2019. június 16., vasárnap

Gyorskeresés

Feljegyzés 090307 (S&P 500 és Dow Jones index)

Írta: | Kulcsszavak: S&P 500 . Dow Jones . index . tőzsde . részvény . technikai . elemzés

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

"Azt kereskedd le amit látsz és ne azt amit gondolsz"
"A piac mindig azt teszi amit vársz de a legváratlanabb módon"

Olvasgatva a külföldi blogokat, híreket az utóbbi pár hétben mindenki sejtette, hogy jön az esés, az indexek új mélypontokat fognak ütni (legalábbis én már jópár hete megírtam ezt), de mindenki másként képzelte el ezt a lejtmenetet. Az emberek hiányolják a piacról a félelmet, a pánikot, már nincs meg az a volatilitás mint tavaly októberben/novemberben, szimpla lecsorgás van (és egyesek szerint ez még félelmetesebb, mint a pánik). Pedig a pánik nagy valószínűséggel jelezné a piac alját. Én csak néhány hónapja kereskedek, ezért nem tudom, hogy az előző medvepiacok alján pl. 2003-ban milyen volt a hangulat, mikről beszéltek az emberek, de állítólag a mélyponton már a totális reménytelenség az úr, senki sem bízik a feltámadásban, még további esést vár. Ez továbbra is hiányzik a piacról, jelenleg még sokan reménykednek. A félelmet mérő VIX index pl. sehol sincs a tavaly októberi/novemberi csúcsokhoz képest.

Véleményem szerint a pánikra nincs értelme várni. A hosszútávú befektetők valószínűleg már tavaly év végén kitáraztak így a jelenlegi piacon már nincsenek jelen a valódi vevők/befektetők, az irányt a shortolás és a shortosok időnkénti hirtelen pozíciózárásai irányítják, ezért a pánik el fog maradni. Mindenki a pánikra vár ezért nem lesz belőle semmi.

A tavaly októberi 10-i "jóslatom" nagyjából bejött, ott volt egy visszapattanás, de a piacnak még arra sem volt ereje, hogy a korábbi trendcsatorna alsó trendvonalát visszatesztelje.
Akkor ezt írtam: "Utána? Talán újabb mélységbe megy a Dow. A 7500-8000 pontos ellenállás nagyon fontos, alatta légüres tér van szóval jobb, ha odáig nem esik be az index."

És beesett, jelenleg pont a légüres térben tartózkodik az index, így hát senki sem tudja, hogy hol a vége. Én azért próbálok lehetséges aljakat keresni, ehhez azonban egy hosszútávú, 1994-ig visszanyúló grafikont kell elővenni. Itt most két grafikon következik, a DJIA-é és az S&P 500-é. A technikai elemzést előtérbe helyezők az S&P 500-at veszik alapul, de figyelembe kell venni, hogy a média a Dow Jones indexet nyomja, ezért nagy valószínűséggel a befektetők (kicsik és nagyok egyaránt) ezt tartják mérvadónak.

Mint tudjuk, a korábbi ellenállásokból lesznek a támaszok és a támaszokból lesznek az ellenállások. Azt is tudjuk, hogy minél régebbi egy támasz/ellenállás, annál kevésbé erős. Stan Weinstein könyvére visszautalva azok a cégek számítanak a legjobb vételnek, melyek új csúcsra mennek, és így nincs előttük ellenállás, azaz töretlenül menetelhetnek felfelé. Megfordítva ezt azokat a cégeket (és indexeket) érdemes shortolni, amik előzőleg a felfelémenet közben a legkevesebbszer ütköztek akadályba.

Észre kell venni, hogy az amerikai indexek olyan területre léptek, ahol egy darabig nincsenek igazi támaszok (korábbi ellenállások), 1982-től (egy hosszú konszolidációt követően) 2000-ig töretlenül, lényegi bázis kiépítése nélkül emelkedtek (tehát végig a bika volt az úr eltekintve néhány "botlástól", pl. 1987-től).

Az S&P 500 és a DJIA:

Az S&P 500-on a következő gyenguska támasz éppen ott található ahol most járunk, 660-680 környékén. Ezután viszont elég nagy távolságot kell megtenni a következő támaszig, ami 480-500 pont körül található. Az még további 27-30% esés.

A DJIA-n jelenleg két támasz között tartózkodunk, a következő 5800-6000 körül van, ami további ~10% esést jelent. Az ezt követő támasz pedig a 4000 pont, ami a jelenlegi szintekről további 40% mínusz.

Figyelembe véve a jelenlegi szintekhez közeli támaszok gyenge mivoltát a rosszabbik eshetőség valószínűbbnek tűnik, márha egyáltalán ezek a '90-es évekbeli támaszok jelentenek valamit, mert könnyen lehet, hogy teljesen máshol következik be a piaci forduló (mondjuk egy kerek számnál).

