2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

LN2 Asus Matrix vrm mod

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az asus hazai képviseletének jóvoltából van szerencsém olyan hardverek tesztelésére, és ezek felhasználával moddolásra, amik beszerzése nem kevés anyagi teherrel járna. Jelen írás most az előbbit mutatja be.
Egész pontosan egy GTX980 Matrix Platinum kártyáról van szó, ami sajnos a képviseltre is már hibásan érkezett. Az ottani kollégáknak sikerült a hűtését rendbe tenni, de a kártya továbbra is rakoncátlankodott, így kértem őket, ha van rá mód, elhoznám és megpróbálok élete lehelni belé. Kértem ezt azért is, mivel az asus a HWBOT.org-al közösen meghirdetett egy challange-t, asus oc showdown címen. Ebben az utolsó versenyszámban a Fire strike benchmarkot kell futtatni extrem módban, és hát erre a legalkalmasabb kártya a maxvell alapú gpu.

Hazaérve a kártyával egy gyors default teszt, a kártya hibátlanul működik. Nocsak, vakarom a fejem, ezek szerint még sem lehet itt akkora gond, viszont bármilyen értékű feszültség és órajel változtatására a kártya azonnal black sreen-el válaszolt, majd a gép újraindult. No ennek fele sem tréfa, a kártyát megszabadítottam a kosztum hűtésétől, és nagyítóval tüzetesen szemügyre vettem a vrm szészeket. Feltűnt, hogy a gpu egyik tápáramkörének részét képező FET egyik kivezetése nincs beforrasztva a közös kimenetre. Gyárilag valamiért oda nem jutott ón. Ezt gyorsan pótoltam, majd összeszerelést követően minden eszközkezelőhöz és tuning szoftverhez a legfrissebb verziót telepítettem, majd próba. A kártya kitűnően vette az akadályokat, gyári hűtéssel alapfeszen 1537mhz-ig tuningoltam.

Korábban egy szintén nálam lévő GTX 780Ti Matrix Platinum kártyához beszereztem a EK fullcover blokkot, amit gyorsan leszereltem az elődről, és felszereltem erre a kártyára. Sajnos a 2 kártya nem teljesen kompatibilis vizesblokk szempontjából, a gpu-nál minden furat passzolt, viszont a vrm-nél kb 1 mm differencia van. Semmi gond, gyorskötegelővel minden megoldható, itt úgysem a tartós használat a cél, hanem a pretesztelés a folyékony nitrogénnel (LN2) való tuningra való felkészüléshez, hogy a gpu adott feszültségenél milyen Vgpu értéket igényel.

Magát a hűtést egy korábban beszerzett chillerrel oldottam meg, amivel szabályozni tudom a folyadék hőmérsékletét. Jelen esetben ez 6°C-hoz volt elég, a környezeti hőmérséklet és páralecsapódás miatt.

Itt különböző értékeken természetesen a gpu folyamatosan skálázódott felfelé, és egészen 1700 mhz-es órajeli sikerült eljutni 1,44Vgpu mellett.

Na itt jött a gondolat, hogy ez így szép és jó, de LN2 tuningnál ugye csak a gpu kap extra hűtést, a többi melegedő alkatrész nem. Az igaz, hogy a kártyán van gyárilag hűtőborda, de korábbi teszteléseim alkalmával megfigyeltem a matrix széria kártyáinál, hogy bizonyos feszültségi értékek felett bizony ezek eléggé feltudtak melegedni, függetlenül a közvetlenül rája irányított ventilátor levegőjétől.Eszembe jutott, hogy korábban a Crosshair II alaplaphoz készítettem én egyedi FET vízhűtést, aminek a mérete kb elegendőnek bizonyulhat. Előkerestem:

A próbababa szerepét a GTX780Ti kártya töltötte be, lévén az áramköri panel mindkettő kártyánál azonos.

Gyors próba a felhasználásra szánt blokkal, tökéletesen illeszkedik a helyére, mindössze a hosszát, a felfogatási furatokat, és a 2 darab blokkból csak a nagyobbiknak a felrögzítését kell megoldani.

Elsőként a blokkok lekerültek az 5mm-es lemezről, és megnéztem hogy a meglévő furatokat hogyan tudom felhasználni. Szerencsére 2 darab tökéletes helyen volt mindössze 2-t kell áthelyezni, illetve a fölöslges furatokat lezárni a folyás megakadályozására. Ezekkel kezdtem:

A pcb-hez való rögzítéshez a furatokat kialakítottam, illetve a felesleges helyekhez a csavarfejnek süllyesztést eszközöltem.

Az új rögzítési furatokat a csavarmenet elkészítéséhez menetvágóval készítettem el.

Az így elkészített elemre rászereltem a blokkot, felcsiszoltam a felületeket, majd gyorsan átfújtam feketére.
Nem maradt más hátra, mint felszerelni helyére a blokkot, és bízni abban, hogy az LN2 tesztelések alkalmával a chiller hathatós közreműködésével hatékonyan tudja lehűteni a vrm áramköröket akár 1.7-1.8Vgpu esetén is. :)

Hozzászólások

(#1) matteo_szg


matteo_szg
őstag

Hű, ez állat. Vigyük a PlayIT-re is így? :)

jupiiii

(#2) jones965 válasza matteo_szg (#1) üzenetére


jones965
Modder

Tudod nem vagyok semmi jó elrontója.:) Ilyet még nem alkalmaztak sehol extrem tuning során, meglátom mire megyek vele.

(#3) jones965


jones965
Modder

Tesztelem még a kártyát, valami brutális egy darab. Ha ez így fog tovább skálázódni, elmondhatjuk, golden sample darab került hozzátok. :)

(#4) matteo_szg válasza jones965 (#3) üzenetére


matteo_szg
őstag

Reméljük. :)

VRM hőfokot tudunk most?

jupiiii

(#5) jones965 válasza matteo_szg (#4) üzenetére


jones965
Modder

10-12°C. A fullcover blokknak köszönhetően nem engedi elmelegedni. No ehhez ugye kell a chiller is.

(#6) Ed3r_X_


Ed3r_X_
nagyúr

1700+ Mhz, ez nem semmi. :Y Kíváncsi vagyok hol a vége, sok sikert!

“Songbird, Songbird, see him fly, drop the children from the sky. When the young ones misbehave, escorts children to their grave. Never back-talk, never lie, or he'll drop you from the sky!”

(#7) jones965 válasza Ed3r_X_ (#6) üzenetére


jones965
Modder

Köszi! Holnap kezdem előkészíteni a kártyát, aztán jövő héten valamelyik este megtudjuk!

(#8) cinkoxid


cinkoxid
senior tag

ez igen, gratula :K
Sikerült azóta megtudni, hogy hol a vége neki?

(#9) jones965 válasza cinkoxid (#8) üzenetére


jones965
Modder

Köszi. Közel 1900 mhz-ig. A gpu pot felszereléssel akadtak problémáim, mint utólag szétszereléskor kiderült.
A gpu tudja a + 2000Mhz-et. Amennyiben ha visszakerül hozzám, akkor még megpróbálom ezt belőle kihozni.

[ Szerkesztve ]

(#10) cinkoxid válasza jones965 (#9) üzenetére


cinkoxid
senior tag

az nagyon durva eredmény. Sikerült vele hazai rekordot elérni?

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.