2022. október 1., szombat

Gyorskeresés

Merjünk kicsit álmodni – Értelmes Android 5” alatt

Írta: | Kulcsszavak: android . egykezes . kicsi . okostelefon . phablet . közösség . terv . ötlet

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Androidos körökben egyre érezhetőbb a frusztráció, mert manapság gyakorlatilag nem található olyan tenyérben kényelmesen elférő, naprakész hardverrel szerelt készülék, ami nem egy vagyonba kerül. Közösségi összefogásra hívom az érdeklődő fórumlakókat, álmodjunk egyet! :)

„Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük.” – ezt még Bocha írta 2011-ben, de nem is tévedhetett volna nagyobbat. A piac azóta fenekestül felfordult, és mára még a „Mini” jelzővel illetett telefonok is 5 hüvelykes képátló felett érkeznek. Néha azért felüti a fejét egy-egy kisebb modell híre, de ezek egy részéről kiderül, hogy a képernyőméret valójában sokkal nagyobb az ígértnél, másokról kiderül, hogy pletyka vagy tévedés az egész, megint mások pedig egyszerűen feledésbe merülnek és nem kerülnek gyártásba. És persze vannak, akik egyszerűen túlzásokba esnek, esetleg régebbi design-t elevenít fel potenciális érdeklődőket riasztva el magától. Ma tehát egyetlen kézzel összeszámolható azoknak a nem péklapát méretű Androidos okostelefonoknak a száma, amik 5” alatt kínálnak jó ár-érték arányú erőforrást (pl. Samsung Galaxy A3 széria, Sony Xperia Compact széria), azonban a kisebb tenyerű felhasználóknak még ezek is kényelmetlenek lehetnek.

Hardveres specifikáció

Nem olyan régen meglebegtettem a kérdést, hogy aki max. 4,5"-ig keres Androidos telót, az milyen reális tulajdonságokat látna szívesen egy új fejlesztésben. Szerencsére voltak, akik rögtön beleálltak a kérdésbe és hamar meg is válaszolták az elképzeléseiket:

- Képernyő: 3,5”...4,5" képátló, HD felbontású AMOLED vagy IPS LCD
- SoC: 8 mag, big.LITTLE
- RAM: min. 3 GB
- Háttértár: 32 GB
- NFC, IR (infravörös jeladó), USB OTG
- 3,5 mm-es jack (fura, hogy mára odáig jutottunk, hogy ezt külön ki kell emelni)
- FM rádió
- Minőségi (a felületből nem kiálló optikájú) kamera
- Stock Android felület
- Akkumulátor: ~3000 mAh
- Vezeték nélküli töltés

Én még az alábbiakkal egészíteném ki:

- Jerry(Zack)-proof készülékház, max. 60 × 10 × 120 mm (szélesség, vastagság, hosszúság)
- Érzékelők: fény, közelség, gyorsulás, e-iránytű, giroszkóp, dupla mikrofon
- IP68 védelem
- RGB értesítési LED
- Micro SD kártya bővíthetőség
- Dual SIM
- Sima hátlap (asztalra téve nem billeg)

esetleg (és itt kezdődnek a konfliktusok)

- 2,5D vagy lekerekített kijelző (prémium kinézetű külső)
- Törés, repedés ellen védett kijelző
- Fizikai QWERTY (vagy akár állítható kiosztású) billentyűzet
- Jól (erősen, de torzítás mentesen) szóló hangszóró
- Garantált újraindíthatóság (billentyű kombináció, dedikált RESET gomb (leszavazva) vagy kivehető akkumulátor)
- 100 ezer forint alatti bruttó kiskereskedelmi ár

A specifikáció reális mivoltát egyelőre ne firtassuk, bőven lesz min gondolkozni a későbbiekben. De a kérdés továbbra is él: aki jelen írást olvassa és volna további javaslata, örömmel veszem a fórum hozzászólásban és on-the-fly frissítem a fenti listát.

Ellentmondások és egymást kizáró tulajdonságok

Gyakorlatilag bármelyik mai okostelefon specifikációjaként szívesen elfogadnánk a fenti listát, ám néhány tétel kifejezetten kizár, vagy nehézkessé tesz néhány másikat:

A kis méret eleve nem teszi majd lehetővé a nagyobb kapacitású akkumulátort, hacsak nem találnak ki valami kisebb helyigényű és hatékonyabb energia tárolási technológiát a közeljövőben. A kis méretű kijelző ugyancsak nehézzé teszi majd a képernyőn való gépelést, ezért jutott eszembe a Sony Xperia Mini Pro-nál (és még néhány egyéb típusnál) megismert oldalra, vagy a Blackberry Priv-nél megismert alulra kicsúsztatható QWERTY billentyűzet. Utóbbi azonban, a készülékház kis szélessége miatt talán nem is járható út, bár láttunk már erre is példát.

