2022. szeptember 27., kedd

Gyorskeresés

DisplayCAL használata monitor színkalibráláshoz

Írta: | Kulcsszavak: szín . kalibrálás . kalibráló . monitor . kijelző . fotó . videó . film . dell . lg . samsung . philips . acer . nec . eizo . benq . asus

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A kötelező kör: A leírást csak saját felelősségre használd, az esetleges okozott károkért a szerző nem felel.

Ezután a vidám kezdés után amire szükséged lesz:

-Egy kalibráló eszköz (pl x-rite ColorMunki Display, x-rite i1 Display Pro)
-DisplayCAL - innen a program

Telepítés és előkészítés:

A legtisztább egy friss Windows telepítés, de ha erre nincs lehetőség, akkor minden ami eddig kalibráló programként volt fenn annak törlése a biztos. Általában inkább negatív hatásuk van a gyári szörnyűségeknek.

Tisztogatás és DisplayCAL letöltés után a következők történnek. Telepítés közben azt szoktam választani, hogy az OS kezelje a profilokat. Egyéni ízlés kérdése, én nem szeretem ha valami folyamatosan fut a háttérben, de valóban a gyári megoldás biztosabb. (Windows egy apró hardverváltozásra is kikapcsolhatja a profilt ha nem figyelünk rá)

Indítás után kéri majd egy programot, amit le tud tölteni magának, csak klikk a Downloadra és kész. (Ezt most ne akard megérteni mire kell, úgysem lennél vele előrébb :D )

Ez egy darabig el fog tartani, általában 5-15 perc mire le tudja tölteni. Ezt követően Colormunki vagy Display Pro esetén automatikusan le akarja majd tölteni a drivert is. (iProfiler) Ezt is ugyanúgy lehet nyugodtan tölteni. (Spyder eszközök esetén sajnos nem tudom hogy van, csak X-Rite termékekkel dolgozom)

Ha ezek megvannak, akkor a nyitóképernyőn meg fogja kérdezni, hogy adakoznál-e a készítő csapatnak. Mindenkinek saját döntésére bízom ezt is. (Contribute - hozzájárulsz, Not now - átugrod)

Ezután egy kezdőképernyő fogad, ahol a fenti listából az Office & Web D65-öt válaszd ki.

Színkalibrálás:

Első és legfontosabb! Factory reset a monitoron! Bármilyen kontraszt állító humbug cikk alapján elállított monitornál sok fejfájást lehet ezzel megspórolni. A monitoron gyári visszaállítást követően a gyári kontraszt érték a saját maximuma, annál többet nem tud a kép torzulása nélkül, sem kevesebbet, bárki is ígéri azt neked. (TV-k esetében nem így van, de az egy teljesen más procedúrát igényel amúgy is)

Ha a fenti lépéseket megtetted, akkor már csak az alsó Calibrate & Profile-ra kell kattintani.

Ilyenkor be fog jönni egy kis ablak, ahol a Start Measurementre kell nyomni. 3 alapszínen végigmegy, majd elkezdődik a valódi kalibrálás.

Találkozni fogsz mondjuk egy ilyen kijelzéssel:

Innentől a monitor menüjében kell elnavigálnod oda, ahol a három színt (Kék, Zöld, Vörös) tudod egy 100-as skálán állítani. Ez gyártónként és modellenként máshol van, sok szerencsét a felkutatáshoz.

Ha megvan az állítási lehetőség, akkor hogyan indulj el?
1. Mindig visszafelé vegyél az értékekből kezdésként! Tehát a fenti képen pl a zöld sok. Ezt sosem úgy csináljuk, hogy akkor a pirosra és a kékre ráteszek többet. A zöldből kell visszavenni a menüben, pl 100-ról 90-re. Ha a monitor skálája engedne 100 fölé menni, pl kékből 120-at beállítani, az már túlvezérlés lenne. A factory reset után kapott R-G-B érték a maximum mindig. (Delleknél ez lehet 50/50/50, Acernél 70/70/70 és így tovább.
2. Amikor visszavetted a zöldet más szín fog túlsúlyba kerülni. Pl a piros.
3. Pirosból is visszaveszel a menüben mondjuk 100-ról 85.
4. Ezt addig kell játszani, amíg mindhárom szín egyensúlyba kerül, a dE szám pedig 0 és 1 közé
5. Ha ez megvan, akkor a fényerőt állítsd be 120 cd/m2 környékére. (Ez egy alap érték, de preferencia kérdése is. Ha világos környezetben használod, akkor akár 200 cd/m2-re is szükség lehet, sötétben pedig 80 cd/m2 is sok lehet)
6. Ha minden érték rendben, akkor Continue on to calibration és kb 30-40 perc múlva kész a profil a monitorodhoz. A profil élesítéséről itt találsz információt: Katt ide

Ha mindent a leírás szerint csináltál, akkor most van egy kalibrált monitorod és semmit sem értesz, hogy mi történt. :D Ez nem is baj, pont ilyen leírásnak szántam. Mindent részletesen elmagyarázva címlapos 10 oldalas cikk lehetne és akkor a TV-k világáról még nem is beszéltünk.

Ha pozitívak a visszajelzések és mutatkozik rá igény, akkor lehet, hogy lesz még több része a leírásoknak, gammáról, kontrasztról és egyéb mérésekről. :)

Jó kalibrálást!
TheChos3nOne

Hozzászólások

(#1) ujtzjani


ujtzjani
tag

Köszönöm szépen nagyon jó és érthető leírás. :R

(#2) Chosen válasza ujtzjani (#1) üzenetére


Chosen
addikt

:R

(#3) Archttila


Archttila
addikt

Nagyon hasznos írás, köszönjük szépen! :R

Arch Linux [Sway WM]

(#4) gezatata


gezatata
aktív tag

Nagyon szépen köszönöm a tömör de lényegre törő írásod.
Ha egyszer fog születni egy hosszabb magyarázós verzió, szívesen fogom olvasni a többi érdeklődővel együtt.

Isten szeret minket.

(#5) Ala


Ala
tag

Köszi az összefoglalást. Amúgy én is szívesen olvasnék egy bővebb összefoglalót és fejtágítót.

(#6) kormi0312


kormi0312
senior tag

Köszönöm szépen én is a leírást, nagyon hasznos! ;)

Említetted, hogy TV esetében más a helyzet. Arról esetleg tudnál írni légyszi, hogy mit és hogyan kell beállítani / használni egy TV kalibrálásához?

Köszi szépen előre is :R

(#7) oszy


oszy
veterán

Egy lényegre törő írás. :)

Eladó BONTATLAN 2db-os Philips CA6903/22 AquaClean vízkő- és vízszűrő!

(#8) oszy


oszy
veterán

"6. Ha minden érték rendben, akkor Continue on to calibration és kb 30-40 perc múlva kész a profil a monitorodhoz. A profil élesítéséről itt találsz információt: Katt ide."

404-es hiba!

[ Szerkesztve ]

Eladó BONTATLAN 2db-os Philips CA6903/22 AquaClean vízkő- és vízszűrő!

(#9) gezatata válasza oszy (#8) üzenetére


gezatata
aktív tag

Jelenleg itt érhető el: windows-hoz alapból, de kiválasztható a lap jobb alsó sarkában Apple OS -hez is.

[ Szerkesztve ]

Isten szeret minket.

(#10) Dagidög


Dagidög
senior tag

Köszönöm az írást, ez alapján készítettem el az első kalibrációmat. Szívesen olvasnék ilyet tv-hez, illetve 3D LUT-hoz is.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.