2022. november 30., szerda

Gyorskeresés

Csernobil 2019. Az HBO minisorozata; csak 18 éven felülieknek !

Írta: | Kulcsszavak: Csernobil . film . sorozat

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Csernobil
/Chernobyl/
angol film, 5x60 perc, 2019.

Az HBO és a Sky minisorozata az emberiség történetének legsúlyosabb, ember által előidézett katasztrófáját, illetve az orosz tudósok Európa megmentéséért folytatott drámai küzdelemét dolgozza fel. 1986. április 26-án hatalmas robbanás rázta meg a Szovjetunió tagállamában, Ukrajnában működő csernobili atomerőművet. A radioaktív felhő beterítette Kelet-és Közép Európát, Skandináviát és egyes nyugat-európai országokat. A főbb szerepeket Jared Harris, Stellan Skarsgård és Emily Watson alakítja.

STÁB:

Johan Renck
Rendező

Craig Mazin
Forgatókönyvíró

Hildur Guðnadóttir
Zene

és még sokan mások...
 
SZEREPLŐK:

Stellan Skarsgård
Emily Watson
Fares Fares
James Cosmo
Barry Keoghan
Jared Harris
Sam Strike
Michael McElhatton
David Dencik
Adrian Rawlins
Jessie Buckley
Jay Simpson
Michael Socha
Jamie Sives
Sam Troughton
Adam Nagaitis
Caoilfhionn Dunne
Karl Davies
Gerard Kearns
Hilton McRae
és még sokan mások...

"A csernobili katasztrófa megmutatta a világ szemében a diktatúra gyengeségeit, felszínre hozta a túlzott kommunista bürokrácia és protokoll értelmetlenségét, és nem utolsó sorban a tekintélyelvű berendezkedés által kitermelt naivitást, félrenézést és a cselekvésképtelenséget.

A sorozat legnagyobb erénye, hogy ezt, a katasztrófa eszkalálódását elősegítő rendszert domborítja ki. Főhőseinek pedig azokat a kutatókat teszi meg, akiknek az észérveire nem, vagy csak késve hallgatott a politika, és akiknek szembe kellett szegülniük a pártvezetéssel ahhoz, hogy egy minden társadalmi szabályt szükségszerűen felülíró katasztrófánál ne csak a politikai érdekek domináljanak." Csatlós Hanna, hvg.hu

Magyar feliratos előzetes (18 éven aluliaknak nem ajánlott!)

No, de vissza a hvg-s kritikához:

"A másik gond, hogy a katasztrófasorozat az első három részben gyakorlatilag nem nagyon tesz mást, mint felmondja a leckét Csernobilból. A mondatok tankönyvszagúak, és bár érezhető, hogy Mazin nagyon felkészült, de a sok információ a párbeszédek kárára megy. A gondolatok időnként ismétlődnek – a szánkba rágják például, hogy a csernobili grafittűz „nem olyan tűz”, amit vízzel el lehet oltani –, a dialógusok didaktikussá válnak. Pedig valószínűleg a sorozat akkor is működne, ha nem hallanánk kiselőadást az urán 235-ös izotópjáról."

Nekem pont ez tetszik az eddig látott két epizódban. Érthetővé teszi a felfoghatatlant, azt, hogy hogyan is lehetett pár ember kezében egy egész kontinens, Európa jövője és sorsa. 1986-ban már gondolkodó emberke voltam. Emlékszem a naív Pest környéki zavarra amit a hírek és a tragédiával kapcsolatos információk csepegtetése okozott. Később, a '90-es évek közepén látogatást tehettem a Paksi Atomerőműben a tanáraimmal és osztálytársaimmal. Bár még nagyon fiatal voltam, azért döntöttem úgy, hogy belépek, mert a magam szintjén válaszokat kerestem a bennem akkor már tíz éve cikázó kérdésekre. Tudásmorzsákat szedegethettem a "dologról", az incidensről, amiről az oroszok mélyen hallgattak.

Nekünk Gorbacsov, Gorbi egyszerre volt a peresztrojka és glasznoszty, az új szelek, a "változás szelének lovagja", egyszerre a posztszovjet, ténylegszabadszovjet, másodhullámban érkező invázió gátja, talán Csernobil hőse, a magyar függetlenség reménye. ...a ködölt hétköznapi beszélgetéseink egyik témája.

