2023. január 28., szombat

Gyorskeresés

Arctic Freezer A30 teszt

Írta: | Kulcsszavak: arctic . amd . hűtés . tdp . overclock

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A számítógép hűtése számomra egy hobbi, bár nagyrészt összefügg a másik hobbimmal a tuninggal. AMD platform révén elkél egy combosabb hűtés ha meg akarom fékezni a 125W TPD-s FX 8150-emet. Sokak számára kevésbé meglepő tény lehet hogy alap hűtéssel, alap órajelen is throttlingolt a proci. Tuningba bele sem mertem gondolni.Eddig. Aztán tegnap megérkezett a csomag : Arctic Freezer A30. Az Arcticról mint gyártóról csakis jót tudok mondani, rendeltem még régebben bár ventit pl: F9-et amit nagyon halkan és nagy légszállítással tették a dolgukat. Most pedig itt ez a monstrum. Specifikációi alapján 320W-nyi hőt tud eloszlatni, ami elég soknak hangzik, de majd a tesztekből kiderül.

Itt látható minden tartozék.Számomra külön öröm volt hogy mellékeltek a csoda MX4-es pasztából, ez számomra nagy pozitívum.

Itt láthatóak a tartozékok közelebbről. A felfogató fémdarabok, MX4-gyes paszta, 2 darab csavar, 4 alátét, és rezgéselnyelő ragasztó, bár utóbbit nem használtam.

Talán ami taszító lehet vásárláskor hogy egy elég mainstream kinézetű borda. Tényleg csak egy nagy torony és kész. Persze ez csak külsőség.

A borda hátulján látszik hogy nem szimmetrikus, ugyanis középen ketté van szelve. Egyébként ez mondhatni jól is néz ki, csak így még jobban megnehezítették még egy ventilátor felhelyezését.

A talp kidolgozottsága nem olyan rossz de semmi extra.

Most, a hűtő bemutatása után szót ejtenék a paramétereiről. Először is a mérete ami 100 x 139 x 161 mm, és ez nem kicsi. Elég széles gépház kell hogy ha a hűtés bent van rámenjen az oldallap. A sülye 905 gramm ami tekintélyt parancsoló, főleg ilyen árszegmensben.A processzor hőjét, 4 darab, 8mm átmérőjű ,közvetlen érintkezésű rézhőcső viszi a lamellákra, amikből 48 darab található, méretük 0,5mm. Ezeket az alumínium lamellákat egy 120mm-es PWM vezérelt ventilátor hűti ami percenként maximum 1400-at fordul, maximális légszállítása 74 cfm.

A felfogatás nevetségesen egyszerű. A képen látható két tartófémet kell csak felcsavarozni, a csavarok alá az alátétet betenni és kész.Egyszerű de nagyszerű.

Majd felkerült a paszta amiről ódákat zengnek.

Jól mutat venti nélkül.


Esetleg a könnyebb szerelhetőség végett van szétvágva. Ugyanis ha nem lenne akkor kellene egy jó hosszú csavarhúzó, mint pl az EREBOSS-nál...

A ramok pont elférnek. Nagy eséllyel magas hűtőbordás ramok is elférnének.

Mivel elég széles , jól néz ki a gépházban, látszik hogy itt ő az Úr.

A tesztelés a következőképpen zajlott.AMD FX 8150, egy ASRock 970 Extreme4 lapban. A gépházban volt egy venti elől 12cm-es Cooler Master Sickleflow, ami 4,3GHz alatti méréseknél 7V-ról üzemelt, 4,3GHz-nél 12V-ról, hátul egy 9,2Cm-es Arctic F9, ami maximum fordulaton ment, és az alaplapi VRM-nél egy kis 6cm-es ez is maximumon. A terheléshez az Aida64-gyet használtam, és azon belül is a stabilitás tesztet, ami nem kicsi terhet ró a processzorra. CPU,FPU, cache, RAM terhelés volt benyomva, és 10 percig tartott a "burn-in".

Kupakhő. Nem vagyok benne biztos hogy azt méri, de az összes program úgy írja ki a hőmérőket hogy "CPU" másik meg hogy "Core X" (X=nullától hétig a szálak) .

Ha ez a hőmérő tényleg a kupakot méri akkor elég nagy eltérés van a magok és a kupak között. Ezekhez az értékekhez nem szeretnék hozzáfűzni semmit, mivel nem a kupakhő számít , hanem a maghő.

Maghő

Na igen. Sajnos a két grafikonból látszik hogy nem tudtam 4,4GHz felé menni. Igen, a throttling miatt. Ami, ha jól érzékeltem 75c°-os kupakhő után kezdődik. Viszont a kapott értékek nagyon is jók! 4,4 GHz és el sem érte a 60 c°-t. Ráadásul ez extrém terhelés és ilyen kihasználtságot lényegében tesztprogramokon kívül nem nagyon tud egy sem.

Összegzésnek, én meg vagyok elégedve a hűtéssel, teljesen korrekt, és még az ára is rendben van. Bár egyetlen dolog ami fájó hogy nem lehet rakni második ventit. Egyébként egy gyorsabb ventivel elől mégbikább kis hűtő lehet belőle. Nekem tetszett ajánlom másoknak ezt a hűtést.

Hozzászólások

(#1) JHC


JHC
tag

Ahogy látom nem olvastad el a felszerelési útmutatót, mert az ilyen direkt-kontakt hűtőknél célszerűbb a hűtőt pasztázni. A gyári leírásban szépen le van rajzolva hogyan kell csíkot hűzni a hőcsövekre, hogy megfelelő legyen a hűtés. A fényképeden a proci kupakján lévő paszta nagy része eltűnik a hőcsövek közti résben, ezért jobb a csöveket kenni felhelyezés előtt. Mindezt azért írom mert én ugyanígy tettem ahogy te, és szerencsémre egy picit kevesebb pasztát használtam, és látszott, hogy nem elég jó a hűtés. Ha a leírás szerint megcsíkozod pasztával a hőcsöveket, akkor még egy alkalomra elég lesz a paszta. Szóval én úgy jártam, hogy gyári fecskendőben éppen maradt annyi, hogy meg tudtam húzni a csíkokat.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.