2020. február 22., szombat

Gyorskeresés

Olcsó virtuális valóság - Cardboard gyors tapasztalatok

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ki ne hallott volna a virtuális valóságról, más néven VR-ről. Mostanában a csapból is ez folyik, ilyen VR játék megjelenés, olyan VR játék megjelenés, VR szemüveg ajándékba a drágább telefonokhoz, xy gyártó is saját VR szemüvege készít...
Aki ide kattintott, valószínűleg tisztában van a virtuális valóság jelentésével, így ezt nem taglalnám. Viszont még a nagy hype előtt már bőven érdekel a dolog, csak drágálltam. Mivel a virtuális mozgóképhez bivaly számítógép kell, így hamar a vásárlórétegen kívül találtam magam, lévén a gépemben van egy kétmagos proci...tovább nem is írom. Na de van ez az okosság telefonokhoz is, nem túl drága, a Google pedig megadta a kezdő lökést a Cardboard bejelentésével. A Cardboard egy olyan VR szemüveget takar, ami papírból! készül és a hardvert maga a telefonunk adja. Elsőre nagyon bazári megoldásnak hallatszik a dolog (másodjára is...), viszont működik. Meglepő, de működik.
Az írás főszereplőjét kínai barátainktól rendeltem, nem egészen 473 forintért. Nem elírás, még ötszáz magyar forintot sem kóstált a dolog.

Miután megjött, kaptam vele egy kis fejvakarást is, mert nekünk kell összerakni a dolgot, de ahhoz nincs leírás. Szerencsére kiderült, hogy faék egyszerűségű a dolog, csak öt percig éreztem magam elveszetten. Egyedüli nehézséget a lencsék berakása okozott, nem tudtam hogyan tegyem be őket. Mert az egyik oldaluk domború, a másik lapos. Aztán józan paraszti ésszel úgy döntöttem, hogy a lapos oldala néz felém, a domború pedig a telefon felé. Igen, így a logikus, nekem valamiért mégsem esett le egyből.
Hozzáteszem YouTube-on kismillió videó van róla, hogyan szereljük össze.

Összerakás után a telóra le is kaptam gyorsan pár darab VR alkalmazást és jött a feketeleves. Nincs a telómban giroszkóp. Enélkül pedig a VR alkalmazások nem követik a fejmozgásunkat, pedig valahol ez az egész lényege. Kicsit itt megsemmisülve éreztem magam, de majd kipróbálom valamelyik haver telójával, gondoltam.
Ám addig sem adtam fel. Tesztelgettem az alkalmazásokat, keresgéltem interneten szándékosan olyan appokat, amikhez nem kell a giro szenzor. És aki keres, az talál, ugyebár. Találtam, letöltöttem, nagy megkönnyebbülésemre működött a dolog.
És innen jön a Cardboardos élményem. Mint írtam, működik. Megy a videó, játék, a telót beletesszük a szemüvegbe, beleigazítjuk, hogy a szem elválasztó a telefon közepére essen, ahol a kép feleződik. Felrakjuk a szemüveget és indul a mandula. Első használatkor kellett pár másodperc, hogy a szemem a képre tudjon fókuszálni. Bár a telefonom csak HD felbontású, azaz 1280x720 (tehát szemenként kapunk 640x720 pixelt), így láthatjuk a pixeleket, engem cseppet sem zavart. Valamint azokat sem, akiknek kipróbálásra odaadtam.
Nagyon tetszett a dolog. Az egyik alkalmazásban egy barlangban mászkáltunk, szakadékok mellett, fölött. Másik app-nál hullámvasutaztam egy jót, megint másikban egy sínen gördültem végig lávafolyamok között, hol gyorsan, hol lassan, egy élmény volt az egész, ahogyan szabadon szemlélődhettem.
Vannak játékok, amikhez bluetooth-os kontroller kell, így irányítani is lehet, de ezt erős teló és bt-s gamepad hiányában még nem teszteltem.
Nézhetünk az eszközön side by side filmeket, videókat. Ez úgy kell elképzelni, mintha egy brutálisan nagy kivetítőn néznénk filmet. Bár kicsit furcsa elsőre a dolog, megszokható, utána pedig egészen jól el leszünk vele.
Kényelem szempontjából az olcsóság ugye a fő szempont, így nem egy álom a használata. Persze nem fáj, vagy vág, mindössze érezzük, hol kellene kipárnázni és szivaccsal bevonni a dolgot.

Összegezve a Cardboard pontosan arra jó, hogy kipróbáljuk a dolgot. Ha nem jön be, csak pár száz forintunk vész el. Ha pedig tetszik a dolog, valószínűleg veszünk egy kicsit komolyabb eszközt, ami már 3-4 ezer forintból megvan, de ettől az ártól sem esik hasra a tárcánk.

