2024. május 18., szombat

Gyorskeresés

Asus Maximus IX Extreme

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nem új keletű dolog, hogy asus alaplapokkal tesztelek, illetve ezek felhasználásával különböző számítógép modok születnek, de ami most került hozzám hardver, az bátran mondhatom hogy a legextrémebb minden eddigi közül.
Az alaplap érkezésére már korábban fel voltam készülve, mondhatni tűkön ülve vártam, mikor érkezik meg hazánkba, azon belül is az Asus Magyarország Kft-hez, hogy a szükséges marketing bemutatkozások után nálam landoljon. Mivel egy olyan lapról beszélünk, ami gyakorlatilag úttörő a maga nemében, így természetesen magától értetődik hogy erről egy gyors bemutató szülessen.
A teszteléshez használt hardverek: Asus maximus Ix Extreme alaplap, i7 7700K cpu, 2*8Gb Gskill 3600CL15 ram, HyperX predator M.2 240Gb ssd, corsair 1200W psu, valamint a hűtést ellátó 750W hűtési teljesítményű chiller.

Az asus mérnökei a Bitspower szakembereivel közösen megterveztek és megépítettek egy egyedülálló koncepciót, elsőként gyárilag szerelt mono blokkal hozták forgalomba a terméket, alkalmassá téve egy komplett vízhűtéses gép megépítésére. Az elkészült vízhűtő egység nem egy egyszerű blokk, annál jóval összetettebb és sokrétűbb. Mondhatnánk all-in-one, de ez természetesen kicsit erős lenne, de nem áll távol tőle, ezt alább be is mutatom. A blokk kialakítása teljesen lefedi a cpu-t és a melegedő alkatrészeket, mint a tápáramkörök és tekercsek.
Ami szembetűnő újítás még, az az ATX 24pin-es csatlakozó 90°-ban történő elforgatása, ezáltal esztétikusabb könnyebben kezelhető kábelmenedzsmentet kapunk.

A felszereléshez igazából nagy szakértelemre nincs szükség, a kézi könyvben illusztrálva le van írva a módja, mindössze egy csillagfejű csavarhúzóra van szükségünk. Maga a művelet nem tart tovább 10-15 percnél és máris hadra, bocsánat vízre fogható a hardver. A sokrétűség első lépése, az M.2 aljzat elhelyezése a lapon oly módon, hogy annak a melegedő felülete csatlakozzon az aktív hűtésünkhöz. Ehhez mellékelve van egy keménygumi kocka, aminek a célja, hogy kellően megtámassza alulról a behelyezett adattárolót és ebből kifolyólag tökéletes illeszkedés legyen a hőelvonó résszel. Adattárolóból 3 különböző méretet tudunk behelyezni. Amennyiben a leghosszabbat alkalmazzunk (mint én is), abban az esetben nem kell külön rögzítő csavarokat felszerelni, a rögzítést a felső fémrész hivatott megoldani. Az alaplapon ezen kívül még van másik M.2 aljzat, ami a Z270 chipset borítása alatt helyezkedik el, ehhez 3 db csavar eltávolítása után férünk hozzá. A későbbiek folyamán azt is lefogom tesztelni.

A blokkba beépítve találunk 2 db kábelt, amelyből az egyik az RGB világítást vezérli, míg a másik adatkommunikációt biztosít, aminek a csatlakozója első ránézésre USB-nek tűnik. A kábelek nagyjából 15 cm hosszúságúak, és ezek csatlakozására közvetlenül a blokk mellett az alaplap szélénél vannak elhelyezve a megfelelő aljzatok. Jelenleg már 3. funkciónál tartunk.

Elérkeztem az összeszereléssel ahhoz a fázishoz, hogy mehet ki a tesztpadra, bekötve a kiépített vízhűtő rendszerre, mely képes folyamatosan azon a hőmérsékleten tartani a hűtőfolyadékot, amire beállítom. Ez most jelen esetben 15°C volt. Feltelepítettem a szükséges alkalmazásokat ( Aura, Aisuite), és ekkor ért egy pici csalódás, hogy a folyadékhűtés nem kapott külön vezérlő szoftvert. Viszont ha jobban belegondolunk, teljesen értelmetlen lett volna, hiszen az Aisuite-ban már olyan dolgok voltak integrálva, amikre itt is szükségünk lesz. Ezek a ventilátor szabályozások, hőfokok kontrolljai, illetve ezek együttes alkalmazásai. Tehát a mérnököknek kapóra jött, hiszen "csak" ebbe kellett beilleszteni az újonnan beépült hardverek vezérlőit. Itt a következőek kaptak új felületet:

-Áramlásmérés (L/M),
-hűtési teljesítmény (C°/W),
-water in/out (C°/F) ebből külön külső csatlakozási lehetőség is van (pl radiátor in/out)
-szivattyú vezérlés ( 2db)

Az alaplapon 2 körre vannak osztva a szivattyú és ventilátor vezérlők, utóbbiból 4-4db köthetünk rá, és ha ez sem lenne elég, akkor van external panel, amin még további 4 db légkavarót járathatunk pwm szabályozással. Ezek monitorozása, illetve hőmérséklet szerinti vezérlése az Aisuite felületén keresztül vezérelhető, sőt egy beépített benchmark-al meg is nézhetjük az aktuális körönkénti hűtési teljesítményt. Az alábbi képeken jól láthatóak a különböző hőmérsékleti értékek, a cpu, alaplap és egyéb komponensek vonatkozásában.

