a főoldalon a kódban elrejteni a "fejlesztőt keresünk"- topikot :D

(#10) raskolnikoff


raskolnikoff
őstag

Lands of Lore 1! A legjobb játék a világon..

A gazdasági válság és az emelkedő energiaárak miatt arra kényszerültünk, hogy kikapcsoljuk a fényt az alagút végén. A kellemetlenségért elnézést kérünk.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.