2022. november 26., szombat

Gyorskeresés

CM HAF 935 Crysis köntösben

Írta: | Kulcsszavak: Cooler Master . Asus . Modding . Vízhűtés

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Na kérem szépen! Ismét elértem egy fejezethez, amit forduló pontnak nevezhetek a modder tevékenységem folyamán. Éveken keresztül csak ház módosításokat hajtottam végre, míg idén belevágtam az építés kategóriába, aminek a történetét sokan ismerhetitek. Egy nagyon jó barátom, BaluC meg is jegyezte: kiléptem a komfort zónából.
Most ezt a kettő módot próbálom majd egybegyúrni, remélhetőleg sikerrel.
Menjünk sorba!
A ház, aminek az átalakításába kezdtem bele, a 2014 évi Veletech modding versenyen nyertem a casemod kategóriában. Mit ne mondjak, óriási ház, robusztus külsővel.

Amikor először kibontottam, és testközelbe kerültem vele, egyből körvonalazódott, ebből csak a crysis game-hez hasonló módot kell készítsek. Ez már előre borítékolható volt, hogy nem lesz egyszerű munka, főleg ha majd felvázolom az elképzelésemet, de mint eddigi munkáimban mindig utaltam rá, a kihívásokat, és az egyre nehezebben megvalósítható dolgokat tűztem ki célul.

Kezdjük a kevésbé fontosabb (sicc) dolgokkal, a beépítendő hardverekkel. Köztudott, hogy az Asus Magyarország Kft-vel sikerült jó kapcsolatot kiépíteni, minek kapcsán ebbe is az ő alaplapjuk fogja a szó legszorosabb értelmében az alapot szolgáltatni.
Meg kell hogy említsem mindjárt az elején a hazai Cooler Master képviseletet is, hiszen a ház az Tőlük származik és nem utolsó sorban a lóerőket is az általuk készített táp fogja energiával ellátni.

A konfiguráció: Asus Rampage IV Black Edition, core i7 4930K, 2db Asus GTX Titan. Egyelőre ezek a biztosak, a többi még szponzori tárgyalások alapját képviseli. Remélhetőleg a munka befejeztéig ezek is megoldódnak.

A hűtésről talán nem is kell mondjam, itt is a folyadék fog gondoskodni, mégpedig a hardverek hőtermelésére tekintettel 2 külön körön. Ezt majd a későbbiek folyamán részletezni fogom.
Ami biztos hogy beépítésre kerül, azok a következő cuccok:
Alphacool VPP655 szivattyúk, Phobya 250-es tartályok, EK HD adapterek, ehhez plexi csövek. Az alaplap és a videó kártyák is az EK termékei lesznek, plexi és nikkelezett kivitelben.A folyadék pedig a Mayhems boszorkány konyhájából érkezett. Na jó, az Aquatuning közreműködésével.

Említést tettem a 2 mód ötvözéséről. Amit először fogok a munkáim során beépíteni, az a motorikus mozgatás lesz, méghozzá távvezérelt programozott kivitelben. Ehhez egy kiszuperált több éves akkumulátoros fúrót szemeltem ki, amit gyorsan szétkaptam, és a motorját letesztelve hozzá is fogtam ennek a beépítéséhez.
Ennek a szerepe a terveimben a felső rész oldal ajtajainak a nyitása és zárása lesz. Azt még nem döntöttem el, hogy magára az ajtókra szerelek-e valamit, ezt majd a kivitelezés során látom meg, minek lesz helye. Az biztos, hogy a választott témához fog kapcsolódni.

A motor rögzítéséhez előkerestem egy ősrégi használhatatlan DVD írót, aminek a házát használtam fel. Gyors darabolás, aztán már a gyári rögzítő helyén is volt. Így tervezem fixre rögzíteni az egészet. Természetesen, mivel a motor mind a 2 oldali ajtót nyitni fogja, így központosítva kell rögzíteni mindent.
A motor rögzítéséhez, bedobozolásához piros színű plexit használtam. A kivágott DVD dobozt kibéleltem vele hőlégfúvó segítségével, majd kereszt merevítőket vágtam, amibe a fúrógép motorjának, pontosan illeszkedő furatokat alakítottam ki. Az elfordulás ellen a motoron van egy furat, így a plexiin is ehhez alakítottam ki a rögzítőhelyet.

A megjelenésben már itt is alkalmazkodom a választott témához, így egy energia reaktor kinézetet igyekeztem elkészíteni, a festéssel pedig az elkenődésekkel a használódást érzékeltetni.A piros plexinek természetesen lesz jelentősége, de ezt majd a maga idejében fogom leírni.
Az ajtók mozgatását a fúrótokmányba befogott M8-as menetes szár fogja biztosítani, amiről oldalra tolókarok lesznek felfogatva.A nyitási méretet, erősséget és sebességet egy kapunyitó elektronikával oldom meg, így távirányítóval is működtethető lesz. Azon még agyalok, hogy fotocellákat beépítsek-e, lévén azok is vannak elfekvőben, valamint az áramkör tudja a vezérlését.

Innen folytatom.

2014.09.03.

