2024. május 18., szombat

Gyorskeresés

Iphone audio lejátszása OpenWRT és Shairport Sync segítségével

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy az Iphonem hangját kellene valahogy a Hifin lejátszani, lehetőleg vezeték nélkül. Mivel van itthon OpenWRT-s eszközöm, és olvastam már valahol, hogy USB hangkártyával lehet hangot kicsikarni belőle, ez irányban kezdtem el keresgélni, és szerencsére sikerrel is jártam.
Megtaláltam az u.n. Shairport Sync nevű szolgáltatást, ami elméletileg megfelel erre a célra. Fel is raktam a szükséges csomagokat:
- shairport
- shairport-sync

Miután ez megvolt, megnéztem, egyáltalán maga a szolgáltatás fut-e már. Újraindítottam az eszközt - jelen esetben egy BananaPI M1 OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 (suste build) - elindítottam a Zene alkalmazást, és ezt láttam:

Vagyis a telefon látja a rendszert, már csak a hangot kell kicsikarnom belőle, és elküldeni AUX kábelen a Hifi felé.
Az USB audio támogatást az OpenWRT WIKI [EME] cikke alapján csináltam meg.
Ezután csak egy LINUX kompatibilis usb hangkártyára, és egy AUX kábelre volt szükségem. Előbbi nem, utóbbi volt itthon. Azonban nem volt mindegy, milyet is veszek, LINUX kompatibilis kellett. Nem akartam egyelőre nagy összeget beleölni, mert ha nem működik végül, nincs szükségem egy több ezres felesleges kacatra itthon.
A Youtuben megnéztem pár videót, milyen hangkártyát is használnak mások, míg végül erre esett a választásom.
Megvártam mire megjött, meglepetésemre alig több mint 1 hét alatt. Sokat nem vártam tőle, úgy voltam vele, ha működik, akkor beruházok egy jobb minőségűre. Gondoltam én, biztos szörnyű hangja lesz.
Összedugtam a rendszert, elindítottam a lejátszást és........tökéletesen működött, sőt, kristálytisztán, torzítás mentesen szól

Persze mondhatjátok, lehet készen venni hálózati hangszórót, de mivel az USB hangkártyán kívül minden volt itthon, lényegében annyiba került.
Igen, van BT hangfal is, de ha kimegyek a szobából, megszakad a kapcsolat. Ezzel, ameddig egy hálózaton vagy az eszközzel, addig működik.
Apple Iphone 7 IOS 10.3.3-al tesztelve, Zene app és a YT hangját tökéletesen átviszi, mással nem próbáltam.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.