2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

5. BRSZK RETROspection egy újonc szemével.

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nem akarom elhúzni mint a rétes tésztát, csak egy rövid áttekintéssel leírnám a tapasztalataim a rendezvényről és az egészet belengő retró feelingről.

Az előző kiállításokra sajnos nem tudtam eljutni most ötödjére viszont egyből kiállítóként jutottam el, ami azért is nagy szó mert bacsis egy őszinte srác és elmondta, hogy engem nem is akart igazából ott látni de több éves ismeretségünk miatt azért mégsem akarta ezt egyenesen így az arcomba tolni, hogy kopj le. :)
A lényeg, hogy végül ő és a többi vendég kiállító közös beleegyezésével meghívót kaptam az eseményre.

-1. nap
Bepakolás a kocsiba. Kár, hogy nem furgonom van, ott nem kellett volna ennyit legózni. Megtelt a kombi csomagtartója, a hátsó üléssor, de még az anyósülésre is kerültek holmik.

0. nap
Időben érkeztem a megbeszéltek szerint. Bacsis és kedves családja rögtön beinvitáltak (végre láthattam a BOSS főhadiszállását, srácok az valami elképesztő!!!), kávéval kínáltak. Megismerkedtem a többi kiállítóval, igyekeztem mindenkinek a nevét memorizálni, mert azzal sokszor hadilábon állok. Majd irány a tornacsarnok, felmértük a terepet. Bár bacsis az agy mégis frescho vette kezébe a dolgokat, hogy mi hol legyen és végül miután ezt kisakkozták, jöhetett a bepakolás. Timelaps videót is láthattatok az eseményről frescho jóvoltából. Késő estig tartott a gépek beüzemelése, hogy másnap minden jól menjen. Közben persze már ment a mókázás a Dyna Blasterrel ami egyébként vitte a prímet egész hétvégén.

Az én részlegem rögtön a bejárat mellett balra kapott helyet és amolyan szükségmegoldásként padokat kellett bevetni mert az asztalok elfogytak de végül így lett a tuti, két lépcsőben is ki lehetett pakolni a cpu, chipset, vga és az egyetlen hdd hűtőt (Himuro) így szemre sem volt akkora zsúfoltság.
A hozott tápegységekkel nem tudtam beüzemelni azt a néhány darab ventit amit szerettem volna, ehhez nagyban hozzájárult bacsis aki egy AT-s tápot adott kölcsönbe (és milyen igaza lett, azzal múkodott) és Alpi aki hozott nekem még molex to 3pin átalakítókat "köszire".

1. nap
Izgatottan vártam a nyitást és bizony már 10 óra előtt megjöttek az első fecskék akik igazi nyarat hoztak, ugyanis napsütéses idő várt ránk egészen a rendezvény végéig. Dávid a parkoltatónk (és biztonsági emberünk egyben) a kocsival érkezőket navigálta.
Az érdeklődők közt volt egészen apró kis poronyt és csoszogó idős bácsi is, volt aki egyedül érkezett de többen jöttek családostul is. Érdekes volt hallgatni, hogy kinek mi tetszett a legjobban az én szekciómban.

Az idősebbekből előtört a nosztalgia, tehát inkább a socket 370 / socket A volt a sláger, no meg s478 vonalon a Zalman tesók, amik közül is leginkább a full réz CNPS7000-Cu volt a beszéd tárgya. A "nekem is volt ilyenem" nagyon sokszor elhangzott. :D
A középkorúak igazából végigmentek egészen a PII-től a s105x-ig bezárólag minden darabon és talán ők kérdeztek a legtöbbet.
A fiatalabb generációt meglepte a régi hűtők érdekessége és változatossága, de inkább a ledes cumók voltak náluk a menők (főleg a Blue Orb FX) és az alaplap szaggató hatalmas darabok, mint az Orochi vagy a V10.
A (számomra) igazán izgalmas darabokra csak kevesen vetettek szemet de akik kiszúrták vagy kérték, hogy meséljek kicsit azoknak megmutattam például a Sythe NCU-2000-est, vagy az anno sokáig verhetetlen Coolink BAT1VS-t, vagy az egyetlen kompakt vízhűtőt az Akuatek Extreme FS92-t amit csak érdekességképp a 2006-os CeBIT-en mutattak be és még sosem látott procit az elmúlt 13 év alatt!

Hiába volt ugyan kirakva négy helyen is, hogy a kiállított tárgyakat a kedves látogatók ne tapizzák össze (persze akikkel beszélgettem és kíváncsiak voltak egy-egy darabra, kézbe lehetett venni), mégis voltak akik ezt figyelmen kívül hagyták és egy idősebb úr például úgy pörgette az Orochit, mint más a pizzalapot. Engem meg közben vert a víz...
Kisgyerekeknél a veszélyforrás a működő ventilátoroknál volt de szerencsére mindig felügyelet mellett voltak így biztonságban érzékelhették, hogy milyen teljesítményre is képes egyik másik példány 12V-ra kötve. :)

Legnagyobb meglepetésként az ért, hogy három olyan látogató is akadt aki volt annyira informált, hogy tudott az én részlegemről is valamint volt olyan jó fej, hogy felajánlásként hűtőt hoztak nekem! Emberek, ez egyszerűen elképesztő, hogy a mai világban van még aki önzetlenül akár csak egy darab fémet is ad egy vadidegennek mikor lassan már a levegő sincs igyé'. Sajnos nem volt időm elbeszélgetni azzal az úrral sem például aki motoros szerkóban érkezett és ha nem a kiállításon látom meg hanem mondjuk egy késdobálóban akkor behúzott nyakkal mertem volna csak elmenni mellette, de mosolyogva nyújtott át egy dobozos kis Acorp hűtőt és már ment is tovább.