Apropó, kinyitható billentyűzet: minél több helyen bontható a készülékház, minél több mindent lehet hozzá csatlakoztatni, annál kevésbé megvalósítható a vízállóság. Lássuk be, hiába mondható el egy mai telefonról az IP68-as védettség, valami oknál fogva a beázás még mindig kizáró tényezőként szerepel a gyártók garanciális káreseményeinek listáján. A mindent befogadó SIM tálca mára ugyan több készülék esetén is tömítéssel van ellátva, de az a szigetelés még mindig semmi a levehető és csavarral rögzíthető hátlap lehetőségeihez képest. Ha azonban a hátlap levehető és rögzítve visszaszerelhető, máris veszélyben a prémium megjelenés.

A vízálló(bb) készülékek további rákfenéje, hogy ahogy a készülékház egésze, úgy a mikrofon(ok) és a hangszóró(k) is szigeteltek, ezért az általuk képviselt hangminőség hagy némi kívánni valót maga után. Ha tehát telefonálásra is szeretnénk használni készülékünket (hagyományos módon, nemcsak Bluetooth vagy vezetékes headset-tel), úgy érdemes lehet az IP68-as védelemről lemondanunk, vagy legalábbis visszább vennünk belőle. A készülék garantált újraindíthatósága szintén a zárt készülékház ellen szól, hacsak nem egy billentyűkombinációval lehet azt előidézni ahelyett, hogy dedikált RESET gomb után kutatnánk vagy (leszavazva) az akkumulátor próbálnánk kitépni a helyéről.

Ugyancsak napjaink úri hóbortjának számít a lekerekített üveg felületek alkalmazása. Tény, hogy ez sokat dob a telefon megjelenésén, sőt a készülékházat is masszívabbá teheti, de ha védőtok nélkül rossz sarkára vagy élére ejtjük, a pókhálósra törött üveg dísztárgyat vajmi kevés jókedvvel emeljük ismét az arcunkhoz. Sajnos ez ellen még a 2017-es Samsung S és A modelleknél alkalmazott fémkeret sem nyújt 100%-os biztonságot, a Sony Xperia Z5 Compact műanyag burkolata viszont nem feltétlenül elég masszív. Kérdés persze, hogy egy kisebb méretű készülékházat inkább hajlítás vagy ütődés ellen érdemes-e védetté tenni?

A karcálló (vagy akár zafír) üveg sokkal jobban ellenáll a zseblakók (aprópénz, kulcsok stb.) általi karcolásoknak, mint egy eloxált vagy festett fém felület. Valamelyik ujjunkba tehát bele kell harapnunk: vagy a fémtestet lesz idővel karcos, vagy a nagy felületű üveg reped be egy esés hatására. Oké-oké, ott vannak a szilikon bugyik. Szerintem azonban bármilyen tokba is kerüljön egy telefon, az csak rondább lesz tőle. Máskülönben mit számítana, mennyire dekoratív és/vagy elegáns a készülék?

Huszárvágással a gordiuszi csomó ellen

Áldozzuk be az elegáns megjelenést a tartósság és a praktikusság oltárán: legyen a készülék körül az üveg elő- és hátlapot körbeölelő, így az ütődéstől azt megóvó fém keret! A fentiek fényében ugyanakkor egyértelmű lehet, hogy egyetlen készülék nem lesz képes kielégíteni az összes fent felsorolt vágyunkat. Azonban egy készülék nem is lenne alkalmas arra, hogy betömje azt a piaci rést, ami miatt most tollat ragadtam. Itt az ideje tehát szintet lépni és több változatot is papírra vetni.

Az készülékház alapkoncepciója egységes lesz, itt-ott azonban lesznek eltérések. Mivel a fizikai billentyűzet az általános kialakítástól merőben eltérő szerkezetet igényel, ezért azzal most nem foglalkozom, inkább előre vetítek egy további blog bejegyzést, ami a jelen készülékhez „kínál” fizikai billentyűt (és talán jelen koncepciót is kissé tovább finomítja).

Készülékcsalád

Továbbra is hangsúlyozom, hogy jelen írás ötletadó és gondolatébresztő is azok számára, akik nálam jártasabbak a témában. Szóval ha magadra ismersz, vagy az alábbi vázlat alapján van kedved 3D rendert készíteni, ne légy rest hozzászólni!

