2024. május 18., szombat

Gyorskeresés

UPC(kábel) kontra Invitel(iptv)

Írta: | Kulcsszavak: upc . invitel . kabeltv . iptv

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sok difi van a 2 cég szolgáltatásai között, talán közös pontok is akadnak. Már előre elnézést kérek, hogy kicsit zanzás lett, és ugrálok ide-oda a témákban. Nem célom senkit meggyőzni arról, hogy melyik cég/szolgáltatás fontosabb/jobb. Ezt mindenki döntse el maga. Én csak arra akarom felhívni a figyelmet, ami nem szerepel a prospektusokban, de a mindennapi használat során fontosak lehetnek.

A box
A UPC egy DVB-C box-ot ad(van lehetőség csak kártyát kérni, de ehez CI+-os készülék kell), az Invitel egy hálózatos médialejátszót.
- A UPC box nem képes egyszerre jelet adni az összes csatlakozón. Amikor HDMI-n van összekötve a TV-vel, az analóg (scart) kimenet elnémul. Az Invitel készüléke (Albis, SceneGate8000) ezzel szemben mindkét kimenetén egyszerre ad jelet. UPC esetén a HDMI kábelt kell ki/be dugdosni, amikor az analóg kimeneten keresztül néznénk, másolnánk ki egy műsort. Nem praktikus.
A másik különbség, hogy a UPC box beépített merevlemezzel rendelkezik (DVR esetén), Az Invitel készüllékében nincs ilyen. Viszont van egy központi tárhely, ami 600percre elegendő felvételi időt biztosít. Összehasonlítva a UPC-vel szükösnek tűnhet a kapacitás. Az Invitel ezt 2 dologgal kompenzálja:
- A hangzatos "Tegnap tévéje" szolgáltatatás. Ez bizonyos csatornákon megengedi, hogy 72 órára visszamenőleg megnézzük azt a műsort, amiről lemaradtunk.
- Lehetőség van "Kiegészítő felvevő tárhely" vásárlására, 250.-/10 óra/hó áron.
Üröm az örömben, hogy csak az alábbi adókon működik a Tegnap tévéje:

AnimalPlanet, ATV, Cool, DiscoveryChannel, DiscoveryWorld, DiscoveryScience, EchoTV, Film+, Film2+, Filmbox, Fishin&Hunting, HírTV, IDInvestigation, LifeNetwork, m1, m1HD, m2, Megamax, MotorsTV, MuzsikaTV, NótaTV, RTLKlub, RTLII, Prizma, SpektrumHome, SportKlub, TLC

Mint minden jónak, ennek is van rossz oldala. Nem minden csatornán működik a felvétel! Ez azt jelenti, hogy ezeket az adókat se megállítani/visszatekerni, se felvenni nem lehet. Ezek a "problémás" csatornák:
6-os csatorna, Ajánló, AlJazeera, ArteTV, AXN, AXN Crime, AXN Sci-Fi, BabyTV, BBCWorld, ChannelOne, Cinemax, Cinemax2, ComedyCentral, ComedyCentralExtra, DisneyChannel, DorcelTV, DuckTV, DunaHD, DunaWorld, DWTV, Euronews, Eurosport, Eurosport2, ExtremeSports, FEM3, FilmboxExtra, FilmboxExtra1, FilmboxFamily, FilmboxPlus, FilmCafé, H!TMusic, HBO, HBO2, HBOajánló, HBOComedy, HistoryChannel, HustlerTV, JimJam, Kidsco, m2HD, Mezzo, MTVDance, MTVHits, MTVHungary, MTVRocks, MusicChannel, NauticalChannel, Nickelodeon, NTDTV, OzoneNetwork, PaxTV, Pro4, RaiUno, RTL, Sat1, Smile of a Child, Sorozat+, Story5, SuperTV2, TravelChannel, TV2HD, TV5monde, TVE, VH1Classic, Viasat3, Viasat6, Viva, XXL, valamint az összes HD csatorna.
Még feláras szolgáltatásként sem lehet a fenti csatornákról felvételt készíteni.

Persze az továbbra is járható út, hogy box-ot úgy állítjuk be, hogy a műsor kezdetekor az adott csatornára kapcsol. Ezután a box-ra kötött videómagnó/DVDfelvevő-t is beállítva, mégiscsak lehet felvételt készíteni.

Van közös rossz is: Az ethernet, és az USB csatlakozót az előfizető semmire sem tudja használni. Na jó, az USB csatlakozót telefontöltőnek, ill. az Invitel szervíz célokra is használja az USB-t.

- A UPC box fix csatorna listát használ, az Invitel készülékén kedvünk szerint rendezgethetjük ezeket.
A Invitel box-on létre lehet hozni "profilokat", ami azért érdekes, mert a használatával pl.személyre szabott csatornalistát kapunk. Sajna ez a profilozás sincs végiggondolva. Több profil használatakor kikapcsolódik az "auto login", és egy pin kóddal védett bejelentkezés szükséges minden 1-es indításkor. Ezzel tökéletesen kényelmetlenné teszik a használatát, olyan mintha nem is lenne.