Ma megérkezett a leválasztó 12/24V-os tarfó, így gyorsan leteszteltem a motor mozgatást. Jelentem tökéletesen működik. Viszont ami probléma, hogy ez a trafó max 1VA képes kipréselni magából, amiért a 24V-os ágat kell használni. Így is a kimenő feszültség 3,8V-4,1V között mozog, így a kellő motorerő nincs meg.Ebből kifolyólag melegszik mint atom. Kénytelen leszek egy 5VA után nézni. Ott már elég lenne a 9V bemenő feszültség is.

A működés közbeni állapot:

2014.09.05.

Késő délután volt pár órám, és nekiálltam a motorikusan nyíló oldallap átalakításához. Erre azért volt szükség, mivel gyárilag rögzítő fülekkel volt ellátva, illetve a hátsó rögzítő rész is útban lett volna a zsanéros mozgatáshoz. Ennek megfelelően ezeket a részeket eltávolítottam.

A zsanér forgó részére, hogy ne tartsa ki az oldallapot, a ház oldallap éleit kivágtam, így gyakorlatilag az oldallap teljesen hozzá fog illeszkedni a vázhoz.

Holnap folytatom a másik oldallal, illetve a hétvégén elakarom készíteni a hátsó falrészt, amibe a tengely központosítás lesz felfogatva.

2014.09.06.

Ma délután folytattam a zsanérok helyének kialakítását, illetve a hátsó eredetileg IO panel átalakítását. A hátsó részre még a Silverstone TJ-07 ház oldallapjából kivágott alumínium lemezből vágtam méretre egy darabot. Ezt beillesztettem, majd a zsanérokat tartó csavarok furathelyeit átjelöltem, és ezen keresztül rögzítettem. Ezzel egyúttal megmerevítettem a zsanérokat is.

A mozgatáshoz a karokat bútorszerelvény boltban kapható 50Nm nyomatékkal rendelkező teleszkóp karokkal oldottam meg. Itt a nyomatéknak igazából nincs szerepe, csupán a dizájn miatt választottam. Darabja 435 Ft volt, így nem is gondolkodtam a megvásárlásán.
Ami dilemmát okozott, hogy a karokat hogyan rögzítsem a központi forgó tengelyhez.Addig keresgéltem, míg találtam egy villanyszerelésnél alkalmazott dupla bepattintós műanyag csőtartót. A közepébe M 8-as furatot készítettem, míg a mozgató karoknak az elfordulás biztosítására lecsiszoltam a felesleges részeket, majd M 5-ös furattal kialakítottam a helyüket.

Az oldallapokra felfogattam a csuklós pántokat, aztán következhetett a próba. A jobb oldali ajtólapnak a zsanérján kell majd egy kicsit állítani, mivel egy picit lóg, így az alja nem záródik rendesen, de ezt orvosolni fogom.

-és a működéséről a videó. Eddig a terveknek megfelelően haladok. :)

2014.09.07.

Tegnap sikeresen befejeztem az oldalajtók mozgatásának kiépítését, ma korrigáltam a jobboldali ajtó zárásának a problémáját, így ez teljesen kipipálva.
Még mindig a felső résszel foglalkozom, most a tartályoknak a helyeit alakítottam ki. Mivel ezek közel 45-50°-os dőléssel lesznek beépítve, így a 2 résznek ( alsó-felső) ennek megfelelően kellett kivágnom, melyhez dekopírt használtam.

A tartály sérülésének elkerülése végett a kábelátvezető gumikat áldoztam fel erre a célra, melyek egyúttal meg is fogják támasztani, így téve stabillá.

Az elképzelésem a rögzítésre, az alsó házrészbe fogatott hajlított alumínium lemezből készült. Ezt még mindig a TJ-07 oldallemezéből készítettem. ( Mire nem jó a korábbi hulladék anyag.) Bejelöltem, méretre vágtam, majd satuban meghajtottam.

Erre a lemezre felfúrtam, majd csavaroztam a tartály rögzítő bilincseket és felkerült a vázszerkezetre.

A mozgató elektronikát árammal ellátó trafónak is kerestem helyet, melynek a tartó konzolját a házból kivágott IO panel egyik eleme adta. Ezt is szépen felrögzítettem, a későbbiekben ennek is készítek majd burkolatot, valami hasonló formában.

A mozgató tengely központosítás kapcsán felkerült csatlakozó, hogy a hátoldalon ne csak egy egyszerű kupakot kapjon, ezért készítettem hozzá elfekvőben lévő vizes csatlakozókból egy hűtő csőrendszert, ami visszacsatlakozik a házba. Elképzelésem szerint ezt belülről rézcsövekkel folytatom, amibe bele lesz vezetve a tápkábelek.

2014.09.11.

Upgrade!

Ma találkoztam személyesen a Cooler Master hazai képviselőjével, akitől átvettem az alábbi tápegységet.
Hálás köszönet ismét a szponzori támogatásukért! :R

Hamarosan jelentkezem a folytatással.

2014.09.14. vasárnap

Ma folytattam a pocsék időjárás ellenére a munkákat. Úgy döntöttem, a felsőrészt teljesen befejezem, így ma annak egy részét, egész pontosan a trafót és a relét dobozoltam be. Ez lesz a reaktor terem egy része. Ebbe egy 12V/2A trafó került, mivel a motorvezérlő elektronika csak váltóárammal működik. Ezt fogja az egyenáramú 12V-os relé indítani, külön betápról.

