2022. november 26., szombat

Gyorskeresés

BTX-mod

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

2011.03.14. hétfő

Nos hát 1 év kihagyás után ismét szerszámokat ragadtam, és egy új gép építésébe kezdtem bele. Mint a bejegyzés címe is utal rá, ez egy BTX formátumú ház lesz, de jelenleg még ATX-nek örvend.

Ezen a linken folyamatosan nyomon követhető lesz a teljes képanyag.

Ez a ház a superflower gyártmánya.

Igazából ez megvan már nekem 3-4 éve, jelenleg a fiam használja ( később is), vásárolni meg nem akartam szabványos házat, mert az nekem nem kihívás.
Aki nem ismer, az mondhatja hogy nagyképű kijelentés, de aki már belekóstolt a modderek világába, az tudja miről beszélek.
Nos nem szaporítom tovább a szót, ma délután elővettem a korábban eladásra szánt crosshair II alaplapot, és szépen ( sokadjára) leszereltem róla a gyári heat-pipe hűtést és előkerestem a hozzá tartozó vizes blokkokat. Említést tettem a pc-style kedvelők topikjában, hogy ennél a módnál még inkább törekedni fogok a hardverek takarására, így az alaplappal kezdtem. 5mm-es plexi lap méretre vágása, majd a szükséges helyek kijelölése után kezdődött a fúrás-faragás.

A ház végleges terveinek közlésébe nem bocsájtkoznék bele, mivel menetközben változhat is, valamint nem szeretném előre ellőni az összes "puskaporomat".
Mára ennyire jutottam, holnap folytatom:

2011.03.15. kedd
A mai nap folytattam az elkezdett takarólap készítését.

Amint a képen is látszódik, a vízhűtéshez használt blokkok helyei ( NB-SB-CPU), valamint a memória slot és a szükséges bővítő kártyák helyei lettek kivágva.
Apropó szükséges: kénytelen voltam a 2db normál pci csatoló helyét is kivágni, - bár nem volt tervben-, mivel annyira kitartotta a plexit, hogy a vga-t nem lehetett tőle a helyére bepattintani. Lehet hogy majd kap egy plusz plexi csíkot takarásként.

Az elkészült plexi lemezt szépen a vágások mentén megcsiszoltam, így következhet a fóliázás.
A színét még nem döntöttem el, van itthon egy rakat fólia, majd meglátom. A leglátványosabb a karbon fólia lenne, de akkor sok mindent ehhez kellene igazítanom, az meg nem illene a tervezett látványvilágba.

2011.03.17.-18.

A tegnapi, illetve mai nap folyamán megérkeztek a kábelharisnyák valamint a vizesítéshez a csövek és csatlakozók.
Nincs más hátra, mint előre - mondhatná az úttörő-, így a hétvégén én is folytatom az elkezdett mókát.

Pár fotó:

Itt elméletileg az új oldal kezdődne, de nem tudtam, hogy blog bejegyzésnél nincs oldaltörés. :F
2011.03.20 vasárnap

A hideg időjárás visszatartott attól, hogy a modot folytassam, így inkább a korábban vásárolt Cooler Master silent pro Gold tápomnak estem neki, ami ugyan nem ebben a gépben fog szolgálni, de érdekesség képpen pár gondolatig, no meg fotóig kitérnék rá.
Akik korábról ismernek, illetve olvasták a logout cikkeimet, azok tudják, hogy ezt megelőzően egy Thermaltake Kandalf házat tettem az eredeti állapotára egyáltalán nem emlékeztetőre. Nos ez a táp, abba konfigba kerül, ugyanis mint a jelenlegi adatlapomnál is olvasható, átesett egy kis változáson.
Az i7 920 procimat ( ami egy igen jó darab) leváltotta egy i7 980X :D , a vga pedig reinkarnálódott egy GTX580-ra.
Ennek a konfignak a kihajtására, nomeg embertelen tuningjára nem volt elég a Chieftec 750W-os tápja, így az fogja a jelenlegi módalapot képező konfigurációt energiával ellátni.

Nos délelőtt röpke 1 óra alatt lekapkodtam a csatlakozókat a tápról, délután valamint este beharisnyáztam őket.

