2024. május 18., szombat

Gyorskeresés

DELL Optiplex 745 - Retro kedvenceim 17

Írta: | Kulcsszavak: Dell . Retro . S775 . PentiumD . GT710

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Brand slim konfig, ráadásul S775 PentiumD procival. Ebben az a poén, hogy korábban már véleményt alkottam :B , ha 775, akkor minimum C2Duo legyen benne, de mégis meghagytam így (tehetnék bele E6600- at, azt még viszi a manual szerint, de mégsem cseréltem). Lett egy átmenet a 478 és az igazi 775 között. Core2- vel amúgyis ott van ugyanilyen chipsettel a miditornyos Esprimo, melyet a DualCore félretro gépek blogban már teszteltem.

Tavaly októberben kaptam a kis gépet (is). Először csak lepróbáltam, nagyjából. Vinyót ki kellett vennem, és leadni, mielőtt elhoztam (céges bizalmas adatok).

A MemTest kissé hihetetlen RAM időzítéseket ír :DDD :

Nemrég jött vinyó, de akkor még nem kezdtem installba. Utána nemsokkal kaptam bele a vadiúj GT710- et, így már elfogadható lesz...gondoltam...nagyjából be is jött a tipp. +még kapott RAM bővítést, 2GB- ra, tapasztalatom szerint XP SP3- nak az már bőven elegendő.

A konfig tehát :
Dell optiplex 745
Intel Pentium D 945 - [link]
2x1GB DDR2 Dch
Inno GT710 PCIe
ADI 1983 int audio
Samu400 GB SATA HDD
Teac Slim SATA DVDR
275W PSU
WinXP SP3

Nemigen kedvelem a brand gépeket, de ez megtetszett, csakúgy mint a vele együtt, selejtezésből érkezett másik három is. Elsőként a NEC gépet lőttem be, majd az egyik Esprimo- t, most a Dell- t, a másik Esprimo- t pedig még ki sem próbáltam.

A GT710 miatt kissé sufnituningos lett, a viszonylag széles passzív hűtő miatt, nem fért el a HDD tartó, kissé balra kellett helyezni és moddolva rögzíteni. A GT710 pedig kapott egy pót sufniventit hátulról, mivel nagyon melegedett terhelésre, de így már sokkal hűvösebb.

Egy általános desktop a gépről :

Hát, olyan nagyjából középretro gép lett, a félretrot talán súrolja...alulról, de korabeli prog/gamekkal nem rossz amúgy, egész jól megy és kis helyre be lehet suvasztani :) .

A korábbi AGP- s tesztsor eredményekhez hasonlítom, 3 viszonylag erősebb kártyához. Az NPRQuake1- et ki kellett hagyni, az nem indult, ahogy anno az AM2+ - on sem, sima AM2- vel megy, asszem ez chipset/video kombináció-függő lehet (Zen gépen sem fut). Mindegy, pár eredmény van, nagyjából már lehet hasonlítani.
Az AGP tesztsor anno @3.3GHz- en futó Prescottal készült, a 3.4GHz- es PentiumD valamivel erősebb proci. A 3DMark99 a Prescottra 44000 körül ingadozó CPU pontszámot adott, a PentiumD- re pedig 47208- at, pontosan (itt egy mérés alapján). Erre a hasonlítás/arányítás miatt lesz szükség.

Kiollóztam az AGP tesztsorból 3 kártyát, aztán alátettem a Dell eredményeit :

Összpontszámban magasabb eredményt kapott mindegyiknél. A 3DMarkokban nyert, Q2- ben gyengébb, Q3 és az UT2004 megint magasabb. A nagyobb procierő miatt ha súlyozom kb a 6600GT- vel lehet partiban a GT710, legalábbis így mankóval - 1.1x1- es PCIe- vel. Bár örülök hogy egyáltalán elindult a lapban, ez kis mini video, ahogy a neten olvasom, nemigen akar régebbi lapokban működni.
Az int GMA3000- en csak egy 3DM2001- et futtattam...felejthető ehhez képest - töredéke, látszik a szaggatáson már szemre is.
Előzetes tippemben is úgy láttam hogy kb 6600GT szint, ha menne a x16 PCIe sáv, akkor meg..., de így is sokkal jobb, mint az int GMA3000, avval kb használhatatlan, legalábbis középretro szintre és a procihoz mérve.