Én akkor, a módszervál(tozta)tás környékén éreztem először, hogy a kis országunk két nagyhatalom, két birodalom közé szorulva, ékelve, ékelődve vár, zavartan pislog a nagyokra. Emlékszem a napjainkra, amikor a tv-ben, az MTV-n Depeche Mode-ot, Madonnát, RUN DMC-t, Iron Maident, Scorpionst, BonJózsit néztünk-hallgattunk, mindent ami új, majd a nyitott ablakhoz rohantunk a szovjet MIG-ek pilótáit lesni, hiszen olyan alacsonyan repkedtek és úgy fordultak a házunk felett, hogy azt is látni lehetett, melyik "szása" a bajuszos és melyik nem.

A sorozatban, a reaktor oltása közben látható MI harci helikoptereket már korábbról ismerhettük. Égi táncuk addigra a hétköznapjaink, beszélgetéseink és gyermeki fantáziánk része lett, belénk égett, hangjuk ma is bennem visszhangzik, ismerősen, és durva, de barátságosan cseng. Ahogyan a díszlet, az akkori épületek szürkesége és sivársága is. ...ez utóbbiak inkább ismerősek mint barátságosak.

A fiatalabb nézőket biztosíthatom arról, hogy a díszletet és jelmezeket nagyon-nagyon eltalálták az alkotók. Engem maximálisan visszavitt a '80-as évekbe;
10/10. Srácok, ez tényleg ilyen volt.

Az akkori magyar sajtóvisszhang egy példája:

"Moszkvai sajtóértekezlet a csernobili balesetről
Tolna Megyei Népújság, 1986. május 7.

Anatolij Kovaljov, a Szovjetunió első külügyminiszter-helyettese kedden fogadta Hans Blixet, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) svéd nemzetiségű vezérigazgatóját, aki hétfőn a szovjet kormány meghívására érkezett Moszkvába.
Hans Blix látogatását vasárnap a szovjet tévéhíradó már előzetesen bejelentette.
A tárgyilagos hangvételű eszmecserén részt vett Leonard Konsztantyinov, az IAEA szovjet vezérigazgatóhelyettese, Morris Rosen, az IAEA nukleáris biztonsági osztályának amerikai igazgatója és Vlagyimir Petrovszkij, a szovjet külügyminisztérium kollégiumának tagja.

*

Tovább tart a Csernobili Atomerőműben április 26-án bekövetkezett baleset okainak pontos felderítése, a további súlyos következményekkel már nem fenyegető szerencsétlenség folyományainak felszámolása. Erről a tevékenységről számoltak be kedden Moszkvában megtartott sajtóértekezletükön a baleset kivizsgálására létrehozott szovjet kormánybizottság tagjai, akik egyenesen a baleset körzetéből érkeztek a Szovjetunió Külügyminisztériumának sajtóközpontjába.

Borisz Scserbina miniszterelnök-helyettes, a bizottság elnöke közölte, hogy a szakemberek még nem fejezték .be a vizsgálatot, még nem készült el a bizottság jelentése, amelynek összeállításához további alapos kutatásokra van szükség. A baleset jelenleg feltételezhető legvalószínűbb oka az erőmű negyedik blokkjában bekövetkezett vegyi robbanás. Ennek következtében nagy mennyiségű sugárzás szabadult el.
A szerencsétlenséget követően azonnal megkezdődtek a mentési munkálatok. Az atomerőmű harminc kilométeres körzetéből kitelepítették a lakosságot. A lakóhelyükről távozni kényszerültek többsége kijevi családoknál lelt ideiglenes otthonra. A baleset során két ember veszítette életét. Egyikük a testfelülete nyolcvan százalékát elborító súlyos égési sérülésekbe halt bele, a másik személy halálát pedig a robbanásnál lezuhanó tárgyak okozták. A baleset során 204 ember kapott sugárfertőzést, s közülük tizennyolcán vannak súlyos állapotban. Április 28. óta mindannyiukat Moszkvában kezelik, s minden, az orvos- tudománynak jelenleg rendelkezésére álló eszközt felhasználnak megmentésükre. A gyógyító munkába két neves amerikai szakember is bekapcsolódott — Gale professzor, a csontvelőátültetés szakértője és Taraszaki professzor, világszerte ismeri immunológus.

