2024. május 18., szombat

Gyorskeresés

Retro kedvenceim 6. A kezdetek, XT és 286

Írta: | Kulcsszavak: Retro . XT . 286

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A célszámítógépek után, először a PC- vel kerültem kapcsolatba. C-64 és társai nekem annakidején kimaradtak. Ezekből a korai PC- kből sem volt saját, XT- t barátnál láttam először, 286- ot pedig munkahelyen használtam. Első sajátgép 386 volt. XT- t nem is akartam a retro gyűjteménybe, de egy számtechboltos félretett egy nagyon modern XT lapot nekem, vinyóval együtt, ajándékba, mivel az XT- s cuccokért manapság már elég sok pénzt kérnek, így megörültem neki. A 286 lap pedig bacsistól érkezett. 286- ra sokáig hajtottam de jóideig nemigazán sikerült modern, kisméretű, savmentes lapot szerezni.Tehát következzen a korai korszak két képviselője, mindegyik nagyon modern, de kissé sufnituning kivitelben.

1979. július 1. -az Intel bemutatja 8088- as processzort. Órajel : 4.77 MHz , mely később 16MHz- ig skálázódott.
1982. február 1. -megjelent a 80286- os CPU. Kezdő órajel : 4 MHz. Legnagyobb órajelű változat : 25 MHz lett.

Időrendben haladva következzen az XT először.

A konfig :

DIGITAL EQUIPMENT P3100CE alaplap
OAK OTI-077 1MB ISA VGA
SB CT1350B hangkártya
Western_digital_WD93038-x 3.5" duplamagas IDE XT HDD 32MB
Seagate ST351A/X 3.5" IDE HDD AT/XT mód, 42MB
2x1.44MB FDD 720k XT módban
Medion mATX ház+noname 200W AT táp
TPC KEYBOARD Model NO TK--1000 XT-AT átkapcsolós
Genius NetScroll soros/golyós egér

Nos, rögtön látszik a kakukktojás, a ház, ez egy már lomtalanításra ítélt darab de mivel az alaplap brand, szélessége pár centivel meghaladja a miniAT házba szerelhető méretet ezért egy ilyen megoldást választottam, eredeti XT házam nincs de ott is fennálna egy másik gond, nevezetesen hogy a hátsó IO panel nem látna ki. Ennél a háznál ezek éppen megoldódnak és kisebb helyen is elfér, valamint nekem nem is tetszik a korabeli XT kaszni. Vannak ugyan gépeim fekvő házzal, de azok formásabb dizájnal rendelkeznek.

Fotók az alkatrészekről :

A lap nagyon hyper példány, HDD+FDD+IO csatlakozók integrálva vannak rajta, valamint korához képest egészen újszerűen néz ki. Típus alapján a listában jelölt az azonosítója, de Philips felirat is található rajta, a CPU pedig egy Siemens feliratú 10MHz- es 8088. [link]

Beüzemelés közben :

Az összeszerelt gép :

A front oldal - a tápkapcsolót a felső 5,25" bezelre csavaroztam fel ( szükséges volt megoldani valamiképp mert a ház ATX- es kapcsolója nem megfelelő a mechanikus kapcsolást igénylő AT táphoz ), a WD vinyó ledje pedig alatta kandikál ki :

A HDD- k működését csak singleben sikerült megoldanom. Külön-külön masterként mindegyik műkszik flottul, de együtt vagy 1HDD+optika nem. XT biosról, XT-IDE csatolóról elég keveset tudok, fogalmam sincs róla hogy van-e master/slave ( a jumperelés nem hozott eredményt ), mehet-e egyáltalán 2HDD rajta, bios manipulálható-e, cmos van-e ?, ha nincs miért van a lapon gombelem :U :F , IDE optikát fel lehet-e éleszteni rajta valahogy ? Ezekre a kérdésekre a retro topik gurujai sem tudtak választ adni, ha valakinek van infoja, hozzászólásként vagy privátban is örömmel venném. Jelenleg azt a HDD- t csatizom a lapra melyet használni szeretnék, a házba mindegyiket beépítettem, saját kábellel.

A lap annyiból is különleges hogy billentyű nélkül nem indul, se kép se hang, ezt megtudtam viszont hogy nem általános, más XT lapok elindulnak bill nélkül, legfeljebb hibajelzést adnak. Gondot nem okoz, bill úgyis kell a használathoz.Tehát az első próba fekete képernyőt adott, majd azért előkerítettem az egyetlen XT billemet, csatlakoztatás után azonnal indult a rendszer.

