2024. május 25., szombat

Gyorskeresés

IBM PC 300 2169-55G Windows 98-cal, illetve ahhoz kapcsolódó dolgok

Írta: | Kulcsszavak: IBM . Windows 98 . PC 300 . Celeron 533

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Story time
Most jelenleg a 17. évemet taposom, de még 7 éves voltam, mikor először használtam általános iskolában Windows 98-at, az ottani infó terembe mind IBM-es gépek voltak (PC 300GL/PL már nem tudom de tudom hogy ilyesmik voltak), mind fekvőházasak, IBM monitorral bár a billentyűzet lehet nem mindenhol IBM volt hanem valami más márkás, meg az egér is, azokon mind XP volt.

Viszont volt egy gép, amin Windows 98 volt, az egy LG márkájú Pentium II-es (asszem) gép volt. 100%, hogy FE volt rajta, mert sokat fagyott le, nem lehetett rajta internetezni, de volt rajta egy DOS-os Mario&Luigi (1994-es), és Comenius Logo, semmi egyéb. Azért szerettem a Win 98-at, mert megfogott maga a régi Windowsnak a külleme, meg az, hogy nagyon jól lehet témázni.

A másik dolog, hogy 2005 körül volt az a "Mit tud a számítógépem" sorozat, amire feliratkoztunk, és kaptunk havonta mellékleteket "kártyákat" illetve freeware/shareware programokat tartalmazó CD-ket, amelyeknek van haszna, bár én csak a Photofiltrét, a Winamp 2-t és a Chameleon Clock 3-at tettem fel a gépre közülük, mert azoknak van hasznuk, a többinek már nincsen, mert netigénylőek vagy elavultak(pl Panda Antivirus 2005). Kaptam hozzá még anno egy Trust PS/2es vezetéknélküli egeret, de odaadtam az unokatesómnak, mert akkor még nem volt számítógépem.

Magáról a gépről
Novemberben arra gondoltam, veszek magamnak már egy régi gépet olyan a PII-PIII korszakból, hogy a Win 98SE rendesen tudjon futni. Találtam is egy hírdetést itt a hardveraprón, gyorsan lecsaptam rá, még mielőtt valaki elviszi, mert állóházas márkás gépből itt a magyar piacon ritkák, de legalább olcsón megkaptam. :D (November 26.-a óta van meg a masina)

A gépet ezek jellemzik: Intel Celeron 533 MHz (még a Mendocino korszakból), 256 MB SDRAM, 5 GB vinyó (Quantum Fireball), BenQ 52X-es CD olvasó, 150W táp, 2 PCI bővítőhely (egyikbe hálókártya van(3COM905-TX), másik üres), integrált videó(Intel alap AGP portra kötve --> ezért nem tudok AGP kártyát belepakolni, ja és csak 675 pontot értem el vele 3DMark2000 alatt) és hang (C-media CMI8738 chip), illetve intel 810-es chipset, a CMOS elemet meg kicseréltem benne mert lemerült az előző.

Windows XP-vel volt a gép, de az nem nagyon akaródzott stabilan menni, így elmentem a Media Markt-ba, és vettem 10 írható CD-t hogy ha netán támad tegyek rá akár zenéket is vagy fájlokat (driver értelemben, meg háttér), először ráírtam egy Windows 2000-est, mert ugye az stabil, nem úgy mint a Windows ME(azt fölösleges telepíteni mert virtuális gépnél is megszívtam mikor a VMwareből átváltottam Virtualboxra, folyton újraindult a driver felismerés után), de aztán rájöttem, hogy a Windows 2000 nem is olyan nosztalgikus számomra, meg hogy a gép oldalán volt egy Windows 98 SE aktiváló kulcs, így gyorsan ráírtam egy másik CD-re a Windows 98 SE-t (amúgy az a CD 95, 98, 98SE és ME 4-az-1-ben iso-ról lett kiírva), leformáztam a vinyót FAT32-re.