Ehhez új tartókonzolt kellett készítenem, amit 1,5 mm-es alumínium lemezből hajtottam. Az oldalfalak rögzítéséhez alumínium L profilt daraboltam, majd ezt szegecseléssel rögzítettem a megfelelő helyekre.
A burkolathoz az előző módomnál is alkalmazott kömatex lemezeket használtam. A helyhez mérten próbáltam valamelyest a választott témába illő formát kialakítani.

A reaktor imitálására piros ledszalagot építettem be. Ez folyamatosan fog világítani, lévén reaktor nélkül nincs működés, illetve a crysis sem az igazi.

Egy gyors próbára betettem a helyére a hajtással együtt, a terveknek megfelelően szépen elfér majd minden.

A héten ahogy lesz időm esténkét folytatom a felső elem belső burkolatának a kialakításával.

2014.09.16.kedd

Délután akadt egy szabad órám, így gyorsan készítettem egy próbaverziót a motortengely burkolatának. Az elképzelés a következő: a menetes szár ami viszi a mozgató szánkót, egy erősített vázszerkezetben fog futni.
Ezt plexiből fogom elkészíteni 3 szög alakzatban az élére állítva. A 3 külső merevítő 4mm-es alumínium rúdból készül, ami át van vezetve a merevítő plexiken. A közepében fut majd az előbb említett mechanika. A rögzítése egyrészt a hátfalhoz lesz, másrészt pedig, és ez lesz a nagyobb kihívás, 3 ponton a ház vázszerkezetéhez rögzítve, hogy a forgó tengely szépen fusson közte.

2014.09.21. Vasárnap

Az elmúlt hét rövid összefoglalója:

Az ajtónyitó tengelyhez készített védőkeretet beszereltem egy próba erejéig a helyére. A szánkó szépen elfér a keret között.

Az eredeti tervektől eltérően a hétvégén nem a felső rész befejezéséhez fogtam hozzá, illetve részben, mivel elkészítettem a reaktornak elkeresztelt egység hálózati csatlakozását. Ehhez egy rossz tápegységből kiszereltem a csatlakozót és a kapcsolót, majd ezek helyét szépen kivágtam a reaktor alatti helyen.

Az oldalajtók eredeti zárfunkciójának megszűnése miatt a vázszerkezeten az erre kialakított nyílások nem túl esztétikusak, így ezek eltűntetését kezdtem meg. Ehhez a belső felére epoxival felragasztottam 1 mm-es sikólemezt, majd autós késtapasszal szépen bekentem ezeket a nyílásokat. Hasonlóképpen a levágott lemezéleket is ezzel kentem át. Száradást követően rezgőcsiszolóval eltávolítottam a felesleget.

Ezt követően hígítós ronggyal áttöröltem a felületeket, majd szürke alapozóval lefújtam.
Az alsó házrész, ahol a hardverek fognak elhelyezkedni, annak az oldalajtaját is teleszkópos nyitásúra terveztem. Ehhez alumínium lemezből hajlítottam konzolt, majd a ház megfelelő helyére rögzítettem csavarokkal. Ehhez hozzáfúrtam a gázteleszkópot. Ez az ajtóhoz közvetlenül egy fiók csúszóval fog csatlakozni, így a nyitást követően ezen fog a gázteleszkóp vége az ajtón végigfutni, biztosítva a teljes kinyithatóságot.

2014.09.23-24.

Az elmúlt kettő este folyamán az oldalajtó nyitási mechanizmusára feküdtem rá. Lemetéltem az összes gyári merevítőt, míg egy teljesen sík lemezt kaptam.

Mint említettem, a gázteleszkóp fogja biztosítani a zárást, amit ugye megfelelő szorító erővel tudunk elérni. Ez még önmagában nem elég, mivel ha ezt fixre állítom, korlátozza az ajtó nyithatóságát. Ehhez egy keskeny golyós fiókcsúszót vettem, aminek a rögzítéséhez először 10x 20mm-es alumínium profilt rögzítettem az oldallapra. Ezt úgy kellett beállítani, hogy záródáskor biztosítsák a ház vázszerkezetébe való pontos záródást.

Erre felcsavaroztam a fiókcsúszót, oly módon, hogy a kifutás mindkét irányba azonos legyen. Az lumínium idom végére a saját anyagából ütközőtt készítettem, ami biztosítja a gázteleszkóp számára a nyomóerőt.
A fiókcsúszó kialakítása pedig lehetővé teszi a több furat kapcsán a pontos beállítást.

Mivel még a lecsupaszított oldallemez így eléggé instabil ( bár majd a rákerülő egyéb elemek kimerevítik), így a pontos távolság és az egyenletes szorítás kapcsán központosítottam egy 14 mm átmérőjű krómozott acélcsővel. Ezáltal stabil lett, nem utolsó sorban pedig majd illeni fog a környezetébe.

2014.09.25. Szerda

Véglegesítettem a beállításokat az oldalajtó mechanikán, erről egy gyors szemléltető videó. Az ajtó még nem stabil, ehhez természetesen még kerülnek fel merevítő elemek.