Borisz Scserbina beszámolt arról is, hogy a megsérült energiablokk jelenleg lefojtott állapotban van, ami azt jelenti, hogy megszűnt az erőmű rendes működésénél az energiát szolgáltató mag- hasadási láncreakció. Ennek megszüntetése automatikusan történt, ahogyan azt a balesetvédelmi rendszer biztosítja. A radioaktivitás csak a reaktor szigetelésének részleges sérülése következtében jutott a szabadba. A másik három reaktoregységet tartalékba helyezték. Jelenleg 150 ember tart állandó ügyeletet az atomerőműben, ellenőrizve a berendezések állapotát. Az első két energiablokk bármikor újra kezdheti a termelést, míg a sérült résszel szomszédos harmadik blokk esetében alapos műszaki felülvizsgálatra lesz szükség az újraindítás előtt.

A kormánybizottság elnöke szólt arról is, hogy a szerencsétlenség következményeinek felszámolására tett intézkedések eredményeként Csernobil körzetében normalizálódnak a sugárzási viszonyok. Az atomerőmű közvetlen közelében a kezdeti 10 —15 milliröntgen/óra sugárzási érték már felére-harmadára csökkent. A rendszeres ellenőrző mérések tanúsága szerint Ukrajnában, Belorussziában és Moldáviában a radioaktív szennyezettség mértéke nem lépte túl azt a normát, amelyet a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is a Szovjetunió Egészség- ügyi Minisztériumának szabványai még veszélytelennek minősítenek.

Jurij Szedunov, az állami hidrometeorológiai szolgálat vezetőjének helyettese kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a szovjet szakemberek értékelése, méréseik eredményei szerint a Csernobilből származó sugárzás sem a Szovjetunió távolabbi vidékein, sem a környező országokban lakó emberekre nézve nem jelent veszélyt.

Andronyik Petroszjanc, a Szovjetunió Atomenergetikai Állami Bizottságának elnöke elmondta, hogy folytatódik az atomerőműveknek kiemel- kelő szerepet szánó szovjet energetikai program végrehajtássá. Emlékeztetett arra, hogy az atomerőművekkel baleset több országban, így az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is történt már. A mostani szerencsétlenség is arra figyelmeztet, hogy az atomenergiával, mint új energiaforrással nagyon óvatosan, gondosan kell bánni. Ez azonban semmiképpen sem jelenti az atomenergetika fejlődésének lelassulását. Az atomerőművek építése megállíthatatlan, világszerte folytatódó folyamat.

Anatolij Kovaljov, a Szovjetunió külügyminiszterének első helyettese a Szovjetunió köszönetét tolmácsolta mindazoknak a külföldi kormányoknak, társadalmi szervezeteknek és magánszemélyeknek, akik részvétüket nyilvánították a történték kapcsán, s felajánlották jóindulatú segítségüket. Egyszersmind felhívta a figyelmet arra is, hogy a nyugati országok tömegtájékoztatása rágalmak, koholmányok özönét terjeszti a baleset kapcsán. A propagandakampány irányítójaként az Egyesült Államokat nevezte meg, azt hangsúlyozta, hogy az amerikai militarista körök ezt az esetet is fel akarják használni a nemzetközi légkör feszültebbé tételére, az államok közötti bé kés együttműködés akadályozására.

*

A legújabb — keddi — mérési adatok alapján hazánk légterében a levegő rádió- aktív-szennyezettsége igen alacsony, a hétfői szinthez képest tovább csökkent."

Hozzászólások

(#1) Snowy_owl


Snowy_owl
őstag

Egy időben foglalkoztatott a téma, és sokat informálódtam a témában, de van 2 dolog ami szemet szúrt:

1. Nagyon kevés a kompetens ember a helyszínen, a prof. pedig egyedül próbálja elmakogni hogy akkor bizony itt nagy a baj, és az a számomra döbbenetes, és hihetetlen, hogy 1 ember(vagyis 2) van aki többé kevésbé tisztában van a történtek súlyosságával.