Az alkatrészekhez még néhány magyarázat. Sokan nem tudják hogy a 16 bites ISA VGA- k jó része megy XT- ben, a 8bites részt bedugva. Valamint azt már én is később tudtam meg hogy a 720- as floppy megléte sem követelmény, kezeli az 1.44MB- os FDD- ket is akár 1.44MB- os lemezzel is. A lemezen az írásvédő kapcsolóval ellentétes oldalon levő kis lyukat kell leragasztani, és máris 720k- s kapacitású lesz, melyet már megformázhatunk 386/486 gépben is, az XT olvasni fogja.

Tehát bekapcsolás+720k- s rendszerlemezről bootolás majd HDD fdisk+format c: /s /u után lejött a rendszer a hibátlannak bizonyuló WD monstrumról :

Utána a kis Seagate- ről is, mely szintén hibátlan dosformat szerint. XT- hez ezek a HDD- k már elég nagy kapacitásúnak számítanak.

A WD formázása utáni PCCheck képek :

Miután néhány progit és játékot kipróbáltam és minden rendben volt, beletettem a hangkártyát és sikeresen installáltam azt is :

Elég jól szól, nem egy X-Fi de igazából rosszabbat vártam, hangszín a helyén, torzítás nem vészes, Arkanoid alatt is hozza a magasabb csengéseket rendesen.
A Supaplex setmenüje máris engedi az SB kiválasztását :

A CDMan pedig a szép VGA képével tarol az Oak kártyán :

Memória-foglalás így alakult, a hangkártya és az egérmeghajtó betöltése után :

A maradék 522Kb elegendő az XT- n futtatható pogramoknak, játékoknak. A WD vinyóra 3.31- es dost fogok tenni, avval kevesebb lesz a memhasználat, de azt még nemtudom hogy az SB2.0 megy-e 3.31 alatt.

Néhány teszt.
Landmark2.0 :

Ilyen proci+videosebesség kombinációval nem lesz panasz rá hogy a 90 előtti játékok túlzott sebességel futnának.

3DBench :

Core3.03 a WD vinyóra :

Nem túl fürge a kis monstrum de az XT- hez illik. A Seagate viszont már hasít, lenyomja az AT- ben futó vinyót :C

Az XT tehát készen lett, stabilan műkszik, bár lesz még rajta kísérletezni való meló, de maga a hardver befejezettnek tekinthető.

Ugorjunk át az Advanced Technológiára

Evvel is foglalkoztam jóideig de végülis nemhiába a továbbfejlesztett technika, itt már szélesebbre tárultak a lehetőségek.

A konfig :

Headland TD80K 286 alaplap 20MHz- es Harris procival
Trident 8900D 1MB ISA videokártya
4x1MB 9bit SIMM RAM
SB CT1740 hangkártya (SB16)
GoldStar HDD-FDD-IO csatolókártya
40GB Maxtor Fireball3 IDE HDD
LG 52x CDRW
Creative/Panasonic CR563C CDR
1.44 FDD
AT minitorony + noname 200W táp
AT bill + Genius NetScroll soros/golyós egér

A HDD kapacitása nem elírás, 40GB, a 96- ban kiadott Maxtor diskmanagerrel 4x2047MB dosos partíció hozható létre rajta régi csatolóval is. A gép építésekor ez volt a legkisebb HDD itthon, azóta van kisebb de lusta voltam még átGhostolni. Valamint más gyártmányú HDD- hez más diskmanagerrel is bajlódnom kellene, könnyen lehet hogy újrapartícionálás is kellene. A Creative ODD valamennyire korhű a 2x- es sebességével, az LG- t meg amiatt tettem bele mert gyors és olvassa a CDRW- t is. A Creative a hangkártya csatolóján tanyázik, az LG pedig az IDE csatolón a HDD mellett slave- ként.

Fotók

Az alaplap nagyon szép állapotú, savmentes, az eredeti akkut eltávolítottam és szokásom szerint kapott egy külső elemtartót.

Látható hogy 1MB- nyi DIPP rammal érkezett. Ezt felbővítettem 4x1MB SIMM- el 5MB- ra, a bankokat sikerült is korrekten bejumperelni, azonban a kétféle ram instabil működést eredményezett, így végül a DIPP- eket kivettem, 4MB SIMM elgendő is egy 286- hoz.

