2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Playstation: Maroknyi pixelek, temérdek élmény

Írta: | Kulcsszavak: playstation . sztori . ps1 . ps1 scart . ps1 av . ps1 kábel . ps1 mók

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Teljesen carpe diem életérzéssel vettem meg a Playstation játékkonzolom, még tavasszal. Nem szeretem kiírni ,hogy Playstation 1, mert egyrészt nem az újragondolt verzió, másrészt ez a neve :) . Egy másnapos vasárnap, mentem éppen üzletelni, eladom a GTX280-at. Tatabányára érve, leszálltam a vonatról, az előbb említett népbetegség gyógyítása okán vettem magamnak egy vizecskét , és azzal járkáltam, kicsit sem volt levágós :D (jobban belegondolva napszemüvegben voltam, úgyhogy nem csak a másnaposság merülhet fel egyesekben).

Nos, még az üzletelés előtt feltűnt hogy van TB-n is piac, és nem is oly kicsiny. Körülnéztem, volt minden érdekes, régi érmék, szocialista kitűzők kitüntetések, régi cd-k, kazetták. Egyébként a kazettákat is néztem, mivel az életemből kimaradt a kazettás időszak, (97-es vagyok) vettem volna egy kazit is esetleg ismertebb előadótól, de jellemzően hupikék törpikék, és felvett techno kazetták voltak :)) . Tudom mindig körülírom a storyt mint egy barokk körmondat, de akkor megláttam egy Playstation konzolt. Mármint ez a második volt amit láttam, de az első árus nem tűnt túl megbízhatónak, bár ez egy piac ;] . Erősen gondolkodóba estem hogy mi legyen. Az árus 3000-ret mondott, én mondtam kétezret memkártya nélkül. Gondoltam magamban „osztálytársaim másfél éve pont erről beszéltek hogy vettek olcsón játékot, memkártyát csak nem okoz gondot”.Memóriakártyáról később... Konzolt megvettem, távoztam is vonatra. Nézegettem a hátizsákomban, hát csak ott hagytam az AV kábelt . Siethettem vissza :)) , de szerencsére ott volt az árus, és igazából ugyanúgy ott volt a vezeték, ahogy hagytam neki sem tűnt fel, majd ő is meglepődött és most már szinte teljes felszereltséggel volt egy Playstation konzolom. Ugye azért szinte, mivel nem volt memóriakártya, de azon kívül minden: maga a konzol, av kábel, egy kontroller analóg stick-ekkel de sajnos még nem dualshock.

Mikor hazaértem első utam a CRT televíziónkhoz vezetett, ugyanis szerintem azon feelinges játszani egy ily régi konzollal. Összeraktam a konzolt, majd a kezeim, és lőn világosság be bootol. De csak a sony logoig, mivel játékom nem volt :( Ekkor kezdődött a második hadművelet, a játék szerzése. Az árus akitől vettem azt állította hogy ki van chippelve, aminek igazából nem örültem mert mégis jobb lett volna egy full eredeti. De aztán lehet hogy az is ! Említettem hogy azon a vasárnap másnaposságban szenvedtem, és írtam is a cimborámnak akivel tütükéltünk , hogy lenne-e egy írható CD-je, és a válasz igen volt, nagy meglepetésemre :D Megtörtént a csere, jöttem haza lemezt írni szigorúan alacsony sebességgel! Négyszeressel próbáltam tán, de a meghajtó csak tízszereset tud minimum. Végülis kiírtam a lemezt, de még a PS logoig sem jutott el. Akkor kicsit megtorpantam az egésztől, hogy most akkor mizu. Próbáltam audio CD-t az sem ment.Ekkor kicsit temettem a dolgot DE! Másnap átmentem haverhoz, és mit ad Isten volt neki egy full eredeti GranTurismo2 játéka. Először csak az arcade lemezt találtuk, ami kb nem nyújt nagy élvezetet, de pár percre rá meglett a simuláció lemez is. Itt az a poén hogy én lényegében csak a Gran Turismo 2 miatt vettem meg a konzolt, és a tudtomon kívül volt neki ilyen lemez, ez több mint szerencse. Egy ideig szerintem elhasználtam az összes szerencsém :DDD . Eztán ki is próbáltuk a lemezt, semmi. Pörgette de azon kívül semmi. Majd a kedves barátom erőszakkal elmozdította az olvasófejet. Mármint nem a lencsét hanem magát a mozgó dolgot, mintha be lett volna ragadva. Utána ment be a lemez, de a spider man2-vel próbáltuk , amit már gyerekkoromban is gyűlöltem ,mivel körülbelül annyit értettem hozzá hogy leessek a toronyházakról :)) Akkor már kezdtem újra bizakodni hogy esetleg mégis jó vásárt csináltam, majd bepattintottuk a GT2-t és voila elindult. Akkor már igazán jó kedvem lett :)

Következő hadi megmozdulás, a memóriakártya beszerzése. Említettem , osztálytársaim beszéltek róla , hogy szereztek hozzá ezt meg azt olcsón. Nos felkutattam az jófogást, vaterát, és itt az aprót. Épkézláb ajánlatot nem nagyon láttam, legalábbis ami a pénztárcámnak feküdt, ugyanis nagyon le voltam égve :((( Dee jött az egyetlen reális kiút. E-bay.com. Egy másik haver meg is rendelte, mivel dilettáns vagyok és nem tudom hozzáadni a bankkártyámat, miután egy másik acchoz már hozzá volt rendelve. Na nem számít közveszélyes 340Ft, és húsz keserves napba telt, de meglett. Közben lankadt a lelkesedésem, de mikor megjött egyből tessékeltem a helyére ahol azóta is van. Először féltem hogy kínai hulladék lesz, és annyit fog tenni hogy simán csak összezárja azokat a csatlakozókat és kanyó-munyi, megdöglik a cucc. Mikor először próbáltam kicsit megijesztett mert nem annyit írt ki , hogy formázni kell , hirtelen azthittem nem jó. Lement a formázás és azóta is teszi a dolgát :)