Következik: alaplap takaró plexi fóliázása. ;)
- helyett :D a ház kialakítása.
2011.03.23. szerda

Az elmúlt napokban nem volt időm foglalkozni a gépépítéssel, lévén jó idő, és a család az első.
Most este kaptam szét a fiam gépét, és nézegettem, hogyan is kellene beleintegrálni a dolgokat.
Nem lesz egyszerű a történet, lesz mit fúrni faragni, lemezeket bevágni, légcsatornát kialakítani.
De ha nem látnám lelki szemeim előtt a végét, akkor nem is csinálnám.

Akkor 1-2 fotó.

Itt már látszódik az alap koncepció, ez lesz körbevéve radiátorral, takaró lemezekkel vízhűtéssel, meg egyéb sok sz@rsággal.

2011.03.26. szombat

Ma délután folytattam a kialakítást, nevezetesen a radiátornak és a szivattyúnak készítettem el a helyét.
Természetesen a flex mint speciális eszköz, szépen tette a dolgát. :D

A szivattyúnak a korábban 5,25"-os bővítőhely oldalát szántam. Miután lemetéltem a fölösleges kiálló rögzítő füleket, ide alulemzt vágtam méretre, majd fémragasztóval rögzítettem.

A teljes képanyagot a szokásos helyen megtekinthetitek.
Folyt. köv.: ;)

2011.03.29. kedd

Ma a ház porszűrésének a kialakítására került sor. Egy kedves ismerősömtől, aki klíma telepítéssel foglalkozik, kaptam antisztatikus porszűrőket, amik sokkal jobban fognak teljesíteni, mint az eddig álltalam használt bármilyen gyári vagy egyéni megoldás. Legalábbis remélem. :D
A gépház eddigi frontlemezét teljes egészében kivágtam, mivel a teljes szellőztetés itt lesz megoldva. Itt kapja meg a radiátorok, a táp a szükséges friss levegőt.
A szűrők helyének kialakítására vettem 10x10-es alumínium U profilt, amiket megfelelő méretre vágva, majd sarok erősítésű csomólemezzel pop szegeccsel egymáshoz erősítettem, majd alucsíkból L profilt hajtva ezeket a gépházhoz rögzítettem. Az alsó BOX szellőztetéséhez hasonló képpen jártam el, annyi különbséggel, hogy ezeket az idomokat már ragasztottam fém bázisú ragasztóval.
A képeken látszódik, hogy a gépház aljába, a szűrők alá helyeztem el a DVD írót, mivel a ház elkészülte után asztalon fog lenni. E fölé egy kihúzható lemez került, ami egyúttal a porszűrő keretét is tartja.

2011.04.01. bolondok napja ( mégis dolgoztam, pedig ünnepelhettem volna :D )

Gondolkodom, hogy folytassam-e blog írását, mivel dühít, hogy nem lehet oldaltörést csinálni ( no comment), új bejegyzésekben meg nem látom értelmét vezetni.
Ma a radiátort tartó oldallemez kialakítását folytattam, ami az alsó BOX része is lesz egyben.
Kijelöltem, majd kifúrtam a radiátort tartó csavarok helyét, ezután pedig a szellőzést biztosító formát vágtam ki.

Ezután ezen lemez megfelelő merevítése, valamint egyben a gyári és az általam kialakított box popszegecseinek eltakarása kapcsán a porszűrőhöz is használt U profilt méretre vágva, majd megfelelő helyen jelöléssel rögzítettem csavarkötéssel egymáshoz.

A legfontosabbról meg ne feledkezzem: hű társam ( a páromon kívül).

Csak lesz ebből valami:

2011.04.02. szombat

A tegnap elkezdett BOX végleges kialaítására került ma sor. A terv, ami a képeken látszódni is fog, hogy 10-es lukú perforált lemezt hajtok az 5,25"-os helyek elé, valamint az alsó, tápot is rejtő box fölé.
Mindezt rádiuszos ívben, ami mögé pedig plexi lemez lesz ugyancsak hajtva.

Ezt a műveletet, mint a képek is illusztrálják hőlégfúvó segítségével, valamint minden kéznél lévő tárgy felhasználásával csináltam meg.

