2022. december 7., szerda

Gyorskeresés

Asus ROG Line mod

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

2015.05.03. Vasárnap

Elkövetkezett ismét a tavasz ami önmagában még nem hír, hiszen ez történik minden évben a tél elmúltával.
Nálam ez abban testesül meg, hogy az immár hagyományosnak számító moddinghoz hozzáfogtam. Ezúttal ismét egy nyereményházat fogok átalakítani, amit a Guru3D 2014 decemberi hónap modjáért kaptam. Itt 200 $ értékben választhattam a Corsair web shop-jából, és egy Air 240 házikóra és egy H90 processzor hűtőre esett a választásom. Utóbbit mikor kipróbáltam, már megbántam hogy ezt választottam, no nem a teljesítménye miatt, hanem a szivattyú által keltett förtelmes hangtól. No mindegy, valamit majd kezdek vele.

A hardverek, amiknek természetesen oroszlán részét ismét az ASUS-tól kaptam, az alábbiak lesznek.

Ház: Corsair Air 240 White
Alaplap: Asus Maximus VII Impact
Vga: Asus GTX 780Ti Matrix Platinum ( ehelyett a mérete miatt egy mini GTX 970 került beépítésre)
Cpu:i7 4790K
Ram: Corsair Dominator
Psu: Cooler Master V750

Az alapkoncepció adott, ez is egy vízhűtéses gép lesz, természetesen épített alkatrészekből. A vga viszont marad gyári állapotában, mivel a dizájn része lesz, illeszkedni fog az elhelyezéséből az egész kinézetbe. Mivel a ház kicsi, a beleépíthető alaplapok mérete mini ITX és micro ATX, így a választásom a fentebb is linkelt Maximus VII Impact-ra. Ez egy igazi kis méregzsák, megpakolva minden extrem dologgal, ami ugye egy ROG laphoz hozzátartozik. Ebből adódóan a vga-t nem közvetlenül az alaplapba, hanem riser kábellel megtoldva, a ház oldalába lesz szerelve.

Próbaképpen beletettem a GTX 780 Ti kártyát, ami ugye nem kis darab, illetve egy dual radit, hát éppen elférnének a házban, már ha így lenne összeépítve.

De ehhez jobban fog illeni egy Mini kártya, így a support-ot majd kérem egy ilyen támogatásra. Max ha nem jön össze, akkor majd beruházok rá. :B

Szokásomtól eltérően először a ház külsejét vettem górcső alá, egész pontosan a Dremel fűrészgép segítségével a ház leszerelhető burkolatait kezdtem átalakítani. Először a front oldalon vágtam ki a szellőző rácsot, ahová majd a ventilátorok lesznek beépítve.

Ezt követően reszelővel a vágási éleket eldolgoztam, illetve a ventilátornál lévő végeket az eredeti profilhoz élben lereszeltem. A kivágott rész sem fog kárba veszni, illetve a továbbiakban is elfogja látni a porszűrő funkcióját, csak most belülről. Ennek a felfogatásához egy 8 mm-es műanyag tiplit használtam fel. A fölösleges részeket levágtam, középen X alakban befűrészeltem, illetve a végétől 2 mm-re körbe egy kis peremet vágtam bele fémfűrészlappal, így a ház vázszerkezetébe szépen belepattan Ebbe pattintom be a kivágott elem közepén lévő corsair logot is tartalmazó műanyag pöcköt. Bármikor kiszerelhető és tisztítható marad.

Ezt követően a felső burkoló elem került hasonló módon kialakításra, ide is kettő ventilátor kerül felhelyezésre, ugyancsak befelé fújó módban. Az okára majd később kitérek.

A mod nevének kiválasztása ennél a munkafázisnál következett be, amikor eldöntöttem, hogy 3 színt fogok használni. A ház kívülről hófehér, belül fekete, és ehhez fog jönni a ROG által megtestesített piros szín. A vonal (line) kifejezés egyben utal a ROG stílusra, valamint a kivitelezés módjára. Ezek fognak majd különböző módon és formában visszaköszönni a mod-ról. Viszont nem akarok nagyon előre szaladni, így a mai nap munkáiról készült fotókkal kell megelégednie a nagyérdeműnek.

