2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

S6 Edge VS Z5 Compact, meg egy-két dolog

Írta: | Kulcsszavak: sony . htc . samsung . antutu

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Szögezzük azt le, hogy alapvetően HTC párti vagyok. Vagyis voltam.Amíg volt HTC-m. Bár a legelső androidos telefonom egy Sony Xperia Mini volt. Ezt 2014 elején vettem.Már akkor is haladtam a korral :DDD . Igazából szerettem, sokat nem vártam tőle a HD videóképessége miatt vettem meg elsősorban. Ez ,akkoriban 10.000 birodalmi forint volt ,ha jól emlékszem.
Ezután 2014 végefele adtam el osztálytársamnak.Átmenetileg egy Sony Xperia E-t használtam ami azért kritikán aluli volt teljesítményben.

Ez után váltottam a szeretett HTC One S mobilra ,amit akkor 35.000 forintért vettem, szintén használtan. Ezt a telefont 2014 decemberében vettem, és egészen 2017 augusztus végéig használtam. Már az első napokban települt rá egy főzött rom , nagy nehézségek árán. Először is recovery menüben a "wipe all" menü nem hittem volna ,hogy a rendszert is letörli, de letörölte. Azelőtt sosem telepítettem romot, de szerencsére 2 napra rá sikerült is felrakni egy cyanogenmodot, amivel a telefon működött, bár elég gyorsan merült ,és a kamera sem működött úgy ahogy kell. Videót max 480p-ben tudott, fókuszálási lehetőség meg nem volt.Aztán valahogy sikerült felraknom egy egy "venom team" alkotta romot ,és azzal is használtam a haláláig. A telefonnak 10GB belső tárhelye volt, ez nem volt bővíthető.Ezen kívül 1 GB ram , 2 magos processzor 1,7Ghz maximummal. 4,3 colos volt, és ez tetszett benne. A nagy telefonokat annyira nem bírtam sosem, kényelmesebb volt ez a kisebb kijelzőméret. A kameráját külön dicsérném mert szerintem nagyon korrekt. Sokat fényképeztem vele, főleg makrókat. Beillesztem az egyik kedvenc képemet a telefonnal.(eredeti az jobb de most csak ezt a verziót találtam meg, a lényeg látszik remélem :) )

Szerettem a telefont ,bár kapott az élettől egy keveset. A telefonom elég hamar kba vásárlás után fél évvel , leesett a betonra, nyilván a "vajas" felével... Az eséstől betört az üveg, de szerencsére még érzékelt. Az üvegnek a legalját érte az ütés nagy része , a kijelző közepén kb 1 repedésnyom volt. Később idővel elkezdtek kiesni ezek az üvegdarabok, és szépen lassan levált az egész alsó része az üvegnek. Ezt egy ideig hagytam is, majd rendeltem hozzá üveget a kijelzőre ebay-ről, és reméltem hogy majd valahogy felrakom. Aztán odaadtam az egyik ismerősömnek, mert azt állította ,hogy van egy munkatársa aki csinált már ilyet többször.

Ez lett a végeredmény:

Azok a karcok az üveg alatt, a képernyőn vannak. A képernyő feléig felszedtem körömmel az üveget, mert jött magától. Ami felette van, azt a jóemberünk szedte le szikével.Az a zöldes folt pedig egy hőlégfúvó nyoma, ugyanis a jóemberünk azzal is ráment. Az már csak a slusszpoén hogy az üveget nem rakta rá csak odarakta a kijelzőre, hogy jóvanazúgy. Igazából a mai napig nem nagyon értem az egészet.

Ezután is használtam, bár kisebb lelkesedéssel. Mint ahogy a képen látszik, megkopott a fém burkolat meg egyebek , melegedett is,és idővel eléggé elhalkult a beszédhangszóró, és a sima is, de ezen kívül megfelelt.Olyan is előfordult, hogy lifegett a kijelző, amit egy kis ragasztóval fixáltam :DDD .

Az érettségire kapott többletből gondolkodtam, hogy lecserélem ,és vettem is egy HTC One M7-et. Használtan vettem ezt is, és most rá is "faragtam". Ugyanis kameraparája volt. Amúgy is olvastam, hogy ennek az új kamerának vannak gyerekbetegségei, mégpedig , hogy lilulhat a felvétel. Mivel nem stimmelt a cucc, ment vissza a feladónak. Eztán nem vettem telót, vettem inkább egy fényképezőgépet...