A végeredmény ha nem is kiválló, de elfogadható minőségű lett. Persze ehhez 3 x kellett a plexit átmelegítenem, mire a kivánt ívet megkaptam és természetesen a pereforált lemezhez is illeszkedjen.

2011.04.03. vasárnap

Ma véglegesítettem az összes házelem végső helyét, és most már látszik majd az arculat végső formája, bár az igazi majd a színekkel együtt lesz, valamint a ház teteje is egyedi kialakítású lesz.
A prohardver rendelkezésre álló tárhelyét sajnos felhasználtam, így most csak a picasaweb-en keresztül érhetőek el a ma készült fotók.

Fotók.

2011.04.06. szerda

Nos akkor folytatom a hiánypótló bejegyzésemet.
Az utolsó mozzanat óta elkészült a táp helyének kialakítása, ami nem volt egyszerű menet, lévén az aránylag kicsi ház minden négyzetmilliméterét hasznosan kihasználván, és a zsúfoltság érzetet kerülvén többször is át kellett alakítanom ennek a végleges pozicióját. Ezért van hátul dupla lemez, ahol a külső tartja a tápot és a kialakított nyíláson hátulról lehet a tápot becsúsztatni a helyére. :D

Elkészültek a hűtést biztosító vízcsövek átvezetései, valamint a tartály rögzítése is.

Próbaképpen összeállítottam a végleges formát, hogy minden passzol-e a helyére, mielőtt a fóliázást és a festést megejtem.

Az előző házátalakításomból megmaradt ajtó elemeket pedig most fogom felhasználni a tetőrész kialakításánál, ami a fenti radiátort, és a hardverek szükséges átszellőztetését bizosító ventilátort fogja elrejteni.

A végére pedig egy kis video.

2011.04.09. szombat

Ez mindennek a teteje. Szó szerint. A háznak is, valamint a kivitelezésnek is. Igazából nem ilyennek akartam a felső takaró plexit kialakítani, de másik lemezt már sajnáltam volna feláldozni erre a célra.
Nos tehát: a tervem az volt, hogy a korábbi háznak a plexi elejéből kivágom a bekapcsoló részt, ami tartalmazza a 2 db állapot ledet is, és a felső takaró plexibe integrálom. De hát miért ne akkor robbanjon szét a multigép vágókorongja, mikor ilyen precíz illesztést csinálnék. :W
Tehát maradt a nagyobb nyílás kivágása, amire még lehet hogy kitalálok valamit. Egyébként így sem annyira rossz.

Amint látszódik, a gép tetejére integráltam a bekapcsoló gombot, valamint az IO panelt is.

[P:C][/P]

Holnap amennyiben nem lesz ekkora szél, akkor le lesz alapozó festékkel fújva minden alkatrész, és jövő hétvégére ( a családom legnagyobb örömére) talán készen lesz a ház pár apróbb rész kivételével.

2011.04.10. vasárnap

Vasárnap lévén, csak délután dolgoztam pár órát. A festésből nem lett semmi, mivel a szél ismét csak fújt. Sebaj, legalább befejezem most már lassan a lakatos munkákat. A gépház elejét vettem kezelésbe.
Az eredeti plexi előlapnak csak a keretét hagytam meg, ennek a háta mögé raktam abból a perforált lemezből, ami az egész házban a dizájn meghatározója. Mivel a plexi vágva lett, így ez elé is tenni kellett takaró lemezt, amit alulemezből kivágva, majd a szellőzést biztosító teljes előlap felületét kihasználva készítettem el. A vágott plexi él takarása céljából szépen 45°-ban behajtottam a meghagyott éleket, amik ráfekszenek a perforált lemezre.

youtube

mégegy video

2011.04.12. kedd

A táp és a sata kábel is megkapta a saját harisnyáját, hogy alkalmazkodjon a színvilághoz.

2011.04.13-14-15.

Akkor a festés: egész hetem ráment a festésre, csiszolás-2 sor alapozás, majd 2 sor fényezés.
Az eredmény lentebb látható, csak úgy, mint a ház összeszerelési folyamata. Na végre!

