2020. április 5., vasárnap

Gyorskeresés

Fogápolás és jótanácsok - nem fogorvostól!

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mire való az internet?
Persze amit lehet megnézünk, megveszünk a neten. A sok jó dolog mellett rengeteg marhaság van fent pl.: foghúzás után csoda, hogy életben maradok...stb. Átlagos emberként szeretnék egy-két embernek tanácsot adni, mielőtt kétségbe esne, vagy temetné magát.

Mivel azon embercsoportba tartozok, akiknek a fogszuvasodás elkerüléséhez különösen oda kell figyelni a szájhigiéniára, ezért az átlagosnál többet ülök fogorvosi székbe.

A jó fogorvos titka
Egy igazán jó fogorvos nem csak a kezelésben kiváló. Nagyon fontos, hogy "típustól" függően tanácsot adjon a szakszerű megelőzésre. Ezek közé tartozik a fogkefe típus kiválasztásától a megfelelő mosástechnika megtanulásán át a megfelelő szájvíz és fogselyem használatáig.
Persze aki jó géneket örökölt, annak tök mindegy. Napi egyszeri alapos fogmosással is simán meg tudja előzni a szuvasodást.
Aki hozzám hasonlóan kevésbé volt "szerencsés", annak bizony költenie kell rá - nem keveset - de megéri!

Milyen gyakran és mikor kell mennem fogorvoshoz?
Legtöbbször nem menne senki ;] ! Nekem évente többször kell mennem a fogkő miatt, de minden egyes alkalommal rettegek. Jellemzően egyébként minél többször és minél hamarabb megy az ember, annál fájdalommentesebb és kíméletesebb a beavatkozás.

- szuvas fog (minél hamarabb, a kezelése nem halálos ;] )
- fájó szuvas fog (azonnal, hogy a fájdalom megszűnjön, és el lehessen kerülni a gyökér kezelést)
- gyökér kezelt fog (érdemes figyelni a "halott" fogakat és a gyökerüket tapintással)
- fájó gyökér kezelt fog (azonnal, valószínűleg húzás a vége - nem halsz bele)
- fájó tályogos gyökér kezelt fog (azonnal, húzás a vége - nem halsz bele)
- fogkő, nyálkő (ínygyulladást okoz, ezért le kell szedetni - tudom nem kellemes, utálom ezt a kezelést)

Mit tegyek fogorvosi kezelés előtt
-alapos fogmosás
-alapos szájöblögetés szájvízzel

Nem feltétlen azért, mert kínos lehet ha "büdös a szád :DDD " a doki előtt! Higgyétek el, minden "fogseb", ínysérülés, húzás helye sokkal gyorsabban és szövődménymentesebben gyógyul!
A magas fluoridtartalom gyorsítja a fogak fúrás utáni felépülését a tömés környékén, ez főleg akkor fontos, ha mély volt a szuvasodás - megelőzhető a gyökérkezelés.

Mit tegyek fogorvosi kezelés után (tömés, fogkőleszedés)
A fájdalomcsillapító hatásának megszűnését követően!
-alapos fogmosás
-alapos szájöblögetés szájvízzel

megj: nem azért kell feltétlen várni a kezelés után az evéssel, mert kieshet a tömés, a fájdalomcsillapító miatt megcsócsálhatod a nyelved vagy a pofa lágy részét!

Mit tegyek fogorvosi kezelés után (húzás)
A tampont elég fél órán át a seben tartani ráharapva, ennyi idő alatt eláll a vérzés, és elindul a gyógyulás!
Intenzív fizikai munkát kerüljük, az első két napban érdemes dupla-párnán aludni. Persze azt mindig elmondják, hogy ne szívogasd, ne öblögesd..stb
A gyors gyógyulást segíti:
A dohányzás teljes mértékű felhagyása legalább 8 napig!
A húzás után 12 órával CURASPET öblögető használata (a ADS205-ös is jó, viszont egy durvább beavatkozás esetén érdemes a 220-at használni)
A gyógyuláshoz elengedhetetlen a száj tisztítása, fogmosás (a sebnél óvatosan, magát a sebet ne!) reggel és este, de minden étkezés után (ebben az időszakban) érdemes legalább öblögetni a fent említett szájvízzel.
A húzás után előfordulhat láz, erős állkapocsfájdalom,DE 3-4 napon belül ennek teljesen meg kell szűnnie. Jellemzően nekem még cisztás fog eltávolítása után is 2 napig kellett a fájdalomcsillapító, utána teljesen megszűnt a fájdalom.
5 nap után, vagy ha nagyon feldagad és nem használ a fájdalomcsillapító irány az orvos!

Szájsebészeten:
-Nagy felső fog húzásánál előfordulhat, hogy ide kerülsz. Ha szükséges, a sebet összevarrják!
-Bölcsesség fog kivésése érdekes dolog. Erre mindenki máshogyan reagál. Nekem hamar gyógyult a seb, ugyanakkor másnak volt, hogy begyulladt. Igaz én végig használtam a C. AD220-as öblögetőt.

megj: a húzás és a vésés NEM fáj, csak kellemetlen! Szerintem a gyökérkezelés és a fogkőlevétel sokkal kellemetlenebb!