2014.09.28. vasárnap

A hétvégén a tervemnek megfelelően a felső rész véglegesítésével folytattam a munkát. A korábban elkészített "reaktorból" a motorindító elektronika tápvezetékének építettem nyomvonalat. A szó legszorosabb értelmében, mivel ezt a radiátor mellett lévő szabad hely felhasználásával rézcsőből készítettem el. Ehhez vásároltam 12-es rézcsövet és hozzávaló idomokat. Először méretre vágtam a csöveket.

Ehhez készítettem kömatex lemezből központosító elemeket, amik mint a crysis-ban egy vezeték rendszer látszatát hozzák. Ezt fekete és piros kombináviójával készítettem el.

Ezeket egyenlő távolságra felragasztottam ugyanilyen lemezre. A közökbe méretre vágott kék ledszalagokat ragasztottam. Ahhoz hogy a látvány teljes legyen, alumínium expandált lemezből hajtottam a konzolhoz megfelelő formákat, majd feketére festettem.

Az így elkészített elemet szépen a helyére illesztettem, a kábelt befűztem a csőbe, majd véglegesítettem a pozícióját. Az ide beépített ledek RGB vezérlőről lesznek hajtva.
A motort is a keretével együtt a korábban elkészített módon beépítettem.

Itt már látható az elképzelésem, a felső részbe készített takaróelem mögött lévő piros ledek az ajtó nyitási ideje alatt fognak villogni, míg az alsó csővezeték alatt lévők az RGB vezérlő által beállított formában.

2014.10.04.

Az elmúlt héten nem volt sok időm a haladásra. Elkészítettem a felső rész (reaktor terem) másik oldalára a szellőző rácsokat, valamint a bele integrált világítást. A motor vezérlő elektronikának az 5,25"-os bővítőhely helyére alumínium lemezt, arra pedig kömatex lemezt ragasztottam. Erre felfogattam a panelt, majd a kábeleket 10-es gégecsőbe húzva rögzítettem.

A mai nap a hardvereket vettem kezelésbe, ezek közül is a videó kártyákat valamint az alaplapot. Az utóbbira felszereltem a fullcover blokkot, majd próbaképpen feltöltöttem folyadékkal.

A videó kártyákra rendeltem plexi Terminált az EK shopból, lecserélve az sli bridge-t. A plexi tetőket leszereltem a blokkokról, lévén eléggé elvoltak koszolódva.

Kitisztítva kicsit esztétikusabb:

Ezt követően a helyére szereltem az alaplapot valamint a vga-kat, hogy a szivattyúknak a helyeit eltudjam készíteni. Ehhez, valamint a látványelemek rögzítéséhez lezártam az alaplap melletti helyet, valamint a gépház alját. Ezekre szintén kömatex lemezt ragasztottam.

A várható elrendezés:

2014.10.05. Vasárnap

A mai nap belekezdtem az igazán látványos külsőt biztosító (remélem) elemek elkészítéséhez. Ehhez 1 mm-es pvc sikó lemezt használtam. Felrajzoltam a hatszög mintákat, majd szikével illetve ollóval kivágtam.

Ezt követően szürke alapozóval lefestettem, majd különböző mintázatú rácsokkal lefedve feketére fújtam. A méhsejt rácsos változat marad.

Viszont a szürke alapszín túlságosan világosnak tűnt, így sötétkék festékkel kezdtem az alapozást, majd a mintát feketére. Ez fog majd különböző formában a kék plexire felragasztva, ami alá majd a ledsorok kerülnek.

2014.10.07. hétfő (este)

A mai este gyorsan elővettem a pajzshoz vásárolt 5 mm-es kék színű plexi táblát, és az egyik elképzelt elemet felrajzoltam a hatszögelemekkel együtt.

Ezt dekopír fűrésszel szépen körbe vágtam, majd az éleket lereszeltem. Próba képpen felraktam rá az elemeket, majd alulról elemlámpával megvilágítottam, mire számíthatok. Szerintem nem lesz ez rossz.

Ez alá fognak majd a led sorok felkerülni, amik különböző, programozható formában fognak világítani.

2014.10.15. szerda

Az alaplap és az első radiátor közötti lemezre elkészítettem a led sorok helyeit. Ezt a hatszög elemek középvonalához illesztve vágtam ki. Ide kerültek beragasztásra az elkészített bekábelezett ledek. Ebben a formában teljesen belesüllyed a 3 mm-es lemezbe, így a plexiből készített elemek tökéletesen illeszkednek a műanyag lemezre.

Lesz mit bekötözni a vezérlőbe. A felsőrész (reaktor terem), az előlap és ez az elem lesz 2 különálló vezérlőről meghajtva.

2014.10.18. szombat

Ma nekiduráltam magam délután, és a helyére rögzítettem a 4db led vezérlőt. Ehhez először készítettem betáp kábelt, amit felfűzve forrasztottam össze. A vezérlő hátára kétoldalú ragasztót tettem, és az ajtónyitó elektronikának készített lemez hátlapjára rögzítettem.

A kábeleket megfelelő helyre bekötést követően próba. Működik!!!

