2024. május 19., vasárnap

Gyorskeresés

Érdekes sztorik az "átlag" userekkel, avagy segítség nem jó a gépem

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Először is azzal kezdeném, hogy biztos vagyok benne, hogy másnak (főleg aki üzletszerűen foglalkozik ezzel) ezer ilyen és sokkal jobb/érdekesebb/poénosabb/szánalmasabb esete van.
Nem ez a cél, nem is az adott egyének lejáratása, mivel teljesen név nélkül és "felismerhetetlenül" írom le a szotrikat, de érdekes lehet elolvasni, okulni belőle, hogy mire kell rákérdezni mielőtt kiszáll az ember javítani a dolgokat.

~25 éve foglalkozok számítástechnikával, elsősorban hobby szinten, de régen hardver/oprendszer tekintetében folyamatosan update voltam, az utóbbi időben ez hullámszerűen (vagy amikor nálam van gépfejlesztés, vagy ismerősöknek kell segíteni vásárolni) kerül frissítésre a "tudás". Így kialakult egy "vevőköröm" akik mindig engem keresnek ha számítástechnikai kérdésük/problémájuk avagy vásárolni valójuk akad.
Ezeknek a gépeknek a "javítása" közben fordulnak elő az alábbi esetek:

Hölgy, laptopot segítettem neki venni:
1., Talán 1-2 hónapos volt a laptop, mikor hív, hogy nem megy, se kép se hand, OK mondom, értemegyek és leadom a boltba garanciális cserére/javításra. A lakásán próbálkozok a laptoppal, semmi, na mondom összerakom, és amikor húztam volna kifelé a tápkábelt, akkor tűnt fel, hogy nagyon könnyen kijött. Mint kiderült, nem volt bedugva, fél perc múlva már ment a rendszer. Volt pironkodás rendesen.

2., Megint eltelt egy hónap, megint se kép se hang. Kérdezem, hogy be van dugva a kábel, be persze megnézte, a gépbe is és a falba is. Ok mondom, akkor megyek érte. Tényleg se kép se hang, jó mondom, akkor viszem. Megfogtam a kábelt, és nagyon könnyen mozgott. Hát persze, hogy a gépbe be volt dugva, a fali konnektorba is, de a 240V-os tápkábel ki volt mozdulva a tápegységből. Összedugva fél perc és működött megint minden

3., Fél év eltelt különösebb tápellátási problémák nélkül :), megint csörög a telefon, hogy nem megy a gép, zúg, de nem csinál semmit. Kérdeztem újraindította-e, igen persze, de nem csinál semmit. Elhoztam, mert nem volt időm vele foglalkozni, se kép se hang, kikapcs gomb hosszan nyomva leállít, bekapcsolva minden tökéletesen fut. Valószínűleg nem tudott felébredni alvó módból.

4., A múltkor már megint hívott, már félek hogy most mi lesz...

Másik hölgy:
Neki is laptop, nem megy a nyomtatás, pedig régen ment. Kérdezem tőle, hogy minden be van-e dugva, és világítanak-e a szükséges gombok? Persze minden, de mégsem tud nyomtatni. Odamegyek, bár a laptop mellé volt téve a nyomtató, de az USB kábel az szépen feltekerve el volt rakva valahova. Kérdezem tőle, hogy szerinte az adatok hogyan fognak átmenni a nyomtatóra? Ha még közelebb rakjuk, akkor átugrálnak a bitek és byte-ok? :DDD Mondjuk nyomtatni utána sem tudott, mert tintasugaras nyomtató, 1 éve nem használat után úgy be volt száradva, hogy USB kábellel is esélytelen volt.

Jó ismerős, elektromérnök egyébként
Canon nyomtató lett neki véve, költségtakarékosságból tölthető patronok rendelve Kínából. Egyszer egy hétvége után meséli: Beszáradt a fej, nekiállt takarítani, ami nem lett volna nagy gond, de nem hagyományos áztatással, hanem próbálkozott mindennel, legutoljára megpróbálta szájjal kifújni, majd KISZÍVNI. :DDD :C
Azt a röhögést, ahogy elmesélte, hogy a fogai az összes szín minden keverékében játszottak, és persze nem tudta lemosni, a családja már denaturált szesszel mindennel mosta, hogy végül lejöjjön, és ne így kelljen munkába mennie ;]
Kellett neki másik nyomtató, mert Ő ezzel nem akar kínlódni.
Mondom rendben, nézünk másikat, de adja oda a régit, és megnézem mit lehet vele kezdeni, kitakarítom, mivel nekem is ilyen van, vagy ha neki nem kell, akkor jó lesz nekem a fej, pótnak.
10-15 perc kertelés és félrebeszélés után mondta el, hogy már nincs meg a nyomtató, mert SZÉTVERTE mérgében, és kidobta a kukába :DDD

