2024. május 18., szombat

Gyorskeresés

Kalandos autószerelés

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok.
Egy helyi “vállalkozóval” szerzett tapasztalatomat írnám le. Hívjuk E. Lászlónak, hivatalos autószerelő mester itt ahol élek. Sokan ajánlják, elméletileg jó szakember. Nem vádaskodok, nem mutogatok senkire, mindenki eldöntheti, hogy most jogosan vagyok kissé morcos, vagy nem.
Nos adott egy jármű, amit a feleségem használ. Elvittük hozzá szervizre. Amit kértem, egy szervo és fékolajcsere, mert régen volt cserélve, egy katalizátor utáni oxigén szenzor csere, mert hibát adott rá, gyújtógyertya csere, egy alsó motor kitámasztó csere, továbbá egy termosztát csere, mert nem ment fel az autóban üzemi hőfokra a víz, és rendes fűtés sem volt. Továbbá volt egy műszaki vizsga.
Az szögezzük le, nem úgy mentem oda, hogy ezt csináld meg, hanem elmondtam, hogy szerintem ezek kellenének, elmondtam a tüneteket, a folyadék cseréknél pedig mondtam dátum/km-t, mikor volt cserélve, szerinte indokolt-e. Tehát egyeztettem vele, pl. a vízhőfokra termosztátot mondott Ő is, a hibára pedig oxigén szenzort.
Az autót annak rendje és módja szerint készen visszakaptam, 193000 Ft-os számlát ki is egyenlítettem készpénzben.
Pénteken vettem át az autót, hétfőn a feleségem ment Abonyba dolgozni vele (Nagykőrösön lakom, nagyjából 30-35 km.). Mondtam neki, azért a vízhőfok visszajelzőt nézze, ott volt bolygatva, ha fentebb megy mint közép, álljon félre és hívjon.
Sajnos hívott is, hazafele Cegléd és Abony közt felment a hőfok. Átmentem Ceglédre, egyeztettem az úriemberrel, hogy tréleren odavitetem az autót, nem mentem menni vele, bár fizikálisan nem láttam, forrna a víz.
Ott szimuláltuk a hibát, amit amúgy el se akart hinni először, majdnem hogy hülyének nézett. Mondtam neki, hogy élő adatban nézzük már meg a hőfokot. Neki nincs ilyen diagnosztikája. Elfogadom. Nekem van, holnap kiviszem. Lézerrel mérte a blokkot, nem forró, itt nincs baj, igazából ignoráljam a visszajelzést, használjam az autót. Már akkor mondtam neki, egy vékony csövön szokott menni a víz vissza a tágulási tartályba, nem látom, azt mondta nem kell annak, elfogadtam a dolgot, Ő a szakember.
Másnap kimentem, megnéztem diagnosztikával (tehát mint tulajdonos), tényleg magas a hőfok. Cseréljünk hőfokszenzort, arra jutottunk. Kicserélte, ugyanazt csinálja. Ekkor mondta, hogy egy másik Fordnál járt úgy, hogy csak a gyári termosztát volt jó. Mondtam neki, hogy akkor rajta, kerüljön bele gyári. Elmentem, megrendeltem, kifizettem természetesen, ugyanúgy rossz az autó.
Itt mondta azt, nem tud vele mit csinálni, elektromos baj, vigyem el máshova, nem tudja mi a baja. Vagy használjam így, mert ennek nincs baja. Igazából meg se próbálta kideríteni a problémát.
Odamentem ismerősömmel, akinek gyári szintű diagnosztikája van, kizártuk az elektromos hibát, de nem érdekelte, csak a vállát vonogatta. Elhoztam az autót, nem tudtam mást tenni, elviszem szakszervizbe. Igaz, mondta, ha mechanikus baja van, ami kizártnak tart kifizeti, igazából úgy váltunk el….Holnap mondjuk kiosonok hozzá, szembesítem a hibával.
Na most jön a lényeg, a fentebb említett barátomnak elküldtem a termosztát képét, aki egyből szólt, hogy melyik ágat nézzem meg, mert az van eldugulva, azért rossz az autó, nem tud lelégteleníteni (Amit mondjuk mondtam a szerelőnek is, hogy olyan mint ha levegős lenne a rendszer, de azt mondta kizárt). Ami így is volt, happy end, megoldotta a problémát. Az a cső volt eldugulva, amit jeleztem a szerelőnek, hogy ott nem jó valami., de azt mondta jó az úgy.
De kiemelném, a barátom nem “mestervizsgás” autószerelő, mint akihez vittem, hanem egy átlag ember, aki magának csinálja az autóit inkább, mert beleszalad már sok ilyen kóklerbe.
A gondom ezzel, hogy elvittem egy autószerelő mesterhez, ahonnan egy használhatatlan autót kaptam vissza. A gondom az, hogy nem is akart utánajárni a problémának. A másik, hogy le kellett cserélni a hűtővizet, mert valami undorító lötty volt benne. Ami persze nem az Ő hibája, de 6000 ft-ot számlázott ki fagyállóra, ami konkrétan akárhol 5-6 L bekevert hűtőfolyadékot jelent. És nem ez az egy erősen túlárazott tétel, de hagyjuk. Plussz neki ezt látnia kellett volna, ha már szakember, hogy nem megfelelő a folyadék. Most komolyan ott tartunk, hogy az ügyfélnek kell diagnosztikát vinnie, meg az ügyfélnek kell megoldani a szerelő helyett a problémákat, és a szerelő azt nem veszi észre, ha egy folyadék nem megfelelő állagú?
Igazából ki se akarta deríteni a problémát, hanem küldött volna egy autóvillamosságihoz - akit ajánlott mondjuk az is egy kókler egyébként - aki megint lerántott volna pár tízezerrel a semmiért, amikor kerek perec ott volt a bizonyíték, nem elektromos hiba. Egy sima rendszer dugulás volt. Én még azt se mondom, szerelési probléma, eldugulhat, bár mielőtt odavittem, nem volt ilyen gondom, de nem kellene ennek utánajárni? Nem azért autószerelő? Kicsit kellene szerintem foglalkozni a problémákkal, nem az 1000 Ft-os fagyállót 6000-ért, meg a 12000 Ft-os utángyártott ltermosztátot 30000-ért odaadni. A kedvezmény persze az övé, de azért ne duplázzunk már az árakon. Ha meg én vittem volna mindent, nem szereli be, vagy azt mondja akkor nincs gari. Mondjuk így se. De még az se érdekel, kifizetem amit kér, de akkor legyen jó az autó.
Nem mellesleg a 40000-ért beszerelt Oxigén szenzor is ugyanúgy hibára adja az autót.
Elfogadom a pro és kontra véleményt is, hogy nincs igazam, korrekt volt a dolog. Magasak lennének az elvárásaim? Az is lehet, de szerintem prémium pénzért - mert összenéztem, én kedvezmény nélkül az összesen kb 130 ezernyi beszerelt alkatrészt olyan 70000-ért tudtam volna megvenni. Igazából tételes számlát se kaptam, mert csak annyi van rajta, fagyálló 1 db.
Mellékelek pár képet, milyen hűtőfolyadék volt benne. Véleményem szerint ezt látnia kellett volna, mivel a vízrendszert bontotta. Innen egyenes út, hogy dugulás lehet, legalábbis ha valaki szakember.
Mielőtt valaki azt mondaná, miért nem cseréltettem hamarabb . A karbantartásokról új kora óta pontos listát vezetek, 5 évente elvben cserélve volt. Legalábbis mindig kifizettem...
(Most át lett mosva a rendszer, kapott új kiegyenlítőt is)Hozzászólások

