2022. november 30., szerda

Gyorskeresés

Retro pécé gondolatok

Írta: | Kulcsszavak: számítógép . IBM . Windows 98 . HP . Altrix . FX 5200

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bevezetés

Még tavaly karácsonykor írtam egy bejegyzést hogy milyen boldog vagyok, amiért van nekem egy IBM-es gépem, bár írtam hogy nem minden teljes. Na azóta már sok mindent tettem.

Videókártya vétel

Május 4-én a gépbe raktam bele egy Geforce FX 5200 128 MB-os videókártyát amit a Hardveraprón keresztül vettem meg, jól működik szóval nincsen vele gond, talán annyi, hogy a Celeron kicsit lehúzza a teljesítményét :D Na meg hogy a gép nem AGP-s hanem PCI-os, de ezek nagyon kicsi problémák, hiszen végre lehet rajta játszani (na jó a Deus Ex kb élvezhetetlen mert csak 10 fps-sel megy, bár olyan játék, mint az Unreal tök fajinul megy el max felbontáson, illetve a Quake is simán akadás nélkül teszi a dolgát), szóval megéri azt a nem sok pénzt beleölni a gépbe. A gépet újrahúztam, mert a videókártyát nem nagyon szerette a Windows ME(sok gondom volt a driverrel - végül a gép feladta a harcot és védelmi hibára vonatkozva kékhalálozott) így helyette a Windows 98 SE került vissza.


(már 1280x768-as felbontásba használom hogy a monitor képarányához a legközelebb legyen mert 16:10-es monitort használok hozzá)

Régi perifériák

Pár nappal rá hogy a videókártyát beleraktam a gépbe, egy érdekes dolgot találtam a pincébe: egy régi PS/2-es billentyűzetet a 90-es évek végéről (HP SK-2502C). Kiderült, hogy az még apukám 8 éve rakta oda, mikor a volt kollégájától elhozott egy régi számítógépet(kb Pentium II/III-as lehetett) azzal a bizonyos billentyűzettel. Az a régi számítógép kikerült a lomtalanításba mert nem kellett nekünk akkor hiszen úgy se tudtam volna használni – nem volt tartalék billentyűzet, egér, monitor, tápkábel stb. ahhoz a másik gépem kábeleit kellett volna kihúzigálni. Azóta már van minden. Mondjuk azért meg tarthattuk volna, csak hát ez lett a döntés, hogy dobjuk ki. Ezt pont nem említettem az előző posztomba.

A billentyűzethez visszatérve, koszos volt(képen is látszik) így rendesen ki kellett takarítanom(bár nem készült róla olyan kép ami mutatja milyen poros volt a billentyűk alatt - valami iszonyat sok por meg kosz volt) , bár csak külsőleg, mert nem akartam elcseszni mint az egyik billentyűzetemet(egyszer szétszereltem hogy átfogó takarítást hajtsak végre rajta, a végeredmény az lett hogy az Alt Gr és néhány billentyű nem nagyon akaródzott lenyomódni. Később azt szétszereltem megint és most azért jobban odafigyeltem hogy szerelem össze – de még mindig nem akar az Alt gr érzékelődni vagy ha csak izomból nyomom le azt). Most már elég pöpec állapotba van, bár kicsit meg vannak sárgulva a billentyűi és kisebb tollvonások illetve karc van a billentyűzet házának(hülyén hangzik, de angolul case-t mondanék), amit nem tudok eltüntetni, de nem nagyon ront az esztétikai állapotán mert azok inkább alul vannak.

Takarításról képek:


A végső eredmény:

Az a lényeg, hogy csillog villog, meg egészen jó rajta gépelni. Hiába, hogy membrán, érzed, ahogy gépelsz. Van hangja, az egy tény, majdnem olyan hangos mint egy mechanikus, mikor gépírásba tolod. Az N billentyűje néha nem akaródzott működni de most már szerintem az is már be lett járatva (mármint a membrán) így már nem találkozok a hibával (nyílván nem fogom az N-t egymás után püfölni sokszor :D)

Most szerdán meg nézelődtem a szakközépsulimnak(szakgimnázium már de én engem nem izgat hogy már hogy hívják) a számítógépes laborjának a régi használt kacatjai között, és találtam egy Altrix golyós soros csatlakozós egeret. Pénteken gyorsan besurrantam a laborba, és megkértem a tanárurat, hogy hadd vigyem el azt, ami nekem kell. Mondta, nyugodtan, csak ne sokat. (különben az egészet elvihettem volna). Voltak még más egerek is de némelyik nem nagyon volt patika(pl voltak olyan golyós egerek ahol pl a gomb nem működött vagy a golyó hiányzott belőle).


