A hozzávalók beszerzése nem túl nehézkes. A közepesen hosszú lista:
- 500 g pulykamell
- egy marék zöldbab
- fél sárgarépa
- kis fej hagyma
- négy púpos evőkanál kukorica
- 3 evőkanál méz
- 1 dl olaj
Köretnek egy bögre rizs.
Nem tudom mi okból, de pár napja fórumozás közben bevillant az ötlet, hogy én mézes csirkemellet fogok csinálni. Hogy mikor, az rejtély, de a gondolat meghozta a kedvem hozzá.
A tegnapi nap folyamán egy bevásárlóközpont áruit válogatva be is szereztem a húst. Ami végül mégsem csirkemell lett. Az ok egyszerű, sohasem csináltam még pulykamellet semmilyen formában. Ott csücsült a hűtőben a csirkemell mellett, gondoltam variáljuk meg picit.
A mai reggeli után nekiláttam a dolognak. Először a zöldségeket készítettem elő.
Hagymát nagyobb darabokra felvágtam, a répát vékonyan felcsíkozva küldtem utána. Közben egy pohár meleg vízbe tettem egy marék zöldbabot, hogy legyen ideje kiolvadni. Mikor ezekkel elkészültem, felbontottam egy konzerves kukoricát, hogy a sütésnél minden készen legyen.
Jöhetett a hús. Pulykamell kicsomagol, lemos, rá a vágódeszkára. Feldaraboltam, majd megsóztam kicsit.
Betettem egy mély tányérba és 3 evőkanál mézet csorgattam a tetejére. Kézzel átforgat alaposan, majd lefóliázva ment a hűtőbe.
Eredetileg wok-ban akartam elkészíteni, de nem találtam meg, így maradt egy mélyebb serpenyő.
Egy deci olaj a serpenyőbe, majd melegítés kis (de nem a legkisebb) lángon.. Mikor már elég melegnek éreztem, elővettem a mézes húst és mehetett sütni. Figyelni kellett, hogy még ne melegedjen túl az olaj, mert a mézzel összeharcolnak és köpködős egy csetepaté alakul ki. Amikor minden húst beletettünk, kis kavargatás után mehetett rá a fedő.
5 percenként kavarás, olyan 15 perccel később pedig a méz már aranybarnára karmellizálódott. Hús kiszed egy tálba, zöldség a helyére, a következő sorrendben. A répa nehezebben sül, így először az került sorra. 1-2 perccel később ment a hagyma, majd pár perccel később a zöldbab. Amikor majdnem teljesen átsült minden, hozzáadtam a kukoricát és hirtelen ötlettől vezérelve pár darab fokhagymát is rádobtam.
A zöldségek elkészültét követően visszaöntöttem a húst és összekavartam mindent, innen 1-2 perc sütés maximális lángon és elkészült a finomság.
Jöhetett a köret készítése.
Köretnek rizst képzeltem el hozzá, amit a következő módszerrel oldottam meg.
Egy pohár rizst átmostam, alaposan lecsepegtettem, majd egy lábasban forró olajon pirítottam. Amikor a szemek nagy része már kifehéredett, nyakon öntöttem két pohár forró vízzel. Rá egy teáskanál ételízesítő, nagyobb csipet só és maximális lángon 2-3 percig forraltam. Ha ez kész, fedő rá és további 1 percig forralás. Tűzhely kikapcs, konyharuhákkal körbe bugyolál és 15 percig hagytam párolódni. Végül konyharuha, fedő le, egyszer átkavartam és kész.
Először késztettem el, ha a többieknek bejön, legközelebb normál adagot (nagyobb) csinálok. Én most tettem le a villát, személy szerint ízlett, de így utólag kicsit több zöldséget adtam volna hozzá. Sebaj, majd legközelebb.