2015.05.11. Hétfő

Ma délelőtt egy kis kitérőt tettem a másik nagy hobbim irányába, egy kis extrem tuningra. Délután viszont újult erővel nekiláttam a megkezdett projektnek. Ahhoz, hogy a megtervezett elemeket tovább tudjam folytatni, el kellett készítsem a videó kártya pci-e riser kábelének a tartóját, ami egyúttal a kártyát is merevíteni fogja, valamint majd ezt követően a hátoldali panel fog az I/O portoknak megfelelő lemezt kapni.
Ehhez egy 10+10 mm-es alumínium U profilt, valamint 1,5 mm-es lemezt használtam fel.

Ennek megfelelő helyekre a profilba és a ház vázába furatokat készítettem. Ezeket a furatokat hosszirányban felbővítettem, hogy a pontosabb beállítást lehetővé tegyem.

Ezzel a házhoz való rögzítés biztosítva lett, amihez M3-as süllyesztett fejű csavarokat használtam. A kellő magassághoz méretben megfelelő hosszúságú és magasságú lemezt vágtam, amit természetesen a tőlem megszokott módon rögzítettem.

A riser kábelt hosszát ezért, illetve a teljes takarás miatt választottam ilyenre. Szépen a ház oldalfalaihoz simul, nem lesz gond a dekorációval. :)

2015.05.15. Péntek

Ahhoz, hogy folytatni tudjam a további elem kialakítását, egy új IO panelt kellett készítsek 1,5mm-es alumínium lemezből. Ehhez kivágtam a meglévőt, hiszen az egyedi vga rögzítés miatt is szükség van erre.

A préselt kiálló részeket síkba leköszörültem, hogy majd a belső burkolatot ne tartsa ki.

A lemezt úgy méreteztem, hogy az oldalelemek feltéve mellé illeszkedjenek.

2015.05.16-17 Szombat-Vasárnap

A hétvégén a külső látvány elemek elkészítését ütemeztem be, mivel az EKWB-tól a cucc leragadt Pesten a depóban. Viszont hogy haladjak a projekttel, így ezek elkészítéséhez fogtam hozzá.

Mint már említettem, 3 színből fog a mod összetevődni, így a nemrég megérkezett fehér és piros plexilapokat vettem elő. A domináns szín a fehér lesz, így a külső borítás is fehér plexiből készül. Viszont hogy a ROG dizájn érvényesüljön, valamint a "line" jelentése is értelmet kapjon, a fehér alá 3mm-es piros plexi kerül, 2 mm-el szélesebben körbe, mint a takaró rész.
Először a piros plexit vágtam méretre, majd a ROG stílusnak megfelelően alakítottam ki a formát.

Az így kapott formát körbe rajzoltam a fehér plexin, majd azt is kivágtam flex-el.Méretre igazítást követően következett az asus felirat kivágása.

A4-es papírra megfeleő méretben kinyomtattam a feliratot, majd 2 oldalas ragasztó szalaggal rögzítettem a plexire. A szövegbe M4-es fúróval előfúrtam, hogy a Dremel fűrészgép pengéjét be tudjam fűzni.

Ezt követően tűreszelővel óvatosan végleges formára igazítottam.

Az előlaphoz a front részre is készült az előző módon szendvicselem, amibe a ROG logót vágtam ki.

A gép belsejének hátsó burkolatába is készült ilyen módon kialakításra a logó.

2016.02.13. Szombat

Egy kicsit ( nagyon) le vagyok maradva a blog írásával, időközben már a gép régen elkészült, megfordult pár kiállításon is.
Na de folytassuk sorban.
A külső elemek elkészültét követően nekifogtam az immár szponzorált vízhűtéses elemek beépítésének. Időközben megkerestem az EK water cooling-ot, és ennek gyümölcse lett egy kontektus, amiben bennefoglalva támogattak minden hardverrel, amit csak kértem.
Ezek a következőek voltak:
Asus Maximus VII impact fullcover alaplapi blokk
EK DDC X-res CSQ szivattyú
LC Coolstream PE 240 radiátor
-valamint különböző csatlakozók.

Gyors összeszerelési próba és megelégedettség. Következhetett a gépbe való beszerelése. Ehhez plexi merev falú csövet használtam.

A megfelelő méretre vágások és illesztések elkészültét követően nekifogtam a belső rész dekorációjának kialakításához.

Ehhez a relatíve könnyen megmunkálható 1mm-es fehér plexit használtam. Ebből készült a teljes belső rész, úgymond beburkolva a belső részeket.

A radiátor belső részére került a korábban előlapból kivágott rács a műanyag kerettel együtt. Ezt szerelhetőre készítettem el, felhasználva a hőcserélő ventilátor rögzítésére kialakított csavarhelyeket.