Szájápoláshoz mit használok és milyen típusba tartozok:
Nekem könnyen szuvasodnak a fogaim, és erősen rakódik a fogkő, nyálkő
-fogkefe : curapox ultra soft
-fogkrém: curapox enzycal
-szájvíz: Curasept AD205
-fogselyem: oral-B superfloss

A Curapox termékeket nagyon ajánlom, a szájöblögetővel együtt, a fogínygyulladásomat 3-4 hónap alatt sikerült teljesen felszámolnom!

Észrevételeiteket és tapasztalataitokat a fórumba várom!

Hozzászólások

(#1) pityutool


pityutool
(tag)

A fogkő problémájára jó megoldás lehet egy elektromos fogkefe. Megelőzésre mindenképp, de a meglévő fogkő mennyiségének visszaszorítására is... használata esetén jóval ritkábban lehet szükség fogkő-eltávolításra. További előnye, hogy jóval könnyebben elsajátítható a helyes használata, mint a hagyományos a fogkefének. Hátránya a drágább készülék, és pótfejek. De már egy olcsóbb, nem 3d-s elektromossal is jóval hatékonyabb tisztítás érhető el, mint egy hagyományos fogkefével.

Topi

(#2) #09819904


#09819904
(törölt tag)

(#3) Csabroncka válasza pityutool (#1) üzenetére


Csabroncka
(addikt)

Remélem azt tudod, hogy ez egy nagy tévhit, azzal együtt, hogy minél erősebb a sörte annál jobb...

"in medias res"

(#4) #09819904 válasza pityutool (#1) üzenetére


#09819904
(törölt tag)

Totál mindegy, hogy a fogkefe milyen! Alapból, ha az embernek gyermeke béna, akkor konkrétan úgysem mossa át rendesen. Adhatsz Te neki méregdrága elektromos ketyerét meg speciális fogkrémet is. Ez az egyik fele!

A másik az, hogy Magyarországon (is) rengeteg embernek van például refluxa. Moshat fogat szerencsétlen, aztán csodálkozik, hogy mégis mitől mennek tönkre a fogai, ha nem dohányzik? A savtól!

A fogbetegségeknek nem mindig csupán a lepedék az oka. Tehát a helyes fogmosás mellett egy normális kivizsgálás sem árt. :)
Hányszor mondja el pl. neked a fogorvosod, hogy mennyi a szád PH értéke? Szerintem nem sokszor. És ez bizony baj! Nézni kellene, mert sokszor a sav jelen van, de csak olyan szinten, hogy a fogzománcnak ártson.

(#5) pityutool válasza Csabroncka (#3) üzenetére


pityutool
(tag)

Igen, tudom hogy tévhit. Viszont azt tapasztalatból mondtam, hogy elektromos fogkefe lassítja a fogkő kialakulását. Csupán annyit javasoltam, hogy akinek különösen sok problémája van ezzel, annak egy próbát talán megérhet... :DDD

Topi

(#6) #09819904 válasza pityutool (#5) üzenetére


#09819904
(törölt tag)

A Listerine szájvíz is ennyi erővel, ami jóval olcsóbb és oda is bejut ahová a fogkefe sörtéje nem.

(#7) pityutool válasza #09819904 (#6) üzenetére


pityutool
(tag)

Meglehet. Nem zárják ki egymás használatát.

Topi

(#8) Piftuka


Piftuka
(addikt)

Hol lehet megvásárolni ezeket a CURAPOX termékeket, és mennyibe kerülnek?

Én ezt megelőzően soha nem hallottam róluk. Mennyiben jobb ez a fogkefe, mint egy PARODONTAX Ultra Light, vagy Colgate 3D Ultra Light?

És a fogkrém miben más, miért jobb véleményed szerint, mint a PARODONTAX, a Sensodyne Repair, vagy az egyébként remek, cserszömörcés foggél?

Legyetek mindig tudatos fogyasztók! Hasznos olvasnivaló a témában: www.tudatosfogyaszto.hu / www.fogyasztoklapja.hu / www.magyarefk.hu / http://fogyasztovedelem.kormany.hu / http://www.gvh.hu/fogyasztoknak / http://homar.blog.hu /

(#9) Csabroncka válasza Piftuka (#8) üzenetére


Csabroncka
(addikt)

A legtöbb gyógyszertárban forgalmazzák (~ 1200 Ft).

A legpuhábban több mint 5000 sörteszál van, nekem teljesen meggyógyult az ínyem és a fogselyemhasználat után láttam csak, hogy valóban alaposabb az ínytáskák alatt.

Ja és valóban kibír 3-4 hónapot, szétállás nélkül!

Fogkrém: 1 pötty, fehérít, szájvízzel együtt sokáig tart a hatása.

"in medias res"

(#10) kmisi99


kmisi99
(addikt)

Én azon akadok, ki hogy mindenhol látom a fájdalom mentes beavatkozást, erre nekem minden kezelés borzalmasan fáj. 2 adag érzéstelenítő után mindent ugyan úgy érzek és ráadásul, túlzottan érzékeny vagyok az érzéstelenítőre szörnyű szenvedést kell kibírni mire elmúlik 1 nap alatt a hatása!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.