2021. január 18., hétfő

Gyorskeresés

PC takarítás - kicsit másképp

Írta: | Kulcsszavak: Számítógép takarítás . tisztítás . pucolás . takarítás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Átlagosan közel 25 évet alszunk, nagyjából 1 évet takarítunk egész életünk során.
Ki mennyi időt tölt gépe tisztán tartásával ebből az egy évből?

A cikk abban próbál segítségetekre lenni, hogy milyen eszközökkel lehet egyszerűen, hatékonyan kitakarítani, és tisztán tartani a számítógép alkatrészeit és a perifériákat.

Mint minden takarítás esetén kicsit mérlegeljük, hogy mennyire gázos a helyzet! Az egyszerű szálló por könnyen eltávolítható, a ragadós évtizedes retek kicsit makacsabb, de itt sem kell kétségbe esnünk. A takarítás során fontos a piszok eltávolítása, ugyanakkor az alkatrészek működőképességét is meg kell őriznünk. A takarítás szükségességének gyakorisága országosan eltérő, jellemzően a nagyvárosok környékén a kormos szállópor megkeserítheti az életünket, ami szükségessé teheti a havi egyszeri porszívózást.

A takarítást kizárólag áramtalanított készüléken végezzük (nem csak a mi testi épségünk a tét, a gépben is kárt tehetünk)

Nyáklapok takarítása
(Alaplap, VGA, Hangkártya és sok egyéb más..) A por eltávolítása történhet egyszerűen porszívóval, rásegítésnek használjunk puha szőrű minőségi ecsetet, és finom mozdulatokkal dörzsöljük le a port az alkatrészekről. Soha ne használjunk vizes ruhát, egyszerű rongyot vagy durva ecsetet.
Erős ragadós szennyeződések esetén (dohányzó helyiségben a por, a cigarettafüst kátránytartalma miatt ráragad a lapra) a következők szerint járjunk el. Szedjünk le minden eltávolítható alkatrészt az adott nyáklapról pl.: hűtőbordák (kivéve amelyik ragasztott), ventilátorok egyéb alkatrészek. Válasszunk egy jól szellőző helyiséget. Keverjünk ki 750ml tiszta Izopropil alkohol (későbbiekben csak IPA) + 250ml ioncserélt víz (csapvíz nem jó) elegyet. Zománcozott tepsibe rakjuk bele a nyáklapot, és öntsünk rá annyi tisztító oldatot, hogy az elfedje a nyáklapot. A szennyeződés eltávolítására mechanikusan puha ecsettel rá lehet segíteni. A művelet a szennyeződés mértékétől 15-30 perc lehet. Amikor azt látjuk, hogy megtisztult a lap, gumikesztyűben öblítsük le tisztító oldattal, majd helyezzük tiszta felületre, és hagyjuk egyszerűen megszáradni (hajszárítóval óvatosan gyorsítható a folyamat).
A nyáklapok tisztítására nem lehet szappanos vizet használni!

Hűtőbordák takarítása
Bizonyos esetekben, amikor annyira szennyeződnek bordák, hogy nem tudjuk porszívóval esetleg sűrített levegővel a piszkot eltávolítani a bordák belső feléről, egyszerűen megfürdethetjük őket. Készítsünk a mosdóban langyos szappanos vagy mosogatószeres vizet.
Miután eltávolítottuk a nyáklapról a hűtőbordát, töröljük le száraz papírzsebkendővel a maradék hővezető pasztát. A pasztamaradékot IPA vagy gyógyszertári 70%-os etil-alkohol segítségével dörzsöljük le (csak nagyon makacs régi pasztáknál használjunk acetont). Értelemszerűen miután a hűtő ventilátort (ha volt) eltávolítottuk, merítsük a fürdőbe a bordát. 10-15 percig hagyjuk ázni, majd erős zuhanysugárral távolítsuk el a maradék koszt a bordáról. Makacs szennyeződés esetén használjunk a nyáklaphoz hasonlóan puha ecsetet vagy kiszuperált fogkefét. A tisztítás végén öblítsük le a bordát ioncserélt vízzel, majd hagyjuk megszáradni. Szárítás után (hajszárítóval gyorsítható) a paszta felkenése előtt, a pasztával közvetlenül érintkező részt töröljük át 70%-os etil-alkohollal.

Hővezető paszták eltávolítása
Minden esetben először csak száraz ruhával vagy papírzsebkendővel töröljük le a pasztát.
A pasztamaradékot IPA vagy gyógyszertári 70%-os etil-alkohol segítségével dörzsöljük le, processzorsapkák esetén használjunk fülpiszkálót.
Csak nagyon makacs, nehezen eltávolítható "ráégett" paszták esetén használjunk acetont, óvatosan, de le fogja szendi (áztatgatni kell és dörzsölni)!

Tápok takarítása
Kevésbé koszos táp esetén, illetve ha nem akarjuk szétszedni a borítást (pl.: garanciavesztés miatt) használjunk sűrített levegőt, mivel ez elég drága, akár kompresszorral, de még strandpumpával is ki lehet fújni a port a tápból.
Ha szétszedjük a tápot, akkor kizárólag szárazon, ecset és porszívó használatával tisztítsuk a ventilátor kivételével.

Ventillátorok takarítása
Porszívózzuk le először alaposan a légkavarót, majd a lapátokat egyenként IPA-s vagy 70%-os etil-alkohol-os ruhával töröljük le alaposan. Ha kicsik a lapátok, használjunk fülpiszkálót. A rotort semmi esetben se feszegessük. A rotor-állórész felőli oldalon oldalról fújunk be a forgóházba sűrített levegőt, vagy szívassuk ki a port porszívóval puha ecsetrásegítéssel.