A sulinak van(volt, mert pénteken összelett mind a használt cuccok kaparva, hogy el tudják a tanárok vinni selejtbe őket) egy hatalmas kollekciója régi számítógépekből, ott volt használatlanul 2 Pentium 1-esnek kinéző masina illetve néhány Pentium 4-es használaton kívül, illetve 10-20 billentyűzet és egér, a billentyűzeteket nem volt kedvem elvinni mert vagy ki voltak törve a lábai vagy egyáltalán nem volt annyira jó rajtuk gépelni, mint a HP-s billentyűzeten, na meg a kosz ami volt rajtuk és a sárgulás, az nem nagyon tetszett (valamelyik még elfogadható állatpotba volt csak nem ért fel a HP minőségéhez. Hát azt a billentyűzetet csak dicsérni tudom, ráadásul ergonómikus kialakítása van mert a billentyűzet felfelé ível.

Ma a rendszert meg újraraktam(ugye Windows 98 SE-t, most azzal jóba van a gép), mert az egérrel voltak problémáim működésre bírni, így felraktam egy Windows 3.11-es drivert, hátha megoldja a problémát, hiszen nem tudtam hogy ha Ps/2-es egeret használtam idáig Win 9x alatt akkor nem fogja automata felismerni hogy „papa most soros egeret akarok használni” – még jó hogy felraktam a kérdést egy retro számítógép csoportba pénteken mit kell ilyenkor tenni, kaptam rá 2 órával később hogy hozzá kell adni mint hardvert.

Azóta az egér működik bár egy dolog nem nagyon tetszett, hogy a golyója ami ugye a mutatója az egérnek, néha megakadt, így tegnap szétszedtem az egeret teljesen és kitakarítottam vizes porrongyal bár a NYÁK-ot csak lefújtam ami volt rajta por, viszont az egérnek a borítását teljesen áttöröltem átmostam, hogy jó tiszta legyen, meg a golyót is rendesen áttöröltem, és most teljesen akadás mentesen megy minden, szóval ez is pöpec (az egér kicsit megvan sárgulva de ez nem nagyon számít nálam, csak az, hogy menjen).
Az egér szétszedve(a NYÁK most a képbe nincsen):

Most jelenleg így néz ki a retro setup:

GYIK:
Miért használod a retró géped az ablaknál? Tönkre fogod tenni a szemed vele, mert a szemedbe jutó fény nagyobb, mint ami a monitor képernyőjéről sugárzódik!
Az ablakomon ott a redőny, amennyire kell, lehúzom. Persze nem tökig, mert akkor nem látom a billentyűzetet. Eredetileg a monitor ott volt, ahol látszik az előző bejegyzésbe, csak nem akarom a nyakam kitekerni, hogy a monitort lássam, így ez ergonómikusabb, ha már azon az asztalon van, ahol a billentyűzet és az egér van. Természetesen mivel ez az asztal mozdítható(mert két részes, és a mozdíthatón van rajta most a monitor), ha netán ki kell teljesen nyitni az ablakot akkor a monitor, a hangszóró és a könyvek az L alakú asztalra lesz rátéve.
Használni fogsz majd CRT monitort a setupodhoz?
CRT monitort nem terveztem használni a setuphoz, mert sok áramot fogyaszt én meg azért nem akarok a szüleim számláira még írni pár száz forintot :D Eltudnám vinni unokatesóm 14 éves CRT monitorját ami kb már 6-8 éve nem volt bekapcsolva de az is kb 4x többet fogyaszt mint a Fujitsu Siemens Amilo LL 3190W monitorom.
Van tervbe a billentyűk, egér és a gép előlapjának retrobrite-olása(fehérítése)?
Nem, mert egyrészt nekem nincs meg a megfelelő szakértésem ehhez, illetve a megfelelő vegyszerek amikkel ezt megtudnám csinálni. (A gép előlapja alapból már bézses sárga volt ami szerintem az okozta az előlap elsárgulását valamennyire)

Hozzászólások

(#1) orion1025


orion1025
őstag
LOGOUT blog

Én biztosan fekete retro elemeket használtam volna, a régi elefántcsont műanyagok erősen sárgulnak ennyi év után, és eléggé nem illenek bele egy mai környezetbe. IBM-nél elég sok fekete cucc van, amik nem mai darabok, de mégis mutatósak.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#2) Ati00 válasza orion1025 (#1) üzenetére


Ati00
tag

Oké, értem a pontodat, használtam is hozzá fekete egeret és fekete billentyűzetet, csak úgy gondoltam mi lenne, ha teszek itt kivételt, mert ha már retro, akkor már ez, amúgyis nálam a billentyűzetek általába elég ramaty állapotba vannak sok év használat után, amit előkaptam billentyűzetet hozzá az túl lapos gombokkal volt, azon kényelmetlen volt gépelni, ami billentyűzetet említettem, hogy már nem tok rajta jól gépelni, azt szívesen befogtam volna, mondjuk arról már lekoptak a feliratok nagyrészbe, így az is ront az összképen.(Van még világítós billentyűzetem is csak azon utáltam gépelni mert az is lapos volt meg annak kitörtem a lábait) Aztán ugye a pincében erre a kincsre rátaláltam, nagyon megörültem ennek és felhoztam. Amúgyis PS/2-es billentyűzetre vágytam hogy azért legyen szabad a 2 USB port, ha kell valamit rádugni pl pendrive vagy bármi más - ne kelljen vele vacakolni

Ha már régi billentyűzet, akkor már régi egér, hogy jó legyen az összkép. Az egér, amit én használtam, én vettem, csak hát nem korhű a géphez, azt már azt akartam hogy legyen valami régi dolog is. Az, hogy sárga, az egy dolog, rontja is az összképet, de hát ez van. Én nem nagyon akarok hozzányúlni a műanyag burkolathoz, bár ha nálam mégjobban sárgulnak, akkor talán. (Bár kétlem, mert nem nagyon éri UV sugárzás a gépházat, a billentyűzet, egér meg azért nem nagyon, mert asztal alatt vannak amikor be van tolva a billentyűzettartó.