Továbbra is használtam a HTC-met , egészen 2017 nyaráig amikor is véget ért a pályafutása. Elindítottam egy hangfelvételt és lezártam a képernyőt. Akkor zártam le utoljára, ugyanis nem adott képet többet. Próbáltam ki és bekapcsolni, rezgett is ahogy szokott de képet továbbra sem adott. Ekkor átmenetileg használtam egy Samsung Galaxy Mini S5570-et. Sokat nem tudok a telefonhoz fűzni, néha még a zenehallgatás is szaggatott, de azon kívül messenger lite-ra megfelelt. Ezután az ismerősöm, aki "megcsináltatta" a telómat , odaadta a Samsung Galaxy S4 mini-jét. Teljesítményben körülbelül hozta a HTC One S-t úgyhogy meg voltam vele elégedve.

Idén márciusban felnéztem a helyi adok-veszek facebook csoportba és látom, hogy az egyik ismerősöm eléggé áron alul felrakott egy grafitszürke színű Sony Z5 Compactot . Konkrétan 25.000 Forintért sikerült megszereznem ami szerintem elég jó ár. Feljebb már írtam, hogy nem szerettem volna nagy telefont. Nézegettem a HTC-ket is viszont 5 col alatt már nem találtam. Úgyhogy maradt ez.

Lassan két hónapja ,hogy használom igazából meg vagyok vele elégedve. Egy ami zavar, hogy eléggé tud melegedni hosszabb használatnál.Amire én használom az messenger, facebook, instagram, néha böngésző, meg zenehallgatás ha megyek valamerre. Erre tökéletesen elég a telefon, és a benne lévő 2GB ram is. A belső tárhelye alapból 32GB ebből kb 20GB használható, de van 16GB-os SD kártya benne, úgyhogy a tárhely sem lesz kevés.Kamerából 23 megapixeleset kapott. Ennek a régebbi változatát már láttam működés közben és ugyan úgy megvan a "fodrozódás", de később lesz erről szó. Ami viszont tetszett, hogy tud 4K-ban videót felvenni.
Anyagminőségben is tetszik, hátulján a matt üveg elég komoly, bár a keret lehetett volna fém, de így is megteszi.A kijelző csak 720p de nekem teljesen megfelel, a HTC-n 540x960-on is elvoltam :D .Első pillantásra a kijelző nekem túl kék volt, szerencsére a beállításokban lehet kalibrálni, úgyhogy adtam rá egy nagy adag pirosat , így már tetszetős.
Az ujjlenyomatolvasós lezárógomb jó helyen van, bár csak a gomb funkcióját használom.Gombokból amit hiányolok azok a home-vissza-beállítások gombok, vagy legalább érintő felületek. Van alul káva, de nem sajnáltam volna, hogyha egy picit nagyobb lett volna , de vannak ezek az érintésérzékeny gombok. A hangerő állító gombok számomra kényelmetlen helyen vannak, legalábbis zsebben nehezebb még lehalkítanom,de a fényképezőgomb pont jól működik. A hangszórókból kettő van, mindkettő a telefon elején, alul és felül. Hangerőben is jó, beszéd közben jól hallom, akit hallanom kell :DDD . Sebességben hozza amit kell, amint írtam sok mindenre amúgy sem használom a telefont.

És most talán kitérhetek magára a címre is. Jött a lehetőség , hogy szinte nulla forint (max háromezer ft.) ráfordítással tudtam volna szerezni egy kissé leharcolt , fehér színű Samsung Galaxy S6 Edge-et.Az állapota nem volt vészes, gyenge karcolások voltak rajta, lényegében zsebkopott állapot. A szélén látszott, hogy párszor leesett , de annyira nem volt gáz, a Z5 compacton is vannak ilyen nyomok. Ami viszont feltűnőbb az a hátulján a sérülés.