A felső ventilátorok alá, mivel ezek is befelé fújnak, ezáltal túlnyomásossá helyezve a ház belsejét, mágneses porszűrét helyeztem fel, biztosítva a könnyű szerelhetőséget és tisztíthatóságot.

A szponzorok logóját szem előtt tartva, az EK radiátora sem maradt ki.

Következhetett az időközben megérkezett Asus Mini GTX 970 DcuII átalakítása is. Ez is kapott a belső burkolásra használt plexi-ből, igazodva a teljes kinézethez.

A kábel menedzsment sem maradhatott ki, ennek megfelelően szálankénti harisnyázás, és egyenkénti kábelátvezetés lett kialakítva.

Gyakorlatilag minden lassan készen állt, hogy a számára végleges helyére bekerüljön.

Az összeállított gép, és a készre szerelt vízhűtéshez következett a folyadék feltöltése. Erről készült egy rövid kis videó.

Nem tettem még említést a világítás kialakításáról. Nos ez a mod sem maradhatott ki egy kis fény beépítésétől. Ehhez kétféle színű ledsort használtam fel, előtte természetesen kipróbálva melyik hogyan érvényesül. A fehér miatt egyértelmű volt, hogy az UV befutó lesz, amásik pedig természetesen a piros lett. Ezeket részben beépítettem a a belső burkolatba, hogy egy kis pluszt vigyen be, ha be van kapcsolva.

Ennek eléréséhez egy vékony piros 3mm-es Kömatex lemez csíkot vágtam, ami elfedi kívülről a ledsort, ellenben befelé engedi a fényeket.

Az alsó szín végül is a piros lett, felülre került az UV. Ezeket külön egy-egy mikro kapcsolóval lehet ki és bekapcsolni.

A szponzori támogatásokat szem előtt tartva, nem maradhatott ki a házat biztosító Corsair, valamint a tápegységet adó Cooler Master hazai képviselet. Előbbihez a fehér plexit vettem alapul. amibe kivágtam a Corsair zászlait. Azért, hogy a látvány egy kicsit több legyen, ennek a kontúrjait megnövelve fekete lemezből a hátuljára készítettem mintát.

Hogy még teljesebb legyen a megjelenés, ennek a hátuljára úgymond rávetítésként készült egy tartó konzol, amire UV ledsorok kerültek, kiemelve a fénnyel a logót.

Hozzászólások

(#1) DI3S3L90


DI3S3L90
csendes tag

Tetszetős! Kíváncsian várom a folytatását! :))

It's not a bug, it's an undocumented feature...

(#2) Ramses07


Ramses07
Modder

Ismét egy gyönyörű gép fog születni már látom. ;)

Life is short, ride hard!

(#3) jones965 válasza Ramses07 (#2) üzenetére


jones965
Modder

Szokásom szerint menet közben változnak a megtervezett dolgok. De összességében a választott név fog dominálni.
Remélem! :)

(#4) Ramses07 válasza jones965 (#3) üzenetére


Ramses07
Modder

Ez nálam is így van :D Sokszor ha valami már félkész közben új ötletek jönnek..

Life is short, ride hard!

(#5) DR|FTK|NG


DR|FTK|NG
veterán

Szép lesz, ez biztos. :R
Kár, hogy Corsair. :O ;]

(#6) jones965 válasza DR|FTK|NG (#5) üzenetére


jones965
Modder

Mi a baj a corsair-el? Egy modnál szerintem teljesen lényegtelen a gyártó. Én már Tt, CM, Silverstone, Antec, és még a jó ég tudja milyen házakat alakítottam át. A végeredmény úgy sem hasonlít a z eredetire, és ez a lényeg. :)

(#7) Drizzt01


Drizzt01
őstag

Tetszetős módnak indul . Várom a folytatást . :C

https://www.facebook.com/Drizztmodding/ http://www.techpowerup.com/forums/threads/obsidian.219662/

(#8) flymi


flymi
addikt

Hiába, profi na! :R

/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///

(#9) csabi112


csabi112
Modder

Ilyen alkatrészekkel öröm dolgozni. Jó cuccok! Várjuk a folytatást!

“Kreativitás = 10% tehetség és 90% elszántság.”

(#10) jones965


jones965
Modder

Holnap érkeznek meg a dekorációhoz a színes plexi táblák, aztán majd meglátjuk, mit sikerül kihozni az egészből. :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.