Rokon, nő
Nekiadtam a tönkrement nyomógombos telefonja helyett az egyik elfekvő telefonom (pár éve) egy Xperia X8-ast. Egyszer mondja, hogy nem jó a telefon, mert nem tölt. Mondom, OK, hozd el megnézem. Elhozza, nem voltam otthon, hazaérve bedugom, azonnal tölt és működik, bár az látszott, hogy a csatlakozó ki van "szokosodva" egy picit, de korábban adtam neki olyan kábelt, ami picivel nagyobb mint az általános csatlakozók, és egy nagyon picivel hosszabb is a csatlakozó rész, és sokkal stabilabb és használható mint a normálok. Mondom neki, hogy töltse azzal a kábellel amit adtam neki pluszban, mert itthon tökéletesen működik ugyanolyan kábellel. Mondja, hogy nem, nem jó. Vitatkoztunk vagy 5 percig, mire kibökte, hogy nem azért nem jó, hanem mérgében felkapta a telefon amikor töltőn volt, úgy, hogy ELSZAKADT AZ USB KÁBEL. Nem vagyok egy pici gyerek, kipróbáltam, de nem bírtam elszakítani. Megköszöntem a lehetőséget, és kértem, hogy mással szórakozzon :DDD

Ismerős cégvezető
Már nem dolgozok ott, de a sz.gépeknél segítek karbantartani. Egyik este hív, hogy valami nem oké az otthoni gépével, amin fut egy spec munkájukhoz való kliens program, levelezés, meg kamerarendszer stb-t, nem akar működni, hogy mi lehet nem tudja, szólt a gép, hogy frissíteni akar, Ő frissítette újraindult és nem működnek a programok, meg valami proxy-t emleget a gép, meg ilyenek.
Jó mondom, én már beálltam kocsival, hozd már el, 10 perc múlva ott volt, viszonylag egyszerű volt a dolog, mert addig kattingatott, hogy kikapcsolta a wifit :K
Azt visszakapcsolva újra elindultak a dolgok, legalább frissítettem a kliens programot, de a kamerarendszer felhasználó/jelszó párost sikerült közben kitörölnie, úgy, hogy senki sem tudja, így majd a hardvernél kell valahogy bejutni a központba :DDD

Folyt köv...

Hozzászólások

(#1) Vakegérke


Vakegérke
veterán

"Folyt köv..."

Újabb dolog, amire van miért várnom. :)

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#2) Anonymus23 válasza Vakegérke (#1) üzenetére


Anonymus23
veterán

Tipikusan, "A tegnap még működött"-el kezdődő mondatokat szeretem :DDD

Mondjuk az annyira jó lenne, ha őszinték lennének a "kuncsaftok" sok felesleges elpazarolt időt spórolnának meg nekem, főleg, hogy ezek a "melók" 99%-ban nem fizetősek :U

;) - The Power of the Light Side

(#3) Vakegérke válasza Anonymus23 (#2) üzenetére


Vakegérke
veterán

Egy időben én is javítgattam mások gépét, esetleg telepítgettem nekik operációs rendszert, vagy egyéb programot, persze ingyen. Kár volt. Először is felháborodtak, hogy meg kell venniük a software-t, mert ingyen nem adják, virágbolti verziót meg nem telepítek, no meg majdnem mindegyik úgy gondolta, hogy örök garanciával jár a dolog, és bármit elbarmoltak, máris ugrasztottak. Mikor azt mondtam, hogy vége a jóindulatnak, még én lettem a rohadék szemétláda.

Türelem kell a hozzá nem értőkhöz, nem kevés. :)

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#4) Csapoati válasza Anonymus23 (#2) üzenetére


Csapoati
nagyúr

[link]

tehát a két csoportból a lassabbik legjobb idővel rendelkezőben lévők közül az ötödik legjobb időt futó indul majd a poleból.