A fém váz az előlapi és hátlapi üvegen is túllóg, így leejtéskor az üveg előtt érintkezik a talajjal. Hátlapi üveg betétre azért van szükség, hogy az antennák vételi képességét ne rontsa a teljesen bezárt fém test. A készülék a hátlap leszerelésével javítható, illetve az akkumulátor cserélhető. A rajz egyelőre nem tartalmazza a gombokat, a SIM tálcát és a hangszórót.

1. Az elegáns(abb) üzleti „Business”

Ennél a modellnél a készüléktest házilag nem nyitható. Az üveg elő- és üvegbetétes hátlapot fém váz fogja össze, amin fém gombok, valamint a folyadék- és pormentes tömítéssel rendelkező SIM tálca helyezkedik el. A készülék alján a vízálló USB, valamint a 3,5 mm-es audio jack aljzat kap helyet. Fröccsenő víz ellen tehát valamelyest védve vagyunk, de búvárkodni azért nem ezzel a készülékkel fogunk.

Ennek a változatnak mindössze annyi a célja, hogy egy hétköznapi, mégis mutatós alternatívával törje meg napjaink tepsi monopóliumát.

2. A mélységbe merülő „Abyss”

Ez a változat szentséget tör, mivel sem USB aljzata, sem 3,5 mm-es hangkimenete nincs. A csavarokkal rögzített hátlap mögött rejtőző akkumulátort kizárólag vezeték nélküli technológiával lehet tölteni, kihangosítani pedig a beépített hangszóróval vagy Bluetooth eszközzel lehetséges. Az elegáns változattal ellentétben csak egyetlen mikrofonja van a készülék alján, ami a készülék tetején elhelyezkedő beépített hangszóróhoz (ami egyben a beszéd hangszóró is) hasonlóan nem elsősorban vájt fülűeknek lett tervezve, ugyanis membránjuk egyben az adott alkatrésznek kialakított nyílás külvilágtól való elszigeteléséért is felel. Így elmondhatjuk, hogy ennek a változatnak a hang képességei inkább másodlagosak, elsősorban Bluetooth headset-tel vagy kihangosítóval érdemes vele telefonálni vagy zenét hallgatni. SIM-et és memória kártyát ugyancsak a hátlap leszerelésével lehet cserélni.

Ez a modell az aktív kalandozók útitársává válna. Kis mérete és ellenálló kialakítása megóvja az izzadságtól, az eső- és tengervíztől, a portól és fém vázának köszönhetően, mérsékelten az ütődéstől is.

Készülékház koncepció

Tartalomfogyasztás kontra kompakt méret: örök ellentmondás. Ha azonban szakítunk a mai képernyő oldalarány sztenderdekkel (16:9 – szinte mindegyik mai okostelefon, 4:3 – régebbi kisebb okostelefonok és phablet-ek, pl. LG Optimus Vu, 1:1 – BlackBerry Passport) és merünk lépni abba az irányba, amit nemrég a Samsung a Galaxy S8 családdal, illetve az LG a G6-tal meg mert tenni, akkor érdemes lehet elgondolkozni a 18:9, azaz 2:1 körüli képernyő oldalarányon. Ezzel a viszonylag nagy képernyőméret mellett megőrizhető a készüléktest karcsúsága, ezáltal kényelmesebb markolhatósága. Érdekes egyébként, hogy ez a formavilág nem újdonság, hiszen 2010-ben már próbálkozott ilyennel (ráadásul hasonló méretekben) az LG a GW990-nel, bár ez sajnos végül nem került gyártásba.

Közös (és itt-ott egyéni) jellemzők

A főbb méretek, a képernyő és néhány alaptulajdonság alapvetően egységes:

- 55 × 116 × 8 mm-es készülékház
- Dual SIM foglalat és Micro SD kártya bővíthetőség (Business esetén SIM tálcán, Abyss esetén a levehető hátlap mögött)
- 4,3” (109,22 mm) képátlójú 720×1440 pixel felbontású (2:1 oldalarányú, azaz 48,8446 × 97,6893 mm oldalhosszúságú) AMOLED (Business) vagy IPS LCD (Abbys) kijelző
- Gorilla Glass elő- és hátlap
- RGB értesítési LED az előlapi Home gombon (Meizu stílusban, de színesben)
- Opcionális virtuális navigációs gombok (amennyiben a Meizu Flyme OS-ben megismert egy Home gombos vezérlése nem lenne szimpatikus), koppintásos ébresztés
- Dedikált exponáló gomb a készülékház jobb oldalán
- Hangerőszabályzó billentőgomb a készülékház jobb oldalán
- Bekapcsoló gomb a készülékház bal oldalán
- IR (infravörös) LED jeladó a készülék hátlapján
- OTG képes USB Type-C aljzat a készülékház alján (kivéve Abbys)
- 3,5 mm-es sztereó hangkimenet a készülékház alján (kivéve Abbys)
- Elsődleges mikrofon a készülékház alján
- Másodlagos mikrofon a hátlapon (kivéve Abbys)
- Beszédhangszóró az előlap felső részén (Business esetén hagyományos, de vízzáró membrános hangszóró, Abyss esetén masszívabban szigetelt piezo membrán)
- Külső hangszóró a készülékház jobb oldalán (kivéve Abbys)
- min. 2000 mAh-ás akkumulátor (Business esetén beépített, Abyss esetén cserélhető)
- Qi típusú vezeték nélküli töltés

Miért van itt-ott eltérés?

Míg a Business modellnél a képernyő típusa AMOLED, addig az Abbys IPS LCD-t kapott. Ennek az a magyarázata, hogy utóbbi vélhetően nagyobb fizikai behatásoknak lesz kitéve, és míg pl. pontszerű hő hatására az AMOLED kevésbé képes regenerálódni, addig az IPS panel annál inkább. Nem kizárt persze, hogy az AMOLED panel vélhetően alacsonyabb fogyasztása pont egy off-road modell esetén előnyösebb volna, de erre majd a hozzászólók véleménye alapján hozunk döntést. Tény viszont, hogy gyártás szempontjából olcsóbb lenne, ha mindkét változat ugyanazt a panelt kapná.

Az USB aljzat Abbys-ről való lehagyása talán érthető: minél kevesebb a betörési lehetőség a készülékházba, annál biztosabb a vízzárás képessége. Tölteni enélkül is lehet, az meg talán nem olyan nagy érvágás, hogy egy relatíve kis kijelzőjű, illetve a hangminőség szempontjából sem kiemelkedő eszközhöz nem lehet OTG kábellel pendrive-ot vagy mobil HDD-t illeszteni. Amennyiben ez mégis igény volna, érdemesebb lehet Micro SD kártyára gyűjteni a lejátszani kívánt médiát.

A 3,5 mm-es sztereó jack aljzat, a másodlagos mikrofon és a külső hangszóró Abbys-ről való lehagyásának oka ugyanaz, mint USB esetén.

TLDR

Akármeddig folytathatnánk az agymenést, egyelőre úgyis csak bilibe lóg a kezem. A brainstorming azonban hálás dolog, és talán még ki is sülhet belőle valami. Esetleg néhány további blog bejegyzés... egy címlapos cikk... egy közösségi összefogás... egy új készülék... :)

Hozzászólások

(#1) cinemazealot


cinemazealot
addikt

Let the brainstorming begin! :R

(#2) Redneck


Redneck
veterán

Ugyan nem válasz a cikkre, de nemrég én is agyaltam, mit vennék ha Androidot vennék. Egyedül a Samsung A3 2016 volt szimpi számomra elérhető áron (4,7" AMOLED, HDR-es kamera, jó üzemidő és erős hardver).

Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban. http://steamcommunity.com/id/redneck026/

(#3) szupermacs válasza Redneck (#2) üzenetére


szupermacs
veterán

Pont ahelyett vettem inkább egy SE-t. Nem tudom, hogy a 2 GB RAM és a hardvere mennyire lesz jó 1-2 év múlva. És az sem mindegy, hogy meddig lesz támogatva. Mivel csak középkategóriás telefon, inkább nem akartam zsákbamacskát venni, pedig úgy indultam el a boltba, hogy márpedig én azt meg fogom venni és rettentő sokáig nyomkodtam és csodáltam a szépségét. Viszont semmivel sem volt kisebb az S3 Neonál, ami az előző telefonom. Mármint kijelzőre. Reméltem, hogy tudom egy kézzel használni. Nem sikerült.
Haveromnak jó ideig Xperia Arc S telója volt. Na azt visszasírom. Nekem akarta adni, de a Blue kártya nem ment a Tré függőség miatt. Pedig milyen szép és kicsi volt.

