2024. május 27., hétfő

Gyorskeresés

Witcher 3 helyett Dragon Age: Origins

Írta: | Kulcsszavak: blag . játék . dragon age

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Dragon Age: Origins
Fejlesztő: BioWare
Kiadó: Electronic Arts
Megjelenés éve: 2009
Bolt: Originen kapható, és Steamen is, ott épp akciós a minden DLC-t tartalmazó Ultimate Edition.

Valahogy sokáig elkerült a BioWare egy időben nagyon fénylő, ma már jócskán megkopott csillaga, de a Dragon Age komoly kedvenccé nőtte ki magát nálam. Anno többször is végigjátszottam, több eredettel, és nagyon tetszett. Szokatlan volt (számomra legalábbis) a megállítható harcrendszer, ahol mikromenedzselni lehet a négy karaktered, brutális hatékonyságot elérve, és bizony voltak helyzetek, ahol csak az segített, hogy másodpercenként megállítottam a játékot, hogy mindenki PONTOSAN azt csinálja, amit kell neki, így legyűrve a végeláthatatlan darkspawn hordákat.

Jah igen, mert ez a játék nehéz. Biztosan én lustultam el az elmúlt tíz évben meg kényelmesített el a mai modern játékok sokszor faék egyszerűsége, mert nem emlékeztem, hogy ezt korábban is ilyen nehéznek éreztem volna, de basszus, sokszor neki kellett futni egyes harcoknak, pláne a játék elején. Meg aztán amikor már az alapjáték végeztével táposnak érzed magad, akkor bátran nekiugrasz a DLC-knek, és megint csúnyán el leszel kalapálva.

Akinek nincs meg: alapvetően izometrikus nézetű RPG, amiben a föld alól előtörő szörnyek inváziója ellen induló hős mellé az útja során egyre több társ csapódik, akikből kis négyes csapatot összeállítva kalandozhatunk egy Ferelden nevű kvázi-középkori országban, amit ráadásul polgárháború is sújt éppen.
A világ totál klasszik szerepjátékos DnD: mágus, harcos, rugó, pap, stb kasztok vannak, meg az ember / törp / elf szentháromság mellé még egy-két egyedi faj jön be.
Cserébe szinte mindenben van egy kis csavar. A törpök föld alatt bányászgatnak, mint a Gyűrűk Ura óta mindig, de képtelenek előrelépni a szigorú kasztrendszerük miatt, ráadásul mivel a darkspawn (ők a gonosz orkok) alapból a föld alatt élnek, így őket akkor is zargatják, ha amúgy másokat nem. A tündék választhatnak hogy vándorcigányokként vagy városi gettóba zárva tengetik napjaikat és álmodoznak a letűnt nagyságukról. Az emberek köszönik, megvannak, de a mágiától annyira félnek, hogy külön hadsereg őrzi a szigorúan elzárt mágusiskolákat, ahová azok kerülnek, akik túl akarják élni a napot, amikor kiderült, hogy varázsképességeik vannak.
Szóval jó hely ez a Ferelden, tiszta Redánia vagy Velen.

Ha kimaradt, mindenképp ajánlom, mert tömény RPG élményt ad, korához képest a grafikája sem csúnya, a sztori meg kifejezetten jó.

Van második meg asszem harmadik rész is. A másodikból anno szerencsére volt demo verzió (emlékszik még egyáltalán ilyenre valaki?), amiben a föld alól előugorva két ember méretű kardot kapott le hátáról a főhős és ott én végeztem is a sorozattal, érdemes benézni a korabeli fórumtopikokba reakcióügyben: [link] [link], másokat sem vágott hanyatt, hogy a konzolkompatiblitás miatt egy jRPG hack'n'slash-t csináltak belőle. Időt is kár rá pazarolni, játsszatok az első résszel, az jó. Meg a DLC-kkel.

Hozzászólások

(#1) Tothg86


Tothg86
tag

Imádom én is, főleg a karaktereket

(#2) Norb79


Norb79
őstag

Régen végtelen időt raktam az ilyen stílusú játékokba, Baldurs Gatek, Icewind Dalek, meg persze a Dragon Age: Originst is végigpörgettem röpke 92 óra alatt. Egyszer. Eljárt már az idő az ilyen gigamega monstrumok fölött, nincs már türelmem hónapokig csak egy játékkal nyomni, ha meg elkezdek mást is közben, akkor elfelejtem hol tart a sztori, honnan hova megyek és miért. Bezzeg diák koromban, vagy a gyerekek előtt még amikor végtelen időm volt... De szép is volt!