Ezt követően felragasztottam az elkészített pajzs elemeket a kijelölt helyükre, hogy a led sororok takarva legyenek. Következhet a következő felület.

2014.10.23.

Elérkezett a hosszú hétvége, ami számunkra más okból is nagy ünnep. Terveim szerint a 4 nap alatt jól össze akarom építeni a gépet, gyakorlatilag működő képes állapotba. Ez nem jelenti azt, hogy készen leszek, de lelkiekben sokat dob a történeten.
Ma elkezdtem végleges helyére beépíteni a dolgokat. Először a felső részbe kerülő radiátorral kezdtem, ami push-pull elrendezésű ventikkel lesz hűtve. A felső látszódó ventilátor csavarokhoz készítettem távtartó csöveket alumíniumból, aminek esztétikai jelentősége van. Nem a csavarok menetei látszódnak.

Ezt követően a szivattyút rögzítettem a helyére, aminek a rezgés csillapítását egyrészt az alatta lévő 3mm-es kömatex lemez, valamint 1mm-es gumilap biztosítja. A D5 szabályozhatósága miatt, valamint a pontos helykihasználás érdekében a hátfalra szorítottam a szivattyút, ahová 15 mm-es lukat fúrtam. Ezen keresztül a kábeleket kivezettem, valamint lehetőséget biztosít a fordulat szám beállításához.

A tartály bekötésére több variációt kipróbáltam, végül a 180°-ban meghajlított plexicső mellett tettem le a voksomat. Ehhez készítettem hajlító sablont, amin kellő hevítést követően meghajtottam a plexi csövet.

Itt el kellett egy kicsit szórakozni vele, hogy a radiátorhoz csatlakozó vége pontosan illeszkedjen, illetve az ív a videó kártyához se érjen hozzá. Szerintem nem lett rossz.

Holnap folytatom.

2014.10.24.

Ismét itt vagyok, ma folytattam a cpu hűtő kör kiépítését. Erre mint már utaltam rá, plexi csövet fogok használni, de most egy kis kanyart viszek a történetbe. HAsonlóan mint a reaktor teremben lévő motor tengely burkolatához, a csövekhez is készítek védő keretet. Ehhez kék színű plexit használtam, amiből hexa formát vágtam, közepébe 12 mm-es furattal, valamint átellenesen 2 db 4mm-es furatot. Ezekbe fog majd az alumínium pálca bekerülni. Ezzel reményeim szerint egy markáns megjelenést fogok kölcsönözni a belső térnek.

A folyamatról a képek:

2014.10.25.

Ma folytattam a tegnap este elkészült cpu kör hűtőfolyadékkal történő feltöltését.

Nem lesz ez rossz, amit terveztem, hogy a csövek mellett végigfutó elemek kellőképpen kiemelik a színeket, beigazolódott.
Következett a gpu kör kiépítése. Először a radiátort helyeztem be a helyére, előtte természetesen felrögzítettem rá a belső ventilátorokat. Ez is, csak úgy mint a felső, push-pull elrendezésben lesznek. Ehhez imbusz fejű csavart használtam.

A kétkörös folyadék hűtés, valamint a speciális tartály felfogatás szükségessé tette a különböző csatlakozók alkalmazását.

A tervem szerint egy aránylag letisztult vonalvezetésű, de markáns megjelenésű vízhűtést terveztem. Ennél a körnél is a lehetőségekhez képest próbáltam a tartályból szivattyúhoz csatlakozó csőre kiegészítő elemet készíteni. Ez azt eredményezte, hogy a plexi hexa idom, valamint az alumínium pálca beillesztésekor egyszer a csatlakozónál, másodjára egy feszülő elem hatására tört el a cső.
Ebből kifolyólag a sok darabolási hulladék, valamint az elrontott-eltört csöveknek köszönhetően csatatér lett a műhely. Sebaj, a harmadik már tökéletes lett, mi több ezt sikerült a legszebb ívben meghajtani.

A végeredmény pedig ilyen lett:

Holnap ismét jelentkezem. :)

2014.10.26.

Vasárnap lévén, ma nem akartam az egész napot a garázsban tölteni, így a délelőttöt a kiegészítő elemek készítésével töltöttem, valamint elindítottam az alaplapot, hogy minden rendben működik-e.

Elsőként az SLI hidat vettem kezelésbe, és az eddigi módszert alkalmazva készítettem rá borítást.

Ezt követően a vga backplate-re készítettem el, valamint az i/o panel takarására, itt ügyelve arra, hogy a memória modulokhoz szabad hozzáférés maradjon.

A vga backplate-re való rögzítéshez kétoldalú ragasztó csíkot használtam, illetve az egyik elemet a sli bridge-hez való illeszkedéshez igazítottam.

A végére pedig egy videó a készre szerelt vízhűtésről.

2014.10.31.