(#5) aprokaroka87


aprokaroka87
nagyúr

Hát ebbe a nincs rendesen bedugva a kábel dologba én is estem már bele.

Felrakom a telefonom tölteni...intézem a dolgom,kb 2 óra múlva nézem hogy 16%-on van az akkumlátor...viszont nem is tölt.
Nézem mi lehet a bibi...és akkor veszem észre hogy nincs bedugva rendesen az usb csati :)

(#6) kemotox


kemotox
addikt

A szívkodós férfi? Kár érte, volt egy jó adottsága pedig ;]

[ Szerkesztve ]

(#7) Pala


Pala
veterán

Én is voltam ilyen "mindenki számteches ismerőse" szerepkörben egy ideig. Egy dolgot tanultam meg belőle: minél hamarabb ki kell szállni, akár annak árán is, hogy elvesztesz pár kapcsolatot vagy magadra haragítasz embereket, mivel többnyire (akarva-akaratlanul) kihasználnak. Egyetlen esetben érdemes gondolkodni az (átmeneti) maradáson: ha valami anyagi hasznod is származik a dologból. Persze ha pénzt kérsz, akkor meg te leszel a szemétláda. Én már szigorúan csak a 2 db szülőmnek állok rendelkezésre ebben a témában.

[ Szerkesztve ]

(#8) nemlehet


nemlehet
őstag

Hálátlan szerepkör a "barátok" informatikusának lenni. Én ebből csak úgy tudtam kiszállni, hogy mindig mondtam, hogy 2000 Ft óránként és anyagköltség. Mert ugye egy idő után jött, hogy nincs egy kis RAM-od elfekvőben, jajj csak egy HDMI, jajj csak egy tápkábel... Uhh megfingott a tápom nincs egy használtad, jó lesz akármilyen...

Nem szabad ebbe belemenni, főleg, hogy a végén te leszel a hibás mindenért. Hiába mondod el pl egy levedlett telefonról, hogy ez régi, használt, nem jó már az aksija, addig használd amíg nem veszel újat ha lefagy mert a 48. fingó appot rakja rá a gyerek egyből jön, hogy "Miért ilyen szart adsz? Bezzeg a Béla ájfónja nem fagy le! Azon megy minden!".

Amin én nagyon felhúztam magam, hogy évekig ment a f*szolás az egyik ismerősnél, hogy ő 30k-nál többet nem költ gépre. Tehát 30k-ból legyen megoldva, hogy legyen egy jó laptopja. Persze ennyiből még használtan is alig-alig lehet megoldani, főleg, hogy végül sose azt vettem amit mondtam neki. Mindig jöttek a problémák, lassú volt, megbízhatatlan stb.
Egyszercsak közölte, hogy nem érti miért nem bírtam én ezt megoldani, mert most vett egy Mac-et (600k-ért, mert kapott egy nagy bónuszt) és ezen minden megy és milyen gyors. Én biztos átvertem őt, hogy nem mondtam, hogy MAC-el mennyivel könnyebb minden. Nem lehetett neki elmagyarázni, hogy talán annak az 570 mátyás árkülönbségnek lehet köze a dologhoz.

Persze a MAC se volt jó, mert nem ment fel rá a videó véső amit még 94-ben szerzett az iskolai rendszergazdától... Az is valahogy az én hibám, mert miért nem tudom megcsinálni.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#9) fordfairlane


fordfairlane
veterán

Én is igyekszem bekorlátozni a családtagokra az önkéntes IT supportot, és barátoknak, ismerősöknek csak nagyon korlátozottan, ha nagyon muszáj. Illetve most már azon gondolkodom, hogy barát-ismerős fronton is lassan zéróra redukálom a dolgot, azon ismerőseimnél, akiknek a kezében valahogy minden elromlik. Mert vannak ilyenek, akiknek mintha rossz lenne az informatikai karmájuk.

x gon' give it to ya

(#10) elithun


elithun
őstag

Én már alaptarifán dolgozom, nagyobb dolognál pedig arányosan nő a tarifa. :D
Nagyon unalmas volt állandóan ugrálni. És az ismerőseimnek meg ciki volt mindig hivogatni. Így mindenki nyer.

„Minden egyes tapasztalat közelebb visz a megértéshez.”

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.