A 3DMark tesztekről pedig készítettem képmentést is :

Az elmaradhatatlan DOS alatti teszt, itt még az Intel int videokártyával, vinyó nélkül (csak pen és optika) :

Még valami LP PCI hangkártya mehet majd bele, de érdekesség hogy ennek az integráltja is elég hallgatható, úgyhogy elleszek vele szerintem.

Végül bekerült a tesztállomásról a bűnbarlang 2. állomására, és immár FHD- ben a panorámakép :

Ideiglenes kitérő volt ez, egy nagyobb projectből, már visszatettem a próbaállomásra a Tua antológiában szereplő első konfigot, de ez már egy következő történet lesz...

Hozzászólások

(#1) rover45


rover45
senior tag

Köszönjük :) :C

Egy kérdés nem világos :DD
Hol a határ a középretro és a félretro között? :))

(#2) westcoastog


westcoastog
veterán

Van egy kupac ilyenem a suliban, igaz azok athlon x2-esek. 1 szolgál a portán, a többi meg várja a sorsát. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#3) DarthSun válasza rover45 (#1) üzenetére


DarthSun
nagyúr
LOGOUT blog

Önkényes határok, saját szabadalom/meghatározás/kitaláció :DDD . A félretro olyan 2005-6 körül indul, ez a gép időben teljesíti, viszont csak 1.1x1- ben hajlandó menni a PCIe, emiatt nem tud a kategóriához mérhető teljesítményt elérni. Elég, ha megnézzük az ugyanilyen chipset+erősebb proci+régebbi (de erősebb) videokártyás konfiggal kapott 3DM2001 eredményt. De ugye itt kisebb a választék, LP video kell bele, ez lett, ezt kaptam, beragadt készletből.

(#2) westcoastog : ha csak selejtezik, bedarálják, akkor vigyél haza belőle, feltéve ha érzel affinitást retro gép iránt.

A 3 test probléma nem megoldható.

(#4) westcoastog válasza DarthSun (#3) üzenetére


westcoastog
veterán

Agyalok rajta folyamatosan. Tervezem a selejtezésüket amúgyis már.
Egy retró xp-s "játékgépet" összelehetne rakni. Monitorom már van hozzá, csak nem kapcsol be. :DDD
Van itthon még valami fujitsu tower pc-m de nem foglalkoztam még vele.

(#5) Luck Dragon

Köszi az írást. :)
Magam részéről egy Dell Optiplex GX260 -ASR mentettem meg anno a cégtől , majd kicsit ki lett pofozta és mai napig teszi a dolgát . Régi programok futtatására jobb nem is kell számomra .

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#6) DarthSun válasza Luck Dragon (#5) üzenetére


DarthSun
nagyúr
LOGOUT blog

:R
Pofás a GX260 is. Látom P4, avval már nagy a futtatható game/prog lista. Milyen videokártya van benne ?, úgynézem valamilyen Radeon lehet... :U .

A 3 test probléma nem megoldható.

(#7) Luck Dragon válasza DarthSun (#6) üzenetére

AGP-s Radeon 9xxx nem tudom mi. Az alábbiak működnek és van egy Sapphire Atlantis Radeon 9600 Pro ami sajnos nem.

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#8) DarthSun válasza Luck Dragon (#7) üzenetére


DarthSun
nagyúr
LOGOUT blog

Asszem R9250 az első, a másodikon pedig látszik a 9520 felirat. A 9250- em hasonlóan néz ki, amiatt tippelem hogy valszeg az.
A méréseimen pedig látszik hogy egész jól megy (1.session/3.oszlop).

A 3 test probléma nem megoldható.

(#9) Luck Dragon válasza DarthSun (#8) üzenetére

Igazat megvallva régi tervező programok futnak rajta , de azt vígan futtatja . Így nekem mindegy hogy melyik . :) :R

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#10) DarthSun válasza Luck Dragon (#9) üzenetére


DarthSun
nagyúr
LOGOUT blog

Ja hogy munkára használod. Cél szentesíti az eszközt, ha jól fut rajta, akkor ok. Régi programhoz meg gyakran régi gép is kell, mert újabb vason, oprendszeren, nem biztos hogy fut :)

A 3 test probléma nem megoldható.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.