2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Portfolióm teljesítménye 090117

Írta: | Kulcsszavak: részvény . tőzsde . zuhanás . vérengzés

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Asszem néha készítek ilyen heti összegzést és leírom a hét tradejeit néhány megjegyzéssel megfűzserezve. Ebből is lehet vmit tanulni, remélem.

Szal, az utolsó hét nem volt a legjobb, az aktuális tőkém 2,1%-át sikerült elvesztenem, ez a kezdőtőkét nézve kicsit kevesebb, mint 2%-ot jelent. Bármennyire is egyszerűnek hangzik a heti 1%, mert tényleg annak hangzik, azért örülnék, ha vki mutatna nekem egy olyan hedge fundot, aki erre képes hosszabb időtávon, mert akkor asszem inkább oda fektetem a pénzemet. ;)

A hét tradejei:

előző hétről áthoztam a GME-t, 26,15-ért vettem, mert úgy látszott, hogy egy emelkedő háromszögből (aminek a felső éle egy fibo-szint volt 26 USD-nél) kitört emelkedő forgalommal. Ebből hétfőn 25,76-nál kistoppolódtam (1,5% bukó).

01.12-én HOLX vétel 11,4-ért, mert réssel és nagy forgalommal esett előző nap, 11,35 volt a 38,2%-os fibo-szint, amikor átment rajta (pre-marketben, amit utálok), vettem, eladás 12,9-ért (100%-os fibo-szint 12,96 volt), végülis daytrade (13% nyerő).

01.12-én ILMN vétel, mert az előző napi 15 perces charton szokatlan vételi erő megjelenését véltem felfedezni :D (nagy forgalom a nap végén egy több napos korrekció alján, a smart money vmire készülődik), 23,59-ért, majd másnap amikor úgy láttam, hogy bejön a számításom még vettem 24,7-ért. Harmadnap kistoppolódtam 25,35-nél, a 15 perces charton látható konszolidáció alá tettem a stoppot (4,9% nyerő a tőke 20%-ával). A következő napon majd megőrültem, amikor láttam, hogy a részvény kitört és 28 felett zárt, az ezt követő napon pedig elment 30-ig. Ezért kell kifejlesztenem egy normális kilépési stratégiát, mert ami most van az arról szól, hogy minél hamarabb realizálni a minél nagyobb nyereséget, ami általában korai kistoppolódáshoz vezet.

01.13-án JASO vétel 4,05-ért, 4 volt a támasz, a részvényt úgy vettem meg, hogy közben az ILMN chartját bámultam (ami épp 24 körül volt, tehát vhogy így összekevertem a kettőt). Amíg az ILMN emelkedett, addig a JASO esett, de kicsit későn vettem észre hogy mi az ábra, végül 3,88-nál adtam el (4,2% bukó). Ez a trade szimplán a nemodafigyelésnek, kapkodásnak, végülis pancserságnak köszönhetően lett bukó (bele sem ugrottam volna, ha a JASO chartját nézem, mert az első perctől kezdve esett).

Itt kezdődtek a gondok, elkezdtem a bottom-fishinget, mert arra számítottam, hogy hamarosan fordul a piac, ami egyébként totális idiótaság, meg egyébként is, a korábban kitalált taktikámhoz semmi köze. Érdekes egyébként, a watchlistemen volt egy csomó részvény, de egyik sem jelzett vételt (talán nem véletlenül, mert az egész piac esett, és ezt illett volna figyelembe vennem), ekkor kezdtem el másfelé nézelődni, és vásároltam bele ezekbe. Talán máris kényszeresen tradelek? :D Az durva lenne ennyi idő után.

01.13-án vettem CSC-t 37,35-ért és BAC-ot 11,16-ért. Mindkettőből kistoppolódtam, a CSC-ből másnap 36,59-nél (2,1% bukó), a BAC-ból még aznap 10,94-nél (2% bukó). A CSC-t azért vettem meg, mert úgy láttam az órás grafon, hogy a 37 USD volt az ellenállás (de a forgalom nem erősítette meg), a BAC-ot meg azért, mert brutál volt a forgalom, és arra számította, hogy ez lesz az alja pár napos időtávon. :D Elég nagyot tévedtem.