Telepítés + driveres dolgok
Miután ez megvolt, telepítettem a Win 98 SE-t, és a kulccsal vígan működött. A végén mikor fentvolt a rendszer, kellett egy-két drivert telepítenem (a hálókártya driverjét még nem raktam fel azóta se), a videó és hang drivert (tegnap meg felraktam egy USB mass storage drivert is, hogy tudja kezelni a modern pendriveokat, mert nekem van egy USB 3.0-ás, nusb33e.exe-ről telepítettem, annyi ennek a szépség hibája, hogy a start menü angol lesz, de más nem, ez mondjuk engem nem zavar, legalább nem kell CD-ket megtömnöm adattal, hogy tudjak programokat telepíteni :D), amivel rendesen működik a gép. Rájöttem, hogy kéne beletenni majd videókártyát meg hangkártyát is, előbbi azért, mert nem tudok rajta játszani (később rájöttem, hogy minek, nem ezért vettem, hogy szétjátsszam, mert arra ott van a laptop, azon legalább rendesen elfut a Deus Ex), utóbbit azért mert a hangkártyából zaj jön ki (ja de ez is felesleges, mert van nekem olyan monitorom, aminek van hangszórója (2008-as Fujitsu Siemens LL 3190W), ott a zajt nem lehet hallani, hiszen csak akkor hallható, ha fülesről hallgatod a muzsikát.

Perifériás mizéria, avagy PS/2 vagy USB billentyűzet
Billentyűzet, ami van az csak USB-s, ami ugyan elmegy Windows alatt, meg natívan támogatja az alaplap, de a DOS már nem, így DOS alatt nem használható, van nekem 3 USB-s, az egyiket a laptopommal használom(Trust elight -első szériás, nem az amit most az edigitalon lehet kapni), meg a fő számítógéppel "nagygéppel" - ami ma lesz 9 éves, mert karácsonyra kaptam -
egy Core 2 Duo procis NTT (lengyel) márkás géppel.

A másik billentyűzet, az még a Core 2 Duo-s géphez járt, csak már némelyik gombjáról a felirat lekopott azt egyszer sikerült elrontanom (bár inkább a billentyűzet hibája), mikor kitakarítottam (ugye teljesen szétszedtem hogy rendesen kitakarítsam), akkor a billentyűk visszarakása után nem akartak a billentyűk lenyomódni rendesen. Nemrég, újra szétkaptam, és már kicsivel jobban működik, de az Alt Gr-t erőből le kell nyomni, mert különben nem csinál semmit, meg még a Ctrl-lal és a nyilakkal is ez a gond, így a billentyű használhatatlan.

A 3. billentyűzet, ami most be van kötve az IBM gépbe, az egy Logitech Ultra-Flat keyboard, aminek csak annyi a szépséghibája, hogy a billentyűzet kialakítása meg a gombok elhelyezése a laptophoz hasonló, a gombok konkrétan egymásra vannak gyömöszölve, az olyat meg nem nagyon szeretem, hiszen a rendes kiosztáshoz vagyok hozzászokva.

A lényeg, hogy elég szoros ez a helyzet, mert használt billentyű vásárlása esetében piacterekről olcsóbban jönnék ki, mintha új PS/2-es billentyűzetet vennék, mert amit láttam (Genius KB-110X) az 2190 Ft-ba kerül az edigitalnál, ami nem olyan olcsó ha még a szállítást is beleveszem, ami még 490 forint. De ezt majd 10x átgondolom, hogy most melyik éri meg.

Perifériás mizéria - egér ügy
Az egér ami van nekem, az egy PS/2-es (USB egérrel nem is működik a Win 98), Genius Xscroll névre hallgató, az szerencsére tökéletesen megy a géppel, így lehet nem veszek csak úgy fehér PS/2-es egeret, főleg, hogy ez az egér optikás, így nem kell a golyó takarításával bajlódni, mint ahogy régen volt.

