2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Konyha: versenyfőzőcske

Írta: | Kulcsszavak: konyha . sütés . főzés

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Beficcent két kiló pulyka, előkerült némi dijoni csúcsmustár, akácméz, alma, körte, tejföl és egy csomó fűszer. Illetve hát van még pár dolog a konyhában, inkább úgy korrekt, hogy ezeket választottuk. A húst megfeleztük, majd ''versenyt'' hirdettünk: ki-ki azt csinál, amit jónak lát. A verseny szó persze legkevésbé sem fedi a valóságot, hiszen a főzés lényege, hogy kísérletezik az ember, hogy nem retteg, hogy elrontja, hanem bátran belefog, bátran próbálgat és ha nem sikerül, akkor mulat egy jót rajta, és úgy is megeszi (legközelebb garantáltan sikeresebb lesz... :-)). Vagy ha annyira ehetetlen, hogy tényleg senki sem vállalja, akkor meg megrántja a vállát, és azon mulat.

Szóval bátran próbálkozni kell, érzéssel, érzékkel csinálni.

A versenyző egy klasszikus mézes-mustáros pulykával próbálkozott, némi citrommal, az eredmény pedig lehengerlő, döbbenet finom falatok garmadája. Lám-lám, mit tesz egy igazán jó mustár... és szakács!

B versenyzőnk ismeretlenebb területekre evickélt, rossz szokásához híven. A versenyző segítségével fűszert választott. Ez a szokásos só + bors kombó mellett most a gyömbér és a bazsalikom lett. A fűszerezett húst olajban gyorsan kisütötte, majd az egészet egy jénaiba borította, némi almát és körtét tett rá, sok-sok tejföllel feláztatta, a tetejére pedig ipari mennyiségű sajtot reszelt. Az egészet így egyben süti épp ki a sütőben. Meglátjuk, mi sül ki belőle...

Hozzászólások

(#1) rudi


rudi
nagyúr

Majd eljön az az idő, amikor már tökmindegy lesz ki csinálta és mi az, csak ne neked kelljen előállítani és rendet rakni utána :)

Resistance Is Futile. You will be assimilated!

(#2) Parci válasza rudi (#1) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

hosszú párkapcsolatok megkopott tapasztalatai ezek... ;)

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#3) brownus


brownus
veterán

mi is szeretünk együtt főzni és kisérletezni pl. tegnap chilli con carnét csináltam, egy neten talált recept szerint. ami plusz volt a hozzávalókban: egy ek. méz, +két tk. gyömbér és a vége felé 2-3 cl mézes pálinka. a pálinka már az én ötletem volt és finom lett a végeredmény:) a pálinka úgy látszik mindenhez jó, ez már axióma ha szabad ezt mondanom.

(#4) agent_k


agent_k
őstag

Nekem most nincs munkám, egyrészt ezért is, de azért is, mert szeretek főzni, én készítem a vacsorát, mire megjön a feleségem.
Nem szégyen az ha egy férfi tud főzni. A pulykás mutatványt pedig hétvégén kipróbálom. Bár a gyümölcsöket nem szeretem, de a gyömbér és a méz az nagyon bejön :)

(#5) v.gyuri


v.gyuri
csendes tag

egy ideje főzőcskézem (úgy 93 óta). ötletem:

Pulyka bele ebbe (mellfil leginkább, s minimum ujjnyi vastag szeletbe vágva):
- dijoni mustár: 1 ekanál
- friss gyömbér vékonyka csíkokra vágva: 1 teáskanálny (kb 6 dkg)
- méz: 1 teáskanállal
- tejföl: 1-2 evőkanállal
- só ízlés sterint
ezeket összekevered, és bekened vele a pulykaszeleteket, hűtőben pácolod min 2 napig.

alma+körte:
almát megfelezed, letisztítod a héját, és kevés margarinon egy teáskanál mézzel megpárolod
körte: margarin (teavaj jobb) + citrom héja, a fehér rész nélkül (ezt vékony csíkokra vágod), méz ízlés szerint. a körtét lefelezed, a vajban a citromhéj forgácsokat kissé előpuhítod, a körtéket belerakod - átpárolod.

a pulykamellet kiveszed a pácból, forró serpenyőben olivaolajon a két oldalán pirosra sütöd (sütés előtt fűszerezheted , sózhatod). amikor kész, kiveszed, megkened friss dizsoni+méz keverékével vékonyan, éa mellé tálalod a gyümölcsöket.

a csajok tuti imádni fogják!!!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.