01.14-én és 01.15-én folytattam a bénázást. Megpróbáltam eltalálni a piac és az olaj alját. SSO-t vettem 22,75-ért, USO-t 30,55-ért. Úgy gondoltam, hogy a piac alja a DJIA 8150 pontja körül lesz, az olaj meg 35 USD alá nem esik be. A nap végére mindkettővel nyerőben voltam (3-4%), és még örültem is magamnak mert az SSO-val szinte tökéletesen eltaláltam a mélypontot (ami 22,66 volt). DE másnap kistoppolódtam belőlük 22,26-nál (2,2% bukó) és 29,83-nál (2,4% bukó).

Ezen mostantól változtatok, 3%-os nyerőből nem fogok 2%-os bukóba átmenni.

Ezután jött a poén.
01.15-én miután kistoppolódtam az SSO-ból, vettem SDS-t, ami az SSO-nak pont a tükörképe (duplashort SP500), 82,24-nél. Korán vettem SSO-t, aztán későn SDS-t. A piac esett, és így az SDS-em emelkedett, elment 84,9-ig (ismét 3% nyerő), majd innen feltámadt, amikor a DJIA megérkezett a 8000 ponthoz, az SP500 pedig a 820-hoz (korábbi támasz). Ez a kettős támasz már elég volt arra, hogy megforduljanak a dolgok. Én ezt éreztem is, tudtam, hogy így lesz és igen erősen vaciláltam, hogy mit csináljak, de az SDS-t mégsem adtam el ott, akkor a nyerőben. Ehelyett bukóban zártam, 80,59-nél stoppolódtam ki (2,1% bukó). :D

01.15-én még vettem FXE-t 131,05-ért (long euró), mert az EURUSD a korábbi ellenállásához érkezett, innen vissza kéne pattania, vettem ALGT-t 38,29-ért, elég nagyot zuhant az utóbbi két hétben, és előző nap megjelent egy komoly vételi erő (gyertya+forgalom), bár a nap folyamán nem tudott átmenni a 40 USD-n (42 és 43 között van egy rés). És vettem UFI-t 2,43-ért, amikor kitört 2,4 fölé, legalábbis úgy tűnt, de ott megállt az emelkedés, percekig nem történt semmi, ami nem éppen az amit elképzeltem, úgyhogy el is adtam 2,41-ért (jól tettem), a részvény bezuhant 2,22-ig.

Szóval, mint látható van mit kijavítani.

Ez a türelmetlenség dolog még mindig itt van és elég nehéz kiiktatni. Azokon a heteken, amikor előre eltervezett trade-eket valósítottam meg, nagyon szépen teljesítettem, de ezen a héten ezekkel a "beleugrok, majd lesz vmi" tradekkel csak buktam, ezeket ki kell iktatni.
A másik a kistoppolódás, amire most megalkottam egy szabályt, amit mostantól megpróbálok betartani.
Tehát, általában olyan tradekbe megyek bele, amiknél a stoppom maximum 5%-kal a belépési pont alatt van, de ez is ritka, általában 2-3% szokott lenni. A szabályok:

3% nyerőben feljebb hozom a stoppot 1%-kal (ha nem tud 3% fölé menni és onnan visszaesik, akkor már b@szhatom).
5% nyerőben felhozom a belépési ponthoz (ha onnan visszazuhan, akkor vmi nem stimmel).
10% nyerőben felhozom 5%-ra.
15% nyerőben felhozom 10%-ra, és így tovább.

Azért hogy ne legyen totálisan mechanikus a dolog, és tegyük fel a stoppot mondjuk 32 USD-re kéne tennem, ami jelenleg egy erős támasznak tekinthető, akkor leengedek még 1%-ot vagy pár centet, mert szeretik kiütögetni a stoppokat, ez a tőzsdecápák szokása, úgyhogy én is hozzászoktam. :D

Hozzászólások

(#1) Hedgehanter


Hedgehanter
őstag

Megneztem a reszvenyeket de nem tudtam rajonni miert veszed oket... :U

(#2) fLeSs válasza Hedgehanter (#1) üzenetére


fLeSs
nagyúr

még le sem írtam, hogy mi alapján veszek, szal nem csodálom. :D
ha majd úgy látom, hogy hosszabb távon is nyerő a stratégia, akkor leírom.
tegnap nem vettem semmit, a watchlistem nem jelzett vételt. eladtam az FXE-t (eur long) és ennyi volt a tegnapi nap. :D shortolni még nemtok a számlámmal.
az ALGT és a beopatott részvény még megvan. az ALGT-nek sztem egy kis piaci löket hiányzik, mármint az kéne, hogy emelkedjen a piac. de végülis mind1, lehet nem lesz belőle semmi. a stoppom már a beker árnál van, szal max a tranzakciós költséget bukom el.