2. A feminizmus kihangsúlyozása, már megint. A tudós nő, aki egyetlen mondattal, és a tervrajzzal menti meg a helyzetet.

Tehát nekem az a furcsa hogy nincs legalább úgy jó pár ember aki legalább körülbelül kapizsgálja hogy milyen a helyzet súlyossága. És illetve az, hogy nem veszik elő az erőművi dolgozókat, akik azért legalább tisztában vannak a berendezések elhelyezkedésével, működésével. Ez alatt a főmérnököket és operátorokat is értem. De persze nem tudom cáfolni a filmben bemutatott történteket, viszont a prof nőről azt olvastam, hogy ő konkrétan egy kitalált karakter. Ha most ez igaz, akkor nekem hitelteleníti az egészet.

[ Szerkesztve ]

régen minden jobb volt, régen még a "régen minden jobb volt" is jobb volt.

(#2) Snowy_owl válasza Snowy_owl (#1) üzenetére


Snowy_owl
őstag

De hogy pozitívat is mondjak:

Az a rész a legmegdöbbentőbb számom, amikor lent a bunkerben drámaivá válik a feszültség, de közben tagadják saját maguk előtt is hogy itt most tényleg nagy a baj, sőt ez folytatódik a bunkeren kívül is. Amikor végre sikerül beszerezni egy normális megbízható műszert, ami gyorsan 3.6röntgen helyett 15.000-et mutat, akkor végre mindenkinek becsattan, hogy tényleg nagy a baj. Na meg amikor lezuhan a helikopter, akkor még inkább tudatosul mind a szereplőben, mind a nézőben, hogy hatalmas a baj. Szóval ahol verik az asztalt, és az eszme vezérelt emberek egyszerűen képtelenek befogadni, hogy igen felrobbanhatott, igen nagy a baj, mert a vezető személye és az erőmű a maga nagysága miatt egybeforrt.

[ Szerkesztve ]

régen minden jobb volt, régen még a "régen minden jobb volt" is jobb volt.

(#3) #78687232 válasza Snowy_owl (#1) üzenetére


#78687232
törölt tag

Na igen, ezeket nagyon nyomják az arcunkba manapság. Számomra még a nő ellenére is élvezetes volt ez a két rész, sajnos ez ilyen.

(#4) Eastman válasza #78687232 (#3) üzenetére


Eastman
őstag

...szerintem Tyereskova óta ezek már réges rég lefutott körök voltak. Az erős szovjet mérnöknő zsánere a szocializmus egyik példaképe, ikonja volt... :U

Szerk:

Egy gyors, hazai találat:

(#1), igen, kitalált karakter!

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#5) Dr. Romano válasza Eastman (#4) üzenetére


Dr. Romano
veterán

Na majd amikor a Colombo remékben egy nő fogja alakítani..... ;]

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#6) Hosssszu válasza Dr. Romano (#5) üzenetére


Hosssszu
őstag

És ő is majd mindig a feleségéről fog beszélni. ;]

(#7) Eastman


Eastman
őstag

A grafittűz 10 napon át égett, ezután sikerült bórozott homokkal és ólommal elfojtani. A bór célja a neutronok elnyelése, az ólom pedig megolvadva a levegőt zárja el a reaktortól. Ez alatt 4 EBq (4X10^18 Bq) aktivitás szabadult ki a légkörbe (...)

A csernobili szerencsétlenségért felelős vádlottak pere 1987. július 7-én kezdődött meg Kijevben. Az eredetileg vádlottnak tekintett két operátor ártatlansága tisztázódott, helytállásuk elismerést nyert. (Azóta mindketten meghaltak az elszenvedett sugárdózis következtében.) Három hét múlva hirdettek ítéletet. Brukhanov, az erőmű igazgatója és Fomin főmérnök (az atomerőmű építésénél eltűrt konstrukciós hibákért), valamint Gyatlov helyettes főmérnök (a felelőtlenül lefolytatott műszaki kísérletért) 10 év, Rogozskin ügyeletes főmérnök 5 év, Kovalenko műhelyvezető 3 év, Lauskin biztonsági felügyelő 2 év börtönbüntetést kapott. Többjüket pár év után szabadlábra kellet helyezni, mert a kapott sugárzás miatt erősen leromlott az egészségi állapotuk.

A bíróság elfogadta a neves fizikusok és az illetékes kormánybizottság által készített, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek is eljuttatott egybehangzó jelentéseket a szerencsétlenség okairól, amelyek a felelőtlen kísérletezgetésben, a vádlottak hozzá nem értésében, bűnös felületességében keresendők.