2011.04.16. szombat

A hardverek elkezdtek most már a számukra kijelölt helyekre vándorolni.
A család már számolja vissza az órákat, mikor leszek már készen, mivel 1 hónapja a fényképem ki van téve a ház közepére, hogy igen, Ő az apátok! :D

- megint kifogytam a PH tárhelyéből. :(((

2011.04.17. vasárnap

Forma-1 rajongó lévén, a délelőtt a TV előtt telt el, így délután fogtam hozzá a ház összepakolásához.
Bekerült most már a táp is, amin most már véglegesítettem a harisnyázást, valamint a pci-e tápkábeleinek kábelcsatornát ragasztottam az alaplaptartó tálcára.
A radikon lévő ventilátorok tápkábelei és a vízhűtés csövek kerültek a helyükre.
Holnap a tetőrészt szándékozom felszerelni, és kezdődhet a vízzel való feltöltés. :DD

2011.04.18. hétfő

Bár tegnap azt közöltem a családdal, ma készen lesz a gép, nos úgy néz ki a húsvéti nyuszi hozza meg a fiamnak az új gépet. :D
Ma a helyére került a tetőrész a házszellőztetést biztosító ventivel, valamint a felső single radival.

Ezután a csövezés véglegesítése, valamint vízzel való feltöltése következett. Az alaplapi világítás valamiért nem működött beépítés után, így nem kicsit kellett bűvészkednem, hogy működésre bírjam. De mint mindennél, itt is a végeredmény számít.

2011.04.19. kedd

Ma felkerült a tetőrész is a helyére, valamint a merevlemez helye is kilett alakítva.
Péntekig befejezem az egészet, kezdek már belefáradni. Közel 250 óra munka van benne.
Még az oldallapokat kell elkészítsem, és mehet a win telepítése.

2011.04.28. csütörtök
A blogot bezárom

Mindenki legnagyobb örömére, ezennel a blogot bezárom és átadom az idő enyészetének. :D
Aki szeretne, merítsen belőle ihletet ( már ha lehet mit).
Mivel a tárhelyem vissza töltődött, így én is töltök fel zárszóként pár képet.
Köszönöm a hozzászólásokat, emésszétek egészséggel. ;]

[L:https://picasaweb.google.com/107566937171005122686/BTXModFinale#slideshow/5608126111497140114][link][/L]

Fotók

Continued.......?
2011.05.03.
Sziasztok!

Mint az első bejegyzés végén utaltam rá (bár még nem volt eldöntve),eshetővé tettem, hogy folytatom a modot.
Nos mint a bejegyzés címe utal rá, ez gyorsan el is érkezett. Sokat gondolkodtam rajta, hogy az eredetileg megtervezett tetővel tudok e valamit kezdeni, mert igazából nem azt kaptam vissza, mint terveztem, így fogtam az egész házat és 90°-ban előre fordítottam. Így ami a teteje volt, most az eleje lesz. Az eredetileg fronton elhelyezkedő DVD olvasót felszámolom, amennyiben szükséges lesz USB-s testvérével pótolom a hiányát. Az előlapot rögzítő 6 db csavarra pedig magasító tüskéket fogok helyezni, hogy a szellőzés kellően biztosítva legyen.
Nos a lényeg: az eredetileg hátsó részre, -mivel most ez lett a tetőrész, megfelelő borítást kell készítenem, hogy a kábelek ne ágaskodjanak a ház tetején, no meg a por se találjon könnyen magának megtelepedésre zeg-zugos takaríthatatlan helyeket. A feladatot nehezíti, hogy ugye a kábelek ki-be csatlakoztatása miatt fix tetőt nem lehet csinálni, így valamerre nyíló, de mégis fixen álló tetőre van szükségem.

Maradt a könnyen megmunkálható aluminium lemez, amihez először kartonpapírból készítettem sablont, mivel a front szélein lévő, eredetileg a kandalf házam ajtajaként szolgálatot teljesítő lemez ívéhez kellett ilesztenem. Nos pár órai munka után, számtalan illesztést és reszelést követően kialakult a forma.

Törekedtem a síkok egymáshoz való illesztéséhez, ami a lehetőségeket figyelembe véve többé-kevésbé sikerült. A teteje holnap megkapja az alulemezt, ami kimerevíti az egészet, majd arculatban illeszkedve a gép többi eleméhez, ezúttal felül fog elhelyezkedni a plexi.

