2022. szeptember 27., kedd

Gyorskeresés

AOC 27G2U live teszt

Írta: | Kulcsszavak: aoc . gamer . gaming . monitor . teszt . bemutató . próba

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az AOC 27G2U végre megérkezett hazánkba is. Sokan várták, mivel ilyen képességekkel nem nagyon volt még ennyiért monitor. Jelenleg ~80 ezer Ft körül kapható a boltokban, azonban egy-két helyen nagyobb akcióval is kifogható. Azonos képességekkel rendelkező monitorok eddig nem nagyon voltak 100-120 eFt alatt.

Röviden a specifikáció:
- 27"
- 1920x1080 FullHD
- 144 Hz
- IPS panel
- Forgatható, állítható magásságú állvány, PIVOT móddal
- Beépített hanszóró
- 1x DisplayPort, 2x HDMI, 1x D-Sub
- 4db USB csatlakozó,
- 1db Jack in, 1db Jack out

Lássuk a tapasztalatokat.

Külső

Élőben jól néz ki, minőségi hatást kelt (a kategóriához képest). A fel-le állítás és döntés nagyon sima, egyáltalán nem ad ki hangot a monitor, nyoma sincs nyöszörgésnek vagy ropogásnak. A beállított magasságot stabilan tartja a monitor, azonban erősebb gépeleés lközben be tud remegni a keret.

Kezelhetőség:
A monitor alján találhatók a gombok, amikhez a piktogramok nagyon nehen láthatók. A gombok érzetre ugyanolyanok, ezért eltalálásához mindenképp külső fényforrásra lesz szükség. Igaz, így legalább biztosan nincsenek zavaró fények használat közben. (A bekapcsolt állapotot jelző fehér fény nagyon halvány, még éjszaka is alig látható)

Mérések

A dobozból kivéve "Warm" üzemmódban volt a monitor, ahol 933:1-hez kontrasztot mértem. Átállítva "User" üzemmódra, amiben kalibrálni lehet már 1226:1-re javult ez az érték, ami IPS-ek között nagyon jónak mondható.


Kontraszt mérés 30-as fényerőn.

Gamma: Az átlagos Gamma 2.18, ami szintén jónak számít, de a többi üzemmódot még nem mértem.


Gamma 1 módban a mért értékek

A színpontosság dobozból kivéve szemre nem rossz, megmérve azonban 8-10 dE körüli az eltérés. Ez messze nem olyan rossz, mint ahogy a mérésből tűnik, átlag felhasználásra teljesen jó.


Színek gyári állapotban "User" módban.

Fényerő: A minimum fényerő 29 cd/m2, a maximum fényerő 267 cd/m2. A minimum fényerő különösen jó a kategóriában, sok monitor nem tud 80 cd/m2 alá menni. PWM-nek nyoma sincs. Szemmel és kamerával tesztelve sem láttam PWM-re utaló jelet.

Glow: aki nem szereti az IPS glow-t az nem fogja szeretni ezt a monitort sem. Szemből nézve éppen jó a kép, de már relatív kis szögből is erősödik a glow. IPS-ek között átlagosnak mondható, de aki eddig nem vett IPS-t a glow miatt, az nem most fogja megtenni. A fehér részet a teszt program részei. (0 fényerőn fényképezve, mert ez adja leginkább vissza a valóságot)


Glow szemből.


Glow felülről


Glow alulról


Glow bal oldalról


Glow jobb oldalról

Háttérvilágítás, homogenitás: Itt meglepően jól teljesített a monitor, nagyon szép homogén a fekete és szürke háttéren is egyenletes képet ad.


Homogenitás szemből

Beépített hangszóró: Van, de minek kategória. Olyan, mint egy füllhallgató nagyon felhangosítva, nagyjából arra jó, hogy teszteljük, hogy van-e hang, de egyébként értékelhetetlen a minősége.