(#3) lezso6 válasza orion1025 (#1) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA

Szerintem pont ettől a sárgulástól retro. Nekem anno egy csomó gépem már eleve ilyen volt, na nem gyárilag, csak már akkor is régi volt már. Hát még most...

STOP RIOS! Állítsuk meg a moderációt! | Eladó Edifier R2750DB 55e Ft !!!!!44!négy!

(#4) orion1025 válasza Ati00 (#2) üzenetére


orion1025
őstag
LOGOUT blog

Sajnos ez a folyamat UV sugárzás nélkül is zajlik, nem a nap szívja ki az elemeket, hanem a benne található bróm "aktiválódik". Hidrogén peroxiddal lehet fehéríteni, de az sem végleges megoldás.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#5) Frawly válasza lezso6 (#3) üzenetére


Frawly
addikt

Egyetértek. Ha valaki csak Win98-at akar, annak ott a virtuális gép egy akármilyen modern gépen.

A retró fizikai hardvernek pont az a lényege, hogy a régi időket hozza vissza. Összesárgult elemek, hangos, lassú, megbízhatatlan winchester és floppy, szemedbe villódzó, elmosott és torz geometriai képű CRT monitor, klattyogós billentyűzet, irdatlan lassúság, alacsony felbontás, csökkent színmélység, prüntyögő, szintetizált-mesterséges hangzásvilág. Ezektől a láma és mai szemmel zavaró dolgoktól lesz az egész retró, ami miatt emberek úgy látják, hogy megéri még ilyen régi vasakat összevenni, tartani, áramot zabáltatni velük, meg a helyet foglalni, port fogni.

Onnantól fogva, hogy fekete ház, fekete modern perifériák, 16:10-es lapmonitor magas felbontással, CF/SD/SSD tároló/floppy emulátor, stb. van kiegészítésnek, az egésznek az értelme veszik el, annyi erővel lehetne modern gépet is használni virtuális géppel vagy emulátorral.

Többé nem fórumozok itt. Remélem mindenki örül a továbbiakban a belterjességnek, és annak, hogy sikerül midenkit elűzni és rendszeresen kitiltatni.

(#6) Ati00 válasza Frawly (#5) üzenetére


Ati00
tag

Egyetértek azzal amit írsz 100%-osan csak mivel nekem az asztalom ilyen hülyén van megoldva nem lenne szerencsés odapakoltatni egy CRT monitort, ígyis amúgy bőven megvan az élmény ami kell :) a CRT monitorok kurvanehezek, az unokatesóm monitorja van vagy 20 kiló legalább mert 17"-os.

...igen, sokkal jobb koptatni a régi hardvert mint az újat :D
ja és legalább tudok floppyt használni vele mert a barátom küldött májusba flopit amit én használtam már másik régi gépbe a suliba xd egyik nap bevittem rajta a MARIO & LUIGI DOS-os játékot és azzal játszottam a hálózat gyakorlat órán xdd

- igen, a billentyűzet az klattyog és hangos, hiába hogy membrán, sokkal hangosabb a Hama Verano billentyűzetemnél
- a golyós egérről meg azt, hogy legalább megtanítja az embert az egérrel való gondoskodásra -> hát nekem azt ki kellett takarítani mert néha akadt a golyója mikor hazahoztam iskolából
- meg hát azért vettem a régi gépet hogy tudjak rajta játszani is(ugyebár hiába van VMware és Virtualbox ha mind2-n nem lehet nyomni az Unrealt lagg nélkül) meg tényleg legyen már egy fizikai retro hardverem is amit tudok bütykölni, lehet egyik nap szétszedem és újrakábelezem mert a szalagkábelek elég hülyén vannak összekötözve, meghát mégis csak megtanulok akkor gépet szerelni xddd ha valamit elbaszok akkor a gép úgyis szól, bár nem akarom a tápot felrobbantani a szar összekötéssel, a tápcsatlakozók bekötését szépen telóval lefotózom majd :D

(#7) Frawly válasza Ati00 (#6) üzenetére


Frawly
addikt

Az Unreal-nak elvileg vannak modern portjai, amik mennek újabb Windows alatt, ha jól emlékszem, még nem próbáltam.

Többé nem fórumozok itt. Remélem mindenki örül a továbbiakban a belterjességnek, és annak, hogy sikerül midenkit elűzni és rendszeresen kitiltatni.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.