Programok a gépen és a stabilítás kérdése
Már szedtem le jó pár programot a gépre, ezért jó hogy van a WinWorldPc meg társai, Encharta 99, Microsoft Bob, MS Publisher + Office 97 Pro SR-1 (angol mind), Jazz Jackrabbit 2, illetve a Mario&Luigi (amit már számtalanszor kivittem mert egyszerű), csak kár hogy a nyomtatómat nem tudom vele használni, mert az már NT-kernelt támogat (nyílván mert 2010-es).

A gép mennyire fagy le? A vinyója 100%-os (191 nap működési idő, 1300 indulási számmal, amiből 20 az enyém), nem attól fagy le, hanem attól, hogy maga a Win 9x kernel stabilítása így ide-oda száll el, ha már megy az Encharta + egy játék akkor fagy le, vagy ilyen random esetekben, ami kicsit bosszantó tud lenni, de ez a Windows 98 SE. Elfogadom a rendszert, mivel nosztalgikus számomra, de számítottam rá, hogy produkál ilyeneket (természetesen a Windows 2000 stabilításban verhetetlen a kortársaihoz képest).

Összefoglalva, a gép jól működik, örülök is neki, de azért tudhat ő többet is ha van benne videókártya vagy hangkártya. (nyílván a PCI-os videókártya nem úgy működik mint egy AGP-s de legalább felhúzza a teljesítményt, ami egy plusz) Elégedettségi faktor az viszont 100%-on van ígyis :)

UPDATE 2018.03.17.: A gépre Windows ME került hogy ne szívjak vele :D (sőt szerintem gyorsabb is a Win ME mint a 98 SE Celeron alatt)

Képeket küldök is a masináról, mert anélkül a cikk semmit nem érne :DD

illetve egy 4 képes album a gépről és az asztalról ahol jelenleg van a gép:
[link]

BTW, boldog karácsonyt kívánok mindenkinek! :)

Hozzászólások

(#1) Klaus Duran


Klaus Duran
senior tag

Boldog mazochista karácsonyt. ;]
Ne copasd magad ha van stabilabb ami ugyanazt tudja.

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM

(#2) Ati00 válasza Klaus Duran (#1) üzenetére


Ati00
tag

Kössz, neked is boldog karácsonyt XD pedig én megmaradok a Win 98-nál hiába hogy a Win 2000 stabilabb, a DOS-os játékokat mégis szeretném futtatni :) Win 2000 is ugyanolyan szívás, csak más dolgokban, ott a PS/2es eszközöket nem ismerte fel a gép, tehát egeremet nem tudtam használni rajta :D Be kellett dugnom ezért az USB-s egeret.

[ Szerkesztve ]

(#3) mbalint987


mbalint987
aktív tag

Az első gépem egy PII-es volt 256MB RAM-mal és a jó öreg Windows ME-vel, nagyon szerettem. Érdekes módon még a Windows ME is csak max. havonta egyszer csinálta össze magát. :D

A Windows 9x-es korszakról egyébként elég lesújtó a véleményem, az egész család egy ilyen összekókányolt valaminek tűnik, és úgy is viselkedett (nem véletlenül hívták Plug&Pray-nak a PnP-t). Anno kevés helyen ment NT-rendszer (inkább a vállalatoknál), de azok abszolút használható és kiszámítható rendszerek voltak. A Windows 2000-t is ezért szerettem, soha nem volt vele komolyabb gebasz.

„Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette.” /Star Wars Episode III/

(#4) DarthSun


DarthSun
nagyúr
LOGOUT blog

Grat a géphez ! Teljesen stabil a Win98SE, ha jó vas van alatta. Elég sok gépemen fut, ez a kedvenc retro oprendszerem.

Az egyik erősebb Win98 konfigom (elég különleges és ritka is mára), ha gondolod nézd meg : [link]

Kellemes Karácsonyt !

A 3 test probléma nem megoldható.

(#5) Ati00 válasza DarthSun (#4) üzenetére


Ati00
tag

Köszi szépen :D Majd elolvasom :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.