2024. április 17., szerda

Gyorskeresés

Retro kedvenceim 12

Írta: | Kulcsszavak: PentiumOverDrive . Socket3 . S3_805 . Maxtor . VesaLocalBus . Retro

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A blog lényegében a 486 VLB vs PCI írás folytatása, kiegészítése. Tömören annyi hogy a VLB konfig véglegesítve lett.

A tesztemben a VLB konfig vesztett, de ettől függetlenül ebből építettem gépet. Mindíg is szerettem volna egy erős VLB konfigot, ez a PODP procinak és a beérkezett VLB kártyáknak hála, megvalósult.
A kiegészítés csak annyi hogy házba került, valamint 1 kisebb még fennálló probléma megoldásra került.
A hálókártya - 3 típust is próbáltam, Win3.11 alatt nem akarta az igazságot, jónak látszódott de nem kapcsolódott (ilyen még nem fordult elő). Kénytelen voltam feltenni egy Win98SE- t, ott rugalmasabban lehet állítgatni az erőforrásokat. Nem gondoltam volna, IRQ7+Base240- el :Y lett jó, 98 alatt így megy is. Ha 3.11 alatt beállítom ugyanerre, nem ok :U . Így a hálózat miatt marad fent a 98 is. Gondot nem okoz hely van elegendő, mivel 40GB- os Maxtor van benne. Annyi hogyha másolni akarok rá hálón keresztül akkor át kell bootolnom 98 alá.

A konfig listázása :
Asus SIS471 lap
Intel PODP83@100MHz proci
S3805 VLB video (a fotón az alsó)
2x16MB FPM RAM
ALS100 hang
SMC ISA háló
UMC Winbond VLB IO
Maxtor 40GB ATA HDD
Sony CDU5211 ATA ODD
Panasonic 1.44MB + 1.2MB FDD- k
200W noname AT táp
Noname AT minitorony
DOS6.22, 7.1 + Win3.11 + Win98SE

A hirtelen megszaporodott VLB videok közül az S3- at választottam, a többi tartalék, valamint kell még majd 2 konfigba.
A ház jól szerelhető, a hosszú VLB kártyák pont elférnek a HDD kosár alatt.
A Sony CDR 2003- as, már pld a Barton konfighoz passzol időben, de abba inkább a DVD- t hagytam meg. A tetején elszíneződés/korrózió volt, melyet részlegesen tudtam csak leszedni, a csiszatolás szálnyomai látszanak is. Lényeg hogy működik. Valamint van rajta audioCD direkt gomb.
Az ALS100 olyan átlagos, de praktikus kártya, teljes SB16 kompatibilitás hardveresen, nem is kell driver, csak az init prog. Van rajta IDE CD port, a Sonyt arra tettem, elég jól tekeri, és így maradt 1 port egy esetleges +HDD- nek. Minden játékban szól a PCM/midi. Középsávban kis torzítás, nem vészes, de pld az audioCD az ODD jackről szebben szól mint a hangkártyáról.
Feltettem a DOS6.22- őt és a 7.1- et is, menüből választható. kidolgoztam mindegyiket. A Win3.11- et legyalultam, sokféle hardver lett bele installálva a VLB vs PCI teszt alatt, kissé megzavarodott a végére. Visszatettem egy tiszta installal, belőttem a hálózatot (nem várt gondok voltak vele, amit fentebb jeleztem).
Nagyjából korhű, a HDD/ODD melyek overkillek, de kellenek a sebesség/tárhely és a megbízhatóság miatt.

Az összeszerelt gép :

Az eredményei a tesztblog táblázatából kiollózva :

Szépek a 100MHz- es resultok, de véglegesre visszatettem 83MHz defaultra. Így is elég gyors. Megy-megy 100- on, de a hosszútávú tesztek alatt voltak instabilitások tuninggal.

Tehát tömören ennyi a 12. kedvenc bemutatása, a végére egy szokásos mini képregény, a retro hangulat kedvéért, itt most főleg az összeszerelt gép a tesztállomáson + ami nem volt az előző tesztblogban.

POST képernyő, indul a MaxtorDM

5 partíció az eredmény

Kis retro hangulat, DOSNavigátorral...

...NortonComm- el

A pofátlan háló mely elfoglalta az esetleges 2. hangkártya erőforrásait

Persze ebbe nem teszek 2. hangot. Az ALS100 szépen megy DOS, Win3.11/98SE alatt is. A video pedig típusszám nélkül, egyszerű S3- ként az eszközkezelőben. A 800x600/64k megy, 1024- ben lekapcsol az LCD, valszeg váltott sorba kényszeríti a régi driver, (vagy 75Hz fölé) - tipp -, olyanokat meg nem tud, csak a CRT.

Végül pedig Duke megtisztította a kész gépet a gonosz démonoktól :D

Hozzászólások

(#1) batyuska100


batyuska100
senior tag

Jó volt olvasni, nekem még az AT-s konfigok eléggé újak. :)
Minnél hamarabb kellene egyet építsek, mert gondolom ennek is száll fel az ára, mint a Voodoo kártyáknak

(#2) DarthSun válasza batyuska100 (#1) üzenetére


DarthSun
nagyúr
LOGOUT blog

:R

Igen sajnos úgy néztem hogy lassan kúsznak felfele az árak. Sima Socket7 vagy P-II még kifogható viszonylag olcsón. 386-486 már drága, valamint az AT táp+ház is. Persze a szerencse is befigyelhet bármikor.

(#3) bacsis


bacsis
Közösségépítő

ALS100-at sikerült Duke3D alatt életre kelteni?
Nekem a Music része Sound Blasterre állítva ok, de a hangeffektek ehogy sem akarnak működni... vagy azt modnja hogy IRQ hiba van, vagy hogy a DMA beállítások nem fexenek.
Eszközkezelő alatt kilestem, hogy rendben működik IRQ5-ön. a DMA-t pedig az összeset végig zongoráztam, de nem sikerült életre keltenem :(

(#4) DarthSun válasza bacsis (#3) üzenetére


DarthSun
nagyúr
LOGOUT blog

Igen, szól rendesen a PCM és a midi is, sőt evvel a hangkártyával még az a játék is megszólalt, ami Awe- vel csak részlegesen működött, legalábbis ebben a SIS471- es lapban. Merthogy alaplap-függő is lehet bármelyik hkártya működése, ahogy eddig tapasztaltam.

Az ALS100 itt konkrétan - 220,5,1,5 -ön van, tehát a legáltalánosabb seten.

(#5) bacsis válasza DarthSun (#4) üzenetére


bacsis
Közösségépítő

hmmm.. furi... oké köszi :R

(#6) DarthSun válasza bacsis (#5) üzenetére


DarthSun
nagyúr
LOGOUT blog

Nincs mit...

De ha megnézed, fel kellett tennem a háló miatt a Win98SE- t, és ezen a fotón látszik is hogy 98 alatt is megy minden, a kártyához tartozó API.

[ Szerkesztve ]

(#7) bacsis válasza DarthSun (#6) üzenetére


bacsis
Közösségépítő

nekem ugyanez Win95 alatt... Eszközkezelő rendben, 5-ös IRQ 220-as IO cím... igaziból jópár többi DOS-os játékot próbáltam, még a PinballDreams is szépen szólt... Duke3D nem akart... csak a zene... mindegy, így marad...

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.