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#8) Dr. Romano válasza Hosssszu (#6) üzenetére


Dr. Romano
veterán

:DDD

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#9) freeknight válasza Snowy_owl (#1) üzenetére


freeknight
őstag

Igen, nagyon kevés a kompetens ember a helyszínen, de ha ez téged meglep, akkor nem sokat találkozhattál még a magyarországon is a mai napig virágzó káder-rendszerrel. Ezért irigyellek. Nem kell meglepődni azon, hogy vezetői székekbe a szovjetek nem szakértelem alapján, hanem haveri kapcsolatok és pártmegbízhatóság szerint tették az embereket.

Ugye a katasztrófáról még ma se pontosan tudjuk miért történt, de az biztos, hogy csakis a szovjet blokkban történhetett meg ez a tragédia, sehol máshol.

A történetben a reaktor vezérlőjében tartózkodó emberek közül csak Gyatlov van beállítva totális inkompetens idiótának (és a szovjetek szerint tényleg ő volt a felelős), de a valóságban ő volt az egyetlen ember aznap éjjel odabent, aki valamennyire konyított a nukleáris reaktorokhoz, azelőtt tengeralattjárok reaktoraival foglalkozott. A többiek mind szimpla, széntüzelésű erőművekben dolgoztak Csernobil előtt.
Hogy miért bíztak egy ilyen veszélyes kísérletet hozzá nem értő emberekre? A válasz igazán szovjet: nagypéntek utáni éjszaka volt, a hozzáértő emberek mind otthon vagy a nyaralójukban pihentek, Gyatlovék voltak az egyetlen brigád, akiket be lehetett rángatni. Ugye aznap egy igen veszélyes kísérletet és reaktorleállítást kellett végrehajtani, szóval érthetetlen az egész (magyar fejjel mondjuk nem annyira, próbálj meg pl karácsony este sürgősségi osztályra menni. Nagyon valószínű, hogy a hullaházban kötsz ki).

De még ha teljesen felkészült és hozzáértő emberek lettek volna ott, akkor is nagy valószínűsg szerint bekövetkezik a tragédia:

Az RBMK reaktorok hemzsegtek a tervezési hibáktól, a konkrét csernobili 4-es blokk pedig kivitelezésiekben is (pl a reaktor pénzhiány miatt nem kapott teljes védőburkolatot, illetve a betonozást is kapkodva végezték, csak hogy a legfinomabbakat említsük).

Viszont ezeket az életveszélyes hibákat a KGB titkosította, és a reaktor kezelői ezekről nem tudtak semmit. Nem tudták, hogy ez a típusú reaktor a pozitív üregtényezője miatt sokkal veszélyesebb alacsony teljesítményen (a kísérlet során bőven üzemi teljesítmény alatt kellett járatni), nem tudták, hogy 15-nél kevesebb szabályzórúd nélkül nem lehet működtetni a reaktort (mondjuk elvileg ezt tudniuk kellett volna, de ugye a szakértelem hiánya), és nem tudták, hogy a szabályzórudak eldeformálódhatnak, és nem lehet őket teljesen visszahelyezni vészhelyzetben.

A katasztrófa utólagos kezelése pedig kabaré. Pripjaty lakosságát kb nyugodt szívvel halálra ítélték a káderek, csak hogy megpróbálják szőnyeg alá söpörni a hibáikat (a kimutatott 4 röntgen/óra is életveszélyes, azonnal meg kellett volna kezdeni a kitelepítést). Az a nagy szerencsénk (igen, nekünk is), hogy a legfelsőbb szinteken hallgattak a szakemberekre, és ne felejtsük el a likvidátorok önfeláldozását sem - gondolom őket is bemutatják a következő részekben.

(#10) Agostino válasza Snowy_owl (#2) üzenetére


Agostino
addikt

amikor lezuhan a helikopter

send in the next one

egyébként ez szerintem pont nem izgatta shcherbinát, ez van, nekiment a pilóta. mondjuk mint nézőt engem sem izgatott nagyon az egész katasztrófát tekintve. bár az eredeti felvételt egészen jól másolták. szerintem ő ott sokallt be amikor felfogta, hogy game over és lehet akármekkora király, ezt már nehezen hozza le nyertesen.

[ Szerkesztve ]

                          hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.