Pixelméret: Volt már 27"-os 1080p monitorral dolgom. Ez is pont ugyanolyan, mint a többi. Én szeretem, mert minden hatalmas rajta és nem kell erős hardver hozzá, de aki érzékeny a nagy pixelméretre, annak 1440p felé kell nézelődnie valószínűleg.

Mozgás: 60 Hz-en négy féle mód közül válatszhatunk. Overdrive Off, Weak, Medium, Strong. Az Off meglepően jó eredményt ad, de a legjobbnak a "Weak" tűnik. Aki nem tart egy kis túllövéstől, az a mediumot is választhatja, mert egy picit javít rajta. A strong már egyértelmű túllövés effektussal jár. (A szemcsésedés a kamera miatt van, a monitor tiszta képet ad)


Overdrive Off


Overdrive weak


Overdrive medium


Overdrive strong

Gamut: Határozottan látszik a széles színtér. Jóval "ütősebb" minden, mint egy sRGB monitoron. Ez van, akinek nem fog teszteni, van, akinek igen. Erre fel kell készülni.


Gamut "User" módban.

Kalibrálás után:

Viszonylag sokat kellett állítani ahhoz, hogy a színek a helyükre kerüljenek és a dE 0.5-0.7 legjobb esetben is. Fotós munkára biztos nem ez lesz a legjobb monitor, de játékhoz ez már egy használható érték. Kalibrált értékek (csak viszonyításképp írom, de ezek monitoronként eltérhetnek, a tiédre nem lesz jó 1:1-ben!

User mód
Red 35 (gyári érték: 50)
Green 43 (gyári érték: 50)
Blue 50 (gyári érték: 50)

A kontraszt még így is 1000:1 felett maradt, ami jónak számít IPS-nél.


Kontraszt értéke kalibrálva.

Gamma is változott valamennyit a kalibrálás hatására, bár az már előtte is nagyjából rendben volt.


Gamma kalibrálás után (még profil nélkül)

Színek a kalibrálást követően:

144 Hz tesztek:

A gamma és a színek változatlanok magasabb képfrissítésen is. Szerencsére nem fakul a monitor, mint ahogy a TN paneles monitorok szoktak magasabb képfrissítésen.


Gamma 144 Hz-en


Színek 144 Hz-en

Játék tesztek: CSGO-ban (Counter-Strike: Global Offensive) és Assetto Corsa-ban próbáltam ki a 144 Hz-et. Az overdive alapbeállításon lassú volt számomra ilyen magas képfrissítés mellett, ezért az elérhető legmagasabbra, "Strong"-ra állítottam. Így már megfelelő volt a mozgás élessége, precízen lehett vadászni a headshotokat és a jobbnál jobb köridőket a versenyekben.

Alternatívák 27", 1080p-ben:

LG 27GL650F-B

Közvetlen konkurencia az LG 27GL650F-B. Szinte betűre ugyanazt tudja, mint az AOC. Előnye, hogy az állvány a tesztek szerint stabilabb, hátránya, hogy valamivel erősebb bevilágítással kell számolni a széleken. Jelenleg 100-120 eFt körül kapható.

ASUS VG279Q

Alternatíva lehet még az ASUS VG279G is, amely szintén stabilabb talppal kecsegtet. A tesztekben jól szerepel, IPS-hez képest a bevilágítás is rendben van. Hátránya, hogy 2 db HDMI helyett csak 1 db van rajta, ugyanis a másikat DVI csatlakozóra cserélték. Így egy konzollal vagy más hangot átvivő eszközzel kevesebb csatlakoztatható rá, mint az AOC-ra. Ára jelenleg 96 eFt-tól indul.

Acer XV272P

A némileg mostohán kezelt XV272P is megfontolandó lehet. Nem örvend nagy népszerűségnek, mert árban karcolja az 1440p monitorokat, de minőségével és az állítható talppal egy opció lehet annak, aki kifejezetten 1080p 27" monitort keres. Kevesebb teszt van róla, ezért nehéz megmondani, hogy hogyan teljesít, de jelenleg egy akció keretében 103 eFt-tól elvihető a monitor, ami egyébként inkább 115 eFt környékén szokott mozogni.

