2019. június 18., kedd

Gyorskeresés

Génmódosított vetőmagból nőtt kukorica Csongrádon

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

...mondja a hír a délmagyaron. Oké. Megy a sírás a fórumozók közt, ezt is megszoktam már, az oda írók nagy részének szerintem fikafétise van, bármiről van szó, azért a kormány vagy az ellenzék a hibás. Ez most lényegtelen is.

Egyetlen dolgot nem értek: mi a baj a génmódosított növényekkel?
A cikkben annyi az indok, hogy mások is tőlünk veszik a tuti-nem-GMO kukoricát és ez jelentős exportbevétel. A Wikipédia kapcsolódó szócikke sem ír semmi olyan egetrengető dolgot, ami miatt ilyen ördögi és pusztítandó lenne...

Mert én nem látok különbséget az évek alatt kikísérletezett ellenállások és pozitívumok és a laborban, ezredannyi idő alatt "beállított" ellenállások és pozitívumok közt...

Valaki magyarázza már el :U

Hozzászólások

(#1) _balázs_


_balázs_
(lelkes újonc)

Pedig van különbség, a génmódosított növény bizonyos tulajdonságai nem hozhatók létre hagyományos nemesítési eljárásokkal, éppen ezért génmódosítják :DDD .

(#2) danih


danih
(PH! kedvence)

Nem ismerjük igazán a hosszútávú, a szervezetre gyakorolt hatását. Ezek a génmódosítások ráadásul szabadalmilag védettek, kicsit olyan, mint a nagy gyógyszerkonszernek készítményei. Nem is tudjuk pontosan milyen változtatásokat hajtanak végre a termék genetikai állományában.
Olvasgassatok kicsit a Monsanto-ról, érdekes.

(#4) Иван


Иван
(őstag)

Pont volt erről egy cikk a figyelőben. Valamelyik gazda mondta, hogy amerikában pl a kukoricára nem használnak vegyi anyagokat, permetet mert már nem kell a génrezisztencia miatt. Amerikában egy hektáron ha jól emlékszek, 160-180 mázsa kukorica nő (MO-n jó, ha 110). És mindezt 60 ezer forinttal olcsóbban állítják elő. Ha Mo-n minden kukorica Go lenne, 600 millióval többet termelnének a gazdák, plusz amit a vegyi anyagokról lespórolnak.

In a coat of gold or a coat of red, a lion still has claws / and mine are long and sharp, my lord, as long and sharp as yours. / And so he spoke, and so he spoke, / that Lord of Castamere...

(#5) danih válasza Иван (#4) üzenetére


danih
(PH! kedvence)

Azért nem kell permetezni, mert a peszticidet maga a növény termeli! És mi azt megesszük!

(#7) Mr.Csizmás válasza Kalandor (#6) üzenetére


Mr.Csizmás
(PH! félisten)

sötétzöldes áthozott anyag - hihető. :U (vimeot nem tudom nézni, de a linket igen)

[ Szerkesztve ]

| Cicu & Cica VI | id: fritzkandur (#2997 Bnet) | 3D nyomtató hobbista |

(#8) Eszleny


Eszleny
(fanatikus tag)

Ha jól tudom, akkor a termesztett génmódosított kukoricát nem lehet eladni vetőmagnak, mert ez a jog a kifejlesztőnél van pl. Monsanto. Tegyük fel a szomszéd földön génmódosított kukoricát termelnek. Akár szél, akár méhet "megfertőzheti" a te kukoricádat is, amit majd nem tudsz sem vetőmagnak eladni, sem természetes (vagy BIO) kukoricának.

''I think the surest sign that intelligent life exists elsewhere in the universe is that none of it has tried to contact us'' - Calvin & Hobbes

(#9) danih válasza Eszleny (#8) üzenetére


danih
(PH! kedvence)

És a slusszpoén ebben az, hogy ezért be fog perelni a Monsanto, mivel nincs licenszed az ő termékük termesztésére :)
És még valami, ami miatt fontos a génmódosítás: maga a termény sem tud természetes úton reprodukálódni, és minden évben újra és újra meg kell venni a magokat (a licenszet)!

[ Szerkesztve ]

(#10) Иван válasza Kalandor (#6) üzenetére


Иван
(őstag)

Ahogy elnézem ez az oldal egy GMO ellenes propaganda site. Ezzel nincs semmi gond, mert gondolom a GMO-ból élő cégek meg pont az ellenkezőjét fogják mondani. (Nincsenek illúzióim, hogy ők a világot akarják megváltani, ugyanolyan profithajhászok mint a többi). De akkor sem hiteles (egyik fél sem).

Csupán azt mondom, hogy a génmanipuláció, eugenetika tudománya hihetetlenül hasznos lehet, és fölösleges elvetni elvi okokból. Persze, ne együnk olyan kukoricát, ami kirohasztja a beleidet, de a módszerben rejlő lehetőségeket fölösleges kiaknázatlanul hagyni.

In a coat of gold or a coat of red, a lion still has claws / and mine are long and sharp, my lord, as long and sharp as yours. / And so he spoke, and so he spoke, / that Lord of Castamere...

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.