[ Szerkesztve ]

(#3) Tothg86 válasza Norb79 (#2) üzenetére


Tothg86
tag

Jó a pont! Valóban érdekes ezzel szembesülni, amikor előveszel egy ilyen old school játékot. De szerintem vissza lehet szokni rá. Megszokta ma az ember a gyors játékmeneteket, dehát ez nem jó dolog ez.

(#4) janeszgol


janeszgol
félisten

Én is beletettem a DA3-ba picivel többet, mint 100 órát, de már 3 hónapja elő se vettem. Ideje folytatnom. (De most egy nem szeretem résznél vagyok, a karneválosnál.)

(#5) andor80


andor80
senior tag

A képek vidik demok alapján a II egy bűn rossz játéknak tünt...Amíg nem játszottam vele.
Persze jóval egyszerübb sokszor felhasznált helyszínekkel van teli de azért NA'!

Kétszer simán végigjátszható a DLCkkel
Meg kell is mert a játék trilógia sok minden mindennnel összefügg.

A III.rész kimaradt eddig annyi minden volt jó játék az életemben pl Witcher trilogia vagy 10 x...:D

Viszont ahhoz már nem volt magyarítás lehet azért raktam anno talonba?
Megy az angol oké de kiakadtam szerintem az EA-ra ,hogy teliberakták a fejünket .Így már meg sem vettem
Jó hír ,hogy nemsokára ehhez is elkészűl a magyarítás a hunosítok team jóvoltából akik mindig is egy minőségi csapat voltak

Az első rész pedig örök kedvenc bármikor előkapható klasszikus teli remek csavarokkal a sztoriban .
És ahogyan írta a cikkíró grafikailag sincs nagyon gáz szinten

DA1: 10/8
DA2: 10/5.5
DA3: ? (várom)

Tartsd tisztán a képernyőd ne engedj a digitális szennyezésnek.Blokád alatt tartom én is!

(#6) AnonymusX


AnonymusX
senior tag

Kedvenc RPG-im között tartom számom. Megvettem a gyűjtöit, majd olcsón az alapkiadást és a kiegészítőjét és végül Steamen is a teljes kiadást.

Emlékszem, hogy a megjelenésére nagy banzájt csinált az EA: újságírók szerte a világból maratoni menetet játszottak a játékkal. Talán pont magyar csapat diadalmaskodott. Már ekkor ámulattal néztem a játékot.

Én végül adtam esélyt a folytatásnak is, pedig anno a demó alapján a második részt egyből dobtam. Viszont idén végigjátszottam Xboxon, mert olcsón be lehetett szeretni rá (700 Ft). Konzolra pont tökéletes, de pont emiatt távol áll az első résztől technikailag és hangulatban.

[ Szerkesztve ]

(#7) frem1790


frem1790
tag

Kihagyhatalan játék, ott van a kedvencek között, nekem a második rész is tetszett, igaz alaposan leegyszerűsítették de azért még élvezhetőnek találtam. Jó a sztori, nekem főleg ez számít. A harmadik rész fordításával pedig elkészült Ardea - örök hála érte - őszre lefutnak a tesztek és jön egy háromrészes részben újrajátszás, mert az Inquisition az angol mitatt ugye eddig kimaradt! :K Addig meg nyüstölöm a Baldurs Gate kettőt, nem mondom, hogy nem látványosabb egy mai játék, de a sztori és a játékmenet kárpótol!
A címet viszont nem értem! Miért kellene a Witcher 3 - at lecserélni a DAO - ra. Nálam mindkettő ott van a toppon, nem egy kategória a két játék, a fantasy témán kívül nem sok közös van bennük. Játéktörténeti mérföldkő mind a két cím szerintem!

[ Szerkesztve ]

Valóság nincs, te nem létezel, az élet csak álom, ne ébredj fel - Udvari Zenemágus ( :L topic)

(#8) Lenry válasza frem1790 (#7) üzenetére


Lenry
félisten

Miért kellene a Witcher 3 - at lecserélni a DAO - ra.

Ez egy cikksorozat része, olvasd el a többit is

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#9) frem1790 válasza Lenry (#8) üzenetére


frem1790
tag

Így már oké, visszaszívtam! :) :R

Valóság nincs, te nem létezel, az élet csak álom, ne ébredj fel - Udvari Zenemágus ( :L topic)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.