Összegzés

Az alternatívákbókl is látszik, hogy mennyire ütős ajánlat az AOC 27G2U. Nem tökéletes (ahogy egyik monitor sem), de bármilyen konkurensét nézzük, legalább 20 eFt-tal mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni, ha ugyanezeket a tulajdonságokat szeretnénk megkapni. Ha a konkurencia nem csökkent árat, az AOC pedig hosszabb távon is jól szerepel majd, akkor ezzel az ajánlattal bizony nagyon nehéz lesz versenyezni bárkinek.

Hozzászólások

(#1) Cucuska2


Cucuska2
őstag

Az AOC 27G2U végre megérkezett hazánba is. Sokan várták, mivel ilyen képességekkel nem nagyon volt még ennyiért monitor.

Esküszöm, itt erőlködök a gép előtt, de nem látom leírva, hogy mennyibe kerül.

[ Szerkesztve ]

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#2) Chosen válasza Cucuska2 (#1) üzenetére


Chosen
addikt

Már láthatod is. ;)

(#3) AxBattler


AxBattler
félisten

75k HUF-ért (mínusz kupon) ajándék, de a kontrasztja nem éri el a 24G2U 1500:1 értékét... kár.

Eladó cuccok: -

(#4) 19ati93 válasza AxBattler (#3) üzenetére


19ati93
aktív tag

Jó kis moncsi ez! Nekem a 24-es verziója van és nagyon szép a képe! :)

(#5) mm779 válasza 19ati93 (#4) üzenetére


mm779
tag

Egy ideje nem követem a monitorpiacot, de rákerestem a 24" verziójára a monitornak és a korábbi évek állapotához képest ezért az árért (75k) eléggé álomkategóriának tűnik (144Hz, IPS, 1ms, FreeSync, nem ívelt).

Mivel tud kevesebbet mint a cikkben említett 120-130k-s hasonló képességű monitorok? Vagy mitől ennyire olcsó, hol a hiba? Annyira jól hangzik, hogy elgondolkodtam a megvételén...

[ Szerkesztve ]

(#6) AxBattler válasza 19ati93 (#4) üzenetére


AxBattler
félisten

Egyébként ja. ;)
Kár, hogy a 24"-os most sehol nincs raktáron....

Eladó cuccok: -

(#7) Sethdobaloah


Sethdobaloah
senior tag

nvidia kártyával is megy rajta a freesync?

...csak én vagyok helikopter?

(#8) AxBattler válasza Sethdobaloah (#7) üzenetére


AxBattler
félisten

A 24"-oson igen, szóval...

Eladó cuccok: -

(#9) Chosen válasza Sethdobaloah (#7) üzenetére


Chosen
addikt

Ezt nem fogom tudni tesztelni sajnos, mivel csak AMD kártyám van, viszont a 24"-os változatról készült tesztben azt írják, hogy megy NVIDIA kártyával is a Freesync: [AOC 24G2U review]

Hátrányként azt említik, hogy a 48-144 Hz helyett csak 60-144 Hz tartományban működik NV kártyákon. (Az előbb linkelt tesztben teljes tartományban megy az elmondásuk alapján mindkét gyártóval, szóval ez érdekes...)

[ Szerkesztve ]

(#10) Chosen válasza mm779 (#5) üzenetére


Chosen
addikt

Én is nehezen hiszem el, de egyelőre úgy tűnik, hogy nincs hiba az olcsóság mögött.

Két dolgot tudok említeni, ahol lehet különbség:

1. Az állvány a 27"-os változaton könnyebben beremeg, mint a drágább modelleken. A 24"-os kisebb, könnyebb, így ott valószínűleg kevésbé jön elő ez a jelenség.
2. Nem tartalmaz pixelgaranciát az ár és sajnos a tesztpéldányon is van egy pixelhiba. Ha olyan helyen veszi az ember, ahol lehet pixelgaranciát kérni rá plusz pár ezer forintért, akkor ez sem lesz probléma.

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.