Beüzemelés közben :

Összeszerelve :

Front oldal - rendesen besárgulva, bár ennyire nem, a műfény kiemeli, CIF- el le lehet sikálni fehérre, de nem foglalkoztam vele még, meg nekem ódon sárgán is tetszik. Turbo kapcsoló nincs a házon, kivezettem egy kábelen, csak le kell zárni egy kis U alakú fémdarabbal és máris lowban megy. Összeszereléskor ez az egy előlap nélküli FDD volt szabadon, nem szép de jól működik.

Tehát összepakolva, installálva, indul a diskmanager, mindössze 4k- t foglal a ramból, a kapott 8GB pedig egy 286- ban irdatlan nagynak számít :

Memhasználat - XMS, HMA alapból van dosos meghajtóval. EMS- t és UMB- t egyelőre nem intéztem, állítólag megoldható, itt kevesebb marad a 640- ből de még az is elég. Nagyobb ramigényű programhoz/játékhoz pedig bekapcsolom a 386/486- ot.

A Smartdrive által foglalt nagyobb XMS szeletet csökkentettem később, auton sokat foglal.

Futtassunk teszteket.

Landmark :

3Dbench :

6x- os a sebességnövekedés az XT- hez képest. Itt még jól is mérnek ezek a régi tesztek, a gyorsabb 486- osok szintjén kezdenek csalni de egészen a PIII kategóriáig skálázódnak azért.

Core3.03 a Fireballon - hasít nagyon, az olvasási sebességet természetesen a régi csatoló erősen korlátozza, egyébként első helyen végzett volna, tudjuk hogy 20MB/s- ra képes újjabb gépben. Az elérési idők miatt azonban így is nagyon gyors a 286- ban, itt főleg sok kisméretű filet kell kezelnie.

SysChkTest :

Diag a Snooperrel :

Telepítettem egy Win3.1- et is, a Tridentet noninterlaced- re állítottam és meghajtottam vele a 26"- os LCD- met, melyen van még DSUB bemenet :

Felkerült sok régi játék + mindkét oprendszer alá belőttem a békebeli SB16- ot, nem hazudtolja meg magát, a korszakhoz képest szép hangzással.

Sokáig készültek ezek a gépek, volt hardveres-szoftveres gond, néhány alkatrészre várni kellett, meg néha lusta voltam folytatni a projektet :) , összességében megérték a bíbelődést, de csak hobbi szinten, másképp nem is lehet, ha nem kedvelném ennyire ezeket a régi vasakat, hamar feladtam volna. Ezentúl ha bekapcsolom valamelyiket már csak szoftveres optimalizálgatással kell foglalkoznom. Meg persze néha tolok rajtuk egy-egy régi gamet :)

Aki idáig eljutott, tuti hogy retrokedvelő és köszönöm hogy elolvasta :R

Hozzászólások

(#1) petipetya


petipetya
nagyúr

Köszi az írást. :R

Általánosban még Commodore 64-en programoztunk és játszottunk a szakkörön, míg otthon egy C+4-el műveltem ugyanezt.

A gimiben 286-on majd 486-on tanultunk meg szinte mindent, emellett otthon a legendás 386-os szolgált ki, amelyen szinte minden paraméter 40-es volt:
- 386 DX 40 (nem ám SX, mint a lúzereknek) :D
- 40 MB HDD (termszetesen ráeresztettem a doublespace-t)
- 40 MHz-es proci

[ Szerkesztve ]

"nincs rá lezsóidő"

(#2) Zoz


Zoz
őstag

IDE-s XT?! Ez szerintem bazi nagy ritkaság!