Mindenesetre az extrém túladottság már most jellemző az indexekre, ezért a shortokkal érdemes óvatosan bánni (én egyet kivéve az összeset zártam pénteken), ugyanis a lecsorgás olyan szintű, hogy még egy kis oldalazásra sem futja a bikáktól, ezért lényegében az egyre valószínűbb visszapattanásnak nem lesz ellenállása egészen 8000 pontig (a 7000-7100 körüli ellenállás nagyon gyenge, mert alig pár napot volt ott az index), ami már a jelenlegi szintekről is 21%-os emelkedést valószínűsít (és ismerve ezt a piacot ez baromi gyorsan fog lezajlani). Ez mondjuk egyes bankok részvényei esetében akár 2-300%-os emelkedést is jelenthet, ugyanis a bankosrészvényeket shortolják a legtöbben, így egy esetleges short squeeze ezeket dobná fel a leginkább. Én megpróbálok majd ott lenni... :D

Hozzászólások

(#1) Agyzuzo


Agyzuzo
(PH! kedvence)

Jó meglátások! Én is hasonlóra számítok a héten, persze ettől függetlenül előítéletek nélkül fogok kereskedni, hiszen "Trade what you see". :D Szóval ha mégis esnénk, azért mehet az a short. =)

Listen up, maggots. You are not special. You are not a beautiful or unique snowflake. You're the same decaying organic matter as everything else. ::: http://meatytears.hu :::

(#2) fLeSs válasza Agyzuzo (#1) üzenetére


fLeSs
(PH! nagyúr)

van GLD-m, amit akkor vettem, amikor 900 volt az arany (alig pár percig :D )
AMZN short 65-ért és BK long 16,67-ért (péntekiek). BK shortomat pont előtte zártam.

te USA-ban kereskedsz?

[ Szerkesztve ]

(#3) fLeSs


fLeSs
(PH! nagyúr)

[link]

ez egy kép a szentiment változásáról az utóbbi 1 hónapban. ez az átlagtőzsdések véleményét tükrözi, márpedig az átlagtőzsdés az az, aki általában veszít. :D
még nem értük el az extrém bearish hangulatot, ha majd elérjük, valszeg ott lesz a piac alja.

[ Szerkesztve ]

(#4) Agyzuzo válasza fLeSs (#2) üzenetére


Agyzuzo
(PH! kedvence)

Arany long pedig elég fincsi lett volna, ha mered tartani az 1000 dolláros álomhatárig. :D

USA-ban jaja, arannyal, olajjal, a nagyobb indexek határidős változatával (de főleg SP500-al) és olykor opciókkal (bull és bear spread-ek, néha egy-egy iron condor). Viszont én maximálisan intraday-ben nyomom, nem tartok meg pozíciót, zárás előtt mindig zárom.

Részvényt én inkább csak értékállóság miatt vennék, mert alapvetően scalpie vagyok. :)

Listen up, maggots. You are not special. You are not a beautiful or unique snowflake. You're the same decaying organic matter as everything else. ::: http://meatytears.hu :::

(#5) fLeSs válasza Agyzuzo (#4) üzenetére


fLeSs
(PH! nagyúr)

arany longot pár napja vettem, akkor volt 900. most talán újra felnyomul 1000-ig, főleg ha a részvénypiac esni fog.

a BK longomat lepasszoltam, mert a BK-tól többet vártam mára, elég gyengus a felpattanás.
AMZN shortom mellé a YHOO-t is megshortoltam. és a V-t. :D
szerk: és a WFC-t és a BBY-t. és a BA-t :D

[ Szerkesztve ]

(#6) shaft72


shaft72
(tag)

Olajat figyeljétek ma gyerekek.

(#7) Agyzuzo válasza shaft72 (#6) üzenetére


Agyzuzo
(PH! kedvence)

Maj' inkább holnap, nagy jedi mester. :D

Listen up, maggots. You are not special. You are not a beautiful or unique snowflake. You're the same decaying organic matter as everything else. ::: http://meatytears.hu :::

(#8) shaft72 válasza Agyzuzo (#7) üzenetére


shaft72
(tag)

'csögláda :D

Na szóval igen, holnap crude oil inventories, ha tovább csökkennek a készletek, meglehet az ötven. Ellenkező esetben a negyven. :P

(#9) fLeSs válasza shaft72 (#8) üzenetére


fLeSs
(PH! nagyúr)

mit kellett rajta látni? shortolom 48 USD-ről az USO-n keresztül.

(#10) shaft72 válasza fLeSs (#9) üzenetére


shaft72
(tag)

That is a wise move!

Kíváncsi vagyok, 42-nél megyünk-e lejjebb, ott van az uptrend alsó vonala.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.