2022. szeptember 28., szerda

Gyorskeresés

Witcher 3 helyett Half-Life: Alyx

Írta: | Kulcsszavak: blag . half life . alyx

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Half-Life: Alyx
Fejlesztő: Valve Software
Kiadó: Valve Software
Megjelenés éve: 2020
Bolt: - értelemszerűen - Steam most épp 50 euróért vesztegetik.

Le kell szögeznem, hogy a tegnapi napig semmilyen formában nem érdekelt a virtuális valóság, sőt, igazából még most se nagyon. Az Alyx érdekelt volna, mint a Half-Life sorozat éppen 13. éve várt következő epizódja, de hát VR, és egyrészt ugye a technológia se érdekelt, másrészt a szükséges hardverre se akartam költeni.

A munkahelyemen évek óta vannak különféle headsetek, olcsó Androidos játékszertől a HTC Vive-ig, mert fejlesztenek rá a kollégák, így 1-1 percre kipróbáltam, de vásári parasztvakításnak nézett ki az egész, minimális immerzióval, tudod, amikor kipróbálod és rezignáltan azt mondod, hogy "aha, nagyon jó", és mész vissza a dolgodra, mert hülye bohóckodásnak néz ki, és hol van ez egy jó monitorhoz meg egy egér-billentyűzet kombóhoz képest...
Tegnap viszont egy kolléga kérdezte, hogy miért nem próbálom ki az Alyxet, mert látta torrenten és még van szabad (bontatlan) Oculus Quest a cégben, amit nem csaklizott senki haza a home office-ba "fejleszteni", próbáljam ki, ingyen van.
Végülis pont ráértem, mert az előző játékot már befejeztem (csak még nem írtam meg), miért ne...

Nos a crackelt Alyxet pár óra próbálkozás sem tudtam beüzemelni rendesen, úgyhogy hagytam a francba és inkább megvettem, és... az első percben igazolva éreztem mind az 50 eurót.
Fél óra volt, mire a kezdő erkélyről lejöttem, annyira brutálisan letaglózó élmény, elképesztően valódi térérzetet ad.
Annyira hihető volt az egész, hogy szabályosan zavart hogy az udvaron álldogáló Volga M24-ben nem tudtam lekurblizni az ablakot :)
Annyira életszerű, hogy City17-ben sétálva simán megvan a "Kőbánya-alsó egy rosszabb napon" életérzés.

Minden akkora, olyan, ott van, úgy néz ki, mint ahogy annak lennie kell.
1997 óta játszom PC-s játékokkal, láttam már egyet s mást, nem egyszer esett le az állam az aktuális csúcsgrafikának köszönhetően, hogy mennyire szép és élethű meg minden, de ez egy teljesen más szint. Egy más kategória. Egy más univerzum. Az, hogy a dolgokat nem egy akárhány colos ablakon át nézed, hanem ott vagy benne, ott vannak körülötted és érzed a teret magad körül, azt nem adja vissza a sík világ. Hogy belépsz egy alagútba és "de magasan van a teteje!", meg itt egészen más megvilágításba kerül a jumpscare kifejezés is.

A szomorú benne, hogy mindenképp ki kell próbálni, mert ezt semmi nem adja át.
Tehát megnézel egy YouTube videót és jó-jó, de mi ebben a nagy szám?, de ha ki is próbálod, ég és föld.
Nekem is közben megy a monitoron, amin látszik hogy mi történik épp VR-ben, és ha ott nézek rá, akkor egy felpimpelt Half-Life 2, semmi több. VR-ben meg besza-behu.

Azt kell hogy mondjam, hogy továbbra sem keltette fel a VR az érdeklődésem, de ez a játék azonnal 10-ből 11 pontot ér a megvalósítás miatt. Látszik, hogy a Valve úgy állt neki, hogy megmutatják mi az, amit ma ki lehet hozni ebből a technológiából. Ha erre megy tovább a dolog, akkor részemről úgy gondolom, hogy jó az irány, én így látom a létjogosultságát.

Ajánlani viszont nehéz úgy, hogy közben csak a VR szemüveg hozzá 180.000 Ft, ami mellett a játék 50 eurós ára, meg a további 20 euró, amit ki fogsz csengetni a Virtual Desktop nevű programra, amikor rájössz, hogy nem akarsz beletekeredni a kábelbe és csak kéne a WiFi kapcsolat, már szinte elhanyagolhatónak tűnik.
PC szempontjából az én 9 éves i7-2600K-m, 16GB RAM-mal meg egy 4GB Radeon RX580-al megtámogatva alsó-közepes grafikán eltologatja a szoftvert, fogalmam sincs mennyire nézne ki jobban magasabb szinten, majd a következő végigjátszáskor kipróbálom, egyelőre kellően odabasz így is.

Hozzászólások

(#1) Lenry


Lenry
nagyúr
LOGOUT blog

nyíjjá' meg

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.