A WD-ről ezt írják: J1 a Single/Master, J2 a Slave, és ha más gyártmányú vinyó van mellette, akkor a J3 is legyen fent.
Seagate-nek meg itt a leírása: ftp://ftp.seagate.com/techsuppt/at/st351ax.txt

(#3) RexMaximus


RexMaximus
aktív tag

Ugyanilyen 286-os lapom volt :)

Creative ODD mennyivel szebb az atlagtol mar csak a felirat miatt is. Szerettem a creative cuccokat. Valahol van egy gyari hngfalszettem is a gephez, egy odszkúl :)

(#4) petipetya válasza petipetya (#1) üzenetére


petipetya
nagyúr

+ 4MB RAM

[ Szerkesztve ]

"nincs rá lezsóidő"

(#5) DarthSun válasza petipetya (#1) üzenetére


DarthSun
nagyúr
LOGOUT blog

Nagy királyság volt akkoriban a 386 :R , én 25MHz- essel kezdtem, a kategóriát pedig az első blogomban tárgyalttal klónoztam, eretnek módon abba már 40- es DLC- t tettem :B

(#2) Zoz : én is néztem mint a vettmalac mikor megláttam először a lapot ! Köszi a jumpersettingst, kipróbálom :)

(#3) RexMaximus : ebből már bizonyára több fellelhető ( ritkasága ellenére is ), mint az IDE csatolós XT- ből, de a legtöbbet sztem tönkretehette a kifolyó akkusav.

A 3 test probléma nem megoldható.

(#6) Mokó


Mokó
aktív tag

Hatalmas UP a csodaszép retromasináknak :R

Nemsokára elolvasom a cikked. :B

(#7) Hieronymus


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Az XT alaplap az utolsó darabok közül való.
Ebben már gombelem van. Az kezdeti alaplapokon, kék színű 3 cellás akkumulátor volt beforrasztva.
Cserélni nem lehetett, viszont viszont kiiktatható volt és 3 darab AA méretű elemmel, lehetett kihelyettesíteni.

A legtöbb alkatrész nem korhű.
A merevlemezek MFM, 20-40MB méretben voltak leginkább elterjedve.
A hangkártya egyáltalán nem, esetleg Adlib tekinthető korhűnek.
A grafikai megjelenítésért, CGA, EGA (Ez utóbbi már nagy királyság volt.) kártya felelt.
A monokróm kijelzők támogatására Hercules kártyát használtak. A színek hiányát kárpótolta a magasabb felbontás. (Lehetett rajta dolgozni.)
A floppy 5.25" meghajtók 360KB méretűek voltak. Az olcsóbb gépeken kettő is volt.
Az egyik tartalmazta a DOS-t. A másik, a futtatható programok "tömegét".
A még olcsóbb kivitelben csak egy meghajtó volt. Ezért minden lemezre rá kellett másolni a command.com fájlt.
A CD meghajtók később, 1990-ben kerültek forgalomba. Addigra már leálltak az XT forgalmazásával.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#8) DarthSun válasza Mokó (#6) üzenetére


DarthSun
nagyúr
LOGOUT blog

Kössz ! :R

(#7) Hieronymus : csak azt nem tudom mire való a gombelem itt, ha nincs realtime clock és cmos :U . A teljes korhűség nálam nincs bebetonozva, az MFM HDD- ktől rég megváltam, bizonytalan a működésük, és ami kellemetlenebb, erős fűrészhanggal mennek, pedig én elviselem a kicsit hangosabb gépet is, de az MFM- et már nem. A megjelenítésnél hasonló a helyzet, direkt VGA- ra utaztam, mivel a korai megjelenítőket tisztelem ugyan de kiég tőlük a szemem.
5.25" FDD- ből van pár db 1.2MB- os beépítve, azokat már nem veszem ki a gépekből, 1.44- esek álltak rendelkezésre, praktikus is 720k- nak használva, dupla adat a 360- hoz képest.
Akkor a 286- ból már nem lóg ki annyira az optika, 90 környéki technika, csak az 52x- es LG, de az is praktikussági szempontból maradt benne, valamint egyfajta maxolás hogy a régi csatolón is műkszik.

A 3 test probléma nem megoldható.

(#9) DarthSun válasza DarthSun (#8) üzenetére


DarthSun
nagyúr
LOGOUT blog

Apropó még a hangkártya, örülök hogy 8 bites SB- t egyáltalán tudtam szerezni, Adlibot 1000 éve nem láttam, az SB pedig a PCM- et is tudja az FM mellett.

A 3 test probléma nem megoldható.

(#10) Hieronymus válasza DarthSun (#8) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"az MFM HDD- ktől rég megváltam, bizonytalan a működésük, és ami kellemetlenebb, erős fűrészhanggal mennek,"

Eredetileg sem voltak túl megbízhatóak. Évente újra kellett formázni őket. A mai formázással ellentétben a teljes lemezstruktúrát újra kellett készíteni.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.