Tanácsok
Nagyon piszkos PC esetén a komplett gépet "atomjaira", alkatrészeire szedjük, és egyenként takarítjuk le azokat (máshogy nem is lehetne). Kevésbé koszos gépek esetén marad a porszívó, és az ecset a jó barátunk!

Takarításra fel, a további ötleteket és véleményeket a fórumba várom!

Hozzászólások

(#1) Klaus Duran


Klaus Duran
senior tag
LOGOUT blog

Open

Én kivittem az udvarra és kifújtam kompresszorral. :))
Bár nem árt ha legközelebb óvatos leszek mert lötyög a víz a tartályban. :DDD

A testem casual, de a lelkem pro. / A Doctor nem hal meg, csak átalakul. / M7 :) -> Lumia 950 :( -> HTC 10 :) -> Huawei Mate 20 Pro :l / https://youtu.be/75Mw8r5gW8E

(#2) Pr3ciSioN


Pr3ciSioN
aktív tag

nekem annyiból szokott állni a takarítás hogy kézzel kiszedem a nagyobb darabokat a maradékhoz meg bevetem a dohányos tüdőmet aztán amit bírok belefújok vagy 5-6x aztán vagy kitisztul vagy nem :DDD viccet félre téve általában szétszedem és ahonnan lehet lefújkálom ahonnan pedig nem tudom onnan ecsettel szoktam kiszedni a maradékot. Ezután gyönyörködöm benne hogy milyen szép tiszta két nap múlva meg mikor ránézek fogom a fejem hogy hogy nézhet ki így :DDD

\HTC ONE M8 ----> Más nem is kell\ A Reszkessetek Betörők a gyerekek Die Hardja

(#3) Csabroncka válasza Pr3ciSioN (#2) üzenetére


Csabroncka
addikt

Nálunk a 11. kerben őrült mennyiségű a por. Én elsősorban azokat a PC házakat javaslom ahol van szövet porszűrő - ez a legjobb. Sajnos van egy idő, ami után a fújkálás és ecsetelés sem segít, ekkor jön az említett fürdő vagy a locsolóslag ;]

"in medias res"

(#4) Cucuska2


Cucuska2
őstag

A porszívó és a kompresszor csereszavatos, lehet mindkettőt használni, vagy kompresszornál kell valamire figyelni a ventilátorokon kívül?

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#5) Vladi


Vladi
nagyúr

Porszívóval annyi a baj, hogy 1-2 kisebb alkatrészt néha leszívhat. :))
Sűrített levegő lehúzás, kompresszor + tisztitófej. Kalap. :D

(#4) Cucuska2:

Kokmpresszort ne fújtasd fel nagyon nagy nyomásra.

[ Szerkesztve ]

"If you dont read the newspapers, you are uninformed. If you do read it, you misinformed." Denzel Washington

(#6) Csabroncka válasza Vladi (#5) üzenetére


Csabroncka
addikt

Alapvetően ha körültekintően és óvatosan csinálsz mindent (pl levegőnyomás, dörzsölés) nem lesz baj.

"Porszívóval annyi a baj, hogy 1-2 kisebb alkatrészt néha leszívhat." - na ha ez valakinek összejön akkor álljon neki utána drótkefével :DDD

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#7) r-chee


r-chee
őstag

#kábeleket leválaszt, oldallalpokat leszed, műhelybe/műhely elé kivisz, kopresszorral kifujat, oldallapok vissza, kábelek vissza # 10-15 perc + min. 30 perc kikapcsolt állapot (kivéve nyáron nagy melegben) :)

[ Szerkesztve ]

Origin (BF3, BF4) nick: r-chee *** BFBC2 game nick >> r-chee [HUN] --- Logout blog bejegyzéseimnél >> BFBC2 és Battlefield 4 PH! játékosnévsor és magyar szerverek listája

(#8) marositech


marositech
senior tag

Panelba laktam 5. emelet. (nyáron) Művelet helyszíne az erkély.
Alsó szomszédnak, mellettünklévő szomszédnak, felsőszomszédnak nem (mer f@x) jelezni, erkélyablak/ablak/ajtó becsuk.
Táskás komprit bekapcsolni, AC/DC hadd szóljon, füst effekt mindenhová, főleg a felsőszomszéd frissen mosott ruháira. ;]
Amúgy sokat javít a kompresszor és olcsóbb, mint a dezodoros légfúvóka.

Olyat rádverek...hogy megkulázol! :)

(#9) Csabroncka válasza marositech (#8) üzenetére


Csabroncka
addikt

Sokan jöttök a kompresszorral, lehet a már említett kompresszor-porszívó páros a legjobb megoldás. Nekem például nincsen kompresszorom, és ki sem tudom vinni az udvarra a gépet - ergo marad a porszívó-ecset páros.

"in medias res"

(#10) Lauda


Lauda
félisten

Nem szoktam ezzel sokat vacakolni. Meg anno kihordtam mindig a gepet a cegemhez es ott suritett levegovel ovatosan kifujattam mindent, olyan lett mint az uj. Most a notival csak annyit teszek, hogy neha atfujatom a ket oldalrol ahol sziv es fuj, szinten suritett levegovel ovatosan. Szerintem sprayket nem erdemes venni, ha van autod vidd le egy kozeli benzinkutra/gumishoz es a gumifujatoval ott is faszan ki lehet fujatni. Arra figyeljetek, hogy meg veletlen se jojjon viz a csobol. Ez akkor fordulhat elo, ha a kompresszor vizlevalasztoja nem mukodik megfeleloen. Ez egy autoguminal nem erdekes, de ha az alaplapra pruszkoli a vizet, az nem annyira elonyos. En is jartam mar igy, utana takarithattam azt is a laprol. Egyik kezedre fujass eloszor kis ideig levegot es ha szaraz, akkor mehet a gep. :)

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.