Estére már összeállt bennem a kép, hogy azok akikkel volt szerencsém beszélgetni kicsit, mire voltak a leginkább kíváncsiak és voltak meglepő valamint vicces kérdések is, álljon itt néhány:
-Ez is a bacsisé?
-Melyik a legdrágább?
-Miért kezdted el gyűjteni ezeket, honnan jött az ötlet?
-Ezek mind hűtők?
-Ezeket mind használtad?
-Vízhűtés miért nincs?
-Van eladó darabod?
-Ez szerverbe való, vagy hol fért ez el?

Délutánra és a nap végére már voltam annyira felkészült, hogy bacsist helyettesítsem az ajtóban a vendégek fogadásakor, mert őt sokszor elszólította a kötelesség (TV, rádió, újságírók).
Kiemelném még, hogy bár nem szereti ha így nevezik mégis igazi "celeb" járt nálunk. Balázs (anno Mokó), aki a népszerű "Balázs világa" nevű Youtube csatorna atyja újabb meglepetéssel készült mert nem érkezett üres kézzel, így minden kiállítónak jutott egy-két darab hardver amiért csak egy köszit kellett mondani. Úgy gondolom mindannyiunk nevében mondhatom, hogy köszönjük Balázsnak és anyukájának akik eljöttek Miskolcról és jelenlétükkel is emelték a kiállítás hangulatát.

Szombat este a BRSZK szűk magja afterparty-ra volt hivatalos bacsisékhoz, páran bekarmoltunk kicsit, de legalább jobban ment az alvás. :)

2. nap
A vasárnap kicsit lazább volt, picit kevesebb volt a látogató, de ez mégis inkább csak a zárást megelőző néhány órára volt jellemző. Szép számmal akadtak akik az utolsó órában érkeztek és csak gyorsan körbe akartak szaladni, illetve csak egy-két dolgot szerettek volna megnézni.

Szerencsére vasárnapra már volt büfé az előtérben ahol a betévedt vándor ihatott egy kávét, vagy frissítőként vásárolhatott egy üdítőt. Ez szombaton még nagyon hiányzott szerintem a látogatók részéről.
Este hatkor megindult aztán az összepakolás és ahogy számítottam is rá, nekem picit nehezebb dolgom volt, mint a többieknek. Minden apróságnak megtalálni a saját dobozát, két óra alatt nem is végeztem volna, így a végén picit összecsaptam a dolgokat, de este nyolcra már összetetriszeztem a kocsiba minden holmit.
Alpinak innen is kösz még egyszer a segítséget a trógerkodásban. :R
Nyolckor kezet ráztam még mindenkivel aki a helyszínen volt és megkezdődhetett az új élményekkel teli hazaút már tervezgetve fejben a jövő évi kiállítást amire már szóbeli ígéretet kaptam, hogy ott lehetek majd még több hardverrel.

Elképesztő volt ennyi gyönyörű gépet, vga-t együtt látni. A memória nélküli radeon ha jól tévedek legalább annyira érdekes volt nekem, mint a dobozos voodoo5 5500, amit még soha nem láttam élőben.
Alpi egy igazi tuning őrült a MHz-ek megszállottja és egy nagyon jó arc csak hangosan horkol. :P
A PDA-s Gábor, BMW-s Tomi és Matyi személyében is közvetlen srácokat ismertem meg és "tanárúr" frescho-nak is megvan a maga egyénisége de jó kis társaság jött össze úgy gondolom. :)

FEOL cikk az eseményről és amiből nem maradtam ki. :)

Bacsis már jelezte, hogy készül egy ötletelős topic/bejegyzés, ahol mindenki megoszthatja a gondolatait, miként nyújthatna jövőre többet a BRSZK, miben tudnánk még fejlődni, mit látnának még szívesen a látogatók. Gyertek és adjatok tanácsot, osszátok meg a véleményeteket ti is!

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést és ha kint voltál Fülén akkor eltöltöttél néhány gondtalan órát a retró jegyében! :R
Találkozzunk ismét 2020-ban!