(#1) bul07


bul07
nagyúr

Diagnosztikai programok nemléte felróható e neki, hát ez jó kérdés
Mert gondolom neked se eredeti verzió van meg, több százezerért akár millióért, és ha hozzá kimennek akkor igen súlyosan megbüntetik ha megtalálják a műhelyébe
És ellenőrzik őket rendesen
Most decemberi történet [link]

Így inkább nincs neki

Túlárazás már csak ilyen
Öcsémnek is 46% kedvezménye van az Unix-hoz, na ezt egyik autószerelő se adja tovább.

Így mára oda fajulnak ezek a dolgok hogy először szerelőt kell találni az adott márkához, vagy ha már megvan a szerelő muszáj olyan kocsit venni amivel ő foglalkozik

Én is bajba vagyok mert az én nagy szerelőm, aki a vezérlés cserét, kettős tömegű cserét végezte, nyugdíjba ment és bezárta a műhelyét, és ez a szerelő is már Romániában volt Nagyváradon

[ Szerkesztve ]

( ͡° ͜ʖ ͡°) Samsung Galaxy A52S / Samsung UE48H6400 / Touran 1.9PDTDI 90LE (2005)(BRU) ( ͡° ͜ʖ ͡°) ---->"A nők pedig olyanok, mint a parkolóhelyek. A jobbak mind foglaltak, a maradék meg vagy rokkant, vagy fizetős..." - By:elfelejtette

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.