Utolsó megmozdulás, egy jobb AV vezeték beszerzése. Egy nap elmélkedtem tán játék közben; ha a kép is ugyanolyan vezetéken megy, mint a hang akkor mennyire romolhat a minőség? Mert gondoljunk bele. Okés hangra elég egy vezeték, megy az a 20000 Hz, vagy mennyi és körülbelül ennyi. És egy ugyanolyan vezetéken menne 320*240 képpont, 24 szín képpontonként, és jellemzően 25 fps. Ekkor éreztem ,hogy tennem kell ezügyben. Mivel a televízió CRT, és abból is egy viszonylag modern, sajnos semmi HD, semmi kevésbé szemgyilkos frissítési frekvencia, egy 60Hz-es kijelző, kompozit, és SCART bemenet. Amikor bújtam a netet inkább az S-VIDEO csatlakozóra gondoltam mint bevethető fegyver, dehát ha nincs a tv-n sokat nem érek vele. Eztuán kicsit utánanéztem a SCART-nak, amit eddig teljesen haszontalannak tartottam. Kiderült nem is olyan rossz :)) (persze analóg technikában ) 21 láb, de ami fontosabb : külön tudja vinni az R-G-B- jelet ezáltal máris több infó jut a képernyőre. Meg a szinkronizáció is máshogy van, de ez nekem már magas :D a lényeg ha veszel ilyen vezetéket luma on sync legyen mert az jobb. Ezeket érdemes megnézni EZT és a kapcsolódó videókat, jó dolgokat mondanak.Alapvetően itt szántam rá magam hogy beszerzek egy ilyen vezetéket. És a napokban meg is jött szintén nagy örömömre.A változás szemmel látható, néhány ismerősömmel kipróbáltam akik nem konyítanak a dolgokhoz, és eddig döntetlen az állás, mivel az egyik alany nem vett észre különbséget, de a másik igen :DD A vezeték szintén kínából érkezett, de már 1 hónap volt körülbelül. Persze ez sem a csúcsminőség a legolcsóbbat vettem, 800 forint körül volt, de sokkal sokkal szebb a kép. Azért is tartottam fontosnak a vezetéket, mivel nemsoká összeáll a Playstation 2-is, és ott már nagyobb a felbontás , ahhoz meg kell egy jó kábel hogy tudjam olvasni a szövegeket :) . A végére beszúrok pár képet, azokon talán látszik a különbség, de az előbb említett videóban, vagy ha abban nem is a csatornán lehet látni a konzolból felvett képeket. Például én a Tekken 3-ban vettem észre hogy az egyik pályán a talaj nem egy zavaros massza, hanem földes placc :) na akkor jöjjenek a képek:

Telefonnal sajnos ennyit tudtam elérni na de! Az első kép a kompozit kábelesen volt beüzemelve. Látszik hogy a készítők nevei nem túl olvashatóak, és a sasszeműek észrevehetik, hogy a south city -t körülvevő keret sem egyenes, hanem hullámos vonalak. ez jellemző volt a kompozitra, hogy felfelé "fojt" ezt a betűknél lehetett inkább észrevenni, és a 2d-s elemeknél, játékban nem látszott. Második kép a SCART-tal beüzemelt képet mutatja, és mégha nem is ég és föld a különbség, azért szemmel látható :) persze gyerekkorunkban nem érdekelt minket hogy milyen "madzag" megy a tv-be csak menjen . Aki ki akarja hozni a maximumot, az vegyen ilyen vezetéket, esetleg kicsit drágábban, hátha szebb is a képe :) enyémről sajnos lemaradt a zajszűrés ezt utólag vettem észre, de semmi gubanc nincs. Esetleg erre figyeljetek. Vagy szórjunk átkot a régiókorlátokra, PAL/NTSC stb, mivel usának, ami NTSC rendszerű ott van a komponens vezeték, ami még a scartnál is szebb de azért ez a scart csati sem rossz. Sőt... :B

Köszönöm hogy végigolvastad

Mong00se

Hozzászólások

(#1) Zigur


Zigur
senior tag

Úgy emlékszem, ps1 nem tudja a komponens kimenetet, RGB a maximum amit tud, igazából az is teljesen jó hozzá, a legtöbb játék 244i-ben megy, a maximum amit tud 480i,.

(#2) M0ng00se válasza Zigur (#1) üzenetére


M0ng00se
őstag
LOGOUT blog

Ha a ps nem is, de a ps2 már tudja, és ami a legfájóbb nekem,hogy komponens kábel kell az 1080i-hez :c

V6

(#3) Zigur válasza M0ng00se (#2) üzenetére


Zigur
senior tag

Ps2-hez tényleg kell a komponens kábel, de igazából a 480p miatt, sok játék támogatja ezt a módot. 1080i talán egy játék, bár az lehet pont az egyik Gran Turismo :)

(#4) CJ4567 válasza Zigur (#3) üzenetére


CJ4567
veterán

GT4 támogatja.

1080i az miért 1080i?
Rendes 1920x1080 csak valamiert más? Nem tudom mi a különbség a 1080i és a 1080p között, azon kívül hogy a 1080i valamiért interpolált.

Megvan, Wikipedia segített :B

[ Szerkesztve ]

No Sana No Life

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.