A mozgató mechanikáról, és a többi elemről majd menet közben beszámolok. Viszont ez a kiegészítő mód közel sem lesz akkora terjedelmű, mint az előző, így fellélegezhettek. :D
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011.05.04.

Step by step
Remélem a mai munkám után már jobban kitűnik, hogy valójában mit is szeretnék. Egy korábbi mód-ból megmaradt fóliázott plexivel is kísérleteztem, ami természetesen szerepet fog kapni, de nem ott ahol a fényképeken látszódik.
Mára ennyi, emésszétek:

Később jövök még. ;]
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011.05.05.

Amennyiben így haladok, kénytelen leszek tovább boldogítani benneteket, mint terveztem. Remélem az ingerküszöbötöket nem lépem túl. ;]
legfeljebb tovább léptek.
Nos tehát. Mint írtam, ma elkészítettem a tetőt mozgató mechanika rögzítését, ami egy bútorlap nyitását-zárását segítő gázrugós teleszkóp.

Ezt a szerkezetet úgy helyeztem, illetve rögzítettem a házhoz, hogy lecsukott állapotban lefele nyomja a tetőt, felnyitva pedig kinyomja. Így nem kell külön zárszerkezetet készítenem a rögzítéshez.
Ki van ez találva kérem. ;)

A mai napba még belefért ennek a tetőrésznek ( remélem a véglegesnek) a táp feletti rész szellőző kialakítása, melyre hasonló kialakítású nyílást készítettem, mint az előlapon, ugyan azzal a perforált lemezzel. ( erről kép nem készült)
Viszont hajlításból adódó egyenetlenségek, és az illesztési él eltüntetésére alkalmazott TRINÁT paszta felkenéséről igen.

Van egy rossz hírem: holnap megint jelentkezem. :D

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011.05.06.

Most meg jó hírem van! :K
Többet ezzel a témával nem fárasztalak benneteket. :N
Készen lettem a tetővel, most már vissza adom a fiamnak a gépet. Lesznek még rajta apró módosítások, mint a gép hátuljának a felplexizése, és a ventilátorhoz való felhajlítása, hogy ne 1 kiugró valaminek tűnjön, de ez már olyan, mint egy izzó kicserélése otthon.- vagy mégsem?
Na mindegy, majd lesz valahogy.

Addig is fotók, és egy videó.

Hozzászólások

(#1) Nordic


Nordic
Közösségépítő

Ez most lehet, hogy noob lesz, de a btx az most az atx alatt vagy felett helyezkedik el méretben? :F

(#2) Tothgera30 válasza Nordic (#1) üzenetére


Tothgera30
Ármester

Képzeld el az ATX-et fejjel lefelé, na az!

"A pokol nem hely, hanem állapot"

(#3) jones965 válasza Nordic (#1) üzenetére


jones965
Modder

Tothgera30 megadta a választ. :R
Tükörképe az ATX-nek. Számomra ennek csupán elhelyezési jelentősége van.

(#4) mexicanraven


mexicanraven
aktív tag

Tetszik ez a műfaj, várom a blog további részeit!
Kitartást és minden jót! :R

[mod]: előző munkáidról hol érhető el információ?

[ Szerkesztve ]

szia <3, just szia <3. take it easy, bro!

(#5) jones965 válasza mexicanraven (#4) üzenetére


jones965
Modder

Köszi!

Nekem is (nem kicsit), ezért csinálom. :R

(#6) D1Rect


D1Rect
félisten

Felforgatod itt a dolgokat. ;)

01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01100010 01101110 01110100 01001111 01010101

(#7) aero.


aero.
veterán

Hajrá. Biztos vagyok benne, hogy csak jó lehet a végkimenetel. :)

(#8) jones965


jones965
Modder

Köszi srácok! :R

Igyekezni fogok. ( időben is, meg minőségben is)

(#9) D1Rect


D1Rect
félisten

Ilyen takarólemez nekem is kell!

01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01100010 01101110 01110100 01001111 01010101

(#10) jones965 válasza D1Rect (#9) üzenetére


jones965
Modder

Nosza!
Csinálj magadnak! ;]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.