Hozzászólások

(#1) siti


siti
senior tag

volt vízhűtés? jövőre hozol nagyobbat? :D

Füle -> 9. BRSZK -> 2024. Június 22-23. (hamarosan beérjük a Fast and furious sorozatot)

(#2) cinemazealot


cinemazealot
addikt

Minél több ilyen beszámolót olvasok el, annál jobban fáj a szívem, hogy idén sem tudtam lemenni... :(

Na, majd jövőre! :)

(#3) frescho


frescho
addikt

Nekem azok a V blockok a kedvenceim, mert olyan túltervezett darabok.

https://frescho.hu

(#4) flymi válasza siti (#1) üzenetére


flymi
addikt

Volt tárlatvezetés ahol elmondtam miért maradt ki nálam a vízhűtés ((ordasi féle csináldmagad, karbantartásigényes, ha úszik akkor mindent visz, épített most (is) nagyon drága, kompaktnál ha pumpa megdöglik akkor kuka az egész)). Egyedül az Akuatek van most és volt is kiállítva.

De ha látok valami érdekeset akkor persze bővíteném a gyűjtit és majd bacsis ötletelős topicjában is meg fogom említeni mert többen is kérdezték tőlünk a kiállításon, hogy felajánlásokat természetesen elfogadunk legyen az egy hűtő vagy egy cpu, vagy egy régi vga. Én például kaptam egy ISA slotos Trident vga-t aminek úgy örültem mint majom a farkának, mert van ISA csati a s370 lapomon de sosem tudtam szerezni bele kártyát.
Szóval hardveres felajánlásokkal egészen nyugodtan meg lehet keresni bennünket, ha valakinek felesleges holmija van és úgy gondolja megállná a helyét, hogy azt mások is megtekinthessék.
Mondom, srác dobozos vadiúj kis Acorp hűtőt adott és már raktam is ki a többi közé, de ugyanígy kikerült egy kommerszebb AC Freezer 7 is, de szó se róla nem volt meg a gyűjteményemben.

cinemazealot: Jövőre még jobb lesz ezt talán nem túlzás kijelenteni. Május közepére már most kérheted a szabit! ;)
Vasárnap már volt büfé is, jövőre már indulásnál is lesz remélhetőleg.

frescho: Nekem azok a V blockok a kedvenceim, mert olyan túltervezett darabok.
-> A hőcsövek megjelenésével már csak azok száma és a körítés változott. A Cooler Master meg mindig is élen járt a különleges dizájn darabok terén.
Tervben van még pár monstrum beszerzése, de jövőre már vihetek más holmit is magammal legalábbis a főnök ezt mondta. A jövő évi rendezvényre már nem fogok ennyi hűtőt kivinni az tuti. A 100+ darabot szeretném leredukálni olyan 60-70 darabra, hogy más is elférjen mellette.

[ Szerkesztve ]

/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///

(#5) bacsis


bacsis
Közösségépítő

Köszönöm, hogy megosztottad az egész banzájt a te szemszögedből nézve is, jó volt olvasni :) :R

(#6) flymi válasza bacsis (#5) üzenetére


flymi
addikt

Voltak meglepő kérdések. A legdurvább tényleg az volt mikor egy srác megkérdezte, hogy ezek is a te cuccaid-e! :DDD

/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///

(#7) iday


iday
aktív tag

Volt még egy Voodoo5. ;)

3dfx & AMD & ATI forever! http://iday.hu

(#8) bacsis válasza flymi (#6) üzenetére


bacsis
Közösségépítő

Tőlem is sokan kérdezték, mind a két nap vagy 8-10-en biztosan... Olyankor mindig elmondtam, hogy csak az x86 vonal meg a procik... Meg a lanparty sarok... Meg a gázplazma sarok...
Szal én már ezt a részét megszoktam :))

(#9) Nemo1 válasza flymi (#4) üzenetére


Nemo1
tag

Szia!

Köszönöm a jellemzésem :C
Azért remélem, hogy csak a motoros szerkom dobta így meg az imidzsem... :)

Én a kiállításra "haza" mentem... ahogy mondani szokták nekem ami abban a teremben volt, az mind "meg volt".
A gépeken vagy tanultam, vagy dolgoztam...
Tetszett, hogy Bacsis ahogy beléptem a terembe rögtön ott termet, hogy egy gyors "tárlat vezetést tartson" nekem.
Mondtam is neki, hogy számomra ez nem szükséges... :)

A ventit pedig szívesen adtam, láttam ez még hiányzik a gyűjteményedből ;)

Nekem is van még jó néhány "antik" dolgom, igyekeztem mindenből korszakból, el-el tenni egy-egy komplett gépet, vagy alkatrészt :)

Örülök, hogy ott lehettem, és örülök, hogy találkoztunk.
Legközelebb ígérem, lesz időnk beszélgetni is egymással...
És egy DOOM-ra én is be nevezek... ;)

A motoros:
Péter

(#10) flymi válasza iday (#7) üzenetére


flymi
addikt

A te csomagtartódban?
Mintha rémlett volna valahonnan h neked van Priusod. De javíts ki ha tévedek. :U

Nemo1: Köszi még egyszer! :)
Nekem anno inkább a prehistoric/ supermario/ gta/ carmageddon/ PoP/ screamer/ revolt/ fifa02 és cs voltak a kedvencek, persze a wolfenstein meg a doom sem maradt ki de multiban sosem voltam valami jó. :))

[ Szerkesztve ]

/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.