[ Szerkesztve ]

"I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."

(#3) fLeSs


fLeSs
nagyúr

BK-t kellett volna vennem 20-nál, de pre-marketben fölément, én meg ezt utálom, úgyhogy nem vettem.

"I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."

(#4) fLeSs


fLeSs
nagyúr

az ALGT ennyi vót.

"I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."

(#5) JoeYi


JoeYi
őstag

no mia aheti fejlemény?

(#6) Hedgehanter válasza JoeYi (#5) üzenetére


Hedgehanter
őstag

Meglepodnek ha + lenne... :(

(#7) shaft72


shaft72
tag

Na egész jól haladsz!

Volt egy pár jó húzásod, a HOLX-hez gratulálok például. ILMN-nél a stop miért nem 23.26 alatt volt? Vagy a bid/ask miatt szívtad meg? Nem semmi, én is dühöngtem volna.

Amit leírsz, az teljesen helyénvaló. Az ember pontos, tervezett trade-ekkel apránként építgeti fel a tőkéjét, mígnem rájön, hogy mekkora jó, tévedhetetlen király. Aztán egyszercsak bebukja az egészet 1-2 nap alatt és kezdődhet minden elölről, köszönhetően az emberi érzelmeknek. Nagyon észnél kell lenni és alázattal kell hozzáállni a dolgokhoz. A :D jel itt elkerülhetetlenül a veszteséghez vezet.

Jövő héten én is kezdem élesben...

(#8) shaft72


shaft72
tag

Fú gyerekek :D

Hát már lassan egy hete trédelek élesben, azt kell mondjam, nem sok köze van a demózáshoz. Ahogy elönt az adrenalin egy pozi berakásakor, a pulzusod 180, ahogy elköveted az első faszságokat amik már tényleg vérre mennek, nos, ezek adják az igazi leckéket és nem a demó. A hét elején 4%-ot sikerült vesztenem, kétségbeestem, túlparáztam, minden hibát, amit lehet, elkövettem. Most már talán sikerül túljutni a kezdeti parahullámon és kifejleszteni egyfajta "leszarást" a pozikkal kapcsolatban, legalábbis amikor van egy megindokolható pozíciód, azt kell tudnod tartani vesztőben is, mert ha kistoppolsz, az gáz. Jelenleg -0,7%-on vagyok ami több mint jó így első héten. :))

Remélem nektek is sikeres hetetek van/volt!

(#9) Dany007 válasza shaft72 (#8) üzenetére


Dany007
veterán

az kemény... :)
Én is valahogy így képzelem. Viszont amíg demóban se vagyok képes tartós profitot elérni, addig szerintem nincs értelme élesben próbálni. próbálnom.

Viszont ha a demóban sikerül kikísérletezni egy működő stratégiát, akkor azt kell tartani élesben is. Szerintem.

(#10) shaft72 válasza Dany007 (#9) üzenetére


shaft72
tag

Az a nehéz benne, hogy ami működött a múlt héten, már nem biztos, hogy működik ezen a héten is. Ma is mindenki beszakadást várt a piacokon, erre minden index úgy felfröcskölt hogy csak néztem. Nagyon tudni kell elkerülni a felesleges beszállásokat, és nagyon nehéz ilyenkor - a para miatt - pozícióba lépni, mert amíg demón lazán bedobsz egy pozit, ez itt tényleg a te pénzed. Így hát sok trédet "kihagysz" ami egy idő után az agyadra megy és végül csak belépsz. Az embert annyira képes behúzni a tőzsde hogy képes saját magát meghazudtolva teljesen ésszerűtlen pozíciókat betenni. Pl. tegnapi 39.90-re limitált áras olaj futures buyom helyett, amit már egy hétre előre elterveztem és amivel retkesre kerestem volna magam, a pillanat hevében shortot tettem be, amit hülye módon 40.30-on kivettem, a bukást ki lehet számolni aki ismeri :D Kicsit hasonlatos így az elején a dolog ahhoz az emberhez, aki minden nap megy a kocsmába és beleveri az összes pénzét a nyerőgépbe és amikor megkérdezik miért, nem tudja a választ. A tőzsde egy iszonyatos pszichológiai harc magad ellen és biztos kapok még egy-két pofont amíg rájövök a dolgok nyitjára... No de talán erről majd firkantok valamit a blogomban...

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.