Természetesen megnéztem az alaplap túlhajtási képességeit is. Itt nem volt túl nehéz dolgom, hiszen a processzor, amit a teszthez használtam már jó pár alkalommal bevetésre került, így a bios-ban gyors beállításokat követően már futott is a win7/64. Teszteléshez a Vantage Physics, 3dmak11 physics, valamint a gpupi alkalmazást használtam, hogy lássuk a cpu blokk hatásfokát. A processzort 5100mhz-en 1,37V és 5200Mhz-en 1,42V beállított feszültségen járattam. A képmentések közvetlenül a teszt lefutását követően, illetve terhelés alatt készültek.

A ramok eleinte "csak" 1800mhz-en voltak hajlandóak működni, míg hirtelen eszembe nem jutott egy kifelejtett beállítás, és máris 24/7 alkalmas lett a konfiguráció.

Készítettem egy unboxing videót is, ebben a képességeimet nézzétek el, első próbálkozás volt. Az alaplap élete ezennel nálam nem ért véget, hiszen mint a felvezetésben említést tettem róla ez is egy új építésű módban fog hamarosan debütálni, várja a hozzá mind teljesítményben és megjelenésben illő videó kártyát. Addig is míg ez megérkezik, a munkálatok folynak és egyrészt az elkészültét követően ezen az oldalon bemutatkozik, illetve a PlayIT látogatói pedig majd testközelből is megtekinthetik.

Zárszóként az alaplap tényleg csak fanatikusoknak ajánlott, legfőképpen az ára miatt, illetve kizárólag csak vízhűtéssel használható, mivel nem készült hozzá léghűtéshez szükséges bordák.

A támogatásért ezúton is köszönet az Asus Magyarország Kft-nek.

jones965

Hozzászólások

(#1) akoska07


akoska07
nagyúr

Grat a laphoz.

Nem semmi cucc.

Az Amd a jövőbe mutat...De amikor az a jövő jelenné válna akkor az a jelen már régen a múlté... :DDD ....Na meg a horpadós ájemdééé

(#2) jones965 válasza akoska07 (#1) üzenetére


jones965
Modder

Köszi, igen én is örömmel konstatáltam a szolgáltatások bővítését. A monoblock-al is csak jó tapasztalataim vannak, már több gépben használtam, igaz az EK termékei, de mindig jobban teljesítettek, mint a sima cpu blokkok.

(#3) akoska07 válasza jones965 (#2) üzenetére


akoska07
nagyúr

Bitspower nagyon jól dolgozik (azóta is a dobozában van a lightning waterblock).
Ez az egyik legjobb "házasság" amit köthettek. :))

Ezek a monoblokkok nagyon jók és nagyon tetszenek.

Anno az MSI M7-re akartam venni.

[ Szerkesztve ]

Az Amd a jövőbe mutat...De amikor az a jövő jelenné válna akkor az a jelen már régen a múlté... :DDD ....Na meg a horpadós ájemdééé

(#4) jones965 válasza akoska07 (#3) üzenetére


jones965
Modder

A próba baba szerepét most éppen egy R5E tölti be az építésnél. :)

Na közben látom kiszerkesztetted. :P

[ Szerkesztve ]

(#5) akoska07 válasza jones965 (#4) üzenetére


akoska07
nagyúr

Szép ez a lap is.
Imádom. :)

Mit is jelent pontosabban a próbababa ?

Igen kiszedtem,mert csak az E10 lapra jó az a monoblokk. :)

Az Amd a jövőbe mutat...De amikor az a jövő jelenné válna akkor az a jelen már régen a múlté... :DDD ....Na meg a horpadós ájemdééé

(#6) h1mpi


h1mpi
nagyúr

Jó lett a bemutató, de a főcímben illetve a cikkben még pár helyen lemaradt a extrem(e) betű :)

[ Szerkesztve ]

Eladó egy használt HyperX Alpha Gamer füles - 9999 Ft

(#7) #45997568


#45997568
törölt tag

Szep cucc, jo teszt :K A lap is szep, Asus kezd javitani a poziciojan a szememben, majd ha lesz eleg alapanyagod akkor egy Ryzen-es buildet is varunk sok szeretettel :DDD

(#8) jones965 válasza akoska07 (#5) üzenetére


jones965
Modder

Sajnos ez a lap is dead, illetve egy pcie csatorna tápáramköre zárlatos, így letilt a lap. Egy rossz riser kábel pihenőre küldte. Mivel ez is E-ATX méretű, így ezért próbababa.

h1mpi: javítom, köszi. :)

(#9) krekk válasza jones965 (#8) üzenetére


krekk
tag

Én csak arra lennék kiváncsi hogy mi volt az a kifelejtett beállítás ami miatt nem indult 3600 felett a memória? :)

(#10) jones965 válasza krekk (#9) üzenetére


jones965
Modder

Vártam már valakitől ezt a kérdést. A memória időzítéseknél a Cr-t 1T-ről 2T-re, valamint mode 2-be állítottam.
Ma kitesztelem a ram beállítást, mert ezek elég random értékek, csak hogy fusson a teszt. :) Ettől több van mind a lapban és a ramokban.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.