2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Crucial M4 128GB 2.5" SATA SSD feltámasztása

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Még anno 2011-ben vettem egy ilyen típusú SSD-t, idő közben kiszolgált 4 laptopot és egy asztali számítógépet, most az 5. laptopban kellett volna teljesítenie, de gondok adódtak.

Kb. egy hónapja egyszerűen kifagyott tőle a gép, csak a kikapcsoló gombbal lehetett leállítani, és reboot után egyből megint elszállt. Szóval ekkor nyugdíjaztam... Viszont napja újra előkerült, és gondoltam hogy adok neki egy utolsó esélyt, mert nehezen hiszem el hogy egy 98%-os SSD-nek csak így random le kéne pusztulnia.

Rá is kerestem a neten a problémára erre a típusra vonatkozóan, és örömmel(?) konstatáltam hogy nem én vagyok az egyetlen. De szerencsére ott volt a megoldás is! Firmware-t kell frissíteni, mivel a régebbi firmware-ekben volt valami bug, ami miatt állítólag ha az "on time" meghaladja az 5000 órát akkor valahol valami elkezd nullával osztani, és helyes számérték helyett NaN eredménnyel tér vissza.

A firmware frissítés érdekesen alakult, mivel a Cruical kis bootolható akármije olyan üzenettel térst vissza hogy:

Error.
Success.

De végül is sikerült a dolog, 8 órát stressz teszteltem az AIDA 64-gyel, ahol anno a Start gomb megnyomása után azonnal elhalt. Szerencsére azóta sem volt se fagyás, se egyéb furcsaság. :))

Hozzászólások

(#1) Csupingo


Csupingo
veterán

Bebootoltál másik meghajtóról és úgy tudtad frissíteni az ssd-t?

Villám Shakesespeare... Főnök, ha zavarja a fogsora, vegye ki! (M-N)

(#2) domos válasza Csupingo (#1) üzenetére


domos
senior tag

A Crucialnak van egy letölthető bootolható kis ISO-ja, azt "írtam" ki rufus-szal pendrive-ra, bebootoltam és úgy működött. Van Windows alól futtatható verzió is, de annak hatására azonnal kifagyott a gép.

If you don't do it enough, nothing's gonna really happen.

(#3) Robert07


Robert07
aktív tag

Error.
Success.

:DDD :DDD :DDD

Azert 5000 ora nem olyan sok, meg igazan mehet legalabb ugyanannyit.

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.