Steam: szupermacs // BattleTag: Szupermacs#2730 // Uplay: szupermacs // Origin: szupermacs // XLive: SleeplessWar

(#4) zsopu


zsopu
tag

Dedikált reset gomb? minek?
vagy nyom a telefon egy nagy restartot, vagy a bekapcsoló gomb nyomva tartása a reset
(de ez azért elég ritka eset normális telefonnál)
Értelmes android 5" alatt nincs...(talán még a 4,7)

[ Szerkesztve ]

(#5) AllTheBest


AllTheBest
senior tag

Túl nagyok az elvárásaid. Ilyen telefont neked egyik nagy gyártó se fog tudni legyártani, mert azok ott kezdik, hogy ugye saját UI-t hegesztenek az androidra. Kínai cégek vagy kickstarteres megoldások jöhetnének szóba ami egyet jelent azzal, hogy garanciád nem lesz a telefonra.

Én személy szerint nem igazán tudom felfogni azt, hogy miért kell az embernek kicsi okostelefon, régen nekem is túl nagynak érződött az akkoriban 4,3 inch-es kijelzős telefonom, most meg az 5,5 alá már be sem mennék, csak meg kell szokni...

iphone se vízálló tokkal és akkor nincs gondod

Esetleges elírásokért elnézést kérek, kevesebb ujjal nehezebb pontosan írni :) ---> Xiaomi Mi 9T 128gb

(#6) cinemazealot válasza zsopu (#4) üzenetére


cinemazealot
addikt

Számtalan esetben hallottam/olvastam/tapasztaltam már olyat, hogy valakinek (nekem is) lefagyott a készüléke, fizikai billentyű kombináció persze nem volt az újraindításra, és a beépített akksinak és a mindent kizáró, csak szervizben megbontható tokozásnak köszönhetően addig kellett várni, amíg az akksi le nem merült... vagy amíg az elektronika valamilyen csoda folytán fel nem ismerte, hogy ildomos volna újraindulni.

Az utolsó mondatodat nem teljesen értem, a blog bejegyzésem pont ebből az apropóból született.

(#5) AllTheBest
Több helyről hallom mostanában, hogy "iPhone SE", de ez is csak engem (és még néhányunkat) igazol: van igény kis méretű okostelefonra. Nem gond, ha ezt nem tudod felfogni, ettől ez még így van. :) Almára viszont nem akarok költözni, szóval... egyelőre marad az álmodozás.

[ Szerkesztve ]

(#7) jookomak válasza AllTheBest (#5) üzenetére


jookomak
őstag

Én is kisebb telefon párti vagyok, lévén nagyon kis kezem van. És néha azért jó egy kézzel használni, szóval nálam is max 5" a kezelhető méret.
Amit a kolléga keres olyan telefon már nincs, és feltételezem nem is lesz,

(#8) nemlehet válasza cinemazealot (#6) üzenetére


nemlehet
őstag

Én még olyat nem láttam, hogy a hosszan lenyomva tartott bekapcsológomb, vagy a megfelelő kombináció ne működött volna. Eleve ritka manapság, hogy teljesen befagyjon a telefon, de az, hogy a megadott hard reset ne menjen még nem volt példa a kezem közé kerülő telefonoknál.

Olyan, hogy nincs kombináció az újraindításra meg nincs. Legfeljebb ti nem tudtátok. Max 1 perces google kereséssel megtalálható még a legdzsunkább kínai telefonokra is. Amúgy a 30 mp-ig nyomva tartani a power gombot megoldás a telefonok 90%-nál.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#9) MineFox54 válasza cinemazealot (#6) üzenetére


MineFox54
őstag

Hááát, én nem sok készülékről tudok beépített akksival és reset kombináció nélkül...

vapebook.hu, e-cigi tesztek és leírások - ltt van ez a napszemüveg. Ezt 2500-ért vettem. Boltban mennyi? 300, mondjuk, ezzel pont {átvertek}.

(#10) cinemazealot válasza nemlehet (#8) üzenetére


cinemazealot
addikt

és (#9) MineFox54

Nem tudom, hogy a Sony Xperia acro S mennyire számít dzsunka telefonnak, de nekem már fagyott annyira csonttá, hogy semmilyen billentyű kombinációra nem volt hajlandó újraindulni. Az Xperia S-re olvastam a "hangerő fel + power" kombinációt, ami normál üzemben ennél is működik, de múltkor amikor fagyott, semmi nem hatott rá. Egyébként furcsamód párom Xperia SP-je (ami szintén beépített akksis) rendelkezik hátlap alatti dedikált RESET gombbal.

De lendüljünk túl ezen: ne legyen akkor fizikai RESET gomb! :R

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.