A héten szabadságot vettem ki, hogy még a rossz idő beállta előtt elvégezzem a munkákat. Az elképzelésemnek megfelelően az oldalajtót is a belső rész elemeihez hasonlóan alakítottam ki. Erről a folyamatról sajnos nem készítettem fotókat.
Az oldalajtó plexi részét rögzítő csavarhelyeket levágtam, majd a helyüket M3-as fúróval kifúrtam. Ez az elem kívül fog elhelyezkedni. A belső oldalra, a csúszósínek közé a 3mm-es pvc fekete lemezből vágtam ki a megfelelő méretet. Itt a csúszók mellett elhagytam 3-3mm-t, itt lesznek majd a ledektől a kábelek elvezetve. Ezt követően kirajzoltam az elképzel formákat, majd szikével kivágtam. Erre a kialakított formára ismét ebből az anyagból elkészítettem a tükörképét. Ebbe lesznek belesüllyesztve a ledsorok.
Erre pedig a már korábban bemutatott módon felkerült a plexielem.

A gpu-kat hűtő radiátorra felfestettem a crysis-ban jelenlévő logót és feliratot.

A kábelek elvezetésére és a házhoz való csatlakozására először védőcsőbe húztam a kábeleket, majd pedig gégecsőbe. Ezt a ház zsanérjait is eltakaró U profil alumínium idomba csatlakoztattam.
Az oldallapon elhelyezkedő armor elemek megvilágítását 2 db vezérlő fogja működtetni.

Ma megérkeztek a gépbe a ramok is. Több sikertelen és elutasított szponzori megkeresést követően úgy döntöttem, hogy olyan márkát választok, ami itthon nem annyira elterjedt, nem utolsó sorban pedig illeszkedik az eddigi látványhoz.
Ez az Avexir terméke, pontosabban a Core széria, abból is a kéken világító verzió.
A mai reggel szembesültem vele, hogy a Bit-tech.net oldalon (ott is vezetek worklogot) jelölték a gépemet a hónap modja díjra. Na ez elég fricska lehet a cégek orra alá, akik nem szavaztak bizalmat számomra.Leszek olyan pimasz, hogy a díjazástól függetlenül elküldöm nekik a linket. Ezek közé tartozik a Bit-tech.net egyik fő szponzora.( Corsair) Na már csak ezért sem vettem ilyen ramot.

2014.11.01-02.

Kihasználva a hétvégi (relatív) jó időt a belsőrész burkolatlan részeit vettem kezelésbe. Elkészítettem a ledvezérlők takaró burkolatát. Erre is készült armor, de ez sem világítós verzió.

Az oldalajtó mozgató mechanikája is felkerült, itt még majd finombeállítást kell végezni a zsanéroknál, mivel a felső rész sarka csukódáskor nem passzol a helyére.

A nyitást megkönnyítvén teljes hosszúságú fogantyút szereltem fel.

2014.11.11.

Hosszas vívódást és elemzést követően, úgy döntöttem, folytatom a blog írását.
Időközben véglegesre felszereltem a motorikusan nyíló oldalajtókat, amire természetesen ugyan úgy felkerültek a hatszögpajzsok.

Az oldalajtók mozgatását és stabilitását elősegítő gázteleszkópok sajnos nem tartják stabilan zárva az ajtókat, így kénytelen voltam valami zárómechanizmust keríteni.
Ehhez pár száz forintért kapható rugós bútorzárat vásároltam.

Ehhez készítenem kellett tartókonzolt, amit 1,5mm vastag alumínium lemezből hajtottam.

Gyakorlatilag így a ház belső részével nagyjából végeztem is, így hozzáfogtam a külső dekorációhoz.
Ehhez 10mm vastag habosított pvc lemezt vásároltam, amiből ezek az elemek készülnek el.
Elsőként kiindulási pontnak a fejrészből a szemüveget készítettem el. Először szépen kiszerkesztettem, majd fúróval a dekopír számára készítettem furatot. Körbevágás után multigéppel csiszolófejjel szépen letörtem az éleket, majd tűreszelővel kialakítottam a végleges formát.
Ezt követően hőlégfúvóval átmelegítettem, majd poroltó készüléken óvatosan ívbe hajtottam. Ehhez vörös plexi lemezből vágtam betétet, amit ugyancsak formára vágva meghajtottam, és az alábbi látvány fogadott.

2014.11.12. Szerda

Ma felrögzítettem a maszkot formáló elemet, illetve átvezető idomokat készítettem hozzá. Ehhez nagyon jó segítség volt a multigép csiszoló fejjel.

Az elkészített formákat még egymáshoz kell csiszolnom, hogy a sisak ív egyforma legyen.

2014.11.14. péntek

Ma este folytattam a maszk kialakítását, elkészült az orr rész, valamint a légző rostély. Ehhez még kialakítottam egy mellvéd elemet, ami a ház felső és alsó része közt képez átvezetést.

A festést próbálom az eredetihez igazítani, így szürke színre lesznek fújva, A sisak részt imitáló ívek pedig fekete hálós festést kapnak.
A ház alsó részének az elejére a gerincvédő elemek fognak kerülni, ami alá plexi lesz vágva, természetesen alulról megvilágítva vezérléssel.

2014.11.15. szombat

Délelőtt a tegnap előkészített maszkba beragasztottam a vörös plexit, valamint a felső részébe építettem világítást. Ez az oldalajtók nyitásakor fog világítani.

A fejformát mintázó elemeket alumínium expandált lemezzel letakartam, majd feketére fúltam.