Az üveg alatt megfoszlott egy picit az a valami. Azért is tudtam volna jó áron hozzájutni.
Akkor ejtenék a telóról egy-két szót. Hardverbe azért sem mentem bele az előbb nagyon, mert annyira nem izgat, mivel egy ősi, 2012-es HTC One S-sel teljesen elvoltam. Prociban picit erősebb, ramból 1GB-tal több van benne ami a jövőre nézve jobbnak tűnik. A kijelző az 5,1 colos, ezzel nem voltam annyira kibékülve , bár kézben fogva annyira nem érződött nagynak. Lényegében először fogtam Edge-dzses (jól írom?) telefont, és ami feltűnt, hogy a hajlításon zöldül a kép. Igazából ,ha jól tudom ,ez az Amoled sajátossága. Fogásra jó a telefon, a gombok is jó helyen vannak.Ami tetszett, hogy van rajta fizikai home gomb és mellette az érintésérzékeny gombok.Olyan sokat nem nyomogattam, de sebességben rendben van, meglepne ha nem lenne. Kamerája 16 megapixel, erről később lesz szó. Ez a készülék is tud 4k-ban videót felvenni. Biztos, hogy van még egy csomó feature aminek szimplán nem olvastam utána :D . A kijelző felbontása 1440x2560 amit sokallok, ugyanis a kis sonynak a képernyőjén sem látom a pixelrácsot, bár lehet hogy nem vagyok rá háklis. Viszont a képernyőre nem lehet panasz. mert ennek is szép képe van.

Így a vége felé összeereszteném a két telefont. Igazából amit le tudtam tesztelni, az a kamera, és a sebesség ,amit az Antutu benchmarkkal mértem.

Kezdjük a képekkel.

Samsung S6 Edge

Sony Z5 Compact

Itt elmondható ,hogy a Samsung nyert. Kontrasztosabb, élesebb a kép, ráadásul a Sony képe olyan fakónak tűnik.

Makró képek

Samsung S6 Edge

Sony Z5 Compact

Itt is a Samsung nyer szerintem, de jobb a helyzet mint az első képeknél. A Sonynál távolabb van a fókusztáv , és kevésbé mossa el a hátteret mint a Samsung. Mivel a Sonynak van fényképezőgép divíziója azt gondolná az ember (én) ,hogy ráfekszenek a telefon kamera részére is , de nem úgy látszik. Az telefonokkal automatikus módban fényképeztem, lehet , hogy a sony kevésbé ismerte fel a témákat, vagy automatán szimplán ennyit tud.(kicsit megnéztem a kameráját, elég karcos , nem tudom számítana-e ennyit)

Antutu Benchmark

Samsung S6 Edge

Sony Z5 Compact

Lényegében ezt is az S6 Edge viszi. Egyedül GPU pontra kapott kevesebbet, de szerintem csak azért mert sokkal nagyobb a kijelző felbontása, így nehezebb is meghajtani.

Összegezésül kiderült, hogy lényegében megérte volna váltanom, viszont nem tettem. Szerepet játszott a döntésben az is, hogy manapság mindenkinek Samsungja van (meg Huawei-je :DD ) és nem szerettem volna beállni a sorba. Tudom azt is , hogy sokaknak van Sonyja is viszont talán még mindig egyedibb picit ez a verzió. A fényképeken igazából meglepődtem, nem számítottam ekkora különbségre viszont annyira nem is fontos, mivel képeket kamerával fogok készíteni. Az ,hogy Antutuban meglépett a Samsung az pedig azért nem hat meg, mivel átlagos használat során nem hinném , hogy kijönne a különbség.Ha nem lett volna sérült akkor lehet hogy még jobban elgondolkodom rajta, bár akkor az ára sem ez lett volna.

A konklúzió annyi ,hogy vegyen mindenki amit akar :P , bár ha Z5 compact áron hozzájut S6 Edghez, akkor jól jár vele.

Köszi ,hogy végigolvastad!

Mong00se

Hozzászólások

(#2) Norbi.


Norbi.
őstag

Az S6 edge kèpek csak nem egy mobil ès laptop shopba kèszültek? :D

(#3) M0ng00se válasza Norbi. (#2) üzenetére


M0ng00se
őstag

így van... :DDD

V6

(#4) Decsi97 válasza M0ng00se (#3) üzenetére


Decsi97
csendes tag

jó lett

kápé kápé kápé

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.