Aki vásárláson gondolkodik, annak két dolgot tudok említeni.
Első dolog, akármilyen olcsó, meg ne vegyetek olyan cardboardot, amihez nem jár lencse! Láttam ilyet 3-400 forintért, nem szabad megvenni. Ugyanis a lencse miatt tud a szemünk rendesen a telefonra fókuszálni, amikor az 2-3 centire van a fejünktől. Anélkül nem fogjuk látni a képet.
Második dolog: ha olyat vesztek, amihez van pánt, akkor olyat nézzetek, aminek a pántja 3 ágú. Tehát két oldalt és felül is tartja a pánt a szemüveget. Nekem olyat sikerült kifogni, aminek csak két ágú a pántja, így tartanom kell az eszközt, mert megtartja ugyan a két ágú is, de lefelé billen pont annyit, hogy már ne lásd rendesen a képet.
Ha bármilyen kérdésed van, kommentelni szabad és ajánlott.

Hozzászólások

(#1) dlaj


dlaj
(őstag)

Köszi az írást, és a hasznos tanácsokat. Adtál egy kis lökést, hogy én is kipróbáljam ezt a „drága” eszközt, amit régóta nézegetek.

Viszont azt nem tudom, hogy a telefonomon mennyire fognak ezek az alkalmazások folyamatosan futni. (HD kijelző, snapi 410,  adreno 306)

Annyit viszont én is tanácsolnék, hogy hogyan tudnál a „szemüveg” kényelmén javítani. Ha egy kábelt hosszában elvágsz, és a vezetéket kihúzod belőle, akkor a szigetelés pont jó lesz élvédőnek. Mivel úgy látom, hogy elég vastag kartonból van, ezért egy hosszabbító kábel külső szigetelésére lesz szükséged.

Ha nem gond beraknád a cikkbe, vagy ide a topikba az általad kipróbált és említett alkalmazások linkjeit? :R

(#2) nemlehet


nemlehet
(őstag)

Hol rendelted? Én kb 1,5 éve nézegettem akkor ilyen 20 dollár körül volt annyit meg nem ér. Azóta elfelejtkeztem róla. Meg valami olyasmi volt, hogy az oldalán lévő gombhoz nfc kell nem? Anélkül hogy irányítod?

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#3) kmisi99 válasza nemlehet (#2) üzenetére


kmisi99
(addikt)

Ebay/aliexpress kb 2$ a cucc. Nem lehet irányítani, kiveszed a telefont elindítod az alkalmazást majd berakod a telefont. Játékokhoz Bluetooth irányítású gamepad kell.

Egyébként én is befürödtem a giroszkóppal, így számomra tök használhatatlan lett.

(#4) dlaj válasza nemlehet (#2) üzenetére


dlaj
(őstag)

Én innen rendelem.

[ Szerkesztve ]

(#5) DrBubo77


DrBubo77
(őstag)

Linkeket tudsz adni olyan alkalmazásokhoz, amik HD kijelzőn, giroszkóp nélkül is működnek?
Egyedül azokat hiányoltam a cikkből.

Léᴘᴊ ᴋɪ ᴀ ᴋᴏᴍғᴏʀᴛᴢóɴáᴅʙóʟ!

(#6) kmisi99


kmisi99
(addikt)

A cave nevű megy, azt írta a cikkben, de csak le fel tudsz nézni giroszkóp nélkül. A rollercoaster is megy, de nekem azt tök furán érzékelte a mozgást, ott is a giro hiánya miatt.

(#7) nemlehet válasza kmisi99 (#3) üzenetére


nemlehet
(őstag)

Dánke. Igazából nekem van BT gamepadon, úgyhogy az úgy fasza. Szerintem rendelek egyet én is, 2 dolcsit megér. Már csak a filmezés miatt is.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#8) icemad válasza nemlehet (#2) üzenetére


icemad
(veterán)

Nem kell nfc. Sima hűtőmágnes is jó hozzá.

Az élet egy nagyon szar videojáték, de baromi jó a grafikája...

(#9) grengor válasza icemad (#8) üzenetére


grengor
(csendes tag)

Én sem bírtam magammal pár hónapja, így Aliról rendeltem egyet, hasonlóan óriás összegért. Nem fért bele a telefonom, mert csak 5" kijelzős fér bele. Xiaomi RN2 5,5", csak nevettem magamon hogy hamarabb rendeltem mint olvastam. Amúgy nekem nagy szívás volt összerakni, a lencsék állandóan ki akartak esni. De biztos jó dolog, majd nézek nagyobbat egyszer :D

Nem válasz akart lenni, bocsánat

[ Szerkesztve ]

(#10) dlaj válasza grengor (#9) üzenetére


dlaj
(őstag)

Jó, hogy írod. Ezt nem is néztem. Nekem is 5.5"-os van.

Szerk. Bár amit előbb linkeltem 6"-ig jó.

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.