Az EPG
Az Invitel egy hatalmas, de még behozható hibát vétett: Nincs sorozatfelvétel funkció. A UPC-nél egyszerüen csak kijelölöm a kedvenc sorozatomat, a felvétel beprogramozásakor egyből rákérdez, hogy csak ezt az epizódot akarom felvenni, vagy a sorozat többi részét is. Így biztosan nem maradok le 1-1 epizódról (Oké, sorozatfüggő vagyok :) ). Persze a UPC megoldása sem tökéletes. Mikor megkeverik a műsorrendet, akkor képes volt a Castle helyett a Mentalistát felvenni. Nem egyszer előfordult, hogy bizonyos csatornákon nem működött a funkció, de legalább volt.
Az Invitel féle megoldásban szinekkel jelölik a "visszatekerhető" (Tegnaptévéje) műsorokat, és akár 7 napot előretekerhetünk a műsorújságban. A lista kezelése gyorsabb, gördülékenyebb mint a UPC box-ok komótos váltásai, de itt is vannak kicsit lassú pillanatok.

A telefonos ügyfélszolgálat
A UPC legendásan hosszú - nem ritkán több mint fél órás - várakoztatásához képest, az Invitel példásan jó. Miután - a nem túl bonyolult - menüben kiválasztottam miilyen témában keresem, egyből egy segítőkész, a témát ismerő munkatársal tudtam megbeszélni a problémámat. (Eddig 3 perc alatt volt a leghosszab várakoztatás!)
Furcsa a hibakezelés is. Tegnap este az Inviteles box, egyik felvételt sem játszotta le. Lejelentettem hibára, megadták a hibajegy sorszámát. Pár perc múlva újraindult a box (remote restart?), és megjavult. Amit nem értek, mert ezt az újraindítást, a menüből is eljátszottam elötte, de nem segített. A fura az, hogy ma egy automata közölte, hogy a hiba javításra került. Amennyiben nekem is megfelel, 72órán belül automatikusan lezárja a hibajegyet. Egész korrekt hibakezelő rendszernek tűnik.

Akit még ezek után is érdekel az Invitel szolgáltatása, kérdésivel nyugodtan zargassa Ace Ventura-t.

A folytatásban:

Megjelent egy összehasonlító írás a 3 nagy szolgáltatóról: Nagy digitálistévé-mustra - újratöltve
Az jutott eszembe, hogy naplót kezdek vezetni a problémáimról.
2013-04-18
Tegnap este megnéztem volna az RTL2 "Agymenők" sorozatának hétfői és keddi epizódját. Valamiért a hétfőit nem játszotta le, a keddit viszont sikerült megnéznem.
Szintén tegnap este próbáltam megnézni a Cool-on a "Mentalista", ill. "Dr.Csont" sorozat epizódjait, de ez sem sikerült.
Próbáltam a honlapjuk "online" gombjára kattintva érdeklődni/bejelenteni a hibát, de egy durva hibaüzenet fogadott:
https://ugyfelszolgalat.invitel.co.hu/invitel/
Proxy Error

The proxy server received an invalid response from an upstream server.
The proxy server could not handle the request GET /invitel/.
Reason: DNS lookup failure for: localhost

2013-04-22
Bár a hétvégére megoldottnak jelezték a tegnap tv-je hibát, az még ma sem működik. Elhamarkodott volt a hibajegy lezárása. Újra bejelentettem hibára, mert:
Nem játsza le a film+2 21-i "Magas szöke férfi felemás cipőben"
Nem játsza le a Cool 21-i "T4xi"
Nem játsza le a Discovery 21-i "Autókereskedők"
1szóval sztoasztikusan működik.

2013-04-29
A Discovery 28-i 22:órakor játszott "Sötét anyag"-ot nem bírom lejátszani. Elötte ment a "Vihar vadászok". Azt sem játsza le.

2013-05-09
Ma nem tudtam megnézni az ID Titokzatos diagnózis epizódját. kb 39:50-et lejátszik belőle, majd megszakad a lejátszás.

Hozzászólások

(#1) Plasticbomb


Plasticbomb
addikt

Mindenképpen pozitív az invitel mellett: Ha IPTV van, bedugom laptopba számítógépbe a kábelt, közvetlenül a modemből, és nagyjából egyből nézhető az adás ölben is. Nekem ez külön nagy érték, mert nincs itthon TVnk, már évek óta, és azért az egy két csatornáért, műsorért, amit nézni szoktam ritkán, nem is akarok venni, se tvt se tvtunert.

ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)

(#2) Mate


Mate
nagyúr

Érdekes a cikk, bár szerintem lehetne még jócskán bővíteni.
Nem tudom mennyire akarsz belemenni a két szolgáltató összehasonlításában, de én jobban összevetném a kettőt, hogy még jobban megkönnyítsem a választást a két szolgáltatás között.
Amit leírtál és rálátásom van megállja a helyét.
Pár dolog ami szerintem még beleférhetne:

1. Ár összevetése
2. Csatornalista összevetése
3. Képminőség összevetése
4. Ügyfélszolgálat (teljes, nem csak telefonos)
5. Jövő. Ide sorolnék minden egyes várható fejlesztést. UPC-nél pl. Horizon stb.

Az írás jó alapja lehetne egy a 4 legnagyobb szolgáltatót érintő összehasonlító tesztnek.

(#3) cigam válasza Plasticbomb (#1) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

Azt meg hogyan? Most úgy néz ki, hogy van 2 dedikált port a box-nak, a 3. pedig egy routerbe megy.
Hogyan milyen programmal tudok számítógépen is IPTV-t nézni?

mate3553
Valóban lehetne bővíteni, sztem fogom is. Sajna Invitel területen a T előfizetés reménytelen, így ezt az összehsonlítást nem én fogom megírni.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#4) Mate válasza cigam (#3) üzenetére


Mate
nagyúr

Egy ember nem is fogja tudni, ritkaság az olyan hely, ahol mind a 4 szolgáltató elérhető. De ha páran összefogunk és mindenki megírja a tapasztalatait pártatlanul, akkor összerakhatunk egy jó cikket.

Ehhez kell:

UPC Kábeles
Invitel Kábeles
Digi Kábeles
T-kábeles
Inivtel IPTV
T-IPTV

tapasztalat. Nem igen találtam interneten ilyen olvasmányt, ami alapján el lehetett volna döntenie valakinek kit miért érdemes választani.

(#5) Plasticbomb válasza cigam (#3) üzenetére


Plasticbomb
addikt

Invitel IPTV. ez nálam így van, de nem feltétlen van így mindenkinél.
A modem, amin kapod a netet, csak akkor ad internet kapcsolatot, ha megadod a ügyfél azonosítót/felhasználónevet, és a jelszót. Ha nem adod meg, akkor kioszt egy ipt, ami nálam a 10.*.*.* formában néz ki. Ha adsz megadod neki az azonosítókat, akkor a rendes ipt kapod ami aszem 87.*.*.* vagy hogy néz ki.

MulticastTV ezt az alkalmazást kell letöltened először.

A következő: Egy gép kell, amin van két lan csatlakozó. És kell hozzá a wireshark nevű program. Feltelepíted, bedugod az egyik lanba a modemből jövő kábelt, a másikba meg lan kábelen a boxot. A gépen a két hálózati csatolót kijelölöd és hídkapcsolatot hozol létre velük. A következő, hogy bekapcsolod a progit, és megmondod neki, hogy melyik csatolókon figyelje a forgalmat. Elindítod, majd bekapcsolod a boxot.

Elkezd dolgozni a box, keresi a helyét, a szervert, ami megmondja neki, hogy mi merre hány méter, majd, amikor bedobja a tv képet, onnantól figyeled, milyen ipre kommunikál folyamatosan. Ez nálam a 239.*.*.* volt.
ellenőrizd, csatornaváltással, hogy jó az az ip range, amit kinéztél.

kicsomagolod a multicasttv-t és telepíted.
Elindítod. Settings menü, ott preferences: majd itt Scanner settings.
ide kell beírnod azt az ip ranget, ami feltételezhetőleg a tv csatornák szervereit jelöli. portot 5000re állítsd. aszem ez az általános beállítás multicast rendszereken. Nyomd meg a scan gombot, és várd a találatokat. az ip ranget úgy írd be mint pl a routerben a port forwardingot egy cím tartomány esetén. pl 192.168.1 - 192.168.2. az ip cím utolsó tagja nem kell.

Amikor talál csatornát, azt alistában feljegyzi, de neked kell kideríteni, hogy melyik csatorna melyik. EPG-t eddig nem tudtam rájönni, hogy honnan kéri le, nem szórakoztam túlzottan vele, mert van port.hu és onnan is meg tudok lesni minden ilyen infót.

Éjfél múlt, szal remélem érthető, hogy mint kell megcsinálni. ha nem, kérdezz, és válaszolok. Nappal, kipihenten.:)

[ Szerkesztve ]

ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)

(#6) Nyufiful


Nyufiful
csendes tag

IPTV visszajátszás problémánál nem az vezetett megoldásra, hogy újraindítottad a boxot, hanem maga a szolgáltatás volt letiltva. Ez két kattintással visszaaktiválható ezért volt a gyors hibaelhárítás. :)

(#7) Nyufiful válasza cigam (#3) üzenetére


Nyufiful
csendes tag

VLC-vel.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.