Ezeket szépen ragasztóval rögzítettem a maszkhoz, valamint a gépházhoz.

A felső és alsó front panelekhez úgy készítettem el az elemet, hogy átvezetést biztosítson közöttük. Ehhez fekete kömatex lemezből vágtam ki alá megfelelő méretű darabot.
Mivel az előlap burkolása miatt minden kezelő gomb kiiktatásra került, így a bekapcsoláshoz szükséges nyomógombot az előlap aljába rejtettem el.

Délután 2 gerincvédő elemet (nano protector) tudtam elkészíteni.
Ehhez összeragasztottam 2 db 10mm-es habosított pvc lemezt, felrajzoltam rá a megfelelő formát, majd multigéppel csiszolófejjel szépen formára igazítottam. Na ez egy igazi türelemjáték, no meg azért egy kis kézügyességet is megkíván.

Szürkére lefestettem, majd a furatok kialakítását követően imbuszfejű csavarokat ragasztottam bele.

2014.11.16. vasárnap.

Lassan kezdek a végére érni a modnak, bár már ezt mondtam pár héttel ezelőtt is. Nem gondoltam legmerészebb álmomban sem, hogy ilyen hosszúra nyúlik ez a munka. No nem azért, mintha elhúztam volna az időt, hiszen a blog vezetése alátámassza a folyamatos munkát.

A mai nap próbáltam a végleges irányba elérni, lévén a rossz idő itt kopogtat a kapukon. Elkészült a front rész pajzs elemei, még az izomzatot imitáló elemeket kell elkészítsem.
Ennek megfelelően felragasztottam őket.

Jelenleg úgy néz ki, mint egy mini emberke, bár nem ez volt a célom. Azért ha a többi elem is felkerül, másként fog mutatni. Remélem!!

- és egy kis előzetes a végleges látványról.

2014.11.18. kedd

Elérkezett végre az a pillanat, amit a kezdetek óta vártam. Gyakorlatilag elkészültem a moddal, olyan szinten, hogy az este folyamán még teszteket is futtattam a számítógépen.
Persze még lesznek apróságok, amiket még készítek a géphez, de volumenében elenyésző az eddigiekhez képest.

Ma délután még megerősítettem epoxi műgyanta ragasztóval a díszítő elemeket, valamint a videó kártya plexi blokkja mögé készítettem led világítást. Itt egy kicsit elszámoltam magam, mivel az alaplapról egy ágon akartam mindkettő vga blokk világítását megoldani, de sehogy sem sikerült a szűk helyen befűzni az elkészített kábeleket. Így mérgemben levágtam az egyik ágat, és azt ragasztottam fel a fölső vga-hoz.
Az alsóhoz valószínűleg a power led csatlakozóját fogom felhasználni.
Mindezt azért is készítettem el, mivel a gép közepe megvilágítás szempontjából "lukas" volt.

Az eredmény:

A blogba már túl sokat nem fogok írni, természetesen készül videó a kész gépről, csak úgy, mint fotók is.
Ezeket ide még befogom illeszteni.

Végezetül, de nem utolsó sorban a munkafolyamatról készült fotók albuma.

Na kérem szépen, akkor ez a történet itt ért véget, talán majd a távoli jövőben még jelentkezem más munkával.

Ki tudja?!

üdv:jones

2015.03.29.

Update!

A tavasz közeledtével nem csak a fákon a rügyek, hanem én is kipattantam a garázsba egy kis moddingolásra.
A még nem teljesen befejezett gép optikai tuningjával folytattam. Ma a névadó feliratot készítettem el 10mm-es habosított pvc lemezből. Kinyomtattam a megfelelő méretben a szöveget, amit kontúrosan felrajzoltam.

Ezt követően dekopír fűrésszel körbevágtam a betűket. Már korábban terveztem, hogy vásárolni kellene ebből asztali verziót, de mivel még erre nem került sor, így egy kis leleményességgel a kézit alakítottam gépivé. Az asztali fúrógép állítható munkaasztalát kifordítottam, megfelelő magasságú lemezt tettem rá. majd erre pillanatszorítóval felfogattam a gépet. Így már mind a 2 kezem szabad volt az apró vágások kialakításához.

Az így kapott munkadarabokat kézi 2-es tűreszelővel formáztam meg a kívánt méretre.

A kész feliratot először a gép túlsó oldallapjára terveztem felrakni, de egy gyors próba eredményeként és a párom meggyőzése kapcsán a nyíló oldalajtóra került. Ide gyurmával rögzítettem fel őket, hogy hogyan fog mutatni, illetve hogyan fog elférni.

A korábban felszerelt dekorelemek közé sajnos nem fért el úgy, ahogy azt terveztem, így kénytelen voltam ugyanilyent készíteni, amire feltudom majd ragasztani a betűket, és így a felület egy síkra történő hozásával a szöveget kellőképpen tudom rögzíteni. Kék plexiből és a hatszög elemekből készítettem egy 23 cm-es csíkot, ami szépen beleült az alatta lévő elembe. Így most már csak a festés, és a ragasztás volt hátra.

A betűket a plexihez a korábban is használt plexi ragasztóval rögzítettem, míg az alapot biztosító dekorlemezt pedig 2 komponensű műgyantával a házhoz.
A kész munka:

A következő lépés a meglévő fémzsanérok eltüntetése ugyancsak ebből a 10mm-es anyagból.
Aztán még ha lesz rá időm, természetesen a főszponzor logója sem maradhat le a munkáról, az a hátlapra fog felkerülni.

2015.04.04-05.

A relatíve jó időt kihasználva a 2 nap alatt folytattam a dekorációs elemek elkészítését. Természetesen a fő szponzor ROG logóját nem hagyhattam ki a repertoárból.

Itt gondolkodtam, hogy a szokásos piros-fekete festést alkalmazzam, de aztán úgy gondoltam, nagyon elvinné a színek kavalkádja az összképet, így maradt a szürkére festés.

A témaválasztó cég felirata is hasonló módon készült el. Itt viszont az Y betűben lévő 4 db kis négyzetet formáló háromszöget már színesre készítettem, egyedül zöld nem volt itthon, így az szürke lett.

Az oldalsó ajtók nyitását biztosító zsanérokat sem akartam ebben a formában meghagyni, így biztosítva a rögzítést biztosító popszegecsek és csavarok eltakarását. Egy masszív zsanér látszatát keltő elemet készítettem ezekre a helyekre.

A csavarok és szegecsek fejrészeinél a pvc-t kifúrtam, ezzel biztosítva a pontos felfekvést a lemez felületre.

8 pár zsanér volt, így 16 db takaró elemet kellett készítenem. A forma kivágását a dremel lombfűrésszel készítettem, az élek letörését kézi reszelés után csiszolóvászon segítségével véglegesítettem.

Ezt követően expandált alulemezzel letakartam, majd így fújtam le fekete festékkel.

Azt hiszem most értem el oda, hogy ebbe a gépbe már több munkaórát nem igazán akarok beletenni, így van benne vagy +600.

A Veletech kiállításon és versenyen fog debütálni, aztán fogalmam sincs, hogy mit csinálok vele. Valószínűleg a gyerkőcöknek időszerű lesz már a gépek upgrade-e, így ők fogják majd többek közt ezt is használni.

Hozzászólások

(#1) oriic


oriic
HÁZIGAZDA

Crysis mod. Anyám de várom a végeredményt...Hajrá!

Live-Die-Respawn

(#2) MrM94


MrM94
őstag

Ez nagyon felkeltette az erdeklodesemet.

Az alvástól megéhezek,az evéstől elálmosodok.Így Macskasztikus az élet.

(#3) tailor74


tailor74
őstag

Na, ez megint nem lesz egyszerű!
Nem vagyok egy Crysis fan, de ez brutálisnak ígérkezik újfent..
Várom a folytatást. :R

Erő, Hűség, Remény…

(#4) Szatyor95


Szatyor95
aktív tag

Alap esetben nem szoktam figyelni a modokat, de mivel Crysis bolond vagyok, így azt hiszem ezt szépen el is mentem. Jó munkát! :)

Nyugodj békében Integra!

(#5) Ramses07


Ramses07
Modder

Nagyon ígéretes munkának tűnik az biztos! :) A crysis téma pedig jó választás szvsz, mert nekem nagy kedvenc van ( az ), így hát én mindenképp követem a logodat! :D

Én is jövök egy újabb géppel hamarosan, talán még a héten... ;)

Life is short, ride hard!

(#6) jones965


jones965
Modder

A választott téma már régóta mozgatja a fantáziámat, most ezzel a házzal elérkezettnek láttam az időt ennek a megvalósítására.
A crysis nálam alapmű, a warhead-el még a mai napig nyomjuk hálózatban a fiaimmal.

(#7) Petyyyyy


Petyyyyy
addikt

Remek lett ez a "trailer", alig várom, hogy elkészüljön róla a teljes írás.
A fotocella beépítését én személy szerint kihagynám, feltéve, hogy nem kikapcsolható a fícsör.
Ha mondjuk kiállításon egész nap bekapcsolva marad és percenként száz számra mennek el előtte...
Sok sikert és jó munkát! :)

Pici elírás - Ezt majd a későbbiek folyamán részletezni ~ részletezem.

Szemed az úton, pedál a padlón || Whatever. Im the star || Gloryfy Gi15 St. Pauli Red Mirror eladó!

(#8) seniman


seniman
addikt

Tegnap este lebutulva meló után elsőre fűtésszabályzó csapnak néztem az akksis fúró tokmányát :DDD Mit is fog ez mozgatni?

PSN:seniman77-----> https://psnprofiles.com/seniman77

(#9) Petyyyyy válasza seniman (#8) üzenetére


Petyyyyy
addikt

Ennek a szerepe a terveimben a felső rész oldal ajtajainak a nyitása és zárása lesz.

Szemed az úton, pedál a padlón || Whatever. Im the star || Gloryfy Gi15 St. Pauli Red Mirror eladó!

(#10) seniman válasza Petyyyyy (#9) üzenetére


seniman
addikt

Ok,olvasni tudok,csak nehéz elképzelni :U Várok türelmesen és majd megnézem a végeredményt,biztos tuti lesz :C

PSN:seniman77-----> https://psnprofiles.com/seniman77

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.